Forum Jak grać na giełdzie? +Dodaj wątek

Jakie akcje? Nauka.

Dzień dobry,
Od dłuższego czasu interesuję się inwestowaniem jednak bardziej na zasadzie ciekawości (artykuły, książki itd.). Postanowiłem w końcu kupić jakieś akcje, aby zacząć uczyć się na własnych pieniądzach, nie jest to duża kwota(3000zł), jednak pomimo tego nie wiem czym się kierować, jakie spółki wybrać, żeby zmiany były odczuwalne, jednak sama inwestycja nie była aż tak ryzykowna. Czy kierować się rekomendacjami? Na co patrzycie przy wyborze spółki? Jest tutaj miejsce na intuicje, lub jakieś przewidywanie wybiegające daleko w przyszłość, czy kierujecie się suchymi danymi? Czy ufać ludziom którzy naprawdę siedzą w temacie? Mam na myśli sytuacje w której myślimy inaczej niż przykładowo większość rekomendacji odnośnie jakiejś spółki. Na koniec chciałbym zapytać o książki, które są warte polecenia, lub sposób, żeby zrozumieć i poznać strategie inwestowania. Wiem, że jest bardzo dużo pozycji, jednak tym bardziej uważam, że ciężko wybrać te najlepsze(za sobą mam "Inteligentny Inwestor" Benjamina Grahama). Przepraszam, jeśli pytania są banalne jednak chciałbym bezpośrednio poznać opinie ludzi, którzy inwestują na co dzień.
  • Jakie akcje? Nauka. Autor: senham