Witam czy może ktoś wie czy akcje nabyte w drodze prawa poboru przed rokiem 2004 podlegają jakiemukolwiek opodatkowaniu? Jeżeli nie to, czy akcje zmieszane wraz z akcjami pracowniczymi, mają jakąś kolejkę sprzedaży z góry narzuconą przez biuro maklerskie? Gdyż po roku 2004 sprzedałem akcje i zapłaciłem podatek i wysłano mi PIT8, natomiast w zeszłym roku sprzedałem kilka akcji i dostałem od biura maklerskiego pismo że akcje nie podlegają opodatkowaniu i dlatego nie wysłali mi PIT8C obecnie znów sprzedałem akcje i otrzymałem PIT8C na którym część akcji podlega opodatkowaniu a część nie, rzecz w tym że moment w którym zaczęto naliczać akcje opodatkowane zaczyna się w miejscu gdzie zostały wyprzedane wszystkie akcje które otrzymałem poprzez wykup prawa poboru, czyli akcje które jak mniemam nie powinny być opodatkowane, ale za te wcześniejsze akcje odprowadziłem podatek, czy biuro maklerskie ma prawo decydować za mnie w którym momencie zostaną sprzedane akcje bez podatku a w którym te z podatkiem gdyż nie były one oddzielone na rachunku. Z powyższego wynika że w pierwszej kolejności zostały sprzedane akcje nie opodatkowane a ja przed kilku laty zapłaciłem podatek tak jakby były to akcje opodatkowane, a obecnie wszystkie pozostałe są przez biuro maklerskie uznawane za pracownicze, w wyniku czego muszę odprowadzić podatek niemal od wszystkich akcji które posiadałem co jest nie zgodne z ustawą Dz.U. nr.20 poz. 1956 gdyż wyłącznie akcje pracownicze powinny podlegać opodatkowaniu. Czy jest możliwość sprostowania tego w biurze maklerskim po okazaniu PIT8C oraz dowodu odprowadzenia podatku od akcji które w ich mniemaniu były sprzedane jako nie opodatkowane?