Forum Giełda +Dodaj wątek
"Gazeta Polska Codziennie": CBA i ABW zwolnione z tajemnicy?
Pro­ku­ra­tu­ra zwró­ci się o zwol­nie­nie z ta­jem­ni­cy pań­stwo­wej funk­cjo­na­riu­szy ABW i CBA, któ­rzy kon­tak­to­wa­li się z Mar­kiem Fa­len­tą, do­no­si "Ga­ze­ta Pol­ska Co­dzien­nie". Biz­nes­men twier­dzi, że bę­dzie to "test praw­do­mów­no­ści".

Poleć

2
UdostępnijShare on facebookShare on twitterShare on emailShare on wykopMore Sharing Services
2
SkomentujKomentarze
71
Prokuratura zwróci się o zwolnienie z tajemnicy państwowej funkcjonariuszy ABW i CBAProkuratura zwróci się o zwolnienie z tajemnicy państwowej funkcjonariuszy ABW i CBAFoto: Materiały prasowe / Materiały prasowe
De­cy­zję w spra­wie zwol­nie­nia z ta­jem­ni­cy funk­cjo­na­riu­szy ta­kich służb, jak Agen­cja Bez­pie­czeń­stwa We­wnętrz­ne­go czy Cen­tral­ne Biuro An­ty­ko­rup­cyj­ne, po­dej­mu­ją sze­fo­wie służb. Ich z kolei może z tego zwol­nić pre­mier. Ta­kie­go sce­na­riu­sza życzy sobie pro­ku­ra­tu­ra pro­wa­dzą­ca śledz­two ws. afery ta­śmo­wej ujaw­nio­nej przez ty­go­dnik "Wprost".

Zda­niem Fa­len­ty bę­dzie to "test praw­do­mów­no­ści". - Jeśli zwol­nie­nie nie zo­sta­nie udzie­lo­ne, bę­dzie oczy­wi­ste, że służ­by mają coś do ukry­cia – twier­dzi biz­nes­men.

Biedroń: dziś wygrała patologia, a przegrała cała Polska
- Dziś wygrała patologia, a przegrała cała Polska. Afera, jaką PO zafundowała Polsce, to prawdziwa katastrofa; nie wyobrażam sobie, byśmy mogli przejść nad tym do porządku dziennego - ocenił w komentarzu dla Onetu Robert Biedroń.
Zobacz więcej
We­dług "Ga­ze­ty Pol­skiej", oba spo­tka­nia zo­sta­ły utrwa­lo­ne. Po­wsta­ła rów­nież tajna no­tat­ka, spo­rzą­dzo­na przez funk­cjo­na­riu­sza CBA.

REKLAMA

Afera pod­słu­cho­wa

Fa­len­ta to biz­nes­men po­dej­rza­ny o kie­ro­wa­nie tzw. spi­skiem kel­ne­rów, któ­rzy mieli na­gry­wać w dwóch re­stau­ra­cjach roz­mo­wy naj­waż­niej­szych osób w pań­stwie.

W po­ło­wie czerw­ca ty­go­dnik "Wprost" upu­blicz­nił naj­pierw roz­mo­wy szefa MSW Bar­tło­mie­ja Sien­kie­wi­cza i szefa NBP Marka Belki oraz by­łe­go wi­ce­mi­ni­stra fi­nan­sów An­drze­ja Pa­ra­fia­no­wi­cza i by­łe­go mi­ni­stra trans­por­tu Sła­wo­mi­ra No­wa­ka. Na­stęp­nie "Wprost" na­pi­sał o ko­lej­nych pod­słu­chach roz­mów - szefa MSZ Ra­do­sła­wa Si­kor­skie­go i by­łe­go wi­ce­pre­mie­ra, by­łe­go mi­ni­stra fi­nan­sów Jacka Ro­stow­skie­go, by­łe­go rzecz­ni­ka rządu Pawła Gra­sia, mi­ni­stra skar­bu Wło­dzi­mie­rza Kar­piń­skie­go, wi­ce­mi­ni­stra w tym re­sor­cie Zdzi­sła­wa Gaw­li­ka i pre­ze­sa PKN Orlen Jacka Kraw­ca.

Pro­ku­ra­tu­ra po­sta­wi­ła ws. pod­słu­chów za­rzu­ty czte­rem oso­bom: biz­nes­me­nom Fa­len­cie i Krzysz­to­fo­wi Rybce oraz Łu­ka­szo­wi N. i Kon­ra­do­wi L. - pra­cow­ni­kom re­stau­ra­cji, w któ­rych pod­słu­chi­wa­no po­li­ty­ków i biz­nes­me­nów.

Czy­taj wię­cej w dzi­siej­szej "Ga­ze­cie Pol­skiej Co­dzien­nie
  • info Autor: ~re

Treści na Forum Bankier.pl (Forum) publikowane są przez użytkowników portalu i nie są autoryzowane przez Redakcję przed publikacją.

Bonnier Business (Polska) Sp.z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za informacje publikowane na Forum, szczególnie fałszywe lub nierzetelne, które mogą wprowadzać w błąd w zakresie decyzji inwestycyjnych w myśl artykułów 12 i 15 Rozporządzenia MAR (market abuse regulation). Złamanie zakazu manipulacji jest zagrożone odpowiedzialnością karną.

Zamieszczanie na Forum propozycji konkretnych decyzji inwestycyjnych w odniesieniu do instrumentu finansowego może stanowić rekomendację w rozumieniu przepisów Rozporządzenia MAR. Sporządzanie i rozpowszechnianie rekomendacji bez zachowania wymogów prawnych podlega odpowiedzialności administracyjnej.

Przypominamy, że Forum stanowi platformę wymiany opinii. Każda informacja wpływająca na decyzje inwestycyjne pozyskana przez Forum, powinna być w interesie inwestora, zweryfikowana w innym źródle.

[x]
ALTERCO -50,00% 0,02 2016-05-23 02:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.