Forum Zakładanie firmy

Firma w Polsce, pracodawca w Austrii

Witam
Mam pewien problem a mianowicie: Mam pracodawce w Austrii u ktorego pracowalem kilka lat. Rok temu zalozylem dzialalnosc w austrii poniewaz nie dostalem tam pozwolenia na prace. Wszystko bylo ok ale plany sie zmienily i musialem wrocic do polski. Wyjezdzajac z austrii zamknelem dzialalnosc i wrocilem do polski. Tu jestem juz ponad pol roku mam prace itd itp. Ale ostatnio doszly nie sluchy ze szef chce mnie zwolnic. Dlatego chcac sie jakos zabezpieczyc rozmawialem juz z bylym szefem z austrii i ten przyjmie mnie w razie czego bez problemu ale musze miec dzialalnosc. W austrii niestety juz nie moge otworzyc bo jedna juz mialem i kolejna wiaze sie z wysokimi kosztami. Dlatego zdecydowalismy ze otworze dzialalnosc w polsce. Tylko jak to ugrysc i jaki rodzaj dzialalnosci otworzyc by przy okazji wyciagnac dotacje z UP? Dodam ze w austrii pracowalem jako barman ale mialem dzialalnosc w charakterze magazyniera (tzn nie do konca ale nie wiem jak to przelozyc na polski) Ludzie ktorzy maja pojecie prosze o jakas dobra podpowiedz bo troszke czas mnie goni. Jak to sie ma w ogole do prawa? Czy wg prawa moge otworzyc firme i swiadczyc uslugi dla austryjaka?Tylko wlasnie jakie uslugi??
Dziekuje za kazda pomoc i pozdrawiam
  • Firma w Polsce, pracodawca w Austrii Autor: ~denis911