Forum Ogólne

firma- koszty, rodzaj zatrudnienia, podatki (dużo pytań)

Witam,
chcę założyć własną firmę. Chciałbym handlować perfumami. Do tego doszłoby zatrudnienie ok. 10 osób (studentów- podobno za nich nie muszę opłacać składek) na umowę zlecenie.
Moje pytania:
Czy w przypadku zatrudnienia takiej liczby osób na umowę zlecenie nadal mogę zarejestrować firmę jako jednoosobowa DG?
Z jakimi kosztami mogę się liczyć w ciągu miesiąca (chodzi mi o koszty stałe np. ubezpieczenie, księgowa)?
Skąd będę wiedział kiedy i co wpłacać do US (czy to jest w kwestii księgowej a ja tylko wpłacam pieniądze)?
Załóżmy, że osoba zatrudniona na umowę zlecenie za każdy sprzedany towar dostaje 10zł i ja jako właściciel również 10zł (a więc moja marża to w sumie 20zł). Teraz powiedzcie mi jakie sumy muszę odjąć od tych kwot zarówno ze strony pracownika jak i mnie na poczet odprowadzenia podatków?
Czy osoby zatrudnione na umowę zlecenie będą musiały przejść jakieś szkolenia BHP lub coś podobnego?
Czy muszę posiadać kasę fiskalną? Jaki jest koszt zakupu takiej kasy i jej utrzymania?

Wiem że tych pytań jest sporo. Ale w tym ogromie informacji trudno jest znaleźć jednoznaczną odpowiedz.
  • firma- koszty, rodzaj zatrudnienia, podatki (dużo pytań) Autor: ~karlo92