Forum BIK

Dziwna sprawa - wina banku?

Witam Eksperta,
jestem klientem jednego z Banku (mam tam kartę kredytową). Miałem kilka przygód - opisanych poniżej w treści pisma, jakie wystosowałem do Banku. Czy będę dalej w BIK po tym jak spłaciłem swoje zobowiązania? Czy mogę dochodzić jakichś roszczeń z Banku? szczgóły poniżej .... bardzo proszę o komentarz i z góry dziękuję.
...
działając w imieniu własnym, w związku z umową kredytową z dnia 15.02.2008 r. oraz faktem przekazania przez Państwa informacji odnośnie mojego zobowiązania z w/w umowy do Biura Informacji Kredytowej S.A., podnoszę, iż umieszczenie przedmiotowych informacji było niezgodne z zapisami łączącej nas umowy, jak również przepisami prawa powszechnie obowiązującymi. Mając powyższe na uwadze, jak również to, że w dniu 17.07.2008 r. dokonałem spłatę całości zadłużenia, żądam natychmiastowego usunięcia informacji odnośnie mojego zadłużenia z BIK S.A.
Informuję, że dokonałem dwóch spóźnionych spłat kwot minimalnych z tytułu wykorzystania limitu na karcie kredytowej. Pierwszą wymagalną kwotę powinienem spłacić w dniu 8.05.2008 r., spłaciłem ją w dniu 29.05.2008 r. Termin wymagalności drugiej natomiast wypadał na 08.06.2008 r., uregulowałem ją w dniu 30.06.2008 r. Zgodnie z art. §15 pkt 3 umowy kredytowej w zw. z art. 7 ust 2 ustawy z dnia 14.02.2008 r. o udostępnianiu informacji gospodarczych mieli Państwo prawo umieścić informacje o moim zobowiązaniu po zaistnieniu łącznie 3 przesłanek:
1) kwota zadłużenia przekracza 200 zł
2) świadczenie jest wymagalne od co najmniej 60 dni
3) upłynął okres 30 dni od wysłania do mnie wezwania do zapłaty
Przesłanki nr 2 i 3 nie zaistniały. Moje spóźnienie w uregulowaniu zobowiązania wynosiło odpowiednio 21 i 22 dni. Nie otrzymałem również, na adres wskazany w umowie, żadnego pisma od Państwa informującego mnie o zamiarze wpisania mnie do BIK S.A. Takie działania są niezrozumiałe i nie mogą korzystać z ochrony prawa, ponadto skutkują ponoszeniem przez Państwa odpowiedzialności karnej.
Mając na uwadze powyższe, wnoszę jak we wstępie oraz żądam ustosunkowania się do niniejszego pisma.
...
  • Dziwna sprawa - wina banku? Autor: business007