Razem z mezem chcialabym zalozyc dzialanosc gospodarcza polegajaca na wywozeniu nieczystosci plynnych. Poniewaz dysponujemy niewielka kwota pieniezna na rozpoczecie dzialalnosci to chcielibysmy sie starac o dotacje z UE. Zwiazku z tym bylismy w UP dowiedziec czy mamy jakies szanse. Chcielismy aby dzialanosc bylaby na mnie zalozona bo maz pracuje j ja jako osoba bezrobotna ponizej 30 r.z mialabym wieksze szanse na przyznanie dotacji. Jednak dostalismy odmowna odpowiedz, ze w tym przypadku nie dostaniemy dofinansowania poniewaz nie bylabym bezposrednim wykonawcom tego zawodu pomimo ze pomagalby mi w tym maz. Musialby on sie zwolnic z pracy , zarejestrowac w urzedzie i dopiero bylaby jakas ( mala) szansa bo w pierwszej kolejnosci sa osoby dlugo rejestrujace sie , ponizej 30 r.z i powyzej 50 r.z. Zwiazku z tym mam pytanie co mozemy zrobic aby dostac jakakolwiek dotacje na rozpoczecie dzilalnosci tak aby maz nie zwalnial sie z pracy poniewaz jest on jedynym zywicielem rodziny. Zastanawialismy sie jeszcze nad opcja aby rozszerzyc zakres dzialalnosci podemnie np. jakas kawiarenke(tylko na papierze) i dodatkowo uslugi asenizacyjne aby dostac dotacje. Tylko czy tak mozna i wogole czy by to przeszlo