Z komunikatu zarządu wynika, że środki z planowanej emisji mają być przeznaczone na zakup kolejnych firm aby zwiększyć moce produkcyjne i zyskać rozpoznawalne znaki towarowe na innych krajowych rynkach.
W dobie ogólnego spowolnienia gospodarek i spadku sprzedaży przemysł nie wykorzystuje swoich możliwości czyli zakup samych znaków towarowych mimo, że obecnie może być korzystny (tańszy) nie przełoży się na wzrost zysku. Dostosowanie nowo zakupionych przedsiebiorstw i konieczne zmiany potrwają zapewne klikanaście miesięcy.
Jeśli zarząd jest przekonany o korzyściach takiego rozwiązania to dlaczego zarząd nie pozyska środków w inny sposób np. wyemituje obligacje zamienne na akcje ?
Emisja w planowanej wysokości może doprowadzić do biotonizacji w Rovese, a co za tym idzie odwrotu inwestorów . Dobre imię można stracić tylko raz skutki będą odczuwalne latami. Osobiście mam niewiele akcji Ravese ale jeśli firma co kwartał prezentuje coraz słabsze wyniki i zamiast restrukturyzacji chce pozyskać kasę od inwestorów to czegoś tu nie rozumiem.
Przypomina mi się tylko historia sprzed paru lat a mianowicie informacja od mojej sieci tv kablowej, że "w zwiazku z koniecznym dalszym rozwojem firmy podnosimy cenę abonamentu" - firma chce się rozwijać po prostu super tylko dlaczego za moje pieniądze ? Różnica taka, ze tam zastrajkowałem nogami a tu po prostu sprzedam akcje i nigdy już (no może poza parodniową spekulacją:) ) nie wrócę do firm Pana Sołowowa.