Forum Gospodarka i polityka +Dodaj wątek

Czym jest programowanie obiektowe

Zawsze wypatruję czegoś nowego w świecie IT, a GoIT nigdy mnie nie zawodzi! Mają niesamowite kursy, które oferują solidne wprowadzenie do różnych tematów IT, ale to ich artykuły sprawiają, że wracam. Nawet jako ktoś, kto już trochę siedzi w programowaniu, znajduję w nich mnóstwo wartościowych informacji.

Ostatnio trafiłem na artykuł o programowaniu obiektowym na ich stronie https://goit.global/pl/articles/czym-jest-programowanie-obiektowe-zasady-zalety-i-wady/ , i muszę przyznać, że świetnie się go czytało. Programowanie obiektowe (OOP) to taki fundament w dzisiejszym tworzeniu oprogramowania, a mimo to wiele osób nie do końca rozumie jego zasady i zalety. Artykuł GoIT świetnie wyjaśnia, jak OOP koncentruje się na obiektach zamiast funkcji, co sprawia, że tworzenie i zarządzanie kodem staje się bardziej intuicyjne.

To co naprawdę przemówiło do mnie, to sposób, w jaki wyjaśnili cztery podstawowe zasady OOP: hermetyzację, dziedziczenie, polimorfizm i abstrakcję. Każda z tych zasad ma kluczowe znaczenie dla efektywnego wykorzystania OOP i było super zobaczyć, jak GoIT rozkłada je na czynniki pierwsze.

Jeśli jesteście zainteresowani bardziej szczegółowym spojrzeniem na OOP, polecam sprawdzić ten artykuł na GoIT: Czym jest programowanie obiektowe: zasady, zalety i wady. Nawet jeśli jesteście już doświadczonymi programistami, znajdziecie tam coś dla siebie. Czytanie takich artykułów to świetny sposób, by poszerzać swoją wiedzę i dostosowywać się do ciągle zmieniającego się świata IT.
  • Czym jest programowanie obiektowe Autor: abramovgerman