Forum Giełda +Dodaj wątek
Opublikowano przy kursie:  7,80 zł , zmiana od tamtej pory: -47,56%
ukradzione od jacek-graniecki z bowima

"Mignął mi temat o podwyżkach materiałów budowlanych. Pozbierałem kilka ciekawszych komentarzy, żeby wszyscy widzieli na czym dokładnie stoimy. Dyskusja branżowców działa na wyobraźnie dużo lepiej, niż artykuły z bankiera czy innego stockwatcha ;) Miłego czytania!

-
"Mało się o tym mówi w mediach, ale dla mnie pracującego w branży, te podwyżki nabierają kuriozalnego tempa. Przez ostatnie 5 lat nie było łącznie takich wzrostów jak przez pierwsze 4 miesiące tego roku.
Ale to nic. Teraz już klient nie będzie pytał o cenę. Będzie błagał o dostępność!"

-
"Nie każdy klient zrezygnuje z rozpoczęcia lub zakończenia inwestycji, ale nawet dla tych co będą mogli sobie pozwolić zakupić materiał po wyższej cenie, może nie starczyć towaru. Wiem, bo handluję pewną grupą materiałów budowlanych i już ich brakuje. Wtedy cena jest sprawą drugorzędną."

-
"To dodam coś z mojego podwórka:
Wszystko co nierdzewne - podwyżki od początku roku 40% po wakacjach kolejne 20-30% (stoją za tym min. rosnące ceny niklu na rynkach światowych).
Wszystko co plastikowe - składnik polipropylenów min 15% w górę i do końca roku jeszcze zdrożeje.
Z tego samego powodu podrożały/podrożeją materiały z poliuretanem, czyli duża część chemii budowlanej.
Wszystko, co sprowadzane jest z Azji podrożało i dalej będzie drożeć z powodu 6-krotnej podwyżki kosztu kontenera. Na koniec tamtego roku 1500$. Od początku tego roku ciężko było znaleźć poniżej 6000. Teraz średnia to 8-9k."

-
"w robo bierzemy hurtowo stał od producentów z różnych krajów, powodem podwyżki jest wzrost popytu, kłopoty z transportem i wygaszone przez pandemie piecy. Przynajmniej tak mówią producenci"

-
"wszystko zaczelo sie od ceny stali, potem poszly podwyzki wynagrodzen, potem optymalizacja kosztow poprzez podniesienie cen a na koniec nowy ładn ktory powoduje że wszystkie budowlane zamawiają materiały pod korek co winduje ceny"

-
"podwyżki aluminium i stali wynikają z cła na chińskie huty.
W mojej branży (odłam budowlanki) oprócz corocznej 4% doszło ok 6/7% dodatkowo podwyżki. Producenci składają zamówienia do hut na np.30km profila, a otrzymują po 5. Walka o surowiec""
  • cytaty Autor: ~Sp

Treści na Forum Bankier.pl (Forum) publikowane są przez użytkowników portalu i nie są autoryzowane przez Redakcję przed publikacją.

Bonnier Business (Polska) Sp.z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za informacje publikowane na Forum, szczególnie fałszywe lub nierzetelne, które mogą wprowadzać w błąd w zakresie decyzji inwestycyjnych w myśl artykułów 12 i 15 Rozporządzenia MAR (market abuse regulation). Złamanie zakazu manipulacji jest zagrożone odpowiedzialnością karną.

Zamieszczanie na Forum propozycji konkretnych decyzji inwestycyjnych w odniesieniu do instrumentu finansowego może stanowić rekomendację w rozumieniu przepisów Rozporządzenia MAR. Sporządzanie i rozpowszechnianie rekomendacji bez zachowania wymogów prawnych podlega odpowiedzialności administracyjnej.

Przypominamy, że Forum stanowi platformę wymiany opinii. Każda informacja wpływająca na decyzje inwestycyjne pozyskana przez Forum, powinna być w interesie inwestora, zweryfikowana w innym źródle.

[x]
DROZAPOL 0,00% 4,09 2025-02-20 01:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.