Coś mi tu nie gra ... najwięcej wpisów o Epigonie dają osoby, którym ta spółka się nie podoba ... jest beznadziejna, wszyscy na niej tracą, nie ma perspektyw itp.
Gdybym był zainteresowany spółką i poświęcił swój cenny czas miałbym podejrzenia chyba, że da się na niej zarobić ... gdyby było odwrotnie szkoda byłoby marnować moją uwagę na wpisy jej dotyczące. (gdybym był fachowcem w ocenie spółek mój czas byłby bardzo drogi).
A może wpisy negatywne są po to aby zmobilizować część akcjonariuszy do sprzedaży akcji po obecnej cenie ? Obroty nie są wielkie więc raczej sprzedają drobni.
Przy kapitalizacji 16,31 mln zł akcji w obrocie jest maksymalnie 21,73% co daje 3,54 mln zł.
Spora cześć z tego pakietu to zakupy między 0,16 a 0,27 zł. Część oczywiście wycofała się już z uwagi na gorszą rentowność lub brak decyzji do do dywidendy, skupu akcji lub planów na przyszłość.
Znacznie większa część moim zdaniem liczy jednak na odbicie.
A czemu ? Bo w kasie w III kw 2014 r było 10,5 mln zł gotówki a spółka mimo gorszego okresu nadal generuje zysk..
Teraz gotówki może być nawet więcej - 11,5 mln ? Gdyby tak było to po odjęciu gotówki od kapitalizacji (spółka nie ma kredytów) pozostanie nam około 5 mln zł za firmę, która wygenerowała przez ostatnie 12 m-cy 3,4 mln zł zysku netto. No to niech teraz da tylko 2 mln zł zysku netto rocznie to mamy zwrot w 2,5 roku. Oczywiście ryzyko jest ale znam spółki gdzie jest większe a wskaźnik C/Z dużo wyższy ... 8 maja raport za I kw.