Forum Giełda +Dodaj wątek
Opublikowano przy kursie:  1,75 zł , zmiana od tamtej pory: -21,71%

Co przyniosło sprawozdanie…

Co przyniosło nam sprawozdanie. Kilka moich uwag.
Po pierwsze, Złotousty kubuś dalej nie zmienia strategii…, i to jest zabawnie ciekawe, bo aby w przyszłym roku wyszły trzy gry muszą znaleźć finasowanie na dwa projekty tj. Home Renovator i Airport Renovator. Czy po takich w topach (patrz. Serum i Inki) znajdzie się ktoś kto zaryzykuje swoje środki?. Możliwe Airport jest produkcją stosunkowo dalece posunięta, jednakże moim zdaniem to Home daje większe możliwości potencjalnego zarobku. Obie produkcje nie potrzebują aż tak dużych środków, dlatego też istnieje szansa że nasz złotousty kubuś znajdzie takiego misia z kasą, czas pokaże. Aby obie gry wyszły w przyszłym roku, muszą moim zdaniem do końca III kwartału bądź początku IV, ogłosić ze znaleźli finansowanie. Sprawozdaniu nadal istnie zapis o zatrudnieniu do 2028 roku ok 150 pracowników…, biorąc pod uwagę stan zatrudnienia na dziś i kondycję finansową firmy to myślę że nasz kubuś albo jest grubo …, albo my (patrz akcjonariusze) czegoś nie wiemy i może się niebawem dowiemy. Zresztą gdyby miał choć trochę odwagi to zorganizowałby jakiś czat inwestorski, no ale czego my maluczcy którzy jesteśmy tylko dawcami kapitału możemy oczekiwać od takiego PREZESA. W dalszym ciągu w sprawozdaniu widniej informacja o przygotowaniu dwóch spółek do wprowadzenia na giełdę. Oczywiście nie będzie to możliwe bez zwrotu kosztu produkcji Hotela i Serum. No bo po co ktoś miałby kupować ich akcje. Co do samego zwrotu za Hotel już pisałem. Nie chcę się powtarzać. Ależ śmierdzi tu jakimś wałkiem ze strony złotoustego Kubusia. W sumie do końca nie znamy kosztów całego projektu po stronie wydawcy. Wiemy przecież że portowanie na konsole to jakiś był tasiemiec. Dobrze by było aby zarząd zakomunikował ile Focus wydał w CAŁOŚCI na ten projekt (w całości mam na myśli wszystko, w tym marketing, lokalizację i inne rzeczy). Wtedy my moglibyśmy przynajmniej sobie policzyć ile tych kopii ma się sprzedać a tak jesteśmy w czarnej … .
Po drugie. Mamy projekt Curb, o którym nic nie wiemy (tj. fundusze, kto jest wydawcą, jaki rodzaj gry). Biorąc pod uwagę jednak że pozostała część pracowników The dust po zakończeniu projektu Inkiego przeszła do projektu Curb może oznaczać że projekt nie jest pod względem finansowym zasadniczo mały. O samym projekcie moim zdaniem najpóźniej dowiemy się na przełomie III i IV kwartału. Możemy mieć nadzieję że po wtopię Serum, nie będą chcieli wydawać tej gry w formie early access jak to jest wstępnie planowane w IV kwartale tego roku, tylko wydadzą pełną grę w 2025 roku. Jeżeli znów puszczą niepełną grę licząc na możliwie szybkie zyski będzie oznaczać tylko że zarząd niczego się nie nauczył przy wpadce Serum. Ja osobiście nigdy nie kupowałem gier w formie early access ponieważ uważam że te gry nie nadają się po prostu do grania (to jest niepełny produkt). Pytanie dalej jacy ludzie zostali zwolnieni a jacy zostali dalej w Grupie, tj. z jakiego klucza , umiejętności czy też „kolesiostwa”. Projekt Curb będzie na pewno odpowiedzią na to pytanie i oby zostali sami najlepsi, oby… . W sumie trochę osób przewinęło się przez te spółki. Powtórzę to kubusiu nie rób tego samego błędu co z Serum, wydajcie tą grę w pełnej wersji (wiem, wiem mogę sobie tu pisać).
Po trzecie Serum będzie miał szansę zmartwychwstać jedynie pod warunkiem ogarnięcia trybu Kooperacji. Ekipa z Game Island dała ciała. Tak chłopaki, obiecaliście nam akcjonariuszom że gra będzie na premierę już posiadała niniejszy tryb. Karma przyszła szybko dla chłopaków w postaci zwolnień (niestety dla nas akcjonariuszy zwała na kursie i wyjściem Allianzu z akcjonariatu).Dlatego nie dziwię się, że Topliz zapłacił za IP takie marne grosze. Ze sprawozdania wynika że niniejszy tryb jest w fazie końcowych testów, ale co to oznacza. Obawiam się jednak że jeżeli on wyjdzie to i tak będzie spierniczony. Takie rzeczy do zaimplementowania w grze nie są proste. W naszym kraju tak naprawdę jest tylko jedna firma która robi to naprawdę dobrze tj. Techland. Każdy kto grał/gra w serie o zombiakach wie że działa to tam rewelacyjnie. No ale nawet Techlandowi czasami to szwankuje, szczególnie przy aktualizacjach. Wtedy też pojawiają się błędy wyrzuceni do systemu, brak możliwego połączenia z znajomym aby kontynuować daną ścieżkę. Nie przez przypadek taki tryb jest bardzo rzadko dodawany do gier typu singielplayer. O sam tryb, już nie tylko samej optymalizacji, aczkolwiek formuły gry, również mam obawy. Oczywiście możemy marzyć że uda im się to zrobić na poziomie Techlandu, ale to tylko marzenia. Jeżeli wypuszczą ten tryb w końcu i nie będzie pozwalała płynnie grać w tą produkcję (bez wywaleń do systemu, szybkie wejście do gry z znajomym i wiele innych) to projekt ten, definitywnie przepadnie. Pytań co do projektu jest zasadniczo wiele. Czy Topliz wydał, a jeżeli tak, to jaką część kwoty na marketing. Osobiście byłem w szoku (pisałem o tym) jak wielu ludzi zapoznało się z tą grą ( sam jeden filmik ma teraz ponad milion wyświetleń). Niestety nie dało to żadnego przełożenia na zainteresowanie samą grą. Komentarzy jest niezwykle mało w stosunku to możliwej sprzedaży, a to może oznaczać że jednak część graczy dalej czeka na tryb Kooperacji (ci którzy kupili grę i ci którzy może ją kupią). To wszystko.
  • Co przyniosło sprawozdanie… Autor: ~Kostuch

Treści na Forum Bankier.pl (Forum) publikowane są przez użytkowników portalu i nie są autoryzowane przez Redakcję przed publikacją.

Bonnier Business (Polska) Sp.z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za informacje publikowane na Forum, szczególnie fałszywe lub nierzetelne, które mogą wprowadzać w błąd w zakresie decyzji inwestycyjnych w myśl artykułów 12 i 15 Rozporządzenia MAR (market abuse regulation). Złamanie zakazu manipulacji jest zagrożone odpowiedzialnością karną.

Zamieszczanie na Forum propozycji konkretnych decyzji inwestycyjnych w odniesieniu do instrumentu finansowego może stanowić rekomendację w rozumieniu przepisów Rozporządzenia MAR. Sporządzanie i rozpowszechnianie rekomendacji bez zachowania wymogów prawnych podlega odpowiedzialności administracyjnej.

Przypominamy, że Forum stanowi platformę wymiany opinii. Każda informacja wpływająca na decyzje inwestycyjne pozyskana przez Forum, powinna być w interesie inwestora, zweryfikowana w innym źródle.

[x]
THEDUST 0,00% 1,37 2025-09-12 15:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.