Forum Giełda +Dodaj wątek
Opublikowano przy kursie:  8,08 zł , zmiana od tamtej pory: 68,07%

cierpliwie czekając na ponadprzeciętny zwrot z inwestycji w akcje ENERGA

Widzisz Autor: ~widdelec [95.40.29.* nawet z niektórymi twoimi stwierdzeniami z różnych twoich wpisów się zgadzam ...ale należy walczyć z patologiami i nie jest to walka tylko dla dobra akcjonariuszy ENERGA ale dla dobra całego rynku która za skutkuje zmianą przepisów dlatego należy wspierać wszelkie takie ruchy oporu na rożnych spółkach

teraz cytując zarząd spółki Energa który twierdzi że zatrzymanie zysku w spółce i przeznaczanie go na inwestycje spowoduje dzięki tym inwestycją że przyszła EBITDA spółki ENERGA wzrośnie o ponad 60 % i w konsekwencji przełoży się to na wymierne korzyści dla akcjonariuszy Spółki w związku ze wzrostem jej wartości

Moim skromnym zdaniem akurat te inwestycje wspomniane w tym wątku jak i wiele przyszłych nie było uwzględnianych w prognozowanym wzroście EBITDA Grupy Energa o ponad 60 % więc wzrost EBITDA będzie dużo wyższy ...choć dalej nie wiadomo co my współwłaściciele z tego będziemy mieć ....wartość księgowa będzie rosła ...Grupa będzie zarabiać rocznie w przeliczeniu na 1 akcje więcej niż kurs na GPW oczywiście jeśli kurs nie wzrośnie ... cena/zysk będzie poniżej 1 jeśli kurs nie podrożeje ... ale też dalej nic z tego możemy niemieć ....dlatego powinny być przepisy które umożliwią Grupie drobnych akcjonariuszy współwłaścicieli danej spółki którzy zgromadza np 1 % akcji żądanie wymiany tego na aktywa spółki /wybrane drogą negocjacji / lub wypłaty ekwiwalentu po wykazywanej w sprawozdaniu wartości księgowej pod którą podpisał się zarząd i biegły sprawdzający sprawozdanie .

PIS sam wprowadził że jeśli wolumen na danej spółce przez ostatnie 6 miesięcy jest poniżej 1 % wszystkich akcji to cena wezwania to wycena biegłego -ENERGA spełni ten warunek pod koniec miesiąca-co prawda biegłego powołuje wzywający ...więc różna może być jego wycena ale chętnie się z biegłym posadzę ...do tej pory tylko się przyglądam biernie .

Kara 12 lat więzienia dla byłego prezesa spółki Polskie Centrum Zdrowia
Mechanizm przestępczy polegał na publikacji w latach 2012-2015 nieodpowiadających rzeczywistości sprawozdań finansowych i na publicznym rozpowszechnianiu nieodpowiadających rzeczywistości raportów finansowych.Aktem oskarżenia objęto również Jana M. i Zofię S., biegłych rewidentów, którzy, zdaniem prokuratury, sporządzili niezgodną ze stanem faktycznym pisemną opinię o sprawozdaniu finansowym dla Grupy Kapitałowej PCZ we Wrocławiu.

https://infostrefa.com/infostrefa/pl/wiadomosci/42957251,kara-12-lat-wiezienia-dla-bylego-prezesa-spolki-polskie-centrum-zdrowia

Wielu nie docenia mocy przepisu o 1 % ...bo w przypadku wielu spółek ten 1 % to tak naprawdę 10 % wszystkich akcji które są poza pakietem głównego akcjonariusza .Będzie przymusowy wykup po niegodziwej cenie też będę sądownie domagał się dopłaty plus odsetki które też są spore .Kiedyś już w Grupie akcjonariuszy prowadziłem spór o cenę delistingu na innej spółce więc dam radę .

To że My nic z tego nie mamy z tych zysków to nie wyjątek od reguły tylko reguła na wielu spółkach dlatego należy walczyć i wspierać ruchy oporu które walczą z patologiami ...na większości spółek brak dywidendy a w perspektywie długoterminowej wiele podrożały ..więc dlaczego podrożały ....kupujemy dane akcje bazując na wierze, że ktoś odkupi je w przyszłości po wyższych cenach...My możemy się pomylić ale jak przyjdzie spółdzielnia ,spekuła ,czy wirówka i skupi te akcje wykorzystując/ a może już to robi/ to że jest ich mało a Orlen nie będzie sprzedawał ..Grupy też mają przyblokowane akcje i do ceny ich nie sprzedadzą ...nikt im nie zarzuci że robią pompkę bez powodu bo mają powód dobre wyniki które spółka wykazuje ...Dziś Wy nie kupujecie ale jak ktoś rozbuja kurs to będziecie kupować ...Czy tak będzie osądzi przyszłość

Mamy też 50/50 kto wygra wybory ...Szczęście w nieszczęściu to to że spór jest ze Skarbem Państwa niż z prywatnym akcjonariuszem ...Kiedyś rząd się zmieni a w przypadku prywatnego właściciela należałoby czekać na jego spadkobierców
Czekając cierpliwie na ponadprzeciętne zyski z najgorszej inwestycji w moim portfelu ale ostatni będą pierwszymi i tutaj jest maraton i liczy się wynik z mety.

Osobiście spółki dobieram do portfela tylko jeśli uznam że jest szansa na ponadprzeciętne zyski z danej inwestycji
Wielu inwestorów zadaje sobie pytanie, co tak naprawdę powoduje wzrost cen akcji. Zwolennicy analizy fundamentalnej i technicznej przerzucają się argumentami, które mają udowodnić słuszność ich metody. Gracze giełdowi bezustannie testują nowe wskaźniki i systemy transakcyjne w poszukiwaniu tego, który uczyni ich bogatymi.
Tymczasem wyjaśnienie wzrostu kursu spółki giełdowej jest niezwykle proste. Cena akcji rośnie, ponieważ inwestorzy chcą za nią płacić coraz wyższą cenę. Jeżeli gracze są przekonani, że cena akcji wciąż jest poniżej rzeczywistej wartości spółki, powinni ją kupować -na ENERGA za bardzo nie chcą czy się mylą osądzi przyszłość

Wielokrotnie zdarza się, że akcje spółki X kosztujące 10 zł mało kogo interesują, jednak gdy urosną do 20 zł przy zauważalnie większej aktywności, nagle zaczynają być modne. Publiczność przygląda się spółce, która wcześniej ich nie interesowała i wyszukuje przyczyny tak nagłego wzrostu i tutaj mogą sobie wmawiać że to te wyniki dobre ,wskaźniki itp których tak nie doceniasz i krytykujesz A kiedy już zracjonalizuje sobie zachowanie kursu, zaczyna kupować. I płaci dwa razy tyle za jedną akcję a nawet więcej Ludzie uważają, że jeżeli jakieś akcje wzrosły w ciągu kilku miesięcy 100 proc., to znaczy, że mają potencjał do dalszej zwyżki. Po prostu w czasie wzrostu (tym bardziej w hossie) inwestorzy wierzą, że ceny będą rosły dalej i dalej
Mechanizm ten wykorzystują spółdzielnie, które czasem działają na zlecenie insiderów, czyli osób związanych z daną spółką i dysponujących dostępem do informacji poufnych a czasem nie

Celem działania spółdzielni jest pogłębienie rynku dla danego waloru, tak aby mógł sprzedać znacznie drożej zakupione po znacznie niższej cenie duże pakiety akcji.
Aby sprzedać dużo akcji i zarobić, należy stworzyć dla tych akcji rynek. Chłonny rynek, który zbierze każdą ilość akcji, którą spółdzielnia rzuci na parkiet. Aby to zrobić, trzeba te akcje zareklamować. Najlepszą formą reklamy dla spółki giełdowej przy takiej operacji jest arkusz zleceń. Jeżeli do tej pory na spółce były niskie obroty i nikt nie chciał nią handlować, trzeba uczynić te akcje aktywnymi, aby inni gracze zwrócili na nie uwagę. Umiejętnym prowadzeniem kursu w górę zachęcić inwestorów do zakupów w miarę wzrostu ceny. Nie jest to trudna sztuka, jeżeli mamy do dyspozycji spory pakiet akcji (oczywiście kupionych znacznie poniżej bieżącej ceny rynkowej), zasoby gotówkowe i dokładnie znamy ilość akcji w obrocie.
Prowadząc kurs akcji w górę manipulator dokładnie widzi, przy jakiej cenie znajduje się na parkiecie coraz mniej chętnych do kupna akcji. Prędzej czy później cena akcji osiąga poziom, przy którym na parkiecie nie ma już chętnych do kupna. Ci, którzy nie załapali się na pierwszy impuls wzrostowy, czekają na korektę, przygotowani do zakupów na niższych poziomach cenowych. Uważają, że kurs wzrósł zbyt mocno od ostatniego dołka. Wtedy manipulator zaczyna sprzedawać akcje niewielkimi pakietami. Zaczyna się korekta. Z uwagi na niewielką podaż, obroty podczas korekty są niższe niż w czasie zwyżki.
Na pewnym poziomie, np. 10 proc. poniżej lokalnego szczytu, kończy sprzedawać i zaczyna kupować w ilości przekraczającej wcześniejszą sprzedaż. Gracze giełdowi widząc wzrost obrotów i znaczące zakupy również zaczynają kupować. Są przekonani (i słusznie), że korekta się skończyła. Z reguły skorygowanie ceny akcji, by zachęcić świeży kapitał do zakupu i dalej windować cenę nie kosztuje manipulatora zbyt wiele gotówki i akcji.
Powtarzając schemat n razy można wywindować cenę akcji odpowiednio wysoko, jednocześnie pogłębiając rynek w celu odprzedaży akcji publiczności. Umiejętny manipulator zawsze pamięta, że nie dystrybuuje się akcji na wzroście, gdyż wtedy się go zabije. Sprzedaje się podczas spadku po wcześniejszym silnym wywindowaniu ceny akcji. Publiczność w takiej sytuacji spadek postrzega jako kolejną korektę i kupuje na wyścigi każdą ilość akcji. Jeżeli akcje jeszcze niedawno kosztowały 50 zł, teraz zaś są notowane po 100 zł, to spadek do 80 zł postrzegają jako okazję inwestycyjną. To z kolei doskonała okazja dla manipulatora do sprzedaży dużej ilości akcji, które akumulował (zbierał z rynku bez presji na zwyżkę kursu) np. po 10-20 zł.
Oczywiście ze względu na regulacje znacznie trudniej manipulować teraz cenami akcji na giełdzie niż kilkadziesiąt lat temu. Jednak sam mechanizm nie zmienił się wiele, gdyż bazuje na ludzkiej psychice. Zmieniły się tylko narzędzia i scena. Łatwiej jest manipulować kursami spółek mniej płynnych, o niskim free float.  (niewiele akcji w obrocie i dominująca pozycji jednego akcjonariusza). Dlatego manipulacje częściej zdarzają się wśród małych spółek niż wśród spółek WIG20. Szczególnie podatny na manipulację jest zaś rynek New Connect. Z punktu widzenia inwestora indywidualnego taka manipulacja jest wątpliwa etycznie. Dlatego, że najczęściej pada ofiarą tej manipulacji, kupując akcje „na górce” i traci pieniądze.
Doświadczony inwestor jest w stanie na podstawie uważnej obserwacji arkusza zleceń i zachowania akcji podczas wzrostów i korekt rozpoznać manipulację kursem. Będzie również wiedział, kiedy „silne ręce” dystrybuują akcje w rynek, co oznacza zakończenie zwyżki i sygnał do zamknięcia pozycji.

Osobiście nie należę do żadnej spółdzielni ,wirówki czy grupy spekulantów ... więc moje wpisy nie mają żadnego przełożenia na zachowanie kursu .Jako przykład podam np. spółkę ZEPAK gdzie pisałem pod pseudonimem PAP - Ci którzy tam dzięki moim wpisom kupili ZEPAKA po 6 czy 7 zł mogli liczyć na ponadprzeciętne zyski -choć jak już wspomniałem to nie moja zasługa ,sam zresztą sprzedałem spory pakiet ZEPAKA tylko po 20 zl jeszcze w poprzednim rajdzie kasując 2 miliony zysku / wsparte brakiem obowiązku zapłaty podatku bo inwestycja na IKE/ i cześć tej kwoty zainwestowałem w ENERGA na której nie zarabiam choć moja wiara w zarobek z inwestycji w akcje ENERGA nie osłabła a Zepak w poprzednim rajdzie doszedł do 28 zł ,po czym pod własnym ciężarem spadał i w dzień rozpoczęcia wojny na Ukrainie miał minimum po chyba 11 zl ,ja wtedy symbolicznie kupiłem tylko 10 tys ZEPAKA po około 12 zł ,nie zdążyłem kupić więcej a po kilku dniach sprzedałem też po 18 czy 19 zł już dokładnie nie pamiętam w tym drugim rajdzie na ZEPAKu podjechali do 37 zł
.Więc moje decyzje nie są nieomylne -choć wykorzystując dobieranie do portfela spółek z małym ryzykiem upadłości ,kupując je w odpowiednim momencie i długoterminowe inwestowanie i uśrednianie ceny zakupu ,oraz dzięki większemu kapitałowi ,pamiętając o dywersyfikacji portfela na żadnej spółce którą kupiłem dzięki temu matematycznie nie straciłem pomijam inflacje bo niekiedy w banku byłoby więcej na lokacie ale matematycznie nie tracę / pomijam inwestycje na kontraktach gdzie często zamykałem stratne pozycje/ .Jak zakończy się przygoda z inwestycją w akcje ENERGA osądzi przyszłość

Pozdrawiam

Treści na Forum Bankier.pl (Forum) publikowane są przez użytkowników portalu i nie są autoryzowane przez Redakcję przed publikacją.

Bonnier Business (Polska) Sp.z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za informacje publikowane na Forum, szczególnie fałszywe lub nierzetelne, które mogą wprowadzać w błąd w zakresie decyzji inwestycyjnych w myśl artykułów 12 i 15 Rozporządzenia MAR (market abuse regulation). Złamanie zakazu manipulacji jest zagrożone odpowiedzialnością karną.

Zamieszczanie na Forum propozycji konkretnych decyzji inwestycyjnych w odniesieniu do instrumentu finansowego może stanowić rekomendację w rozumieniu przepisów Rozporządzenia MAR. Sporządzanie i rozpowszechnianie rekomendacji bez zachowania wymogów prawnych podlega odpowiedzialności administracyjnej.

Przypominamy, że Forum stanowi platformę wymiany opinii. Każda informacja wpływająca na decyzje inwestycyjne pozyskana przez Forum, powinna być w interesie inwestora, zweryfikowana w innym źródle.

[x]
ENERGA 2,26% 13,58 2025-09-05 17:00:47
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.