Witam wszystkich odwiedzających, jestem studentem i chcę się już zacząć na poważnie usamodzielnić finansowo i 'zalegalizować' obecne działania.
Chcę wziąć udział w tym programie : http://www.oig.opole.pl/slider_aktualnosci/bd_przedsibiorczy_i_zgo_si_do_projektu_pt_zostaj_przedsibiorc-9
Spełniam wszystkie warunki więc trzeba spróbować, może się uda.
Firma ma być związana przede wszystkim z IT.
Mam kilka pytań dotyczących wykorzystania środków z dotacji.
1) Czy mogę za te środki kupić samochód ? czy może to być auto osobowe w wersji kombi ? - posiadam samochód, ale jest on trochę za mały, żeby nim np. przewieźć drabinę, - czy jeśli podam kwotę na samochód w wysokości 15tyś. zł, to mogę ją przekroczyć, lub kupić pojazd trochę mniejszej wartości ? wiem, że osoby oceniające wnioski nie lubią wniosków, w których jest zaznaczony zakup pojazdu,
2) Czy muszę posiadać kasę fiskalną ?,
3) Czy muszę posiadać program do księgowości, czy mogę ją prowadzić 'ręcznie' tak jak robi to mój ojciec od kilkunastu lat ?,
4) Czy muszę posiadać lokal do prowadzenia działalności ?, czy mogę ją prowadzić w domu ?, w jaki sposób to później rozliczyć ?, jak to ująć w kosztach miesięcznych ?,
5) Jakie koszty będę ponosić co miesiąc ?, będzie to na pewno ZUS,
6) Czy mogę we wniosku uwzględnić środki własne i dopisać co zamierzam za nie zakupić ? Posiadam ich obecnie około 5tyś. zł co daje 12,5% dofinansowania, czy może to wpłynąć na lepszą ocenę wniosku ?
Z góry dziękuję za odpowiedzi :)