Forum Giełda +Dodaj wątek
Opublikowano przy kursie:  1 915,00 zł , zmiana od tamtej pory: 51,54%

brak zmiany LOP po dużych transakcjach

Witam weekendowo :)

Chciałbym zapytać Szanownych Forumowiczów jaka jest Wasza opinia na ten temat:
W piątek jak niektórzy zauważyli ktoś Duży zaczął wrzucać paczki po 100 kontraktów - rano było ich 5, potem dorzucił jeszcze 333 sztuki i kurs FW20 spadł w jednej chwili o 8 pkt. Korzystam z programu mStatica i obserwowałem w tym czasie panel transakcji i wykres LOP, który się nie zmieniał, a z tego co wiem powinien skoro ktoś się pozbywa papierów i zamyka pozycje. A jeśli był bez zmian tzn. że ktoś zamyka pozycje i jednocześnie otwiera pozycje przeciwne (oczywiście też na serii H), czyli przekręca się z L na S. Teraz widać, że tak chyba nie jest, bo kurs jest pompowany dalej do góry i myślę że tak będzie do rozliczenia, a potem polecimy w otchłań, ale to oczywiście tylko spekulacje.

Mam natomiast pytanie do praktyków programu mStatica:
W oknie Transakcji jak mamy po prawej stronie wartość LOP - czy ona jest aktualizowana na bieżąco po każdej transakcji, czy co jakiś czas? Moim zdaniem skoro wartość ta jest podawana przy każdej transakcji to powinna być zawsze aktualna, tyle tylko, że przy sąsiadujących pozycjach rzadko się zmienia, to samo tyczy się LOP na wykresie.

Oczywiście zdaje sobie też sprawę, że w ostatnim tygodniu zarówno wartość wolumenu jak i LOP oraz trend LOPu nie będą miały większego znaczenia, ale chciałbym to wiedzieć na przyszłość.

Gratuluję wszystkim sukcesów, a dla pozostałych życzę otuchy w przyszłym tygodniu (do których i ja się niestety zaliczam).

Treści na Forum Bankier.pl (Forum) publikowane są przez użytkowników portalu i nie są autoryzowane przez Redakcję przed publikacją.

Bonnier Business (Polska) Sp.z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za informacje publikowane na Forum, szczególnie fałszywe lub nierzetelne, które mogą wprowadzać w błąd w zakresie decyzji inwestycyjnych w myśl artykułów 12 i 15 Rozporządzenia MAR (market abuse regulation). Złamanie zakazu manipulacji jest zagrożone odpowiedzialnością karną.

Zamieszczanie na Forum propozycji konkretnych decyzji inwestycyjnych w odniesieniu do instrumentu finansowego może stanowić rekomendację w rozumieniu przepisów Rozporządzenia MAR. Sporządzanie i rozpowszechnianie rekomendacji bez zachowania wymogów prawnych podlega odpowiedzialności administracyjnej.

Przypominamy, że Forum stanowi platformę wymiany opinii. Każda informacja wpływająca na decyzje inwestycyjne pozyskana przez Forum, powinna być w interesie inwestora, zweryfikowana w innym źródle.

[x]
FW20 0,07% 2 902,00 2025-10-09 17:04:01
Brak wiadomości dla danej spółki
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.