Dnia 2025-01-24 o godz. 15:27 ~piobor napisał(a): > przecież raportowana jest pozycja netto. Nie jest powiedziane, że nie mają długiej pozycji na ten sam walor.
Może mieć długie ale co innego długie jako FW a co innego krótka sprzedaż akcji w RKS. Więc jak zamkniecie L FW ma wpływać automatycznie na RKS ?
Odnosiłem się do twoje ekscytacji RKS. Fundusz shortujący tylko i wyłącznie miałby olbrzymie ryzyko-a fundusze lubią ograniczać ryzyko. Stąd muszą grać w 2 strony na różnych instrumentach. Dołączają się i pompują w niebiosa, bądź dołączają się i spuszczają w otchłań. Stąd od dawna piszę, żadnego pożyczania i kombinowania.
Dnia 2025-01-24 o godz. 16:33 ~piobor napisał(a): > Odnosiłem się do twoje ekscytacji RKS. Fundusz shortujący tylko i wyłącznie miałby olbrzymie ryzyko-a fundusze lubią ograniczać ryzyko. Stąd muszą grać w 2 strony na różnych instrumentach. Dołączają się i pompują w niebiosa, bądź dołączają się i spuszczają w otchłań. Stąd od dawna piszę, żadnego pożyczania i kombinowania.
Nie szortować, nie pożyczać, zlikwidować wszelkie pochodne a akcje danej spółki notować tylko w dniu jak opublikuje info aby była na nie reakcja. Wywalić ludzi z sektora finansowego od inwestycji, giełd wysłać do normlanej roboty ;-)
To tak jakby kazać posłom przegłosować by sobie przywileje obcięli.
Drugi tydzień z rzędu fantastyczny dla L. Ciekawe co się zadzieje w następnym. Nie wiem czy shortkom automaty się popsuły czy już taka wprd że odpuścili?
Bazowe słabną, ogólnie można było zaobserwować, że na szczytach PKO czy Dino był spory przemiał przy niewielkich ruchach, kto wie może kierownik przygotowuje się już do spuszczenia Wigusia, za ładnie i za pięknie to poszło, a luty wiadomo jaki dla nas zazwyczaj jest
Pisałem że jest linia długoterminowa na 238... czy wybije czy odbije trzeba obserwacji.... a Wy tu zakładacie jakieś spiskowe teorie... a rynek swoje.. miedź będzie szła w górę, orlen jest na deskach, może pepco odpali, PGE, Budimex, zmiany komponentów w indeksie, itd. nie jest tak ze niema czym grac w gore, wszystko zależy od czynników globalnych politycznych. Za dużo niewiadomych żeby zakładać co jutro się stanie, TREND TWOIM PRZYJACIELEM....
Ogólnie to brak jest pradu, a nasi z roznych źródeł mozna wyciągnąć ze dają, podkreślam dają obcym....ehh to się nie godzi gdzie tyle potrzebujących w kraju, gdzie tu ekonomia, ech POLSKO....
Już Ty się o kierownika nie martw że on mógłby wpr. zaliczyć ;-) Ten co to rozgrywa ma dłuższy plan i zapewniam Cię że jest na tyle silny że go zrealizuje.
Alojzy kurcze a może ma rację że ma L, jedni mają S drudzy L , im mniej czytam analizy w necie i wróżby forumowiczów odnosnie kierunku, tym lepiej wychodzę, pomimo wszystko jaka ma się strategię to mogą wprowadzać takie teksty w niepewność, a może... jedni w danym dniu zarobią na s inni na L, co za różnica w którą stronę się zagra, byle na plus.. niema pewniaka na rynek....