• Re: KOMENTARZ FUTURES TYDZIEŃ 43 Autor: bondov [195.136.68.*]
    Dolał oliwy do ognia bank Kanady podnosząc dzis stopy mniej niż zakładano. Wszyscy widza juz pivot i euforia gotowa.
  • Re: KOMENTARZ FUTURES TYDZIEŃ 43 Autor: samkam [31.183.209.*]
    Dzięki samarytanin1y za rozsądny wpis...
    To forum wyróżniało się na tle bankiera właśnie brakiem wpisów naganiających ordynarnie czy obrażających. Myślę, że nie jest z naszym poziomem źle... Z empatią też nie jest najgorzej.
    Pewnie, że więcej merytoryki by się przydało, aczkolwiek nie każdy chce się nią dzielić. Dziękować tym, którzy takie wpisy czynią (szczególnie z wykresami). Jak ktoś mądrze pisze, to z przyjemnością się go czyta i bierze pod uwagę (jako potwierdzenie swoich przemyśleń, lub jako czerwone światełko ostrzegawcze).

Bazowe spadają, być może był to szczyt. Może trzeba było nie zamykać S, ale to już nie ma znaczenia. Jutro można odnowić pozycję (skromniejszą) - bo okazje są każdego dnia. I to jest najfajniejsze w tej zabawie. Codziennie są szanse...
    Dzisiejsza mega wtopa zmotywowała mnie do przearanżowania dotychczasowej strategi gry. Może komuś początkującemu się moje przemyślenia przydadzą...
    Miałem ramy działania, ale za często otwierałem pozycję "na siłę", żeby być na rynku (tak, tak, takie uzależnienie - jak od nikotyny czy alko), na słabych sygnałach, bądź w ramach konsoli, aby ugrać kilka punktów. Poniekąd obok strategii głównej. Taka gra właśnie spowodowała dzisiejszą katastrofę...Gwoździem do trumny okazał się upór i niechęć do zamykania się ze stratą (i przekonanie, że SP nie przejdzie przez szczyt z 5.10.2022)... A jak już byłem wczoraj na lekkim zysku, to postanowiłem poczekać na wyższy, ignorując sygnał wyjścia...
    Jak pisałem, gram ostatnio DT w oparciu o ichimoku.
    Od dzisiaj modyfikuję strategię wejścia. Będę mniej w grze (potwierdzenie sygnału na wyższym TF). Strategia wyjścia bez zmian (sygnał na najniższym TF). Sam jestem ciekaw, czy w tym nowym podejściu wytrwam. Już sobie przemodelowałem mój pomocnik excelowski. Podzielę się efektami za tydzień, dwa. Generalnie podejście zakłada krótkie posiadanie pozycji, w dużej liczbie. W zasadzie codziennie są sygnały. Niestety wymaga śledzenia częstego wykresów. Na szczęście mam pracę temu dość sprzyjającą (własna działalność), zresztą lubię to. Już się napracowałem z ludźmi, więc praca z kreskami wydaje mi się wymarzona...
  • Re: KOMENTARZ FUTURES TYDZIEŃ 43 Autor: samarytanin1y [31.135.199.*]
    No i brawo Samakm, że się nie poddajesz a wyciągasz wnioski i nie załamujesz. Każdy popełnia błędy i nikt się przed nimi czy to na akcjach czy na kontraktach nie ustrzeże. Ale giełda jest jak magnes i trzeba ją mega pokochać by wytrwać. Ja cwierć wieku na niej. Wiele przeszedłem a podsumowując to wielka sinusoida. Raz na górze raz na dole. Szkopuł w tym by być na górze jak najdłużej by te doły - nieuniknione bo nikt nie jest nieomylny - miec czym zasypać. Gratuluję tego czym się wspierasz bo to swiadczy o wiedzy. A co do czasu to niewątpliwie trzeba go mieć by grać. Inaczej się będzie zdmuchniętym. I podejście masz dobre - ja tez gram głównie dt i to na kilka/kilkanaście punktów. Nie potrzebuję ani nie nastawiam się na mega zyski. Dla mnie to - tak jak sam piszesz - jak narkotyk. Stety albo niestety. Już zawsze bedę zerkać na poziomy, na usa, na usd itd. Tak mam i tak ma chyba każdy, kto na serio traktuje to za co się bierze. Aczkolwiek ja już nic nie muszę i traktuję to jak zabawę albo sprawdzenie samego siebie. W 90% wejść i wyjść sugeruję się tylko intuicją i logiką, obserwacją i wykresem. Tyle i tylko tyle. Nie trzeba być specjalistą by móc zająć pozycję. Dlatego ja znawców technik wszelakich cenię bardzo :))) Nie znikaj tylko z forum. Pisz o zamiarach i nadal wyrażaj opinie. Są cenne. Masz rację ten wątek jest wyjątkowy pod względem kultury. O dziwo. Lata nie pisałem na bankierze bo nie było ani gdzie ani z kim.. Mój poprzedni wpis nie mial więc nikomu czegoś zarzucić czy obrazić tylko zwrócić na pewne rzeczy uwagę i zapalić żółte światło by się nie zagalopować...
    „PKB ATLANTA FED NOW Q3: 3,1% POPRZEDNIE 2,9% zielone światło dla podwyżek stóp Fed” - to projekt pivot chyba zakończył sie
  • Re: KOMENTARZ FUTURES TYDZIEŃ 43 Autor: masturbant [83.20.168.*]
    Forum jest ok na tle innych.
    Sa dwie osoby lekko zlosliwe,ale poza tym reszta narmalna.
    Wiekszosc osob ma obawy przed dzieleniem sie wiedza,aby nie byc w sytuacji typu "pisales ze wzrosnie ,a spadlo.oklamales mnie."
    To sie u jankow porobiło - banan bedzie gonił od rana?
  • Re: KOMENTARZ FUTURES TYDZIEŃ 43 Autor: masturbant [31.0.183.*]
    Kierownik bedzie mial problem. Raczej na L byl nastawiony.
  • Re: KOMENTARZ FUTURES TYDZIEŃ 43 Autor: 7777777777777 [46.204.108.*]
    @zosia3005 nie może inflacja tak mocno spaść pod wpływem kryzysu że przebije z góry stopy procentowe?
    InflCje moze zmniejszyc zmniejszając podaż pieniądza a ta poki co rośnie mimo zapewnień o ograniczaniu. Prawda zawsze wychodzi.
  • Re: KOMENTARZ FUTURES TYDZIEŃ 43 Autor: piach [193.121.86.*]
    To jedno, a dodatkowo są oczekiwania inflacyjne i koszty energii poszły w górę. Gaszenie tej inflacji to nie będzie pstryk, chyba, że przyjdzie prawdziwy kryzys i ludzie potracą ogromne ilości pieniędzy, co dramatycznie zmniejszy presje popytową na ceny.
    To moze byc łatwiejsze niż nam sie wydaje. Krach na rynkach i tylko jakas bajkę musza wymyślać na tempo zeby winowajców ludzie na widłach nie roznieśli
  • Re: KOMENTARZ FUTURES TYDZIEŃ 43 Autor: masturbant [31.0.183.*]
    My dopiero zaczynamy walke z inflacja.

Dlatego wzrosty pod 50 zamiast 75pkt to wygladaja dziwnie

ale sa/byly....
  • Re: KOMENTARZ FUTURES TYDZIEŃ 43 Autor: ravcio [188.146.0.*]
    Zosia Santander dzisiaj wyniki podał.
    Własnie o to w tym chodzi by ludzie potracili kasę. To jest (bo ja uważam, że on już jest) inny kryzys niż wszystkie dotychczasowe. Do tej pory była jakaś walka o utrzymanie chocby jakiegoś poziomu życia i ostatnie kryzysy przechodziły niezauważenie przez pryzmat naszych portfeli. Ten ma go wydrenować. O to w tym kaman. A to zdziałać może totalna rozpierducha. Po co był covid? Dodruki, dotacje dotacji dla wszystkiego co się ruszało.. Zalali nas pustym pieniądzem i teraz czekają. Następny etap to krach finansowy. Wiecie kiedy będzie? 5 minut po wybuchu euforii na giełdach. Ta dzisiejsza ( o ile to euforia - bynajmniej u nas byla jakbyśmy 5 Nobli dostali albo 3 organizację mistrzostw swiata w piłce nożnej) moze powinna zaswiecić euforystom lampkę ostrzegawczą bo z lekka podejrzana. Na marginesie - i my i usa totalnie wykupione...
  • Re: KOMENTARZ FUTURES TYDZIEŃ 43 Autor: jak41 [91.231.60.*]
    a ja na S kach od fixingu zobaczymy czy mnie jutro przewioza
    Dziwna dziś rozbieżność w USA spx spadł ale vix też sporo
    Na s&p brakło 0.6 pkt aby wejść na 1-kę spadkową z początku września co by zanegowało szansę na szybkie wybicie dna też trochę dziwna sprawa jakby mega aptekarskie zagranie mam obraz ja mogą rozegrać w USA ale koncepcja opiera się na słabości usd co nie bardzo mi pasuje do mniejszej podwyżki stóp przez abc którą rynki próbują wymusić
    https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgx1PUG4rpECL9hvYWdOqf8ooyow4gEOMIqowfW85CMGSgY3lulcnLHmV-LRkggdY_oLVXqd4C_zM1_YptsyAwctDprwlbEjX4CF6myG_sNYKlJDj9KZtB6q_G-ncgwH13LtMpy0Tonj25QveSEybbCTAFP3u0orsNG_rV4UUX7-g1EIQ7TZfg56xBRpQ/s1506/ES1!_2022-10-26_16-41-03%201D%20Overlap.png
    Tu w odróżnieniu do kasowego nastąpiło wybicie 1-ki i jest potwierdzenie że fala B w grze
    trzeba te klocki poukładać kasowy jest ważniejszy ale usd za opcją spx
    Trzeba przemyśleć jaki może być wpływ ebc bo zakładam że fed to będzie musztarda po obiedzie
  • Re: KOMENTARZ FUTURES TYDZIEŃ 43 Autor: zosia3005 [178.37.159.*]
    Też uważam , że ten kryzys jest inny niż wszystkie inne
    bo nigdy dotąd cały świat nie był tak strasznie zadłużony
    i jak wiemy - zrobiono to na niewyobrażalną dotąd skalę i bez sensu .

@Ravcio ,
    Rzeczywiście , no widzisz jaka ze mnie gapa !
    Spojrzałam na wyniki - kiepskie , więc tym bardziej
    rajd sektora bankowego to dziw nad dziwy :-))

@7777777
    Chyba może tak być - no ale jeśli nastąpi TAKI kryzys
    to świat finansów łącznie z giełdami będzie do resetu i wymiany ,
    nowy pieniądz , masowe bankructwa firm i państw ... i nowy start

Robię na kilka dni przerwę w pisaniu .
    Dobranoc wszystkim i powodzenia !
  • Re: KOMENTARZ FUTURES TYDZIEŃ 43 Autor: ravcio [188.146.0.*]
    Wakacje kredytowe mocno wpłynęły na wyniki banków i było to dla wszystkich jasne i raczej jest w cenach. Co ciekawe Santander to raczej jeden z niewielu banków które będą maily zysk.
    Ravcio banki będą mieć dziś mega kłopot bo credit suiss podał wyniki i tam jest dramat 4 mld dolarów straty to nie w kij dmuchał
  • Re: KOMENTARZ FUTURES TYDZIEŃ 43 Autor: piobor [217.172.249.*]
    Ja już widzę cwaniaków jak wyciągają indeks powyzej 1500. Akcja zmasowana widać i wszystko ustawionel. Dziś dzień do brania S. Górny kanał trendu spadkowego zaliczony będzie.
    W USA wczoraj na dziennych spadające gwiazdy sie porobiły. Do tego układ rozszerzający/megafon i odbicie od jego górnej bandy. Wykupienie. Na 10 latkach tez widac juz ze zaczyna sie cos dziać. Banan wczoraj rajd zakończył ze spadającym lopem na tym ruchu na 1500 czy scenariusz grubego juz jest zrealizowany i czy jeszcze pociągnie? byc moze ale mysle ze jestesmy blisko konca rajdu.
    A i zapomniałem ze dzis wygasają opcje FX wiec pewnie bedzie sie działo na walutach
  • Re: KOMENTARZ FUTURES TYDZIEŃ 43 Autor: kat76 [188.146.135.*]
    Witam,
    ja też od kilku tygodni główna pozycja S, dopóki nie poprawimy dna z covidu nie będzie większej cofki.....jeśłi w ogóle będzie :)
    Falowo idąc będzie także spoko, ale najpierw zdołują wszystko ile można, na mksa, niektórym się w ogóle odechce brania L, tak jak to było od "wybuchu" covidu,- cały czas L , teraz mamy sytuację odwrotną od 2480 na bananie cały czas S obowiązuje....
    Jak akcje ,które są dzisiaj warte 20-30 pln będą chodziły po 5-10 pln to wtedy można wchodzić....oczywiście nie ma zasady, ale banki- zdołują, surowce- zdołują , budowlanka - do kosza.....jak wszystko będzie na dnie , zacznie się powolne wspinanie i wtedy jak pisze 77777777777777777 będzie tkm:) zrobią na bananie , sapinie itd nowe szczyty i .... znowu w dół taka to już"falowa " zasada , ale jak zazwyczaj dodaję, ja się nie znam... poczekam na zakupy akcji do nowego roku....
  • Re: KOMENTARZ FUTURES TYDZIEŃ 43 Autor: kat76 [188.146.135.*]
    i jeszcze jedno zdanie, czasowo wychodził mi zwrot -pn-wt, mogłem się mylić i coś źle policzyć....ale imo już czas
    Ktoś wcześniej pisał ze ze zwrotem mogą przeczekać do dziś aż tuzy pokażą wyniki. To może akurat
    o kurcze jednak poki co mnie nie rozjechali ale chyba jeszcze dzisiaj podejda do góry czy juz jedziemy na 1350
    Jak dla mnie to moga jechać na 1250 mize wtedy sie skuszę zeby przecenione akcje kupić
    oby bo sie wczoraj w S ki nieopacznie na fixie zaopatrzyłem i mialem nieprzespana noc ale poki co jest ok zobaczymy
    no nic S ki pod korek
  • Re: KOMENTARZ FUTURES TYDZIEŃ 43 Autor: samkam [31.183.209.*]
    Po wczorajszych batach i zaraz wizycie z dzieckiem u lekarza, dzisiaj tylko patrzę BP. Muszę sobie zrobić krótką przerwę. W tym czasie rozpiszę nowe założenia do gry...
    Wczoraj wpadł mi do głowy jeszcze jeden pomysł dotyczący różnicowania wielkości pozycji w zależności od siły sygnału na wejściu.
    U mnie jest zasadniczy problem taki, że nie lubię zamykać ze stratą. Choćby 1 punkt zysku powinien być. Stąd wejścia powinny być dobrze przygotowane (z czym bywało różnie)...

Ja w sobote lece na urlop. Wracam z czysta glowa i nowymi silami
    Myslelem ze Meta i -20% czy CreditSuisse i 4 mld straty zrobia wieksze wrazenie

• Re: KOMENTARZ FUTURES TYDZIEŃ 43 Autor: piobor [79.185.181.*]
    Dziś grają L i ja też. Na koniec dnia bądź pod koniec dopiero S wezmę-jak dojdą pod 1500 :-) . Choć z rana małe S udało się zamknąć.
    Przepraszam mało precyzyjny jestem-1500 mam na myśli indeks.
    Ty i S?

cos krecisz ....:>
    Kurna kazaliście mi polubić-to zaczynam grać w dwie strony :-) I jakoś lepiej mi idzie. tak gram S-choć ich nie lubię bo takie te eSki koślawe, powyginane. Za to L prosta i dostojna ;-)
    A LOP spada w oczach. Czarowania ciąg dalszy...
    Zamykają L. Czy też tak uważacie?
  • Re: KOMENTARZ FUTURES TYDZIEŃ 43 Autor: wilk_z_banana [5.173.104.*]
    Niewiadomo bo jak utrzymają poziom 1480 to stanie się on dnem kolejnej fali wzrostowej bo najwięcej się działo w przedziale 1530 i to przebija o 100 p na bank
    Jak rośnie to nie scinaj drzewa tylko śl sobie ustaw w głowie i fizycznie.
    Miś ucieka lop spada
    Jeśli to prawda że ciągle s zamykają to spory wzrost się szykuje bo w życie wszedł mój scenariusz o którym pisałem że zeszli tak nisko bo przy poziomie 1600 nie było chętnych do pozycji S a teraz będzie cała masa tzw męczenie przez wieloryby
    Ja uważam, że LOP zaczął rosnąć 25 października-ze względu na otwierane L. Teraz zaczął spadać-zamykają L. Dlatego dziś dzień do brania S. Ja tak to widzę.
    Eee coś mi tu nie pasuje...
    A i jeśli się potwierdzi moje przemyślenie z LOP. To idealne zamknięcie indeksu z przedziału 1505-1518. Wyciąg solidny na koniec się szykuje i od jutra wiadomo :-( To czego nie lubię-S. Zobaczcie co dzieje się z PKN-upychają i trzymają cenę :-(
    Lop zawsze Zosia dobrze potrafiła rozszyfrować ale wzięła wolne :(
    Wzięła wolne ale już na pozycji więc? :)
    Samarytanin co masz na myśli!?
    77777777 napisał, że lop spada bo miś ucieka. Jestem innego zdania. Widzę tu usilne trzymanie kursu i upychanie L. Ale to moje zdanie. W grze dzisiaj nawet -2 u nas... Może to życzeniowe ale ...
[x]
FW20 0,00% 0,00 1970-01-01 01:00:00
Brak wiadomości dla danej spółki
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.