Ja jeszcze mam trochę na starej bo liczyłem na rozjazd miedzy seriami w drugą stronę. No cóż kolejny raz widzę że trzeba temat do końca wcześniej załatwiać niż w ostaniem dniu.
Cuda mogły być wcześniej i mogą na serii nowej. Jak na starej stawiają po obu stronach tak mocne zlecenia w dniu rozliczenia to już więcej niż 2-3 pkt się nie zmienia.
Dobra podsumowując.... chyba po fakcie wszyscy wiedzą co rozegrał grubasek. Czyli wczoraj nadzwyczajna siła pod zamknięcie L a dziś przesadzony zjazd bo na koniec S zostawił ktoś te 7 tyś z kawałkiem miał. 1520 było by akurat na poziom równowagi ( znów ten poziom ) Przeżyliśmy rozliczenie to teraz przeżyć jakoś FED nad 1500 i miała by szanse zapalić się lampeczka nadziei dla byczka. Może błędne myślenie po takim dniu ale ja nie wchodziłem w L myśląc o 1550 ale o wejściu w nimi w przedział 1600-50. Albo... głupio po takim spadku pisać a też aż tak daleko nie planuje. Ale dalej jestem gotowy ;-)
Naklikałem się dzisiaj sporo. Brałem kontrakty na wzrosty blokując opcjami put i wystawiając calle. Np. w ciągu sesji sprzedałem opcję call OW20I221500 po 280 zł i w końcówce odkupiłem po 2,90 zł. Cena rozliczeniowa jest ok. 25 zł. Opcje są ciekawe ale trudne bo zazwyczaj jest mały obrót a premie wysokie. Maleją dopiero tuż przed rozliczeniem. Z kolei wystawianie jest ryzykowne bo zysk jest ograniczony a strata nieograniczona.
Napiszę powody dlaczego będę grał więcej L na tej serii.
1. Bo jest nisko, a spadek o blisko 40%, to już coś.
2. Koniec roku i fundusze będą chciały jednak podciągnąć wyceny spółek przykład JSW, CCC Allegro, KGHM, PKN. Raczej wyceny mocno zaniżone wg mnie.
3. Z tak niskiego poziomu cen łatwo szybko odbić.
4. Nawet jeśli padnie ten Grunwald w pewnym momencie to szybko nastąpi odbicie.
U mnie bedzie przewaga L niż S. Aczkolwiek będę grał w dwie strony w zależności od poziomu.
Ja zaopatrzę się w poniedziałek w opcje październikowe typu "call" czyli rosnące przy wzroście wartości WIG20, np. OW20J221600. Jak się w Rosji zmieni władza to indeksy wystrzelą w górę. To nie jest wykluczone. Opcje call rosną 2 razy po wzroście WIG20 o 50 pkt. Przy wzroście o 100 pkt jest to już 4 razy a wzrost o 150 pkt to już 8 razy. W praktyce jest to nawet więcej bo opcje "OTM" (nie płatne) można kupić tanio jak zbliża się dzień rozliczenia.
No a może będzie jak ostatnio 100 pkt w górę. Tak nie może być? Nadal luka do zamkniecia 1591. Oprócz tego usa też ma kilka luk e górę. Myslicie tylko o S a potem psikus jak wyskoczy w górę. Ja uważam góra musi być. Potem się zobaczy. Powodów kilka podałem. Już nie raz mnie powieźli. Trochę przez Wasze komentarze. Bo się nie odciąłem. Pisałem zamknięcie 1500-1510 i jak było? Można wrócić do mojego komentarza z rana. Teraz też góra bardziej niż dół. W sumie to nawet kibicuje L niż S. Wkurzają mnie S. Taki klimat