proponuję odpalić sobie wykres BUX'a na 2.01.2024. Napiszcie teraz jakie kreski podpowiadają, że w ciągu kolejnego roku zrobimy jeszcze 30 parę procent? A może sytuacja na Węgrzech jest jakaś ekstra? Ano nie. No to może forint się umacnia względem EUR. No też nie (nawiasem mówiąc wykres złotówka do forinta "miażdży" perspektywy Węgier). Oczywiście BUX do WIG to dwa różne światy, ale tam można zobaczyć co się dzieje gdy ktoś na Wall Street kliknie w automacie "doważaj" na jakimś peryferyjnym rynku. A jak się spojrzy co zrobiły poszczególne spółki w ciągu tego roku to w ogóle kosmos (https://stooq.pl/q/i/?s=^bux&o=5), a 2024 startowali już wyżej niż my (w porównaniu do dołka z 2020.
Nie no akurat BUX to nie ma porównania przecież ich kapitalizacja to jest kilka razy mniej niż Wig, a do tego ok 80% na indeks mają jakieś 4 spółki Xd. Tam można rozkręcić potężna hossę pompując zaledwie kilka spółek, nie mogę z tego że wciąż tyle osób mówi o tym BUX w odniesieniu do naszej giełdy
chodziło mi bardziej o "poziom odklejenia od fundamentów" niż bezpośrednie porównania. Samo Apple waży 20 krotnie więcej niż cały W20 więc jaki sens ma wgapianie się w S&P w kontekście gry na GPW?
Odpuściłem L po 2404 teraz nieśmiało na S patrzę ale zysk na pozycji 33p ale była sporo na minusie jest spora szansa na 2430 lecz zobaczymy sam nie wiem co dalej
Dnia 2025-01-24 o godz. 09:18 ~piobor napisał(a): > Uwielbiam te czerwone-dajcie mi z 20 łapek. Będę widział, że ktoś czyta to co piszę :-) > > Ale oczywiście nie macie racji - bo teraz jest 28, to co rano nie mógł być 26... zastanówcie się... :-)
Przy jaki okresie próbkowania? Zmieniając ten parametr, mogę uzyskać dosyć dowolne wskazanie. Wbrew obiegowej opinii, moi zdanie RSI (i inne oscylatory) nie należy obserwować poziomów. Np. RSI może przebywać poniżej 30 dosyć długo, przy ciągłym spadku wartości mierzonej. Jedynie powstanie dywergencji jest wskazaniem wiarygodnym i (w niewielkim stopniu na FW) praktycznym.
Dnia 2025-01-24 o godz. 11:44 ~Pietro napisał(a): > Logika podpowiada że tak być powinno ale w tak euforycznych fazach nie ma żadnej logiki
I to jest istota problemu... Nie narzekałem w poprzednim wpisie(-> Klapa), że rośnie... Wyraziłem tylko swój niepokój, że wszystko dzieje się zupełnie ponadstandardowo... Nie ma się czego uchwycić: fale powyłamywane, oscylatory na max, geopolityka słabo... Taki mix zdecydowanie jest mocno nietypowy...
ten rejestr sprzedaży krótkiej to tylko "szum informacyjny" - taki Marshall może być na dużej L na koniach i obstawiać spadki na walorach, w których im wychodzi "poniżej rynku"
Dokładnie tak jest. Mają L i S, a pozycja w rejestrze to różnica netto. Czyli przewagę mają S. Jeśli zamkną L to pozycja netto się z automatu powiększa. Oni czyli te Marshalle grają na dwa kierunki. W miejscach skrajnych robią machniom - zamkną jedną stronę, otworzą drugą i stąd te ruchy ponadnormatywne. W dół lub w górę po 80pkt na sesji-ich to nie rusza bo sami to czynią.
No i dlatego mogą sobie czekać, nadarzy się okazja to wywołają znowu jakąś zwałę jak już popyt się wystrzela, a te wzrosty nie są robione na jakimś dużym volumenie oprócz przed wczoraj. Także łatwo tu manipulować w jedną i drugą stronę, ostatnio byliśmy najsłabsi w Europie, teraz jesteśmy znowu najmocniejsi, a za jakiś czas znowu polecimy jak woda z wiadra. Dla zagranicy Wig20 to takie trochę Newconnect i sobie mogą spekulacje rozkręcać jak chcą.
Ładnie nasz Donald naskakuje na tego ich Donalda. Nie da się ukryć, ze niewątpliwie słuszność po naszej stronie i te śmieszne dekreciki to może sobie schować ;)) No i ta zmiana Zatoki Meksykańskiej na Amerykańską
Dnia 2025-01-24 o godz. 14:39 ~piobor napisał(a): > A i jeszcze dziś mogli sobie ustawić rynek na spadki na cały przyszły tydzień. To są nieźli specjaliści
To jednak nie ten tydzień a przyszły ? A nie jeszcze kolejny albo po Środzie Popielcowej ;))))))
Wierzycie w at to wam coś pokaże na s&p wiosna 2020 3191.86 pkt grudzień 22 4818.62 wzrost 2626.76 pkt teraz dołek jesień 23 3491.58 dodajcie do tego 2626.76 pkt ile wyjdzie ? 6118.34 a ile ma s&p ?
Dnia 2025-01-24 o godz. 13:58 ~piobor napisał(a): > Ja to widzę tak, że zamknął długie na DINO i automatem powiększyły się pozycje krótkie na DINO, które ma pewnie też długo jak długie :-)
Hm... Ty nie wiesz jak to działa i nie widzisz różnicy między FW a Krótką sprzedażą która jest raportowana w RKS ?