Ostrzegam przed firmą przewozową "DAWIDOWICZ" z Białegostoku ul.Fińska 18, jest nieuczciwym partnerem, nie płaci za uczciwie wykonaną pracę od ponad 4 miesięcy (od 4 maja 2005), a to tylko 800 zł, strach pomyśleć o większych sumach, blokuje telefony, jestem w trakcie uzgodnień i dokumentowania w firmie windykacyjnej, która rownież przygotowuje zawiadomienie do jego urzędu skarbowego. Mam nadzieję, ze zgodnie z przysłowiem "chytry 2 razy traci" a najgorszy złodziej to mały złodziej bo każdy kto "macha ręką" na małe sumy dorabia takich "biznesmenów".
przemekb Napisał(a):
-------------------------------------------------------
> Chcialbym sie dowiedziec gdzie mozna sprawdzic czy
> jest sie wpisanym do rejestru dluznikow, i czy
> istnieje jakas minimalna kwota pieniezna powyzej
> ktorej dokonywany jest wpis do takiego rejestru,
> np 1000 lub 2000zl? I czy raz bedac tam wpisanym,
> po uregulowaniu naleznosci zostaje sie skreslonym
> z tego rejestru.??
>
>
>
> Wiadomość zmieniano 1 razy (ostatnio - 20/06/2004
> 15:28).
Re: Bogdan (mail z dn.20.06.2005) - dzięki za informacje, kiedy się ją czyta i to, co jest napisane przez autora/kę: wp(...) z dn.17.05.2005 można sobie wyrobić jakieś zdanie.
czy istnieje możliwość sprawdzenia przez internet czy ja i mój mąż jesteśmy w tym rejestrze, ponieważ nosimy się z zamiarem wzięcia kredytu a kiedyś mieliśmy problemy z kredytem w PKO , jednak wszystko zostało uregulowane w 2002 roku.
chcialbym sie dowiedziec jak dlugo pozostaje sie w BIK-u po splaceniu calego zadluzenia i czy jest taka mozliwosc aby bank w którym mialem zadluzenie na moja prosbe skreslil mnie z tej listy?
chcialbym sie dowiedziec jak dlugo pozostaje sie w BIK-u po splaceniu calego zadluzenia i czy jest taka mozliwosc aby bank w którym mialem zadluzenie na moja prosbe skreslil mnie z tej listy?
Witam.Postanowiłem zaciągnąć w banku korzystny dla mnie kredyt jako osoba fizyczna.Jednak bank odmówił mi twierdząc, iż znajduje się na liście KRD.Udzielono mi też informacji,że wpis do KRD został dokonany poniewaz po 180-ciu dniach nie uiściłem zobowiązania od kredytu,który zaciągnołem w 2003 roku.Zobowiązanie to wynosiło 7zł(siedem złotych).Idac tym śladem odnalazłem bank w którym wówczas zaciągnołem kredyt.Wyjaśniłe z bankiem iż do dnia dzisiejszego nie posiadam żadnych zaległych należności w tym tych siedmiu złotych.Czy bank w którym zaciagnołem wówczas kredyt miał prawo umieścic mnie w rejestrze KRD?Zaznaczam również,że od banku w którym zaciagałem kredyt nie otrzymałem żadnej informacji o moim zadłużeniu na owe 7zł.
Witam, W opisywanym przypadku bank nie mógł Pana danych wpisać do KRD ponieważ minimalna kwota zaleglości w przypadku osób fizycznych wynosi 200 pln i dopiero taka zaległość przez min. 60 dni podlega wpisowi do powyższego rejestr. Dlatego myślę że w tym przypadku jest Pan wpisany do BIK czyli Bankowej Informacji Kredytowej anie KRD.
Zawsze może Pan sam sprawdzić bezpośrednio w KRD i BIK kto i za co Pana wpisał.
Jak sprawdzić informacje o sobie w KRD:
http://www.rejestr.online.pl/index_informacja.html
www.rejestr.online.pl Napisał(a):
> Witam, W opisywanym przypadku bank nie mógł Pana
> danych wpisać do KRD ponieważ minimalna kwota
> zaleglości w przypadku osób fizycznych wynosi 200
> pln i dopiero taka zaległość przez min. 60 dni
> podlega wpisowi do powyższego rejestr. Dlatego
> myślę że w tym przypadku jest Pan wpisany do BIK
> czyli Bankowej Informacji Kredytowej anie KRD.
>
> Zawsze może Pan sam sprawdzić bezpośrednio w KRD i
> BIK kto i za co Pana wpisał.
> Jak sprawdzić informacje o sobie w KRD:
> http://www.rejestr.online.pl/index_informacja.html
>
>
> Na temat BIK prosze szukać na ich stronach www
>
> pozdrawiam
> http://www.rejestr.online.pl
>
www.rejestr.online.pl Napisał(a):
> Witam, W opisywanym przypadku bank nie mógł Pana
> danych wpisać do KRD ponieważ minimalna kwota
> zaleglości w przypadku osób fizycznych wynosi 200
> pln i dopiero taka zaległość przez min. 60 dni
> podlega wpisowi do powyższego rejestr. Dlatego
> myślę że w tym przypadku jest Pan wpisany do BIK
> czyli Bankowej Informacji Kredytowej anie KRD.
>
> Zawsze może Pan sam sprawdzić bezpośrednio w KRD i
> BIK kto i za co Pana wpisał.
> Jak sprawdzić informacje o sobie w KRD:
> http://www.rejestr.online.pl/index_informacja.html
>
>
> Na temat BIK prosze szukać na ich stronach www
>
> pozdrawiam
> http://www.rejestr.online.pl
>
Dziękuje za odpowiedz.Krótko mówiąc,jakis bank i to bez mojej wiedzy zrobił ze mnie nieuczciwego,nierzetelnego obywatela.Postaram się mimo wszystko dowiedziec,który bank mnie tak potraktował,chociazby dla tego aby go na przyszłosc unikac.Pozdrawiam i dziękuje.
Debililizm Polaków nie zna granic, Niby mają dostęp do internetu gdzie jest wszystko napisane nie umieją nawet tego przeczytać. Ludzie komunizm się skończył. Trzeba samemu zadbać o to by poznać nas obowiązujące prawa, Trzeba czytać ustawy choćby te które nas obowiązują. Jest powszechna zasada " Nieznajomości prawa szkodzi" Sami czytajmy i wymieniajmy sie doświadczeniami, a nie tylko pordolmy głupoty że ktoś nas wciągnął gdzieś.
Dla tych jełop którzy nie znają podstaw prawnych podam Art 105 pkt 4 Prawo Bankowe z późniejszymi zmaianmi jeżeli chodzi o BIK www.bik.pl, Ustwa o informacji Gospodarczej(BIG) jeżeli chodzi KRD www.krd.pl(BIG), Tam wszystko napisane. Jeżeli ktoś nie rozumie po polsku, to albo jest idiotą, albo przyjechał z zagranicy. A jeżeli nie rozumie podstaw prawnych jest jeszcze prawnik, który wszystko wytłumaczy.
Witam,
prosze o informację, czy Zarząd Wsólnoty Mieszkaniwej może zgłaszać dłużników (mieszkańców) do Krajowego Rejstru Dłuzników, jeśli tak to na jakich warunkach.
TED Sp. z o.o. Napisał(a):
> Witam,
> prosze o informację, czy Zarząd Wsólnoty
> Mieszkaniwej może zgłaszać dłużników (mieszkańców)
> do Krajowego Rejstru Dłuzników, jeśli tak to na
> jakich warunkach.
>
> Z poważanie
> Waldemar Humięcki
Odpowiem innym pytaniem dotyczącym wspólnot:
Witam, mam taki przypadek, wspólnota mieszkaniowa ( która wg ustawy może wpisywać os. fizyczne) powierzyła zarząd i prowadzenie ich spraw firmie zarzadzającej (administrator nieruchomości). Firma ta prowadzi wszystkie ich sprawy , także wynajmuje lokale bdące własnością wspólnoty. Czy firma zarządzająca może wpisać osoby fizyczne do KRD, czy ma to zrobić z upoważnienia wspólnoty czy też musi to zrobić sama wspólnota. Jednym słowem firma zarzadzająca chce podpisać umowę z KRD i dopisywac os. fizyczne wynajumjące te mieszkania a nie płacące czynszu .
odp:
Umowę z KRD musi podpisać wspólnota, to ona musi być Klientem. Wspólnota może udzielić pełnomocnictwa firmie Zarządzającej i ta firma korzystając z loginu i hasła wspólnoty może dopisywać dłużników, ale są to nadal dłużnicy wspólnoty. Jeżeli firma zarządzająca będzie wzywała dłużników do zapłaty to musi to robić w imieniu wspólnoty.
Na jakich warunkach?:
- na takich samych jak w ustawie i regulaminie KRD BIG SA:
http://www.rejestr.online.pl/index_wymogi.html
a szczegółowo zależy czy ma Pan do czynienia z firmą wynajmującą mieszkanie od wspólnoty (przepisy dotyczące kiedy można wpisać przedsiebiorce do rejestru KRD) czy ma Pan do czynienia z członkiem wspólnoty mieszkaniowej lub os. fizyczna nie prowadzaca dzial. gosp i nie czlonkiem wspolnoty( przepisy dotyczące kiedy można wpisać konsumenta do rejestru KRD)
Majka Napisał(a):
> Dzień dobry w jaki sposób mogę sprawdzić czy moje
> nazwisko znajduje się na liście KRD.Z góry
> dziękuję
Maxwell Napisał(a):
> Chcialbym sie dowiedziec gdzie mozna sprawdzic czy
> jest sie wpisanym do rejestru dluznikow, I czy raz bedac tam wpisanym,
> po uregulowaniu naleznosci zostaje sie skreslonym
> z tego rejestru.??
>
>
>
> Wiadomość zmieniano 1 razy (ostatnio - 20/06/2004
> 15:28).
Krótkie pytanko:
przeczytałam właśnie na forum, że po wpisaniu na krajową listę dłużników i zapłaceniu długu firna windykacyjna ma obowiązek wprowadzić adnotacje o spłacie, na moje konto na wyżej wymienionej liście.....
Ale nadal będe na tej liście figurować... czy w takiej sytuacji (jestem na liście dłużników, ale wszystkie płatności mam uregulowane) będe mogła wziąść kredyt, czy wszystkie banki na dzień doby powiedzą mi dowidzenia????
I jeszcze takie jeden aspekt: jestem na tej listy nie ze swojej winy (osoba która wynajmowała u mnie mieszkanie - nie mam dowodów na wynajem, ponieważ nie podpisałam z tą osobą żadnej umowy - miała płacić rachunki, ale nie zrobiła tego w terminie, a że rachunki są na moje dane...) czy jeśli np. taka osoba złożyłaby oświadczenie, że to z jej winy, istnieje możliwośc, żeby mnie z tej listy skreślili?!?
ad1. Jak Pani przeczytała pewnie w jednym z moich postów, banki mogą korzystać z historii osób wpisanych do krd, nawet jeśli spłaciły zadłużenie. Mogą ale nie muszą utrudniać przyznanie następnego kredytu, mogą zaproponować dodatkowe zabezpieczenie, zmniejszyć kwotę kredytu lub zwiększyć oprocentowanie. Ale to może zawsze nastąpić nawet bez względu czy była Pani kiedyś na liście krd czy też nie.
ad.2 Raczej wariant mało realny. Na Panią są rachunki, to Pani zalega np. za telefon.
kasia.ej Napisał(a):
> W jaki sposób i na jakiej stronie mogę sprawdzić
> nazwiska osób wpisanych na listę KRD?
Na żadnej stronie. Może Pani podpisać umowę z KRD i sprawdzać przedsiębiorców oraz osoby fizyczne jeśli ma Pani od nich upoważnienie do sprawdzenia danych w systemie (dot. konsumentów)
Adam Domański Napisał(a):
> Witam.
> Chciałbym czy moje nazwisko jest wpisane do
> rejestru.
> Z góry serdecznie dziękuje.
> Adam Domański
>
informace jak sprawdzic czy sie jest na liscie krd zostaly podane na tym forum juz kilkanascie razy.
doomsday Napisał(a):
> Jak mogę się dowiedzieć czy jestem na liscie
> krajowego rejestu dlużników?