• Re: dotacje z uni Autor: ~Seniu [83.238.212.*]
    Witam. Ciężka sprawa, jeśli chodzi o dofinansowanie z UE to raczej nie są one przeznaczone na tego typu działalności. Szukałbym środków w Urzędzie Marszałkowskim w Departamencie Kultury Fizycznej w różnego rodzaju instytucjach zajmujących się rozwojem i wspieraniem sportu. Fundusze UE przeznaczone na rozwój przedsiębiorczości polegają na refundacji poniesionych kosztów. Dotyczy to głównie firm które chcąc się rozwijać i być konkurencyjnym na rynku muszą inwestować w maszyny, urządzenia, itp. koszty inwestycji tak czy siak muszą ponieść i wtedy mają możliwość ubiegać się o refundacje z UE, wcześniej jednak wszystko trzeba zaplanować i opisać we wnioski i biznes planie a następnie złożyć w odpowiedniej instytucji przydzielającej środki UE.
  • Re: dotacje z uni Autor: ~rafi123 [83.4.47.*]
    Seniu Napisał(a):
    -------------------------------------------------------
    > Witam. Ciężka sprawa, jeśli chodzi o
    > dofinansowanie z UE to raczej nie są one
    > przeznaczone na tego typu działalności. Szukałbym
    > środków w Urzędzie Marszałkowskim w Departamencie
    > Kultury Fizycznej w różnego rodzaju instytucjach
    > zajmujących się rozwojem i wspieraniem sportu.
    > Fundusze UE przeznaczone na rozwój
    > przedsiębiorczości polegają na refundacji
    > poniesionych kosztów. Dotyczy to głównie firm
    > które chcąc się rozwijać i być konkurencyjnym na
    > rynku muszą inwestować w maszyny, urządzenia, itp.
    > koszty inwestycji tak czy siak muszą ponieść i
    > wtedy mają możliwość ubiegać się o refundacje z
    > UE, wcześniej jednak wszystko trzeba zaplanować i
    > opisać we wnioski i biznes planie a następnie
    > złożyć w odpowiedniej instytucji przydzielającej
    > środki UE.

prosze o kontakt w tej sprawie na maila rafal.wojcik@korporacja-feniks.pl opisze cala sprawe jak zalatwic wysle formularz dotacyjny oraz nasza firma pomoze w zalatwieniu odpowiedniej dokumentacji pod ta inwestycje zalatwimy kompleksowa dokunemtacje pod dotacje po podpisaniu z nami umowy sporzadzenia kompleksowej dokumentacji dla inwestycji ze srodkow UE pozdr
    zapraszam na stronke naszej firmy www.korporacja-feniks.pl oraz o kontakt ze mna w tej sprawie rafal.wojcik
  • dotacie z uni Autor: ~Julian [79.163.54.*]
    dzień dobry. chciałbym zalegalizować chodowle psów i jednocześcnie otrzymać dotacie z uni europejskiej jakie warunki musze spełniać i czy jest to wykonalne?? osoby które mogłby mi w tej dziedzinie doradzić i poinstrułować krok po kroku serdecznie dziekuje... życze miłego dnia.
  • Re: dotacje z uni Autor: ~monikarybks [83.22.124.*]
    Pisze w sprawie dotacji.jestem osobą która chce ma cieżką sytuacje mieszkaniową obecnie jestem w trakcje szuknia pracy. Znalazłam świetne mieszkanie ale musze zapłacić kaucje 3200 zł. Potrzebuje pomocy czy mogę starać się o dotacje i jak mam to zrobić.
  • Re: dotacje z uni Autor: ~malka [79.187.109.*]
    Agnieszka:
    Planuje zakup mieszkania w Lublinie, Czy przysługują mi na ta inwestycje dotacje z unii europejskiej w ramach programu dotyczacego Rozwoju Wschodniej czesci Polski:)??

Dziekuje za szybka odp
    Pozdrawiam
  • Re: dotacje z uni Autor: ~celina [83.11.226.*]
    Witam, planujemy z meżem zakupić dom. ostatnio słyszałam, że można uzyskać na ten cel pomoc z UE. czy to prawda i gdzie można szukać informacji?
  • (wiadomość usunięta przez moderatora) Autor: (usunięty) [83.20.168.*]
    (wiadomość usunięta przez moderatora)
  • Re: dotacje z uni Autor: ~doradca [83.7.158.*]
    Do lusi

Tak, bardzo często urzędy pracy pokrywają koszta związane z dofinansowaniem kursu prawa jazdy pod warunkiem, że twój przyszły pracodawca zamierza Cię zatrudnić.

Do kedziors
    O dotacje możesz sie starać jako osoba pełnoletnia. Wejdź sobie jeszcze na www.bierzdotacje.pl przeczytaj czy twoja działalnosć jest wykluczona z dofinansowań.

Więcej informacji o dotacjach z unii znajdziesz na serwisie www.bierzdotacje.pl

Kontakt za mną:
    gg: 5079402
    doradca@mikrokonsulting.pl
    Tel. 502-627-625

P.S. Chętnie pomogę przy pisaniu biznes planu, wniosku itp. Zainteresowanych proszę o kontakt
  • Re: dotacje z uni Autor: ~doradca [83.7.155.*]
    Do luca
    Jakiej pomocy pani oczekuje? Chce pani aby, ktoś wypełnił Ci wniosek czy podesłał wypełniony wniosek. Jeżeli szukasz wskazówek odnośnie wypełniania wniosku to wejdź sobie na www.bierzdotacje.pl Ta stronie jest kilka różnych artykułów poświęconych wypełnieniu wniosków.

Więcej informacji o dotacjach z unii znajdziesz na serwisie

Kontakt za mną:
    Tel. 502-627-625
    www.bierzdotacje.pl

P.S. Chętnie pomogę przy pisaniu biznes planu, wniosku itp. Zainteresowanych proszę o kontakt
  • Re: dotacje z uni Autor: ~arek [83.7.75.*]
    Witajcie.Prowadze gospodarstwo ogrodnicze-kwiatki i dodatki do kwiatow.W tym roku bede musial sie zarejestrowac w urzedzie skarbowym i odprowadzac podatki za posiadane obiekty (szkalrnie).Czy ktos moze mi powiedziec jaki podatek wybrac,poniewaz urzad skarbowy nie udzielil mi alternatywnych opcji wyboru podatku i kolejne pytanie,to ...czy gdybym przy tym zalozyl kwiaciarnie i zarejestrowal tylko ja bez rejestracji szklarni,tlumaczac ze te produkty sprzedaje w sawojej kwiaciarni nie byloby lepszym rozwiazaniem?Ale,czy wedy zamiast skladek KRUS nie musialbym odprowadzac ZUS-u?I czy na otwarcie takiej kwiaciarni,czyli miejsca pracy,moglbym dostac z urzedu pracy bezzwrotna pozyczke,bedac rolnikiem?
    Pozdrawiam
  • sanepid Autor: ~stefan [84.203.163.*]
    Mam konto od dwoch lat w irland bank przez caly czas mam regularne cotygodniowe wplywy(brutto1200e). Moje pytanie jest takie czy irlandzki bank udzieli mi kredytu pod hipotekie domu w polsce którym jestem zainteresowany. Dom kosztuje w polsce 400.000pl a ja chcialbym uzyskac kredyt wysokosci 100.000euro, pod hipotekie domu.

Serdecznie Pozdrawiam stefan Opole.
  • Re: sanepid Autor: ~Kacpol Centrum Finan [79.184.190.*]
    Witam Panie Stefanie,
    pisze do Pana z propozycją pomocy w udzieleniu i załatwieniu kredytu hipotecznego.Jeżeli jest Pan zainteresowany lub znajomi prosze o kontakt
    Centrum Finansowe " Kacpol" 0/501 655 466 nasza strona www.kacpol.site11.com
    lub kacpolkacpol@gmail.com
  • Re: dotacje z unii Autor: ~dora_kg [83.21.196.*]
    dzien dobry

czy moglabym otrzymac informacje czy istnieja jakies dotacje na zakup mieszkania dla mlodych malzenstw lub cos podobnego ??
  • pieniadze z uni po smierci meza Autor: ~aninim [83.16.185.*]
    Kto wie jak można dostać pieniądze z unii europejskiej po śmierci męża który zginał nie jako kierowca w wypadku samochodowym. Bardzo proszę o odpowiedz mój nr. gg 8588414
  • Re: dotacje z uni Autor: ~agniesia [94.254.145.*]
    Witam!
    Cztery miesiące temu wzięliśmy ślub i planujemy kupić mieszkanie (może dom) i zastanawiamy się czy jest jakaś szansa by otrzymać jakąś pomoc finansową z unii lub od państwa. Bardzo bym prosiła o informacje.Pozdrawiam.
  • Re: dotacje z uni Autor: ~Rubli [217.99.83.*]
    Witam!
    Zamierzamy wziąźć kredyt na budowę domu. Słyszeliśmy o możliwości dofinansowania części kredytu z dotacji unijnych dla młodych małżeństw. Nie wiemy, gdzie szukać informacji na ten temat i jak załatwić frmalności z tym związane. Prosimy o pomoc.
  • Re: dotacje z uni Autor: ~doradca [83.7.151.*]
    Do justyna
    Oczywiście, że możesz liczyć na dotacje z unii tylko, że obecnie programów unijnych nie ma. Związane jest to ze zmianą programów, które były na lata 2004-2006, a programami, które będą na lata 2007-2013. Wejdź sobie na www.bierzdotacje.pl i poczytaj trochę artykułów o dotacjach nalata 2007-2013.

Do rubli
    Pierwszy raz słyszę o takiej możliwości uzyskania dofinansowania z unii.

Do arek
    Zanim udzielę odpowiedzi proszę mi odpowiedzeń na pytanie. Pisałeś, że zamierzasz sie zarejestrować w urzędzie skarbowym jako kto (firma, rolnik)?

Więcej informacji o dotacjach, pożyczkach znajdziesz na serwisie www.bierzdotacje.pl

Kontakt za mną:
    Tel. 502-627-625

• Re: dotacje z uni Autor: ~kowcio [83.19.7.*]
    witam
    od dwóch lat prowadzę działalność gospodarczą firmę produkcyjną produkuję obuwie
    Przed rozpoczęciem działalności byłem zarejestrowany jako bezrobotny udało mi się wziąć pożyczkę bezzwrotną z urzędu pracy
    teraz chciał bym rozszerzyć swoją działalność i chciałem się dowiedzieć czy jest jakaś możliwość otrzymania dotacji na modernizacje budynków chciałem rozbudować warsztaty i magazyn a nie wyrabiam z gotówką ponieważ muszę mieć cały czas na obrót. Czy jest jakaś szansa jeśli tak to gdzie mam się udać i o co pytać. Był bym wdzięczny za jakąkolwiek fachową pomoc.
  • Re: dotacje z uni Autor: ~szefowa [83.15.36.*]
    witam chciałabym otworzyć bar nad morzem, mam zawieszona działalność gospodarczą (usługi barmańskie).Znalazłam już lokal chodzi tylko o sprawy prawne -gdzie mam się starać o koncesję na sprzedaż alkoholu tu gdzie mieszkam czy tam gdzie będę sprzedawać alkohol(dodam że jestem z mazowieckiego a bar chce otworzyć w jast.górze)o jakie pozwolenie mam się wogóle starać aby prowadzić taki bar?(chodzi o papierki i pozwolenia typu haccap itp.Bar będzie wynajęty tylko na okres letni.Dziekuję za odp.
  • Re: dotacje z uni Autor: ~mszpilka [149.156.233.*]
    mam pytanie dotyczące Dotacji Z UE,
    o jaką dotacje będę mogła sie ubiegać gdy programy już będę działać, na otworzenie własnego gabinetu stomatologicznego i czy będę musiała najpierw zainwestować, a dotacja mi zwróci poniesione koszty??
  • Re: dotacje z uni Autor: ~Łukasz... [83.22.56.*]
    Witam mam pytanie ponieważ chciałbym otworzyć własną firme transportową... bądź sklep windsurfingowy... jak mogę otrzymać dotację z UE lub innych funduszy ?? i jaka to będzie bądz może być ta kwota ?? na zakup sprzętu i oczywiście dobry start reklama itp...
  • Re: dotacje z uni Autor: ~Paweł594 [81.168.225.*]
    Witam !!!!
    Mam małe pytanko jestem magistrem chemi obecnie ucze w szkole ponadgimnazjalnej. Po rozpoaznaniu się na rynku pracy w naszym wojewudztwie można stwierdzić że jest zapotrzebowanie na badania wód i gleby oraz wszelkie inne badania w tym kierunku. Czy jest możliwość dofinansowania z uni na otwarcie takiej firmy,gdzie i do jakiej instytucji
    należy się udać. Z góry serdecznie dziękuje za porade.
  • Re: dotacje z uni Autor: ~sebe [212.182.112.*]
    Witam wszystkich. Chcę założyć działalność gospodarczą tzn. sklep odzieżowy i mam zamiar wziąć dotację z PUP i chcę się czegoś więcej dowiedzieć np. czy jest to opodatkowane, jaki jest wkład własny? Bardzo proszę o odpowiedź. Pozdrawiam.
  • Re: dotacje z uni Autor: ~BARTASFUL [213.202.166.*]
    witam

chce otworzyc firme budowlana w zakresie rematow mieszkan i niewielkich obiektow na poczatku ma byc to firma niewielka 3 pracownikow puzniej mam nadzieje ze sie rozwinie czy mam szanse na dotacje unijne jakie wymagania musze spelniac i gdzie mam sie o takie informacje dowiadywac ??

dzieki bartek
  • Re: dotacje z uni Autor: ~daniel młodzianowsi [83.6.66.*]
    Mam 18 lat i chciałbym otworzyć własną działalność gospodarcz. w związku z tum mam kilka pytań.
    czy istnieje jakiś program wspierający młodych przedsiębiąrców w ich pierwszej samodzielnej działalności gospodarczej?
    czy istnieje możliwoś otrzymania dotacji w wysokości ok. 50 tys. zł
  • Re: dotacje z uni Autor: ~gusiol [85.89.179.*]
    mam pytanie bede sie budowal i chcial bym sie dowiedziec czy jest dotacja na solary na baterie sloneczne na pompy ciepla
    I chcialbym sie dowiedziec czy wogule jest dotacja na budownictwo

dziekuja z gory
  • Re: dotacje z uni Autor: ~kas333 [88.156.80.*]
    Posiadam doświadczenie zawodowe w Urzędzie Pracy - bezpośrednio przy weryfikacji wniosków o dotacje + ukończoną Szkołę Główną Handlową. Obecnie zawodowo zajmuję się pomaganiem w napisaniu biznesplanu i wypełnieniu wniosku. Zainteresowanych proszę o kontakt mailowy: kas333@op.pl
  • Re: dotacje z uni Autor: ~doradca [83.7.146.*]
    do gusioł

Tak jest. Pierwszą cześć inwestycji będziesz mógł sfinanoswać z Programów operacyjnych Infrastruktura i Środowisko. Druga cześć inwestycji to już bardziej podchodzi dotacje z Regionalnych Programów Operacyjnych, gdzie można pozyskać nawet milion zł.

do daniela

Na lata 2007-2013 przewidziano cztery programy, które będą kontynuowały ideę programu 2.5 Promocja Przedsiębiorczości czyli programów dofinansujące firmy, które chcą rozpocząć działalność gospodarczą. W jednym programie będzie można uzyskać nawet milion zł na start.

Więcej informacji znajdziesz na serwisie www.bierzdotacje.pl

Kontakt za mną:
    Tel. 502-627-625

• dotacje z unii dla przedszkola Autor: ~jolek [83.25.87.*]
    Czy mozna pozyskac dotacje dla przedszkola.
  • Re: dotacje z uni Autor: ~Gosia35 [213.227.72.*]
    Witam serdecznie.
    mam 35 lat, posiadam działkę budowlaną w niewielkiej wsi, na niej rozpoczęłam budowę domu jednorodzinnego (stan surowy zamknięty) moim pomysłem aby tam się przeprowadzić jest rozpoczęcie własnej działalności gospodarczej. Chciałabym obok domu dobudować drugi budynek a w nim urządzić sale bankietową (dom imprez okolicznościowych) na ok 120 osób a w przyszłości rozbudować go o bazę hotelową czy mogę liczyć na jakąś pomoc unijną w swoich zamiarach?
  • Re: dotacje z uni Autor: ~doradca [83.7.174.*]
    Do jolek

Tak można

Do gosia

Jeżeli planujesz otworzenie własnej działalności gospodarczej to na jesień startują pierwsze programy unijne w ramach, których będziesz mogła ubiegać się o dotacje na założenie własnej firmy. Na lata 2007-2013 przewidziano cztery programy, które będą kontynuowały ideę promocji przedsiębiorczości. Programami tymi będą:

- Program Operacyjny Innowacyjna Gospodarka -; działanie 3.1 Inicjowanie działalności innowacyjnej,
    - Program Operacyjny Kapitał Ludzki - działanie 7.2 Wsparcie oraz promocja przedsiębiorczości i samozatrudnienia,
    - Regionalne Programy Operacyjne - działanie osi priorytetowej numer 1 lub (założenia działania osi priorytetowej 1 lub 2 w każdym województwie będzie inne),
    - Rozwój Obszarów Wiejskich - oś priorytetowa 3 - Działanie 3.1 Różnicowanie w kierunku działalności nierolniczej oraz Działanie 3.4 Tworzenie i rozwój mikroprzedsiębiorstw,

Każdy program będzie się od siebie różnił oraz będzie adresowane są do różnego kręgu odbiorców. Tobie szczególnie polecam program 7.2

Kontakt za mną:
    Tel. 502-627-625

• Re: dotacje z uni Autor: ~pawel321 [83.4.198.*]
    Witam.mam pytanie otoz chcialbym zalozyc w swoim miescie sklep ze sprzetem komputerowym i grami komputerowymi i czy otrzymalbym na to jakas dotacje z uni chodzi mi o np wynajem lokalu pod sklep i zakup sprzetu jak i rowniez reklame
  • Re: dotacje z uni Autor: ~magda62 [83.17.17.*]
    Czy, z jakich programów i które dotacje:
    hotel,ca 40 pokoi, końcowy etap remontu zabytkowej kamienicy w centrum dużego historycznego miasta w polsce? dokończenie remontu? wyposażenie, zatrudnienie+rozwój zasobów ludzkich? itp....inne
  • Re: dotacje z uni Autor: ~ewa grzegórzek [83.21.222.*]
    Witam!
    Mam pytanie dotyczace dofinansowan dla firm jednoosobowych. nie wiem dokładnie gdzie mam rozpoczac poszukiwania dotyczace dotacji. Moj narzeczony założył firme elektryczna która działa juz rok. nie uzyskał dofinansowania przed rozpoczeciem działalnosci bo został zle poinformowany.Słyszałam jednak ze jesienia tego roku ma byc rozpatrywana kolejna partia pieniedzy dla firm jednosobowych. czy mogłabym prosic o kontakty instytucji w których moge zasiegnac informacji. z gory dziekuje

ewa
  • Re: dotacje z uni Autor: ~grzegorz bugaj [83.17.59.*]
    czesc własnie zostałem mój wniosek został odrzucony z powodu braku kfalifikacji do prowadzenia tego typu działalnosci jaka chcialem prowadzic a przeciesz nie powiem im ze robiłem przez piec lat po godzinach za friko czyli na czarno jak to niekturzy mówią CO MAM TERAZ ZROBIĆ CZY KTOS MI ODPOWIE czy moge pisac drugi wniosek czy olaćich i otwierac firme chociaz te pieniadze by sie przydały
  • Re: dotacje z uni Autor: ~Adam skorupka [86.157.96.*]
    NA OTWARCIE STACJI PALIW
  • Re: dotacje z uni Autor: ~FIRMA [79.187.45.*]
    Chciała bym dzowiedzieć moj mąż chciałby otwożyć swoją firme -warsztat samochodowy czy możliwe jest otrzymanie jakiś pieniędzy na otwarcie warsztatu
  • Re: dotacje z uni Autor: ~Krzysztof82 [83.5.46.*]
    CHCIAŁBYM SIE DOWIEDZIEć CZY SĄ (BĘDĄ) JAKIEŚ DOFINANSOWANIA PRZEZ FUNDUSZ UNII EUROPEJSKIEJ NA OTWARCIE DZIAŁALNOŚCI Z NAUKĄ JAZDY "L" W WOJEWÓDZTWIE ŚLĄSKIM. BARDZO PROSZĘ O SZYBKĄ ODPOWIEDŹ. POZDRAWIAM KRZYSZTOF.
  • Re: dotacje z uni Autor: ~beatka50 [83.7.245.*]
    Witam. Wraz z rodzicami zastanawiamy się nad założeniem domu weselnego. Myśle że bedzie to możliwe tylko dzięku dotacji. Chciałabym się dowiedzieć jakie warunki trzeba spełnić aby dostać dotacje unijne na ten cel?

pozdrawiam
  • Re: dotacje z uni Autor: ~lilianna [86.132.243.*]
    beatka50 Napisał(a):
    > Witam. Wraz z rodzicami zastanawiamy się nad
    > założeniem domu weselnego. Myśle że bedzie to
    > możliwe tylko dzięku dotacji. Chciałabym się
    > dowiedzieć jakie warunki trzeba spełnić aby dostać
    > dotacje unijne na ten cel?
    >
    > pozdrawiam
  • Re: dotacje z uni Autor: ~Krzysztof82 [83.5.16.*]
    Dlaczego nikt mi nie odpisuje?!
  • Re: dotacje z uni Autor: ~majeczka80 [172.207.123.*]
    Witajcie!!
    Mieszkam w Anglii -chciałabym otworzyć biuro w którym zajmowałabym się doradztwem dla nowo przybyłych Polaków do Anglii.Moja pomoc polegała by np.na tłumaczeniu dokumentów z języka angielskiego na język polski i odwrotnie.Mam pytanie czy mam szansę na dotację z Unii Europejskiej na ten typ działalności?Jeżeli tak to gdzie mam szukać informacji dotyczącej tegoż zagadnienia?Proszę o pomoc gdyż bardzo zależy mi na tym żeby jak najszybciej otworzyć to biuro.Pozdrawiam-Maja
  • Re: dotacje z uni Autor: ~mietek [149.254.200.*]
    majeczka80 Napisał(a):
    > Witajcie!!
    > Mieszkam w Anglii -chciałabym otworzyć biuro w
    > którym zajmowałabym się doradztwem dla nowo
    > przybyłych Polaków do Anglii.Moja pomoc polegała
    > by np.na tłumaczeniu dokumentów z języka
    > angielskiego na język polski i odwrotnie.Mam
    > pytanie czy mam szansę na dotację z Unii
    > Europejskiej na ten typ działalności?Jeżeli tak to
    > gdzie mam szukać informacji dotyczącej tegoż
    > zagadnienia?Proszę o pomoc gdyż bardzo zależy mi
    > na tym żeby jak najszybciej otworzyć to
    > biuro.Pozdrawiam-Maja

widze ze sam najpierw potrzebujesz pomocy a pozniej chcesz za to kasowac buahahahah
  • dotcja Autor: ~RYS [83.14.209.*]
    Witam..
    prowadze pab i chcem zmienic miejsce pabu na inne i chcialbym zakupic pare rzeczy do baru i chcialem sie dowiedziec czy moge starac sie gdzies o datacje czy cos innego.serdecznie pozdrawiam
  • Re: dotacje z uni Autor: ~kovalikp [212.182.101.*]
    Do Majeczki: tak się nie da, działalność musi być prowadzona w Polsce. W UK nie ma dotacji dla firm z funduszy europejskich, czasami lokalne władze wspierają start-up'y, ale raczej na prowincji (głębokiej).
  • Re: dotacje z uni Autor: ~kovalikp [212.182.101.*]
    Do RYS: można, tylko pytanie gdzei jest ten pub? tzn jakie województwo, czy w mieście powyżej 5 tys, czy na wsi. Bo generalnie można ale nie na wszystko i nie wszędzie. programy pomocowe to RPO twojego województwa i PROW
    Prosta zmiana lokalizacji odpada- trzeba się trochę wysilic i udowodnić znaczącą poprawe jakości usług itp rzeczy.
    ważne- nie zaczynac inwestycji (a początkiem inwestycji jest np podpisanie umowy kupna-sprzedaży lokalu lub umowy z firmą budowlaną) przed złożeniem wniosku o dofinansowanie. Wnioski będzi można skaładać optymistycznie na przełomie 2007/2008r.
  • Re: dotacje z uni Autor: ~monia30 [80.55.186.*]
    witam...Zamierzam kupic kawalek ziemi na ktorej stoi zajazd (dosc stary)i chcialabym go przeksztalcic na restauracje polaczona z domem przyjec.Mam cos kasy ale jeszcze sporo bedzie brakowac dlatego ze lokal bedzie wymagal remontu i dobudowy czyli powiekszenia.W zwiazku z tym mam pytanie?Czy moge w takiej sytuacji liczyc na jakas dotacje z UNI? Z gory dziekuje za jakies info.
  • Re: dotacje z uni Autor: ~Dzola [83.68.75.*]
    Witam serdecznie chciałabym założyć własne przedszkole językowe montessoriańskie. Wiem że muszę znależć lokal który na pewno będzie wymagał wielu kosztownych przeróbek i modernizacji a do tego dochodzi jeszcze urządzenie kuchni, łazienek i sal dla dzieci.Chciałabym się dowiedzieć czy otrzymam dotacje na taki rodzaj działalności i gdzie o te dotacje mogę się ubiegać? Proszę o szybką odpowiedż. pozdrawiam
  • Re: dotacje z uni Autor: ~sabina [83.23.80.*]
    Witam! Chcialabym zalozyc Dom Seniora, całodobowa opieka itd. Czy moge liczyc na jakies dotacje z Unii na rozpoczecie? Jezeli tak to gdzie powinnam sie udac i rozpoczac ten pierwszy krok.Dzialalnosc prowadze od roku zajmuje sie opieka u osob prywatnych lecz chcialabym miec wlasny osrodek. Prosze o informacje. Dziekuje Sabina
  • Re: dotacje z uni Autor: ~FELICIA [91.94.68.*]
    prowadze dzialalnosc gospoodarcza motoryzacyjna czy moge sie starac o dotacje unina jestem osoba wpelni prawna ale ieszcze niemam obywatelstwa polskiego