Jaki to ma wpływ na akcje? Ludzie nie dorabiajcie ideologii. Ludzie chcą to kupują, nie chcą to nie kupują. Gruby prowadzi rynki. Wszystkie ideologie o kant roztłuc. Kiedyś w Stanach cieszyli się ze spadku inflacji o 0,1 pkt%. Euforia wtedy była. To są jaja jakieś. Co się stało, że wczoraj był minus u nas a dziś plus? Co się wydarzyło przez noc? Dorabiacie ideologie do wszystkiego. Leci to wtedy presja Inflacji, rośnie niska inflacja. Kupy się nie trzyma. Tu zawsze się coś znajdzie, a portfolio olbrzymie i na każdą okazję.
Napiszę co dla mnie za korektą przemawia: RSI- powyżej 70 utrzymujący się 2-3 dni, powinien spaść chociaż w okolice 50-60 Nie przebili wczorajszego szczytu. Spore wzrosty na Allegro i bankach mogą zachęcić do realizacji zysków. Obrót wyższy niż wczoraj, a wzrost indeksu nie jakiś okazały.
Jedynie co się nie klei to USD i to może powstrzymywać korektę oraz Super DAX.
Indexy poruszają się w miarę proporcjonalnie i tyle unas się zatrzymali może na chwilę powinno być około 2150 ale geopolityka więc jest na 1970 chyba że dorzuca w tym tyg 5% i wszystko i szykowanie do korekty lub jakiś trup z szafy wypadnie i będzie mini krach a jak nie co o stawiam to boczny rozszerzony w którym dobijamy do górnej bandy.
Wzrosty na DAX jak i u nas nie maja najmniejszego sensu ani podstaw sa więc skutkiem spekulacji. Skończy sie ona wielkim łup. Co do USD to jesteśmy juz na granicy jego oslabienia. EUR/USD jest skazane na powrot na parytet i bede to powtarzać ciągle. Pytanie kto 1y zacznie armagedon. S&P, USD? Czy czekaja wszyscy na otoczenie, które zadziala jak iskra, na którą mam wrażenie wszyscy juz czekają..
To nie ten rynek co kiedyś. Żeby coś takiego zrobili to musieliby naprawdę dużo wyrzucić w rynek akcji. Mam nadzieję, że Allegro pokaże, że po takim wzroście to należy się korekta.
Poza Polską 8 krajów: Niemcy, Belgia, Estonia, Finlandia, Węgry, Holandia, Szwecja i Irlandia nie złożyły wniosków o wypłatę milionów euro z KPO. Sytuacja Belgii wydaje się najgorsza. Belgia jest bardziej spóźniona niż Polska- przyznał w rozmowie z dziennikarką RMF FM urzędnik KE.
No nie wiem - całkiem niegłupie kraje jeszcze być może nie biorą tego osławionego KPO jak to prawda. Inna sprawa - że jeśli się szykuje jakaś dłuższa niż zakładana wojna to być może lepiej mieć jakąś płynność. Już lepiej być chyba w niewoli UE niż ruskiej :)))
Inflacja już spada - no to na banki musi być jakiś bardziej długoterminowy inwestor jak tyle nabrał ostatnio. Bo jeszcze przed wyborami będzie skok na banki - pierwsze pomruki już były, teraz raczej będą przechodzić do dzieła. Ale to jeszcze trochę czasu.
Czemu długoterminowy ? Ten co zaczynał wzrosty na jesieni to już oddał brane wtedy akcje lub kończy to robić. Nie problem nabrać akcji ... problem znaleźć jelonka któremu się to potem odda a który będzie myślał że jeszcze drożej odda.
Po wakacjach kredytowych widzieliśmy jakie były wyniki banków choć niby kupuje się przyszłość a przyszłe powinny być lepsze. Ale przed wyborami kto wie co jeszcze wymyślą kolejna wersja wakacji. Zaraz znów może temat kredytów frankowych wróci.
Senna atmosfera na sesji, grają animatorzy z DT, głównie skalpującymi, niskie wolumeny zleceń, najwyższy jak do tej pory to 43 kontrakty. "Grube ktosie" odpoczywają, bo na razie nie zanosi się na mocniejszy ruch kierunkowy.
Dnia 2023-01-13 o godz. 10:30 ravcio napisał(a): > Czemu długoterminowy ? Ten co zaczynał wzrosty na jesieni to już oddał brane wtedy akcje lub kończy to robić. > Nie problem nabrać akcji ... problem znaleźć jelonka któremu się to potem odda a który będzie myślał że jeszcze drożej odda.
Inwestorzy są z samej natury długoterminowi. Czasami trzeba gdzieś zaparkować kasę.
Korelacja naszego rynku z bazowymi, szczególnie z DAX, tylko w kierunku na południe. Jeżeli tam pojawi się sygnał spadkowy, to u nas zostanie zwielokrotniony, bo dołączą się do niego więksi gracze.
Alek daj spokój z tym S. To są koślawce nie nadające się do gry. Prędzej pójdzie w górę jak w dół. Cały czas od miesiaca-dołek L i wybicie. Można było majątek zbić
Przecież ty nie grasz tylko piszesz, bo chyba się nudzisz, a twoje egzotyczne nazwy krótkiej pozycji nawet mnie nie bawią, i nie wiem czy kogokolwiek na tym forum śmieszą. Ja zamieszczam komentarze opisujące to, co obserwuję aktualnie na rynku, ponieważ gram tylko jednosesyjnie. Czasami napiszę coś o dłuższym horyzoncie gry, ale to wyjątek. Wczoraj pisałem o tym, po której stronie, moim zdaniem gra teraz "Gruby ktoś", a za jakiś czas zobaczymy czy miałem rację.
To całe Shopee już głupiej nie może się tłumaczyć. Dostali baty i do domu :)))
"Biorąc to pod uwagę, a także fakt utrzymującej się znacznej niepewności makroekonomicznej tego regionu, która zaburza ocenę możliwości rozwoju w perspektywie długofalowej, zdecydowaliśmy się na zakończenie naszej działalności w Polsce"- czytamy w oświadczeniu cytowanym przez BI.
Alek Mistrz-BRAWO!!! Gram Alek, ale marnie mi idzie :-( A tu moje przemyślenia z wczoraj:
Autor: piobor [176.221.121.*]2023-01-12 22:25 Napiszę co dla mnie za korektą przemawia: RSI- powyżej 70 utrzymujący się 2-3 dni, powinien spaść chociaż w okolice 50-60 Nie przebili wczorajszego szczytu. Spore wzrosty na Allegro i bankach mogą zachęcić do realizacji zysków. Obrót wyższy niż wczoraj, a wzrost indeksu nie jakiś okazały.
Jedynie co się nie klei to USD i to może powstrzymywać korektę oraz Super DAX.
Jak chcesz uwiarygodnić swoją "grę" to zapisuj na kartce co zamieszczasz na forum, bo inaczej to piszesz, że kończysz sesję z S, a zaczynasz kolejną już z L. Obracasz się w nocy, jak to kiedyś czynił @barany, a może to ty nim jesteś? :))
wytrzymałem wyjazd powyzej 60 ciu to trzymam dalej 30 to najmniejszy wymiar kary teraz SL na 48 ma spadac to nich spada jeszcze maja czym dołozyć, nie mniej liczyłem na szybszy ruch
Za chwilę otwarcie USA, które po chwilowym spadku wywoła szarpnięcie do góry, więc day traderzy powinni być czujni. Długoterminowcy mogą się zasadzić na przeciwstawną L :)) Zerknąłem na notowania i widzę, że wykonał się ruch powrotny, więc pewnie niektórzy dołożą S.
Jadę na narty powodzenia w przyszłym tyg ale wskazuje na to że chyba jeszcze podciagna rynek do górnej bandy i przejdzie w tryb boczny chodź mam nadzieję że jak wrucę to będzie na 1650
Komisja Europejska przypomina Polsce, że nowelizacja ustawy o Sądzie Najwyższym to nie wszystko. "Bez nowelizacji ustawy wiatrakowej nie będzie możliwa pierwsza płatność" - powiedział naszej dziennikarce w Brukseli wysoki rangą urzędnik Komisji Europejskiej.