Sorki napisałam "Prezydent nie odmówił" a oczywiście problem w tym , ze Prezydent ... odmówił pomyłka stąd , żo najpierw chciałam napisac ..... nie powołał
Energa płaci dywidendę za 2015 - 4.07 jest dd. Później już tylko będę trzymał akcje jakiś czas bo o dywidendzie za 2016 nie myślę bo pewnie jej nie będzie. Za to wzrost kursu powyżej 10 powinien być.
Widziałeś jaka kolejka została na S : 320 szt po 47 i ponad 730 w przedziale 1748-1750
Ale .... jeśli nawet Gruby ma długie - co z tego ?
Pytanie brzmi : czy Gruby ma je komu opylić z zyskiem .. ??! Do wyboru ma : leszczy i zawodowców .. żadna z tych grup raczej od niego tych longów nie odkupi :-))))
No i znów bedzie musiał grac sam i udawać , że "rynek" rośnie .. .. na zdrowie
Okazuje się, że zła wiadomość to najlepsza wiadomość. Wychodzi na to, że Brexit to najlepsze paliwo do wzrostów dla Jankesów. Jeszcze 30 pkt. i mamy rekord na SP500. Trzymam kciuki, aby dociągnęli. Tam powiem sprawdzam. Dwa razy się już sprawdziło, że to tylko blef to i może trzeci raz się uda.
Przekonuję się NON-STOP JUZ OD WIELU LAT nieustannie .... od górnego ograniczenia kilkuletniej konsoli czyli ok 2600 .... wyciagi , zaciagi , przeciagi , demonstracje siły relatywna siła ... najmocniejsi na swiecie i .... takie tam pitu-pitu a gdzie jestesmy - kazdy widzi to naprawdę żałosne ... chyba , że chcesz mnie rozśmieszyć .... :-))
Naprawdę na każdym kroku są powody do euforii .. :-)) http://www.pb.pl/4573747,31665,mfw-deutsche-bank-najwiekszym-ryzykiem-systemowym
To że wiekszość rynków rośnie , .... to moim zdaniem wcale nie oznacza , że inwestorzy kupują akcje .. to raczej spekuła wdrapuje się jak najwyżej aby tam zacząć mega - big short .
od księżniczki do kopciuszka i odwrotnie tenisa. Dawid Olejniczak & spółka pokazali jak się dopinguje młodość. 2 sety piali z zachwytu nad tym jak gra i wygrywa Chorwatka Ana Konjuh.
Teraz zobaczymy profesjonalizm naszych piłkarzy i komentatorów.
Ja standardowo obstawiam gigantyczny spadek - może nawet już dzisiaj bo gruby się przestawial się z L na S-ki i dlatego nie roslo u nas w ostatnim czasie
Powiem Wam, że nasz grubasek rozgrywa to znakomicie. Ja bym po prostu tak nie umiał. Wprowadzić taką niepewność, co do kierunku umie tylko on. Nie wiem do końca co o tym myśleć, ale trzymam L na PKO, bo jestem za tym, że gruby ma L.
wedlug mnie rozstrzygniecie bedzie dzis, a ze lubie jak barykaduja ktoras ze strony, w tym wypadku prawa, to znaczy , ze dzis zrobimy chyba wyjscie powyzej 1763
Beznadziejne dane z Chin dla przemysłu miedź już w dół .. jeszcze delikatnie zeby nie wywołac lawiny .. S&P obciał rating Unii .. .. o Brexicie nie wspominam no i czeka nas dziś rating Polski ( sądzę , że już po sesji ) a rynki ..... góra i góra ... TO JEST CHORE ... ale ... Misiek ma lekarstwo .. :-)) pogadamy za kilka dni ....
Uwzględniając dobry humor BYKA i w ramach pokuty przystąpiłem do opracowania II WARIANTU podsumowania II kw. br. Ale mi tabele poprzestawiał ten BYK - PRAŻUBR.
Grubas to ciągnął i to nie raz bu źle się ustawił na zamknięciu serii poprzedniej i dobierał L - jak głupek, Ciekawe kto od niego akcje odkupi - dziwne że taka cisza o brexit - jakby grubas mial S-ki to juz dawno by bylo 1550 a potem 1300. Ale proces przestawiania trochę musi trwać. Cisza i za kilka dni będzie znowu szum o BREXIT......
Ostatnio pojawiło się kilka rekomendacji od banków w stylu:
rekomendujemy SPOLKE (wartosc w dniu rekomendacji 70) cena docelowa 73zl rekomendacja KUPUJ
hahahha - nie sądziłem że banki też będą chciały sprzedać akcje mniejszych firm i będą takie głupie rekomendacje jak BREXIT mamy. I to nie jest jakiś tam GREXIT jak Grecja planowała wyjść tulko tu już mamy rozstrzygnięcie... Jest fatalnie.....
Wystarczy , że drobni zasypią Grubasa kontraktami na S .. .. nie bedzie w stanie tego odebrać
Na KGHM maja problem , bo pchali sie w góre jak potłuczeni .. .. i nie zrobili odpowiednio duzego LOP zeby zabezpieczyc spadki no ... ale to nie mój problem ...
@emeryt, może byś opracował wariant zmodyfikowany, nie taki 1 lub -1 ....np. jak spadnie o 100 pkt to zaliczasz temu co wskazał spadek +100 pkt, a temu co wzrost -100 pkt. Obecnie niewielka zmiana w tą lub w tamtą stronę poowoduje 100% zmianę. Pewnie że to trochę więcej pracy ale....ktoś parę razy przegrał po parę punktów a poprawnie obstawił duży ruch byłby zwyciężcą ....piszę tak gwoli przemyślenia.
Znowy wzrost na KGHM przy mizernych obrotach - oj będzie bolało jak spadnie przy wiekszych obrotach. Ciekawe czemu nikt już L-en na KGHM nie bierze ? I nawet po tej cenie akcji nie kupi ?
Ludzie zwykli już się boją bo zostali wyrolowani nie raz, a duże instytucje już wiedzą co się święci
KGHM - ale akcja - no nie mogę. Brałem S-kę i automat wysyłał na giełdę zlecenie i oczywiście trwało to ok 2 sekundy i ubiegał mnie z S-ką - toć to oszustwo. Pewnie wiedzą że już za chwile tąpnięcie.
To bez sensu .. .. zamiast kupowac papier po 66,50 zł i czekac na dywidendę 1,50 wypałcaną w 2 ratach po 0,75 zł co kwartał ... :-))) Chyba lepiej zagrac na krótko i skasowac 5 zł w jeden dzień ? Przynajmniej ..... dla mnie to lepsze rozwiązanie a kupujacy niech robia co chcą ....
Popatrzcie na ten wykres. Ale ten Brexit to świetna okazja do kupna. A więc tak. Jedziemy sobie w kanale spadkowym i nagle Brexit. Ok, to rzucamy się na kupno przebijamy trend spadkowy na mega obrotach i już mamy hosse. Niech mi teraz ktoś powie, że wyjście Anglii z UE to był zły ruch. Teraz to ich gospodarka ruszy z kopyta a w tej telewizorni to tylko głupoty opowiadają. Tak czy inaczej chyba wezmę trochę tych brytyjskich walorów no bo przecież indeks zawsze lubi ponownie przetestować linie wsparcia bądź oporu. Zresztą odchylenie od dziennej 200 dniowej mają takie jak na brexitowej korekcie.
Nie jestem mistrzem inwestowania , ale .. .. chyba trzeba mieć kuku na muniu zeby kupowac np. PKO za 23 zł z warunkową dywidendą 1 zł albo KGHM po 66,50 zł przy stracie 25 zł na akcję i dywidendzie 2 x 0,75 zł ...
Osobiście mam lepsze inwestycje , ale .. jak wyciągacze bronia takich "inwestycji" jak Częstochowy to .... moge się tylko usmiechnac i pójsc na spacer
PS Jakbym siedziała na tykajacej bombie jaką jest Deutche Bank dla DAX .. i innych rynków bazowych to ... wiałabym gdzie pieprz rośnie a nie robiła sztuczne wyciagi ale .... dla mnie - im wyżej tym lepiej
Dnia 2016-07-01 o godz. 10:37 zosia3005 napisał(a): > Nie jestem mistrzem inwestowania , ale .. > .. chyba trzeba mieć kuku na muniu zeby kupowac > np. PKO za 23 zł z warunkową dywidendą 1 zł > albo KGHM po 66,50 zł przy stracie 25 zł na akcję > i dywidendzie 2 x 0,75 zł ... > > Osobiście mam lepsze inwestycje , ale .. jak > wyciągacze bronia takich "inwestycji" jak Częstochowy > to .... moge się tylko usmiechnac i pójsc na spacer > > PS > Jakbym siedziała na tykajacej bombie > jaką jest Deutche Bank dla DAX .. i innych rynków bazowych > to ... wiałabym gdzie pieprz rośnie a nie robiła sztuczne wyciagi > ale .... dla mnie - im wyżej tym lepiej
Witam p Zosie . Generalnie się z Panią zgadzam co do slabosci KGHM. ale......... Argumenty na krotko----zarząd partyjny , silne związki zawodowe. strata w Chile , strata w Polsce około 20 pln na akcje , rosnące zadluzenie itd. Argumenty na plus ----silny dolar /4pln / , miedzi ponad 4700 z trendem wzrostowym , srebro ponad 17 / ,zapasy medzi w Londynie poniżej sredniej Gruby siedi na L i oczywiście dywidenada Reacumujac do 13 07 dywidenda nie widze pod co miałoby spadac . Będzie wzrost a po 13 07 spadek . Ale jak Pani mowi .....mogę się mylic. Osobiscie jestem bez pozycji na KGHM .Jestem na krotko na JSW, Tauron PKO BP i długiej na PZU i PKN Pozdr. Stas
Ja wiem, że jesteście doświadczonymi graczami itd., ale jak się czasem czyta misiowe opowieści, to jakby się czytało wątek KGH przy 160, tylko w drugą stronę... Tam też było "to tylko przejściowe spadki... Grubasy próbują odebrać tanie akcje... PKB Chin w górę - następny opór 220 złotych... Nie bądźcie jeleniami, nie dajcie się wyleszczyć z akcji... Już dziś przełamujemy 180 i ostro północ...". Prawda jest taka, że nikt nie wie co będzie i pisanie, że trzeba parę dni poczekać na wyjaśnienie sytuacji, to se tak można czekać do ukichanej śmierci :) I nie to że mam coś do misia, sam siedzę na krótkich 1720 średnio, ale jakoś mi to nie wadzi i jak będzie trzeba to zamknę to ze stratą, bo nie wiem co będzie...
I jakby poszukać na pewno by się znalazło - "trzeba mieć kuku na muniu aby sprzedawać naszego miedzianego tytana poniżej 300... Przy dywidendzie 24 złote, śmiech...". A to było zaledwie 4 lata temu...
Wiekszośc specjalistów , przedsiębiorców a nawet troche bardziej obytych drobnuch inwestorów wie co bedzie . Myslisz , że trzymanie przez przedsiebiorców całego swiata historycznie największych zasobów żywej gotówki .. - gdzie istotą działania przedsiebiorców są inwestycje - jest przypadkiem ... ?? Oczywiście , ze nie .. czekają az ten domek z kart runie .
W uproszczeniu , wyobraź sobie , ze zarabiasz 5000 zł a wydajesz 7000 zł wszystkie banki daja ci chetnie kredyty - a Ty bierzesz jak dlugo tak pociagniesz i jaki bedzie tego koniec .. ?
Dokładnie to robi większośc państw a banki centralne to finansują .. .. jak długo ... ? Przeciez to dziecinnie prosty problem i pytanie właściwie ... kazdy zna odpowiedź .....
Odpowiedź , że potwa to na tyle długo , że .. .. nie będziemy sobie tym dzis ani jutro zaprzątac naszych ślicznych główek ... jest głupotą połączoną z arogancją ... i ja takiej odpowiedzi nie akceptuję ... a Brexity , Grexity i inne Exity ... potwierdzają , ze nie jestem sama