• Re: Astarta - w kierunku 50 zł ! - część II Autor: ~Mat [83.24.11.*]
    pif paf ! :)))
    i prosze, po moich slowach nie dlugo przyszlo czekac, na tłustą białą świecę.
    mało tego przecięliśmy wszystkie średnie i mamy piękną pozycję wyjściową pod złoty krzyż ! przebic opor na 44 i jazda !

pozdro dla cierpliwych.

~oloo
    dalbys znak zycia , bo glupio tak samemu do siebie pisac :) wiem, ze dalej tu siedzisz czwany lisie :)
  • Re: Astarta - w kierunku 50 zł ! - część II Autor: ~wtka [77.254.87.*]
    Również mam dylemat odnośnie tej spółki, chciałem dzisiaj ją spylić po 44 ale nikt nie chcial wziąść;) Pamiętam że podobny marazm na forum był w okolicach 8,9zł ;d Licze że kontrakty na cukier pomogą nam, może wejdzie jakiś fundusz??

pozdrawiam
  • Re: Astarta - w kierunku 50 zł ! - część II Autor: ~Mat [83.24.20.*]
    To Twoje te 700 lezalo po prawej na 44zl :)
  • Re: Astarta - w kierunku 50 zł ! - część II Autor: ~wtka [77.253.193.*]
    nop 693, fajnie by było to spylic i przeniesc sie na coś z NC tam to sie dopiero dzieje ;d. Arkusz zleceń na astarcie dzisiaj był taki zeby wyjsc z papiera musialbym zwalic go na 41, poczułbym sie jak rekin giełdowy ;d.
  • Re: Astarta - w kierunku 50 zł ! - część II Autor: ~sd [78.8.223.*]
    spokojnie jesli dzisiaj Obama zrezygnuje z tego pomyslu z bankami na jakis czas to od jutra zacznie sie jazda i u nas i w USA
  • Re: Astarta - w kierunku 50 zł ! - część II Autor: ~Mat [83.14.222.*]
    popyt sie ladny nam buduje, co raz mniej sypaczy, wczoraj raptem 4 transakcje,
    wstrzymajcie sie z tym puszczaniem na lewo, w grupie sila idzie ku dobremu ! :)
    pozdrawiam cierpliwych !
  • Re: Astarta - w kierunku 50 zł ! - część II Autor: ~SLODKI [91.149.206.*]
    A FUTURES NA CUKIER NA NOWYCH REKORDACH !!!
    nasza słodkosc tez powinna sie ruszyć :)
  • Re: Astarta - w kierunku 50 zł ! - część II Autor: ~wtka [87.205.58.*]
    faktycznie cukier daje rade na futures ;) a jak w googlach wpiszesz cukier to od razu wyskakuje biała śmierć itp. :) Podsumowując ludzie lubią dużo płacić za słodką śmierć ;d

pozdrawiam
    no to jak lubią to niech machną jeszcze tego batona z prawej i jedziemy na nowe szczyty:)

Panowie i Panie, już bliżej niż dalej !
  • Re: Astarta - w kierunku 50 zł ! - część II Autor: ~oloo [86.63.105.*]
    witam po odpoczynku :)

Na Ukrainie w 2009 r. produkcja cukru zmniejszyła się o 18,8% w porównaniu do roku 2008 - do 1,276 milionów t.

W grudniu 2009 r. wyprodukowano 78,3 tysięcy ton cukru, to jest o 79,4% mniej niż w listopadzie 2009 r. i 43,4% mniej niż w grudniu 2008. - to przykro...

Próby zahamowania wzrostu cen artykułów spożywczych na Ukrainie
    W kolei w związku z ponad 30% wzrostem cen cukru na Ukrainie Państwowy Komitet Antymonopolowy Ukrainy oraz Państwowa Inspekcja ds. Kontroli Cen rozpoczęły kontrole dystrybutorów cukru w celu ustalenia przyczyny tego wzrostu (w ocenie urzędników w/w instytucji, na dzień dzisiejszy cena detaliczna cukru nie powinna przekraczać 8,5 UAH/kg, zamiast obecnej 11 UAH/kg).

Komitet zwrócił się również do Ministerstwa Gospodarki Ukrainy oraz Ministerstwa Polityki Rolnej Ukrainy z prośbą o informowanie tej instytucji o faktach nadużywania przez hurtowników cukru ich monopolistycznej pozycji na rynku (przedsiębiorstwa, którym udowodnione zostanie nieuzasadnione podwyższanie cen cukru zobowiązane będą do zwrotu do budżetu państwa uzyskane dochody oraz ukarane będą grzywną w wysokości dwukrotnej wartości tych dochodów).

Przedstawiciele rządu podkreślają, iż podwyżki cen na wybrane artykuły żywnościowe, w tym zwłaszcza na cukier, są spowodowane toczącą się aktualnie na Ukrainie prezydencką kampanią wyborczą. Dodatkowo zdaniem Premier Ukrainy J.Tymoszenko wzrost tych cen - w szczególności cukru i oleju - jest zmową monopolistów tego rynku. Minister Gospodarki Ukrainy B. Danyłyszyna podkreśla ponadto, iż konieczność stosowania rozszerzonej państwowej regulacji cen wybranych artykułów żywnościowych przestanie być aktualna po zakończeniu wyborów prezydenckich.

Źródło: „Kommersant" Źródło: „Delo", „RBK-Ukraina"

a i hrywna coraz mocniejsza , zadłużenie spada ...:)

dla zainteresownych czyms innym niz królową Astarta, proponuje akumulować malego panicza - Fam...inwestycja w ta spółkę w tym roku przyniesie profity, przynajmniej ja mam taka nadzieje , bo troche tego juz mam :)
    a bo na wypoczynku byles :)
    a widzisz nie wpisales sie do ksiegi wpisow i wypisow i nic nie wiedzielismy :)))

astarta w blokach startowych :)

fam na obserwacji.
    w końcu i mnie sie należy, i powiem wiecej wogóle mnie wtedy giełda nie interesowala, głowa musi odpocząć :)

a nastepnym razem sie wypiszę w księdze wyjazdów...:))
    i to mi sie podoba :)
    Analitycy biura maklerskiego Ipopema wydali rekomendację "kupuj, wysokie ryzyko" dla ukraińskiego producenta cukru Astarta z ceną docelową 53,3 zł - informuje ISB.
    "Bezprecedensowy wzrost cen cukru obserwowany w 2009 roku, zarówno na rynku globalnym, jak i ukraińskim, obniżenie produkcji cukru w obecnym sezonie wraz z niskimi stanami magazynowymi skłoniło nas do wydania rekomendacji 'kupuj, wysokie ryzyko' dla Astarty z ceną docelową 53,3 zł" - czytamy w raporcie.

W dniu wydania rekomendacji cena akcji Astarty wynosiła 40,5 zł. Na wtorkowej sesji po godz. 11-ej kurs wynosił 43,27 zł za walor.

Narastająco w I-III kw. 2009 roku spółka miała 228,41 mln UAH skonsolidowanego zysku netto wobec 152,69 mln UAH zysku rok wcześniej, przy przychodach odpowiednio 839,81 mln UAH wobec 534,39 mln UAH.

przyznać się, czyja ta jedna akcja ? :)

wrócił oloo i od razu robi się konkretnie :)
    nie mogłeś skrócić urlopu ?! :)))))))))))))))
  • Re: Astarta - w kierunku 50 zł ! - część II Autor: ~wtka [77.253.31.*]
    tym razem ja nie zrobiłem tego psikusa z tą jedną akcją :) ipoperma ujawniła rekomendacje dzisiaj a tymczasem w przeciagu tyg było kilka transakcji po pare tysiecy sztuk papiera w każdej, ciekawe kto to dobierał? Moim zdaniem ipoperma. Podobnie wydała rekomendacje negatywną na zjezdzie od 26.94zł. Nachapała się taniego papiera a teraz będzie dystrybucja leszczom. Nie wiem czy nie warto powoli wyjsc z papiera

pozdrawiam
  • Re: Astarta - w kierunku 50 zł ! - część II Autor: ~Mat [83.24.44.*]
    przyznam, ze w pierwszej chwili nie bralem na powaznie tego co pisales, ale patrzac dzisiaj co sie dzieje, ukryte S na 46,5 i umowione transakcje, ta teoria nie jest bez sensu.
    chyba jakis drobny tez wykorzystuje sytuacje i podklada sie grosz nizej a zeby sprzedac.

zapomnialem dodac, ze na tyle jestem szalony, ze siedze dalej na papierze i czekam na duzo wyzsze poziomy.
    czy to jest chciwosc ? nazywajmy to jak chcemy, Zarobić przez duze "Z" a nie bawić się :)

Mat = ten typ tak ma.
  • Re: Astarta - w kierunku 50 zł ! - część II Autor: ~wtka [77.254.64.*]
    aż wstyd sie przyznac, ale wczoraj dopiero przeczytałem ostatnią prezentacje astarty ze strony spółki. Prawde mówiąc to zaciekawiła mnie, bo wynika z niej że jednym z głównych odbiorców cukru astarty jest Coca-cola, nestle, danone. A to są międzynarodowe koncerny, muszą kupować cukier na globalnym rynku. Tymczasem Cukier ciągle bije rekordy! coraz więcej piszą o tym w gazetach.Na szerokim rynku wodospad. Masakryczna! Tymczasem na cukierku obrót niczego sobie- znowu kilka transakcji po pare tysiecy papiera, i znowu wyżej-46.5. Jednak nie przebicie istotne w najbliższym czasie 50zł spowoduje moim zdaniem powstanie formacji podwójnego szczytu i wodospad w dół. Póki co trzymam. czekam na 100zł :) Ta firma ma fundamenty, cały czas sie rozwija, ceny cukru też jej sprzyjają. Dla mnie póki co to najlepsza spółka na parkiecie :)

pozdrawiam
    do maja -czerwca , nie bedzie zadnego wodospadu na Astarcie, na ukrainie nie ma skąd brac cukru, i tyle w temacie... a ta ostatna sprzedaz akcji gdzie nastapiło zwiekszenie ff, uzyskanie pieniazki z niej poszły m.inn na podarki do obozów walczących o prezydenturę na Ukrainie...

Dotkliwe mrozy odnotowane na Ukrainie nie wpłynęły negatywnie na kondycję ozimych zbóż, gdyż te chronione są przez grubą warstwę śniegu - poinformował minister rolnictwa Ukrainy.
    fot. www.extrafotka.pl, autor: harymar Według prognoz UkrAgoConsult, zbiory zbóż na Ukrainie w 2010 r. wyniosą 43,35 mln ton wobec 44,41 mln ton rok wcześniej - podaje FAMMU/FAPA.

gdzies dzisiaj widzialem artykul o kontroli cen cukru na Ukrainie przez urzednikow, bo wydaja sie byc im podejrzane, ale nie moge znalezc, wiec nie wkleje.

oloo
    to okolo kwietnia kazdy z nas zaczyna powolna ewakuacje ? :)) oczywiscie konspiracyjna :)) ?
    masz go wyżej, ja juz go podałem..., ale Mat, na Ukrainie to urzednik to sobie może...., tam aligarchy żądzą i taki urzednik g...w sprawie cen zrobi...tam jeszcze nie Europa...

a kiedy sprzedam ? nie wiem, może wogóle...:), znowu jakis syf się zaczyna, i ja np kilka dni temu z powrotem wszedłem np, do Forte, bo tam prezes oststnio powiedzial, ze beda placic dywidende w przedziale 25-50% zysku z 2009 czyli max ok 21 mln do podziału, trochę takich defensywnych spólek takze tzreba mieć :)
    syf sie zaczyna niestety, bardzo brzydko to wyglada.
    co prawda caly wig20 ostro w dol, ale jego serce - kghm rzeźnia.
    świeca jak te gromniczne .....

co do sprzedazy astarty, ja wychodze z zalozenia, ze nie mozna dzisiaj okreslic sprzedam wtedy i wtedy. sytuacja jak i zycie zmienne jest.

np wczoraj szedlem spac szczesliwy a dzisiaj mega złość, bo samochód mi jakis debil kierowca rozbił i ot taki dzionek Bozia dała ;/
    dzień dniu nie równy :)
    oczywiscie, ze dzien dniu nierówny, tym bardziej, ze cena cukru na Ukrainie na dzien 25 grudnia 2009 wynosiła 6450 hrywien/tone, a juz 29 stycznia 2010 r. wyniosła 8900 hr/t....:)
    idźmy tą drogą, idźmy tą drogą :)
    Mat,

coś dla Ciebie w klimacie samochodowym...:)

http://www.youtube.com/wilczeoko69?gl=PL&hl=pl#p/u/8/YTc5DIG7ie4
    ale urwał ... :)

ehhhh, bolą takie rzeczy
    piekna swieczka na tygodniowym, jak tak sie zakonczy a czuje ze bedzie jednak zielen na koniec to mamy slodka przyszlosc.

jak to mowi oloo, pogoda w gorach sie poprawia, mozna atakowac !
    Astarta chce zwiększyć efektywność

05-02-2010, ostatnia aktualizacja 05-02-2010 15:59

Ukraiński producent spożywczy, Astarta Holding chce w tym roku zwiększyć areał ziemi pod uprawę buraka cukrowego do 43 tys. ha z 34 tys. ha w 2009 r., poinformował agencję ISB dyrektor IR Astarty Mikołaj Kowalski. Zapowiada on wzrost produkcji mleka do 50 tys. ton w 2010 roku wobec 44 tys. ton w 2009 r.

"W 2010 roku chcemy kontynuować modernizację naszych fabryk cukru, aby zwiększyć dzienne możliwości produkcyjne o około 10%, przy jednoczesnym zmniejszeniu zużycia gazu ziemnego o 11% do 32 m. sześc. na tonę cukru" - powiedział ISB Kowalski.

W segmencie hodowlanym firma zapowiada na ten rok zakończenie budowy nowych budynków, które będą mogły pomieścić 1000 krów w Połtawie. "W efekcie zwiększymy produkcję mleka do 50 tys. ton w 2010 roku wobec 44 tys. ton w 2009" - dodał dyrektor IR firmy.

W segmencie zbożowym spółka chce zwiększyć areał dzierżawionej ziemi do 200 tys. ha w 2010 roku (z 175 tys. ha w 2009). Astarta planuje również zwiększenie pojemności magazynów zbożowych o 30 - 40 tys. ton. W związku z ekspansją chce nabyć nowe maszyny rolnicze.

Narastająco w I-III kw. 2009 roku spółka miała 228,41 mln UAH skonsolidowanego zysku netto wobec 152,69 mln UAH zysku rok wcześniej, przy przychodach odpowiednio 839,81 mln UAH wobec 534,39 mln UAH.

PARKIET

:)
  • Re: Astarta - w kierunku 50 zł ! - część II Autor: ~pinkmartini [213.77.38.*]
    oloo co powiesz na to co dziś stało się na kontraktach na cukier? Prawie 7% spadek to chyba nic dobrego? czyżby ominęła nas dziś doskonała okazja na sprzedaż akcji?

http://stooq.com/q/?s=sb.f&c=5d&t=c&a=lg&b=0
    uwazam, ze nic sie nie stało, jeżeli chodzi o Astartę, natomiast jezeli mówimy o kontraktach na cukier, no cóz dolar sie wzmocnił to spadło, kogos tam z rynku wywaliło...a 11 to cukier trzcinowy (raw)..., a my siedzimy na buraczanym, białym
    Astarta to mocne fundamenty, jak dotąd :)
  • Re: Astarta - w kierunku 50 zł ! - część II Autor: ~wtka [77.255.13.*]
    Ja tu widze 100 w tym roku :)))))))))))))))))
  • Re: Astarta - w kierunku 50 zł ! - część II Autor: ~KGH [62.133.151.*]
    Źródło: Internet Securities Businesswire 2010-02-05 15:02

Astarta chce zwiększyć areał uprawny, produkcję mleka oraz efektywność w 2010 r.

Sebastian Gawłowski

Warszawa, 05.02.2010 (ISB) - Ukraiński producent spożywczy, Astarta Holding chce w tym roku zwiększyć areał ziemi pod uprawę buraka cukrowego do 43 tys. ha z 34 tys. ha w 2009 r., poinformował agencję ISB dyrektor IR Astarty Mikołaj Kowalski. Zapowiada on wzrost produkcji mleka do 50 tys. ton w 2010 roku wobec 44 tys. ton w 2009 r.

"W 2010 roku chcemy kontynuować modernizację naszych fabryk cukru, aby zwiększyć dzienne możliwości produkcyjne o około 10%, przy jednoczesnym zmniejszeniu zużycia gazu ziemnego o 11% do 32 m. sześc. na tonę cukru" - powiedział ISB Kowalski.

W segmencie hodowlanym firma zapowiada na ten rok zakończenie budowy nowych budynków, które będą mogły pomieścić 1000 krów w Połtawie. "W efekcie zwiększymy produkcję mleka do 50 tys. ton w 2010 roku wobec 44 tys. ton w 2009" - dodał dyrektor IR firmy.

W segmencie zbożowym spółka chce zwiększyć areał dzierżawionej ziemi do 200 tys. ha w 2010 roku (z 175 tys. ha w 2009). Astarta planuje również zwiększenie pojemności magazynów zbożowych o 30 - 40 tys. ton. W związku z ekspansją chce nabyć nowe maszyny rolnicze.

Narastająco w I-III kw. 2009 roku spółka miała 228,41 mln UAH skonsolidowanego zysku netto wobec 152,69 mln UAH zysku rok wcześniej, przy przychodach odpowiednio 839,81 mln UAH wobec 534,39 mln UAH. (ISB)

sg/tom
    Astarta, ukraiński holding rolniczy notowany na GPW, znalazł się wśród trzech firm oskarżanych o wstrzymywanie importu surowego (nierafinowanego, brązowego) cukru na Ukrainę - informuje Parkiet, dodając, że firma odrzuca jednak zarzuty.
    Obowiązek sprowadzania określonych kwot towaru z zagranicy to wynik umów, jakie podpisał Kijów, wstępując do Światowej Organizacji Handlu - przypomina dziennik. Zdaniem ukraińskich mediów blokowanie importu przyczyniło się do silnego wzrostu cen cukru na rynku wewnętrznym. Sprawą zainteresowały się władze antymonopolowe, które postanowiły zbadać przyczyny drożyzny.

Spekuluje się, że za wzbiudzeniem nagonki prasowej stoją niektórzy konkurenci Astarty - dodaje Parkiet.

no i widzisz Mat, a przypominasz sobie nasza wymianę opinii pod koniec grudnia 2009...,
    od razu mówiłem , że im nie zależy na imporcie..., nic im nie zrobia to sa oligarchy...

a przecież samo Ministerstwo pod koniec roku przewidywała wzrost cen cukru do 8,5tys hr/t w hurcie, no i na koniec stycznia było 8,9 tys hr/t, to o co to hallo, only polityka...

ale juz po wyborach...:)
    pamiętam.

w sumie i u nas był szok, kiedy Kwaśniewski wygrał z Wałęsą.
    teraz duże podobieństwo na Ukrainie w związku z wygraną Janukowycza.

już po wyborach
  • Re: Astarta - w kierunku 50 zł ! - część II Autor: ~pinkmartini [89.171.105.*]
    oj męczymy się niemiłosiernie z poziomem 50 zł :)

oloo, masz zamiar założyć nowy wątek, gdy przebijemy ten poziom? :)

Astarta w kierunku 100 zł!- część I

:)
  • Re: Astarta - w kierunku 50 zł ! - część II Autor: ~wtka [77.254.90.*]
    papier zbierany na coraz wyższych poziomach. Analiza z Stocktable.pl :

"Kurs ASTARTA wzrósł od wartości 41 w dniu 2010-01-25 do 48.7 w dniu dzisiejszym. Wzrostowy trend znajduje potwierdzenie w prawidłowo ułozonych średnich kroczących.

Analiza MACD
    Wskaźnik MACD dla ASTARTA rośnie od -1.396 w dniu 2010-01-11. Analiza MACD wskazuje pozytywne sygnały. Na wykresie MACD możemy zaobserwować rosnące niebieskie słupki po dodatniej stronie zera.

Analiza oscylatora stochastycznego
    Oscylator stochastyczny dla ASTARTA spada i ma wartość 93.4. Oscylator stochastyczny znajduje się w pozytywnej części wykresu wraz ze swoja linią sygnałową co może swiadczyć możliwości wzrostu kursu.

Analiza sily trendu
    Wartość wskażnika siły trendu dla ASTARTA (niebieska linia) wynosi 25.6, która świadczy o umiarkowanym trendzie . Warto podkreślić sytuacje na wykresie siły trendu, w której zielona linia znajduje się powyżej niebieskiej co może wyznaczyć kierunek kolejnego ruchu cen w góre. Zielona linia znajduje się powyżej wartości 30. Może to dobrze rokować bykom.

Wsparcia i opory
    Po analizie średnich kroczących, MACD oscylatora stochastycznego oraz siły trendu sprobójemy wyznaczyć trend za pomocą szczytów oraz dołków w trochę dłuższej perspektywie. Dobrą informacja dla posiadaczy długiej pozycji w ASTARTA budzi fakt, że minimum z 2010-01-07 znajduje się niżej niz ostatnie minumum z 2010-01-25. ASTARTA pobił maksimum z ostatniego szczytu co może dobrze świadczyć o zdynamizowaniu wzrostów. Można przeprowadzić linię wsparcia po minimach. Wtedy strefa wsparcia znajdzie się w okolicach 44.25."

pozdrawiam
    a coś chciałeś po 44 zł sprzedawać ...?! :))))

ukryte K na 48,50
    na macd sygnał kupna z dnia dzisiejszego

to może tak zmiana kodu na zakończenie sesji ?

AVANTI AST !!!
    Ukraiński producent spożywczy Astarta Holding zamierza w tym roku zainwestować 15-20 mln USD (45-60 mln zł) w sprzęt rolniczy i do hodowli krów - powiedział dyrektor IR Astarty Mikołaj Kowalski.
    - Nasz program inwestycyjny przewiduje, że w tym roku zainwestujemy w nabycie maszyn rolniczych, a także sprzętu do fabryki cukru i hodowli zwierząt kwotę rzędu 15-20 mln USD - powiedział Kowalski.

W 2010 roku firma chce modernizować fabrykę cukru, aby zwiększyć dzienne możliwości produkcyjne o około 10 proc., przy jednoczesnym zmniejszeniu zużycia gazu ziemnego. W segmencie hodowlanym firma zapowiada na ten rok zakończenie budowy nowych budynków, które będą mogły pomieścić 1000 krów w Połtawie. W efekcie produkcja mleka wzrośnie do 50 tys. ton w 2010 roku.

W segmencie zbożowym spółka chce zwiększyć areał dzierżawionej ziemi do 200 tys. ha. Astarta planuje również zwiększenie pojemności magazynów zbożowych o 30-40 tys. ton. W związku z ekspansją chce nabyć nowe maszyny rolnicze.

Narastająco w I-III kw. 2009 roku spółka miała 228,41 mln UAH skonsolidowanego zysku netto wobec 152,69 mln UAH zysku rok wcześniej, przy przychodach odpowiednio 839,81 mln UAH wobec 534,39 mln UAH
  • Re: Astarta - w kierunku 50 zł ! - część II Autor: ~pinkmartini [89.171.105.*]
    Oloo widzę, że lobbujesz na Forte ;) warto w to jeszcze wejść? jaką widzisz cenę i w jakim horyzoncie?

pozdro
    ~pinkmartini,
    szczerze powiem nie mam czasu na lobbowanie, kiedys rozpoczełem wątek, bo uważam, że Forte za spółke totalnie niedocenianą (podobnie jak kiedys Astarte). becnie mam ja po raz drugi (po 11,xx). Tutaj beda zaj, wyniki roczne, dobry zarzad, wyprzedza działania walutowe, płaci dywidende itd. nie wypowiadam sie co do kursu ale widze tu duże mozliwosci do góry, osobiście zdziwię sie jak w dluzym horyzoncie nie dojdziemy w ok. 20 zł. jedna uwaga podobnie jak Astarta spółka mało plynna i czqsami jak astarta potrafi irytowac :)
    Swiatowy deficyt cukru
    10-02-2010
    Z powodu złych warunków atmosferycznych w Meksyku, Chinach i Tajlandii, tegoroczny deficyt cukru wyniesie 11,92 mln t.on, a nie 8,32 mln ton jak prognozowano wcześniej . Swiatowy rynek cukru odczuwac jego skutki bedzie i w 2011 roku uważa dyrektor zarządzajacy Kingsman Tom McNeil.
    Indie, które zajmuja pierwsze miejsce w spożyciu cukru na świecie zmuszone bedzie do importu 2,5-3 mln ton na pokrycie niedoborow na rynku krajowym.
    Pakistan-trzeci największ konsument cukru w Azji zamierza importować ok 1,25 mln to, a władze dodatkowo zniosły clo na cukier. W Chinach niedobór wynieise 3,3 mln ton z powodu złych warunkow atmosferycznych.
    Swiatowa produkcja ma spaść do 150,93 mln ton, natomiast światowe zapotrzebowanie nie bedzie mniejsze niz 162,85 mln ton cukru uważa Kingsman.
    apk-inform.com
    .............................
    10-02-2010
    Cena cukru na Ukrainie może wzrosnąć do 20 hrywien

Cena cukru mimo dzialań regulacyjnych nadal bedzie się zwiększać...
    eizvestia.com

Tu Baza: 15:52:24 proporczyk wbity
    stało się oloo :) zakładaj nowy wątek ze stówą w tytule ;) należy Ci się :)
  • Re: Astarta - w kierunku 50 zł ! - część II Autor: ~student [150.254.104.*]
    i niech wszystkie niedowiarki podziwiają :D
    Witaj Oloo, dawno nie goscilem na Twoim wątku, co nie znaczyło że nie posiadam :) Odmeldowywuje się również, jedziemy na stówę ! :)
    hssssssssssszzzzzzzzzzz.... tu alfa delta beta bravo ...... widzimy Cię ....hsssssssszzzzzz......... dochodzimy ...........hsssssssszzzzz...........

to wielki dzień dla nas !
    było warto !
    oloo

DZIĘKUJEMY !!!
  • Re: Astarta - w kierunku 50 zł ! - część II Autor: ~pap [78.8.217.*]
    kur... sprzedalem po 49,30 i zaluje :(
[x]
ASTARTA 3,81% 57,20 2026-05-13 17:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe