• Re: działalność gospodarcza Autor: ~Domańska [83.29.143.*]
    Chciałabym aby ktos mi odpowiedział na pytanie czy jesli nie mam meldunku stałego nigdzie ani tymczasowego magę założyc własna działalnosc gospodarcza
  • Re: działalność gospodarcza Autor: ~alicja022 [83.22.36.*]
    Wybieram się do Holandii. Chcę założyć tam własną działalność gospodarczą (ZZP).
    Jeżeli wiesz coś na tenn temat i chcesz się podzielić swoją wiedzą, chętnie proszę o radę.

• Re: działalność gospodarcza Autor: ~Lalka;) [83.6.115.*]
    mam pytanko:
    1)gdzie moge uzyskac numer identyfikacyjny REGON??
    2)w ktorym Urzedzie Skarbowym zglosic dzialalnosc?? prosze o odpowiedz ! dziekuje
  • Re: działalność gospodarcza Autor: ~Szymon [83.14.110.*]
    Dzien dobry mam prosbe.Chcę rozpocząć pakowanie torfu w worki 10-80 litrowe.Torf będe kupował luzem prosto z torfnika i mam zamiar go ulepszac i pakować.Przeliczając cenę torfu luzem i sprzedając go po spakowaniu wydaje się byc korzystne.Jednak często w praktyce wychodzi inaczej.Niewiem też jak sprawa powinna wygklądac formalnie, poniewaz jestem rolnikiem i prowadze niewielkie gospodarstwo, czy musze zarejestrowac wszystko jako działalność gospodarczą?Pytanie też, czy rynek nie jest zasycony tego typu produktem?.Za odpowiedz z góry dziękuje.
  • Re: działalność gospodarcza Autor: ~Paul [83.142.186.*]
    Witam - mam takie samo pytanie jak Krzysiek : Jeśli pracuje na cały etat i zarabiam ok.900 zł i zarejestrował bym firmę to jakie opłaty bym płacił miesięcznie i czy mój pracodawca by się dowiedział że mam działalność ?
  • Re: działalność gospodarcza Autor: ~sledziu28 [83.20.125.*]
    CHCE OTWORZYĆ SUPER MINI LOKAL Z DISCO I JAK MAM TO ZROBIĆ I GDZIE WZIĄŚĆ KREDYT I JAKI?????CZY SĄ JAKIEŚ UNIJNE FUNDUSZE KREDYTY DLA MŁODYCH CHCĄCYCH OTWORZYĆ SWOJĄ DZIAŁALNOŚĆ GOSPODARCZĄ?PRACUJE I MAM NAJNISZĄ KRAJOWĄ.PROSZĘ O ODPOWIEDZ
  • Re: działalność gospodarcza Autor: ~justyna [83.242.83.*]
    witam.mam kilka pytac zwiazanych z mala dziallnoscia gospodarcza.chce otworzyc swoj maly salonik kosmetyczny wraz z solarium,slyszalam o mozliwosci otrzymania pozyczki bezzwrotnej co trzeba zrobic zeby ja otrzymac jakie trzeba spelniac warunki
  • chce otworzyc kebaba Autor: ~Lukasz K [194.151.176.*]
    Chce otworzyc kebaba gdzie moge kupic przyczepe przystosowana do tego?
  • Re: działalność gospodarcza Autor: ~Gosia [80.55.105.*]
    Chce ustanowić mojego męża pełnomocnikiem w mojej firmie. Czym to się rózni od osoby współpracującej? Nie chce odprowadzać od niego składek itp.
  • Re: działalność gospodarcza Autor: ~misiek [85.128.92.*]
    chciałby założyć działalność gospodarczą na zasadzie swiadczenia usług. jako ze jestem laikiem nie wiem jakie będę musiał odprowadzaćskładki. czy istnieje cos takiego jak ryczałt-vat?
  • Re: działalność gospodarcza Autor: ~Wojciech Rutkowski [83.18.9.*]
    Witam
    Mam kilka pytan zwiazanych z założeniem działalnosci.
    Jestem osoba pracujaca pracodawca oplaca za mnie skladki, chciałbym zalozyc swoja dzialalność czesto mozliwosc dorabiania w innych firmach ale kazdy zada faktury za usługe.
    Jakie są koszta założenie własnej dzialalnośi.
    Ile bedzie mnie kosztowało to miesiecznie.
    Z gory dzieki za odpowiedz.
  • Re: działalność gospodarcza Autor: ~Kasia M [83.10.26.*]
    Chciałam się dowiedziec czy ucząc się w szkole (nie na studiach) dziennej mam możliwość założenia działalności gospodarczej na siebie. Jestem pełnoletnia, został mi rok nauki. Praca w domu i późniejsza sprzedaż obwoźna. Przysługiwały by mi jakieś ulgi?
  • Re: działalność gospodarcza Autor: ~Rychu [83.29.246.*]
    Chciałbym otworzyć małą gastronomię (bufet). Mam otwartą działalność, mam regon. Natomiast interesują mnie sprawy sanepidu. Jakie warunki musi spełniać pomieszczenie. I jakie warunki muszą być spełnione w związku z zatrudnieniem pracowników - chodzi mi o badania lekarskie.
  • Re: działalność gospodarcza Autor: ~anka p [213.17.179.*]
    Wojciech Rutkowski

Wpis do ewidencji - nie jestem pewna, ale chyba 100 zł
    Zarejestrowanie się jako podatnik vat - 152 zł
    Pieczątka

Opłaty miesięczne
    ZUS - jeśli Twoje zarobki są wyższe niż minimalna płaca - opłacasz jedynie składkę na ubezpieczenie zdrowotne ok.170 zł
  • Re: działalność gospodarcza Autor: ~mariuszm [83.68.75.*]
    cze
    chce zalozyc firme transportowa.chce wiedziec wszystko jak zalozyc gdzie sie udac jakie oplaty.poprostu wszystko.
  • Re: działalność gospodarcza Autor: ~grażyna [217.153.205.*]
    mam takie pytanie czy firma pod nazwą "XXXXXXX' Jan Kowakski, prowadząca działalnośc gospodarczą, jest osobą prawną (w świetle przepisów ZUS)
  • Re: działalność gospodarcza Autor: ~Moniaaa32 [83.31.151.*]
    Chciałabym otworzyć własny biznes...ale niestety nie mam pomysłu:( Mam spore zdolności manualne, umiem szyć, zrobić "coś z niczego" Proszę pomóżcie jeśli macie jakieś pomysły. Z góry serdecznie dziękuję:)
  • Re: działalność gospodarcza Autor: ~asia [83.17.150.*]
    chce założyć własną działalność gosp. , czy na otwarcie własnego interesu można wziąć kredyt? Jaki bank oferuje takie pożyczki?
  • Re: działalność gospodarcza Autor: ~mgielka [81.219.117.*]
    Chcialabym sie dowiedziec ,jezeli mam wlasna dzialalnosc gospodarcza i oplacam skladki w KRUSIE ,a dodatkowo chcialabym pracowac i podpisac umowe o prace z pracodawca to jakie warunki musze spelnic?Nie chce rezygnowac z dzialalnosci bo mam wszystkie swiadczenia.Co mam zrobic w takiej sytuacji?
  • Re: działalność gospodarcza Autor: ~Moniaaa32 [83.31.21.*]
    Witajcie:) Serdecznie proszę Was o pomoc...Chciałabym otworzyc własny biznes ale kompletnie nie mam pomysłu. Mam spore zdolności manualne, umiem szyć...potrafię zrobić "coś z niczego". Serdecznie pozdrawiam i proszę o jakiś pomysł:)
  • transport-diety Autor: ~mercedeskasia [83.19.175.*]
    Partner prowadzi transport międzynarodowy,ja księguje.Dzierżawimy ciągnik z naczepą.CZy można kierowcy-właścicielowi odliczać od dochodu diety krajowe wg.stawki 22zł-doba i zagraniczne zgodnie z tabelą kraju.Jaki pzyjąć kurs waluty przy podróży zagranicnej z jakiego dnia?Jesteśmy na dorobku z kredytem i będę bardzo wdzięczna za poradę.Wydałam już na porade u księgowej i nic nie wiem.
  • Re: działalność gospodarcza Autor: ~gosia [80.54.27.*]
    Chcę otworzyć małą gastronomie!!.Jakie musze spełnić warunki dla sanpidu,po prostu chę wiedzieć wszystko ,gdzie się udać,jakie koszty poniose ,jakie zezwolenia musze posiadać itp.
  • Re: działalność gospodarcza Autor: ~piotr-c [81.206.206.*]
    jestem polakiem przebywajacym w holandi i chcialbym otworzyc wlasna firme w tym kraju co musze zrobic?
  • Re: działalność gospodarcza Autor: ~kostrzewa [80.51.224.*]
    Jak założyć własną kwiaciarnie , od czego zacząć
  • Re: działalność gospodarcza Autor: ~marcelii [83.24.177.*]
    chce otworzyć działalność chandlową, a wiec potrzebuje lokalu. czy sa jakies formy dofinansowania czynszu loklowego, albo jakies inne ulgi z tym zwiazane.jestem teraz bezrobotny i niezarejestrowany. czyli pierwsza działalnośc.
  • Re: działalność gospodarcza Autor: ~ayschen [83.28.237.*]
    Mam 24 lata, pomysł na wlasna firme jednakze brak funduszy ogranicza mnie i moj rozwoj.Moze ktos sie ze mna podzieli wlasnymi uwagami i doswiadczeniami.
    pzdr
  • Re: działalność gospodarcza Autor: ~EdytaP. [83.6.252.*]
    Zamierzam rozpocząć działąlność gospodarczą. CZy przy składaniu do Urzędu Gminy wniosku o wpis do działalności gospodarczej trzeba złożyć umowę najmu na siedzibę firmy?
    I drugie pytanie, czy w tym wniosku w miejscu gdzie należy podać miejsce wykonywania działalności poza adresem siedziby mogę wpisać : "oraz teren całego kraju i Europy"

• Re: działalność gospodarcza Autor: ~!!! [80.53.201.*]
    Do tych co marzą o działalności
    Zanim uruchomicie działalność zapoznajcie się z największym przyjacielem DG naszym kochanym starym ZUS-em.
    Dużo na jego temat dowiecie się na forum ogólnym wątek "ZAWIESZENIE CZY LIKWIDACJA DLA ZUS". Poczytajcie a szczęki wam opadną.
    Pozdrawiam
  • Re: działalność gospodarcza Autor: ~ewelina [83.16.214.*]
    chcialabym zalozycz firme posredniczacą w transakcji kupno-sprzedaż palet eur, prosze o udzielenie mi informacji jaki typ dzialalnosci wybrac, rodzaj opodatkowania. chce kupywac palety od polskich firm i eksportowac je na zachod. nie wiem od czego zaczac by wszystko odbywalo sie jak najniszym kosztem. prosze o pomoc!!! ewelinavip@poczta.fm
  • Re: działalność gospodarcza Autor: ~sławek [87.206.73.*]
    mam pytanie : czy jest jakas szansa na zdobycie kasy na rozwiniecie działalności gospodarczej z uni europejskiej ? z PUP w gwoli ścisłości chce załozyc działalnosć. dotad nie pracowałem
    z góry dziekuje
    sławek

• Re: działalność gospodarcza Autor: ~aga1981 [82.160.59.*]
    Czy osoba przebywająca z Zakładzie karnym po jego opuszczeniu może założyć działalność gospodarczą?? np. kantor
  • Re: działalność gospodarcza Autor: ~Grzegorz Chyż [83.15.160.*]
    Krzysztof Dąbrowski Napisał(a):
    -------------------------------------------------------
    > Proszę o informację jak założyć działalność
    > gospodarczą i jaki jest tego koszt?
    > i chciał bym się dowiedzieć jakie są kożyści jak ktoś jest bezrobotny dziękuje

• Re: działalność gospodarcza Autor: ~skjas [195.66.17.*]
    Witam.
    mam pytanie:
    Mam działalność gospodarczą(mały sklepik spożywczo-przemysłowy)czy muszę załatwiać jakieś formalności w PIHu?
  • Re: działalność gospodarcza Autor: ~skjas [195.66.17.*]
    Jeszcze jedno pytanko;
    Jak rozliczać się z US po pierwszym dniu otwarcia sklepu,
    co z utargiem czy dziennie muszę wpłacać pieniądze na konto czy zostawić na towar?
  • Re: działalność gospodarcza Autor: ~nesca [81.190.218.*]
    Proszę o informacje dotyczące udzielania korepetycji jako działalności gospodarczej.
  • Re: działalność gospodarcza Autor: ~Swo0p [81.190.252.*]
    co do wpłacania pieniędzy n akonto, to są Twoj pieniądze i ty o tym decydujesz gdzie się znajdują...
  • Re: działalność gospodarcza Autor: ~Daniel Krzyżanowski [83.16.175.*]
    CZY ZAKŁADZJĄC DZIAŁALNOŚĆ GOSPODARCZĄ AUTO-HANDEL TRZEBA BYĆ PODATNIKIEM VAT CZY MOŻNA PROWADZIĆ KSIĄŻKĘ PRZYCHODÓW I ROZCHODÓW
  • Re: działalność gospodarcza Autor: ~ola [83.19.174.*]
    Witam
    Interesuje mnie otworzenie działalności gospodarczej.Lecz mam jeden mały problem nieznam sie na przepisach dotyczących opłat skarbowych niewiem jaki rodzaj mam wybrac czy ryczałt vat czy jakas ksiązke nie rozumiem tego wogóle a niemam nikogo znajomegokto mógłby mi towytłumaczyc czy była by możliwośc aby ktoś z panstwa polecił mi jaki rodzaj opłat wybrac aby było to dla mnie najkorzystniejsze. jest to handel obwozny.Z góry dziękuję.
  • Re: działalność gospodarcza Autor: ~ania11116 [83.7.226.*]
    Mieszkam w Holandii i mam tu stale zameldowanie. Jestem obecnie w trakcie zakladania firmy (ZZP-samozatrudnienie).Chcialabym sie dowiedziec wszystkiego na temat takowej dzialalnosci na terenie Holandii oraz opodatkowania, ulg, i wszystkich innych mozliwych i waznych w takim wypadku rzeczy. Jesli ktos jest w stanie mi pomoc lub chociaz podac strone na ktorej moglabym znalezc jakies informacje na ten temat,z gory dziekuje.
  • Re: działalność gospodarcza Autor: ~ana [195.245.224.*]
    dziendobry mam pytanie: chciałabym przeprowadzać szkolenia bhp w firmach mam kurs pedagogiczny i skończyłam szkołe w kierunku bhp ale czy musze założyc działalność gospodarcza zeby przeprowadzić takie szkolenia czy wystarczy zgłosić się do oświaty prosze o odpowiedz

• Re: działalność gospodarcza Autor: ~digitalx [83.21.44.*]
    czy istnieje jakaś możliwość "przeniesienia" działalności gospodarczej na inną osobę? Mam firmę, którą musiałem zarejerstrować na inną osobę, teraz chciałbym, aby funkcjonowała ona na moje nazwisko. Czy muszę zakładać inną firmę a tą zamknąć?
  • Re: działalność gospodarcza Autor: ~dolar [217.98.25.*]
    jestem osoba ktora nie pracuje Nie mam obecnie środków na duże inwestycje, ale chciałbym zacząć od organizowania sklepu w internecie. Najbardziej przeraża mnie składka ZUS, którą musiałbym płacić co miesiąc. moża przed tym jakaś ucieczka?
  • Re: działalność gospodarcza Autor: ~własnie [217.98.25.*]
    czy to prawda, że zakładający działalnośc po raz pierwszy będą przez dwa lata płacić o połowę niższy zus? tez jestem ciekaw...
  • Re: działalność gospodarcza Autor: ~libb [83.24.209.*]
    płace aktualnie skłądki KRUS i chce założyć działalność pozarolniczą "Sklep interetowy" czymógłby mi ktoś pomóc i powiedzieć krok po kroku co i gdzie powienienm załatwić?
  • Re: działalność gospodarcza Autor: ~annamar [212.160.185.*]
    Chce sprzedawć kosmetyki Avon.Czy wobec tego muszę załozyc działalność gospodarczą? Od jakiej kwoty przychodów trzeba to zrobić. Bo nie wiem czy mi sie to opłaci jeżeli zarobię 50 zł w miesiącu, a więcej wydam na podatki.Anna
  • Re: działalność gospodarcza Autor: ~Wiolka [83.9.39.*]
    Czy przebywając na urlopie wychowawczym można rozpocząć działalność gospodarczą?
  • Re: działalność gospodarcza Autor: ~sylwia27 [194.181.196.*]
    Wiolka Napisał(a):
    -------------------------------------------------------
    > Czy przebywając na urlopie wychowawczym można
    > rozpocząć działalność gospodarczą?
  • Re: działalność gospodarcza Autor: ~Bożena Szlachetka [80.51.122.*]
    dostałam oferte pracy jako przedstawiciel handlowy. warunkiem jest załorzenie działalności gosp. co musze zrobic i jak to bedzie wyglądało pod wzgl. formalnym i finansowym oraz jakie bedą konsekwęcje po ewent. utracie pracy. prosze o szybka odp
  • Re: działalność gospodarcza Autor: ~mombi [81.190.167.*]
    Mam pytanie i problem. W 2001 roku zalozylem dzialalnosc gospodarcza i zaczalem prowadzic sklep ktory zamknalem w 2002 roku lecz nie zamykalem dzialalnosci gospodarczej nigdzie tylko w ZUS-ie. Lecz moja mama "troszczac" sie o moje mlodziencza przyszlosc zamknela mi dzialalnosc w urzedzie skarbowym bez mojej zgody i wiedzy. Chcialem teraz znowu zaczac dzialac w biznesie i zalezy mi na kontynuacji lecz Urzad skarbowy nie chce mi z powrotem otworzyc dzialalnosci na stary nr dzialalnosci gospodarczej mimo ze nie byla ona zamknieta w Urzedzie Miasta i jest otwarta do dzisiaj. Co mam zrobic czy zostala ona zamknieta zgodnie z prawem pomijajac podpis mojej mamy za mnie o ktorym nic nie wiedzialem ale czy nie powinna byc najpierw zamknieta owa dzialalnosc w Urzedzie Miejskim a pozniej dopiero w Skarbowym jak to odkrecic
  • Re: działalność gospodarcza Autor: ~Sylwia Buźniak [87.207.180.*]
    czy przy prowadzeniu książki przychodów i rozchodów istnieje obowiązek podatku VAT