• Re: dotacje z uni Autor: ~ania 2 [217.116.100.*]
    Witam posiadam salę weselną i chcialabym się rozbudowć czy jest szansa na fundusze unijjne prosze o kon mailowy lub tel0502-617966
  • Re: dotacje z uni Autor: ~ania 67 [217.116.100.*]
    Witam posiadam salę weselną i chcialabym się rozbudowć czy jest szansa na fundusze unijjne prosze o kon mailowy lub tel0502-617966
  • FIRME TRANSPORTOWĄ Z MOŻLIWOŚCIĄ PRACY W BELGI Autor: ~toma [87.244.161.*]
    WITAM!CHCJAŁBYM ZAŁOŻTĆ FIRME TRANSPORTOWOM CHODZI MI O SAMOCHODY DO 3,5 t + PRZYCZEPKA I NIE WIEM OD CZEGO ZACZĄĆ I CZY Z TAKĄ FIRMĄ MOŻNA PRACOWAĆ W BELGI BARDZO DZIĘKUJE DOWIDZENIA
  • Re: dotacje z uni Autor: ~EdytaP [83.13.24.*]
    Wraz z mężem obydwoje pracujemy lecz chcielibyśmy zacząć pracować na wlasny użytek!!!
    Chcemy otworzyć warsztat motocyklowy lecz nie posiadamy wystarczającej ilości gotówki. Gdzie moglibyśmy się skierować aby uzyskac dotację?
    Z góry dziękuje za odpowiedz
  • Re: dotacje z uni Autor: ~nenetka [213.76.122.*]
    Witam!!!! Chciała bym w województwie pomorskim ok malborka założyć mały bar przy drodze. Mam pytanie jak uzyskać pieniądze z UE na budowe takiej działalności. Pomysł mam ziemnia jest także tylko brakuje funduszy na pobudowanie. dzieki za chociaż małą odpowiedz. pozdrawiam
  • Dotacja na otwarcie firmy Autor: ~Arkadiusz [80.166.179.*]
    Witam serdecznie mam pytanie pisałpan kiedys na forum jak otworzyc firme transportowa i jak uzyskac srodki na dotacje z uni i lising na samochód.

Mam taki sam problem jestem goły i mam pomysł ale potrzebuje 1 lub 2 samochody czy uda sie wziasc lising na firme ktura dopiero zaczełą swoja działalność ?? czy wie pan morze cos na ten temat??
  • Re: dotacje z uni Autor: ~R.Sz [83.14.240.*]
    Witam Serdecznie mam taki problem ponieważ zdecydowałem się na założenie działalności gospodarczej a dokładniej firmy transportowej.
    Problem to pieniądze których niemam na ruszenie tej dzialności a potrzebne mi są 4 samochody ciężarowe i troche gotówki aby to rozkręcic.
    Bardzo proszę o jakieś namiary gdzie mam się zgłosic o pomoc.
  • Re: dotacje z uni Autor: ~slav [87.54.12.*]
    witam,
    podobnie jak większość powyższych autorów również chciałbym otworzyć własną działalność gospodarczą w formie restauracji organizującej wszelkiego typu przyjęcia. Problem w tym, żeby rozpocząć prowadzenie tego typu przedsięwzięcie potrzeba sporo środków (wg wstępnych szacunków ok 250 tys. zł).
    Zatem gdzie można uzyskać środki finansowe na rozpoczęcie tego typu działalności.
    proszę o odpowiedź.Pozdrawiam
    SLAV
  • Re: dotacje z uni Autor: ~Adżii [80.51.166.*]
    Chce otworzyć firme transportową na początek 2 busy najlepiej z chłodnia. Nie mam ani grosza na otwarcie takiej działalności ale od czegoś trzeba zacząć. prosze o info czy sa możliwe jakies środki z unii, które pomogły by mi ruszyć z pomysłem. prosze o odpowiedź
  • dotacje z ue Autor: ~DOROTA RUSIN [87.96.127.*]
    PROSZĘ O POMOC!

jAK MOŻNA DOSTAC PIENIADZE Z UE NA ROZPOCZĘCIE WLASNEJ DZIAŁALNOŚCI (MAM DOSC PRACY PRYWATNEJ). GDZIE MAM SIĘ UDAĆ PROSZĘ O JAKIEŚ INFORMACJE TO DLA MNIE BARDZO WAŻNE.
    Z GÓRY DZIĘKUJĘ
  • dotacje z ue Autor: ~DOROTA RUSIN [87.96.127.*]
    PROSZĘ O POMOC!

jAK MOŻNA DOSTAC PIENIADZE Z UE NA ROZPOCZĘCIE WLASNEJ DZIAŁALNOŚCI (MAM DOSC PRACY PRYWATNEJ). GDZIE MAM SIĘ UDAĆ PROSZĘ O JAKIEŚ INFORMACJE TO DLA MNIE BARDZO WAŻNE.
    Z GÓRY DZIĘKUJĘ
  • Re: dotacje z uni Autor: ~Dawid 1204 [83.5.113.*]
    gdzie mozna dowiedzieć sie o dotacji z uni europejskiej i czy jest na terenie Pszczyny firma ktora sie tym zajmuje
  • Re: dotacje z uni Autor: ~sebastian [83.18.161.*]
    Witam.
    Chciałbym założyć własną firme transportową do 3,5t.Potrzebuję dotacji na zakup samochodu ok.50tyś.Czy moge starać sie o dofinansowanie i w jaki sposob starać sie o fundusze.Dziękuje za odpowiedż.
  • Re: dotacje z uni Autor: ~Madzia [89.100.224.*]
    Dzien dobry!!!Mam 22 lata, skonczylam szkole pomaturalna i jestem bardzo ciekawa czy moge liczyc na dofinansowanie z EU albo na udzieleniu mi kredytu na stworzenie wlasnej dzialalnosci gospodarczej?Mam pomysl, plan, tylko nie wystarczajacy kapital...Jesli tak, prosze o podpowiedzenie mi gdzie moge starac sie o takie dofinansowanie albo kredyt.Z gory dziekuje!Magda
  • Re: dotacje z uni Autor: ~doradca [83.29.170.*]
    Witam

Do Madzia

Najcześciej polecam dotacje z Urzędu Pracy. Wejdź sobie na adres http://www.bierzdotacje.pl/ - znajdziesz tam wszystkie informacje na temat dotacji z Urzędu Pracy. Jeżeli chodzi o kredyt to możesz się zgłosić także do Wojewódzkich Agencji Rozwoju Regionalnych. Oni bardzo często oferują pożyczki na start, nawet jak nie masz żadnych dochodów. Minusem jest to, że musisz mieć zabezpieczenie tej pożyczki.

Do sebastian

Niestety działalność z sektora tranportowego jest wykluczana z wszelkich możliwych dofinansowań unijnych na lata 2004-2006. Być może w latach 2008-2013 to się zmieni.

Do DAwid 1204

Zapraszam na serwis http://www.bierzdotacje.pl/ znjadzisz tam informacje odnośnie dotacji, kredytów, pożyczek itp.

Kontakt za mną:
    gg: 5079402
    e-mail: doradca@wp.pl
    Tel. 502-627-625

Zapraszam też na serwis o dotacjach http://www.bierzdotacje.pl/

P.S. Jeżeli ktoś ma pytania to prosze je też przesyłać na mejla bądź przedzwonić (nie gryzę:-).
    P.S.2 Chetnie pomogę przy pisaniu biznes planu, wnioseku czy też opracować kampanie marketingową itp. Zainteresowanych proszę o kontakt
  • Re: dotacje z uni Autor: ~piotraaaa [83.15.125.*]
    witam. chce założyć firme transportową . czy są jakieś dotacje? i czy moge to zrobić pracując gdzie indziej.
  • Re: dotacje z uni Autor: ~elFuwgo [85.219.206.*]
    Witam i proszę o pomoc. Jeszcze pracuję ale zajęcie które wykonuję jest destrukcyjne i nie daje żadnej satysfakcji. Mam pytanie czy jako osoba pracująca mogę ubiegać się o dotację na otworzenie własnej działalności gospodarczej z Urzędu Pracy? A jeśli nie to czy istnieją inne źródła finansowania takiego przedsięwzięcia. Dziękuję za pomoc i serdecznie pozdrawiam . Jacek
  • Re: dotacje z uni Autor: ~doradca [83.7.172.*]
    Witam

Do Aneta

Nie napisałaś o jakie dofinansowanie Ci chodzi. Dotacje czy pożyczki?. Po zatem wszystko zależy od tego jak masz obecnie status. Jeżeli jesteś studentem dziennym to obecnie żadne dotacje Ci nie przysługują bo nie ma żadnego programu, który by cię obejmował. Wejdź sobie na www.bierzdotacje.pl i zapisz się na newslettera. Jeżeli na rynku pojawią się kolejne programy unijne skierowane do studentów dziennych dowiesz się o nich jako pierwsza.

Do piotraaaa

Niestety działalność z sektora transportowego jest wykluczana z wszelkich możliwych dofinansowań unijnych na lata 2004-2006. Być może w latach 2007-2013 to się zmieni. Chyba, że myślisz bardziej o spedycji to zmienia postać rzeczy. W takim wypadku możesz wziąć udział np. w programie 2.2.1 Dotacja na innowacyjne inwestycje celem np. zakupu nieruchomości. O programie poczytasz sobie na bierzdotacje.pl

Kontakt za mną:
    Uwaga: zmieniłem mejla doradca@wp.pl --> doradca@mikrokonsulting.pl Jeżeli ktoś pisał na tego pierwszego mejla to proszę o jego powtórne przesłanie na doradca@mikrokonsulting.pl. Tamto konto mam kompletnie ze spamowane.
    Tel. 502-627-625

P.S. Jeżeli ktoś ma pytania to proszę przesyłać je na mejla bądź przedzwonić (nie gryzę:-).
    P.S.2 Chętnie pomogę przy pisaniu biznes planu, wniosku itp. Zainteresowanych proszę o kontakt
  • Re: dotacje z uni Autor: ~przemek2108 [83.7.208.*]
    Witam, chciałbym wydudować dom weselny, czy moge sie starac o jakaś dotacje?? gdzie sie udac??

z góry dziekuje za odpowiedzi

Pomocy
  • Re: dotacje z uni Autor: ~darek992234 [83.13.237.*]
    Mam pytanie chce wziąś samochód w leasing i otworzyc własną działalnosc transportową czy jest jakas szansa na do stanie jakies dotacij z ue
  • Re: dotacje z uni Autor: ~Remigiusz [87.206.178.*]
    Jezeli chce założyć firme Transportowo-Usługową to moge liczyć na dotacje z uni. Czy też może na sprzęt czyli auta ciężarowe. Pozdrawiam
  • Re: dotacje z uni dla opp Autor: ~zboyxxx [83.8.198.*]
    WITAM,
    CHCIAŁABYM UZYSKAĆ INFORMACJĘ NA TEMAT MOŻLIWOŚCI OTRZYMANIA
    DOTACJI Z UE PRZEZ ORGANIZACJE POŻYTKU PUBLICZNEGO.
    INTERESUJĄ MNIE MOŻLIWOŚCI POZYSKANIA ŚRODKÓW NA BUDOWĘ(JUŻ ROZPOCZĘTĄ OŚRODKA SZKOLENIOWO-EDUKACYJNEGO)
    POZDRAWIAM
  • (wiadomość usunięta przez moderatora) Autor: (usunięty) [66.183.156.*]
    (wiadomość usunięta przez moderatora)
  • Re: dotacje z uni Autor: ~czczesia [80.52.41.*]
    Mam 20 lat, studiuje wieczorowo farmacje, w mojej miejscowości jest Szkoła Podstawowa oraz Gimnazjum, chciałabym się dowiedzieć czy mogłabamym dostać dotacje z uni na założenie w tej szkole sklepiku z żywnością oraz artykułami papierniczymi, niezbednymi w szkole.
  • Re: dotacje z uni Autor: ~doradca [83.7.129.*]
    Witam

Do czesia

Jako student wieczorowy możesz się zarejestrować jako osoba bezrobotna a tym samy starać się o dotacje z Urzędu Pracy do 12 tys. zł. Dotacje unijne ruszają dopiero latem 2007. Ale tego typu działalność miała by problemy z uzyskaniem dofinansowania ze względu na zbyt prosty biznes, bez perspektywach rozwojowych. Chyba, że zamierzasz otworzyć jaką sieć sklepików szkolonych w obrębie miasta w którym mieszkasz. Wtedy masz szanse na dotacje. Oczywiście wniosek zawsze możesz złożyć i spróbować swoich szans.

Jeżeli chcesz sobie poczytać o dotacjach to zapraszam na www.bierzdotacje.pl

Kontakt za mną:
    doradca@mikrokonsulting.pl
    Tel. 502-627-625

P.S. Chętnie pomogę przy pisaniu biznes planu, wniosku itp. Zainteresowanych proszę o kontakt
  • Re: dotacje z uni Autor: ~Machura Anna [83.16.127.*]
    Chce otworzyc salon kosmetyczno fryzjerski z solarium.
    Mam pomieszczenie, ale nie mam tyle funduszy zeby rozpoczac i zakupic
    niezbedne wyposazenie.
    Slyszalam o dofinansowaniu z UE dla bezrobotnych.Jakie warunki trzeba spelniac i czy jest w ogole jakas szansa na otrzymanie takiego dofinansowania.Dodam jeszcze ze jestem z malej miejscowosci(wioski)
    Prosze o odpowiedz.moj email machura333@poczta.onet.pl
  • (wiadomość usunięta przez moderatora) Autor: (usunięty) [83.28.34.*]
    (wiadomość usunięta przez moderatora)
  • Re: dotacje z uni Autor: ~pawel [85.219.183.*]
    MAM ZAMIARZALOZYC FIRME JEDNOOSOBOWA WYKONUJACA USLUGI REMONTOWE-MALOWANIE ITP. W ZWIAZKU Z TYM MAM PYTANIE JAKA FORMA OPODATKOWANIA JEST WYMAGANA W TEJ BRANZY , A ZARAZEM BEDZIE NAJBARDZIEJ KORZYSTNA W MYM PRZYPADKU?
    GDZIE MOGE STARAC SIE O DOTACJE/
    GDZIE MOGE POBRAC WNIOSEK O DOFINANSOWANIE Z UE ORAZ GDZIE GO POZNIEJ ZLOZYC? PROSZE O JAK NAJSZYBSZA ODPOWIEDZ Z GORY DZIEKUJE ODPOWIEDZ PROSZE KIEROWAC NA ADRES E-MAIL pawelsiemianowice@poczta.eu
  • Re: dotacje z uni Autor: ~anka [196.218.33.*]
    Witam, chcialam sie dowiedziec, czy jest mozliwosc otrzymania dotacji lub kredytu na dobrych warunkach w celu otwarcia prywatnego zlobka i przedszkola. Dzieki za odpowiedz
  • Re: dotacje z uni Autor: ~doradca [83.7.178.*]
    Witam

Do pawel

Najczęściej spotykana forma opodatkowania w takiej branży to ryczał lub książka przychodów i rozchodów. w twoim wypadku polecam też dotacji z urzędu pracy do 12 tys. zł. Wejdź sobie na bierzdotacje.pl i poczytaj sobie więcej o dotacjach

Do gsat

Nie ma takiego czegoś jak kredyty bezzwrotne są tylko dotacje, które sa bezzwrotne.

Do anka

Tak, możesz zacząć od dotacji z urzędu pracy do 12 tys. zł a jeżeli to mało to polecam pożyczkę z Banku Gospodarstwa Krajowego do 4o tys. zł. oprocentowanie wynosi 3%. Na bierzdotacje.pl znajdziesz o tym artykuł, który warto przeczytać.

Kontakt za mną:
    Tel. 502-627-625

P.S. Chętnie pomogę przy pisaniu biznes planu, wniosku itp. Zainteresowanych proszę o kontakt
  • Re: dotacje z uni Autor: ~irek [83.20.77.*]
    witam
    mam pytanie tak jak wszyscy w sprawie dotacji ,czy jest mozliwosc dostania na wulkanizacje opon i myjnie sam .załorzyłem juz firme czesc pieniedzy mam ale gdyby mozna było dostac dotacje na lepszy sprzet i remont budynku.
  • Re: dotacje z uni Autor: ~mateusz [83.11.64.*]
    Zapraszam na www.AnalizaMUD.pl gdzie znajdziesz darmowy kurs o tym jak uzyskać dotację z Unii Europejskiej.
  • Re: dotacje z uni Autor: ~dotacja [83.7.137.*]
    Witam

Do ania26

Dotacje unijne nie przewidują dotacji dla małżeństw, które chcą zakupić własne mieszkanie:-). Jeżeli szuka pani informacji, gdzie najlepiej zaciągnąć kredyt na mieszkanie to proponuje udać się do expanedera lub xeliona po informacje.

Do strażak

Zajrzyj na www.bierzdotacje.pl i poczytaj trochę o dotacjach. Jeżeli chodzi o dotacje na straż to musisz mi powiedzieć, jaką formę prawną ma wasza organizacja.

Kontakt za mną:
    Tel. 502-627-625
    BierzDotacje.pl

• Re: dotacje z uni Autor: ~gocha040467 [83.23.61.*]
    Witam .Prowadze wlasna dzialalnosc od 5 lat t.j.sklep.W tym samym budynku znajduje sie maly bar,ktory chcialabym rozbudowac,ale brakuje mi finansow.Czy w mojej sytuacji moge ubiegac sie o dotacje z UE lub jakas inna pomoc ?Jesli tak to gdzie moge sie udac po taka pomoc.gocha040467@o2.pl
  • Re: dotacje z uni Autor: ~dotacja.info.pl [81.168.253.*]
    Chciałbys otrzymać dotację z Unii Europejskiej? Nie wiesz co wybrać? Zapraszamy na stronę dotacja.info.pl , informacje oparte na doświadczeniu nowopowstałej firmy. Odpowiemy ZA DARMO na zadawane pytania/
  • dotacje z uni Autor: ~brunatny [62.131.140.*]
    Witam!
    Wiec tak...dwa lata temu przejalem gospodarstwo ogrodnicze po rodzicach i od razu wzialem w BS kredyt dotowany na modernizacje,a potem otrzymalem z ARiMR premie.Obecnie szukam kolejnych dotacji z unii.Nie mam zadej chodowli bydla,czy trzody chlewnej,wiec omijaja mnie dotacje na plyty itp...
    Czy ktos wie z czego moglbym skorzystac???Bo doradztwo rolnicze nie potrafi mi pomnoc...
  • Re: dotacje z uni Autor: ~freyek [80.0.76.*]
    Czy jest mozliwosc otrzymania jakichs dostacji z Ue, gdy planuje sie otworzyc sklep online? czy taka sama pomoc mozna uzyskac w innym panistwie Unii np. w Wielkiej Brytanii. jesl itak, to na jakiej stronie szukac?
  • Re: dotacje z uni Autor: ~doradca [83.7.157.*]
    Witam

Do Freyek
    Wejdź sobie na www.bierzdotacje.pl i poczytaj sobie o rożnego typu dofinansowań przedsiębiorstw.

Do brutalny
    Szukaj programów przeznaczanych dla gospodarstw niskotowarowych.

Do gocha
    Zwróć sie go wojewódzkiej agencji rozwoju regionalnego po preferencyjna pożyczkę do 120 tys. zł. Oprocentowanie wynosi 6%, czas spłaty od 3 do 5 lat.

Do kamil
    Obecnie dotacji unijnych nie ma. Ponownie programy unijne startują z końcem roku.

Więcej informacji znajdziesz na serwisie www.bierzdotacje.pl

Kontakt za mną:
    Tel. 502-627-625

• Re: dotacje z uni Autor: ~maciek [83.18.148.*]
    Planuje otworzyc dzialalnosc agroturystyczna (pensjonat na kaszubach). Prosze o rade, gdzie znajde informacje jak starac sie o dotacje z Unii dla tej branzy
  • Re: dotacje z uni Autor: ~MARTA [83.11.23.*]
    Witam!
    W przyszłym roku zamierzamy wziąźć kredyt na adaptację poddasza w domku jednorodzinnym. Słyszeliśmy o możliwości dofinansowania części kredytu z dotacji unijnych dla młodych małżeństw. Nie wiemy, gdzie szukać informacji na ten temat. Prosimy o pomoc.
  • Re: dotacje z uni Autor: ~kedzi0rs [83.11.216.*]
    PLanuje otworzyc dzialanolsc polegajaca na imporcie produktow z usa, czy mogo dostac na taki rodziaj dzialalnosci dofinansowanie?

Czy starac sie moge tylko osoby pelnoletnie, czy musze byc bezrobotny ?
  • Re: dotacje z uni Autor: ~Natalia i Oliwia [83.17.0.*]
    JESTEM BEZROBOTNA Z PRAWEM DO ZASIŁKU CZY MAM SZANSE DOSTAC DOTACIE
    UE NA PRAWO JAZDY
  • Re: dotacje z uni Autor: ~walski [81.190.120.*]
    waldek
    -------------------------------------------------------
    > Czy mogę liczyć na dotacje jako osoba fizyczna na zainstalowane
    solary

>
  • Re: dotacje z uni dla młodych małżeństw Autor: ~Reniam [83.29.49.*]
    słyszałam o dodacji z unii dla młodych małżeństw na budowe domu!kogo to dotyczy i jakie należy spełniać warunki aby otrzymać taką dotację!prosze o odpowiedź!
  • Re: dotacje z uni dla młodych małżeństw Autor: ~jaka [93.105.156.*]
    hdjfhkdj
  • Re: dotacje z uni dla młodych małżeństw Autor: ~K.Zając [83.15.188.*]
    Witam, proszę o informacje czy istnieje możliwość uzyskania dotacji z UE na budowę domu.
  • Re: dotacje z uni Autor: ~ciekawy [194.181.62.*]
    Fajne forum wszyscy o coś pytają nikt nie odpowiada...
  • Re: dotacje z uni Autor: ~pawel rem [83.31.101.*]
    WITAM!
    MAM ZAMIAR OTWORZYC WŁASNA MYJNIE SAMOCHODOWĄ NA SWOIM PLACU. CZY MAM SZANSE NA DOFINANSOWANIE Z UE?? WCZESNIEJ PRACOWALEM 7LAT NA MYJNI, JESTEM PO MATURZE. GDZIE MOGĘ SIĘ ZGŁOSIĆ O POMOC W DOFINANSOWANIU?? JAKIE MUSZĘ WYPEŁNIĆ FORMULARZE?? GDZIE MAM SIĘ UDAĆ??
    pozdrawiam
  • Re: dotacje z uni Autor: ~rafi123 [83.4.47.*]
    pawel rem Napisał(a):
    -------------------------------------------------------
    > WITAM!
    > MAM ZAMIAR OTWORZYC WŁASNA MYJNIE SAMOCHODOWĄ NA
    > SWOIM PLACU. CZY MAM SZANSE NA DOFINANSOWANIE Z
    > UE?? WCZESNIEJ PRACOWALEM 7LAT NA MYJNI, JESTEM PO
    > MATURZE. GDZIE MOGĘ SIĘ ZGŁOSIĆ O POMOC W
    > DOFINANSOWANIU?? JAKIE MUSZĘ WYPEŁNIĆ FORMULARZE??
    > GDZIE MAM SIĘ UDAĆ??
    > pozdrawiam

jezeli jest pan osobe bezrobotna zarejestrowana w UP moze sie pan starac przez urzad wysokosc 18000 przy dobrym planie i kosztorysie jak pan ma juz dzialalnosc to po 2 latach dzialania firmy moze sie pan starac o dotacje od 25000-500000 w zaleznosci od programu inwestycyjnego i obecnie na nic wiecej niema pan co liczyc z urzedu dotacja na 18000 po roku dzialania firmy dopiero staje sie ona bezzwrotna jesli pana fiorma upadnie musi pan oddac cala dotacje bezwzgledu na to czy ja pan wykorzystal czy nie wnioski moge panu przeslac ale na firme po 2 latach dzialania bo pan zadnej niedostanie poniewaz jesli firmy niespelniaja tych minimalnego wymagania poprostu sa z urzedu odrzucane a koszta z tym i tak trzeba pokryc wiec niema sensu pozdrawiam
  • dotacje z uni Autor: ~Kalimonka [83.27.186.*]
    Witam bardzo proszę o jakaś podpowiedź. Od niespełna miesiąca jestem kierownikiem seniorów w klubie siatkarskim w moim miasteczku, mamy predyspozycje na grę w wysokiej lidze, niestety brakuje nam np strojów sportowych czy odpowiedniego obuwia, a nie wszystkich chłopaków stać na zakup takiego sprzętu, bowiem większość z nich to licealiści lub studenci. Dostajemy bardzo niskie dofinansowanie z gminy, co zrobić w takiej sytuacji? Chodziłam po okolicznych firmach i cały czas czekam na odpowiedzi, jednak większość z nich inwestuje w piłkę nożną, która jest na zdecydowanie niższym poziomie w gminie niż siatkówka. Czy byłaby szansa jakiegoś wsparcia z funduszy unii europejskiej?? Uprzejmie proszę o jakieś wskazówki. Pozdrawiam