Ja się zawsze przyznam , ale poważnie nie ruszałem dzisiaj rynku od rana.. nie wiem Lucek co ty mi tutaj próbujesz wmówić. S wezmę jak zejdziemy poniżej dzisiejszego otwarcia. Pozdro i bez odbioru :)
Przed chwilą przeczytałem, że na zdjęciu z dzisiejszego przemówienia Putina widać jego prawą dłoń, która jest tak samo niebieska jaką miała królowa Elżbieta II na kilka dni przed śmiercią. No nie mogę....
Zgodnie z prognozą powinno być 217k zadeklarowanych wstępnych bezrobotnych. Jeżeli będzie ich więcej to dane będą gorsze, ale rynki mogą je potraktować jako lepsze, bo przybliżają termin obniżki stóp procentowych. Jednak zdarza się i tak, że po zamknięciu europejskich giełd, amerykański rynek zaczyna na nie reagować wprost.
Patrząc w tej chwili na wykresy z naszego rynku kontraktów obawiam się, że niedźwiedzie jednak będą po przegrywającej stronie rynku. No cóż, raz na wozie, .....
Jesteśmy obecnie około 0,5% niżej niż kontrakty bazowe w porównaniu do wczorajszych poziomów z godz. 17. Można to interpretować jako niechęć naszego rynku do dalszego wzrostu, jak też powiększaniem długich pozycji z niższego poziomu przez wiodących graczy.
Sytuacja na naszej wschodniej granicy robi się coraz bardziej napięta, więc zagraniczni spekulanci mogą mieć obawy co do kontynuacji obecnej hossy. Nasi zresztą też. Najbezpieczniej jest chyba przebywać teraz poza rynkiem.
PMI z USA mieszane, jedne lepsze a drugie gorsze. Pozostały jeszcze dane z godz. 16 o sprzedaży domów na rynku wtórnym. Aby tradycji było zadość to mocniejszy ruch kursu naszego kontraktu jeszcze przed nami.
Kiedyś pisałem że czekam aż w RKS pojawi się ktoś z tych dużych. Orlen w RKS i Marshall.... Mocny zawodnik dotknął się Orlenu i chyba jest odpowiedź czym robi dzisiejszy spadek. Pewnie powiększa pozycję. Czekam na jakiś bank w RKS. Chyba koniec lotu w kosmos coraz bliżej.
Przybyło dzisiaj już prawie 3,5k nowych pozycji przy stosunkowo niewysokim wolumenie, bo ktoś duży tylko powiększa swoją pozycję nie bawiąc się w jakieś obracania. To pozostawił drobniejszym.
Napisałeś, że ten fundusz powiększa dzisiaj swoją krótką pozycję kiedy kurs ORLENU spada. Tak nie można, bo to by napędzało dalsze spadki. Krótkie pozycje można otwierać tylko wtedy kiedy kurs danej spółki rośnie.
Wierzę w trafność decyzji ale nie znaczy że liczę na super lukę w dół bardziej na małą cofkę jutro rano. Jednak rynek mocny a to gra pod prąd więc tak z głową i umiarem :-) Złożyłem zlecenie na 3 minuty przed końcem. W ostatnich sekundach się do niego dobrali i dwie pierwsze sztuki już z niego poszły. Raczej fix podciągną to mogli poczekać ;-)
Czy dobrze czy źle zrobiłem zobaczymy rano. Dołożyłem przed 17 jeszcze drugie zlecenie. Jak nie będzie dużej luki to szybką ewakuacje z błędnej pozycji rano już w ostatnim czasie mam skutecznie przećwiczoną i dawali szansę na wyjście z twarzą ;-)
Po takim numerze w dół jak wczoraj S się na koniec nie otwiera a otworzyli w okolicach sprzed tego spadku. No i dziś Jankes nie ma po sesji takich wyników jak wczoraj.
Dzisiaj najbardziej urosły spółki handlowe (PEPCO, Allegro, Dino, LPP) co jest dziwne bo handel ostatnio przeżywa mały kryzys. Np. wojna handlowa między Biedronką i Lidlem objawia się obniżaniem cen na wiele podstawowych towarów o 50%.
Pod warunkiem że te towary dojadą do konkretnego dyskonu. Często jest tak że coś jest w promocji jest puste miejsce na półce a towaru nigdy nie było. A skoro klient przyszedł to może kupi coś innego i nie pójdzie do konkurencji
Banki utrzymają pułap, bo tak wystrojone okienka wyglądają ponętnie, zyski są kosmiczne. Detaliści dzisiaj ruszyli, Kghm napięty jak baranie jaja, pewnie zszortowany do granic możliwości, a miećka rośnie. Za nim pójdzie JSW, PKN dzisiaj zrobił zmyłę, żeby przytrzymać rynek, ale dobije do górnej bandy kanału wzrostowego, CDR zdemoluje Marshalów jak mocno ruszy. Kasa z Eurolandu w drodze, nad podatkiem Belki debata, świat w euforii, Chiny wracają do gry, grubas ładuje longa bez opamiętania na każdym poziomie. Trzy wiedźmy będą wysoko.
Czyżby koniec szalonego wzrostu? Kontrakt na SP500 rośnie obecnie około 0,5% w porównaniu do poziomu z wczoraj z godz. 17, a kontrakt na DAX tylko niecałe 0,2%. Tak więc nasze otwarcie może być nawet na minusie i ravcio nie będzie musiał się ewakuować:)
a ja nie oczekuje własnie upchnąlem swoje L ki po 73 i S ustawione na 74 wczoraj chciałem po 79 niestety nie doszło dzisiaj po 2 proc w stanach liczyłem na znacznie wieksza luke przeliczyłem sie wiec chyba S na dzisiaj
Pieniądze są robione w ciszy - ciśniemy kciuki za ATH dziś bo wszyscy już wkoło porobili :))) Poprzedni ATH był robiony na zasadzie świat się wali ten na zasadzie świat jest niezniszczalny. Można zaryzykować, że optymizm chyba lepszą postawą :))))