• Re: KOMENTARZ FUTURES TYDZIEŃ 41 Autor: jak41 [91.231.60.*]
    a mi sie wydajeze jutro moze byc otwarcie pod 2500 przy odpowiednich stanach i powolny zjazd
  • Re: KOMENTARZ FUTURES TYDZIEŃ 41 Autor: ravcio [212.160.230.*]
    KGHM mimo dużego wzrostu jak na to co się dzieje na miedzi to zbyt słabo reaguje.
    Jak - JSW dobrze że zamknąłeś bo trzeba brać co dają ale JSW to dopiero zaczyna spadki 50 powinni przetestować a dczyt myślę że mają chwilowo za sobą.
    Bazowe odbiły to nawet fajnie bo niżej miały trudno zejść a może spadając z góry łatwiej pójdzie ale warunek że odbicia już starczy bo znów się robi ono zbyt duże i oby się nie zmieniło w coś więcej niż tylko odbicie.
  • Re: KOMENTARZ FUTURES TYDZIEŃ 41 Autor: trx [188.47.116.*]
    Dalej banki mocne. Pomimo rezygnacji prezesa,PKO praktycznie w całości się pozbierało. Oj jeszcze na WIG20 może być ciekawie w tym roku. Jakby Pan Gruby utrzymał jak jest, a dodatkowo zainteresował się zdołowanymi Allegro i CDR to prezent mikołajkowy w postaci 2600 mógłby nam przynieść :>.
    Banki się pozbierały to fakt i mocno wyglądają.
    Doładowali na FIX obrotu. Na CD zdjęli duży popyt a tego się nie spodziewałem.
    2600 nasi to by musieli robić jeszcze w październiku a to trochę za szybko.
    Na mikołajki to zachód będzie rany lizał po korekcie i cieszył się z odbicia na mikołaja.
    Grubasek co wzrost zaczął przy takim prezencie z zachodu jak dziś gdyby chciał to dziś już by wyszedł ponad 2500 i jutra nie czekał.
  • Re: KOMENTARZ FUTURES TYDZIEŃ 41 Autor: jacek303 [83.20.221.*]
    Dnia 2021-10-14 o godz. 16:41 alek092 napisał(a):
    > wysokie obroty na WIG20 i przeciętne na FW20 mogą świadczyć o tym, że realizowany jest arbitraż i pozbywanie się kupionych wcześniej akcji

Arbitraż sprzedaje akcje i zamyka krótkie pozycje kiedy "baza" spada do zera albo robi się ujemna. Kiedyś arbitraż był głównym "motorem napędowym" WIG20. Zaczynali kupować akcje koszykami (wszystkie z WIG20) a dopiero jak indeks wzrósł o kilkadziesiąt punktów otwierali równoważne krótkie pozycje. Później inicjowali sprzedaż akcji też "koszykami", robiła się ujemna baza i wtedy zamykali krótkie pozycje.

• Re: KOMENTARZ FUTURES TYDZIEŃ 41 Autor: alek092 [37.225.77.*]
    Dnia 2021-10-14 o godz. 17:26 jacek303 napisał(a):
    > Dnia 2021-10-14 o godz. 16:41 alek092 napisał(a):
    > > wysokie obroty na WIG20 i przeciętne na FW20 mogą świadczyć o tym, że realizowany jest arbitraż i pozbywanie się kupionych wcześniej akcji
    >
    > Arbitraż sprzedaje akcje i zamyka krótkie pozycje kiedy "baza" spada do zera albo robi się ujemna. Kiedyś arbitraż był głównym "motorem napędowym" WIG20. Zaczynali kupować akcje koszykami (wszystkie z WIG20) a dopiero jak indeks wzrósł o kilkadziesiąt punktów otwierali równoważne krótkie pozycje. Później inicjowali sprzedaż akcji też "koszykami", robiła się ujemna baza i wtedy zamykali krótkie pozycje.
    >

Ponieważ będzie to dłuższy wywód, więc dla uniknięcia kłopotów w czytaniu będę zdania rozpoczynał z dużej litery i w miarę możliwości stosował zasady interpunkcji w tekście :))

Arbitraż arbitrażowi nierówny. Prawie na każdej sesji animatorzy go realizują jako grę jednosesyjną, lub wręcz skalping, ale jest to dla nich opłacalne ponieważ dysponują zawodowymi trejderami, profesjonalnym oprogramowaniem i płacą giełdzie niskie prowizje, dysponując na dodatek kupą szmalu, więc ich pozycje są duże.
    Zarabiają w myśl przysłowia – ziarnko do ziarnka, ……

Arbitraż, który Ty opisałeś był może w miarę realny w dawnych, dużo spokojniejszych czasach, w czasach gdzie na GPW grasowały tylko duże ryby, a nie wieloryby.
    Postaram się opisać jakby wyglądał zaprezentowany przez Ciebie sposób arbitrażu w dzisiejszych, bardzo niepewnych czasach. Rozmawiamy teoretycznie, jak to powiedział Hans Kloss do profesora Glassa :))

Jak napisałeś, grubas kupuje akcje koszykami i WIG20 wzrasta o kilkadziesiąt punktów. Wzrost zatrzymuje się bo zaczyna je sprzedawać, więc i chętnych do otwierania długich pozycji na kontrakcie też zaczyna brakować, a przecież grubas chce otwierać krótkie pozycje, więc „większych jeleni” powinno być dostatek, a tak nie jest. A gdyby jeszcze tak znienacka pojawił się na rynkach jakiś mocno negatywny news, to co wtedy? Grubas zostaje z worem przecenionych akcji i może garstką krótkich pozycji, które udało mu się otworzyć. A jakby równocześnie z koszykowymi zakupami akcji otwierał również długie pozycje na kontrakcie, mając nadzieję, że je zamknie na górce, razem z otwieraniem krótkich, to już masakra.

Arbitraż, który ja mam na myśli ma zapewnić pewny i bardzo duży zysk, więc jest realizowany zupełnie inaczej. O tym jak to się robi, można przeczytać w necie, lub samemu to rozkminić.

Swego czasu pochwaliłeś się na tym forum, że jesteś aktywnym inwestorem na giełdzie od początku jej działania, więc przypomnij sobie taką strategię arbitrażową sprzed ponad 10 laty, kiedy jej realizator zarobił tylko na kontraktach ponad 500 punktów, realizując najpierw zysk z krótkich, a potem po uklepaniu denka z długich.

A tak na marginesie. Swego czasu Gazeta Parkiet opublikowała artykuł, podając w nim jaki procent obrotów na GPW jest realizowanych za pośrednictwem maklerów.
    Było ogromne zdziwienie, że w dobie szerokiego dostępu do internetowych platform transakcyjnych, jest to aż tak dużo.
  • Re: KOMENTARZ FUTURES TYDZIEŃ 41 Autor: jacek303 [79.185.245.*]
    Dnia 2021-10-14 o godz. 20:46 alek092 napisał(a):

Jeden kontrakt FW20 odpowiada teraz akcjom za 49 tys.zł. 1% zmiany indeksu to zysk lub strata 490 zł. LOP wynosi teraz ponad 40 tys. pozycji, daje to ok. 2 mld zł wartości. To sporo i daje pole do manewru arbitrażystom. Utrudnieniem może być duża zmienność na kilku spółkach "dużo ważących" w WIG20. Często widać jak wzrost jednej spółki automatycznie wywołuje spadek innej dla "stabilizacji" indeksu.

• Re: KOMENTARZ FUTURES TYDZIEŃ 41 Autor: zosia3005 [77.255.86.*]
    Janki mają lukę na ok. 4444 która ich przyciąga ,
    ale my mamy inne kłopoty i to nie nasz problem .
    Chcesz - masz. Kontrakty S&P500 4.444,4 +80,6(+1,85%)
    No cóż od rana wszystkie argumenty w ręku byka, bazowe, bitcoin, Jedyny punkt zaczepienia to fakt że wszystko w ważnym miejscu na oporach. Zanosi się na dzień prawdy.
  • Re: KOMENTARZ FUTURES TYDZIEŃ 41 Autor: alek092 [37.225.64.*]
    jesteś już na tym rynku sporo czasu, więc powinieneś pamiętać, że nie zawsze nasz rynek jest dodatnio skorelowany z rynkami bazowymi
    bywają takie okresy, kiedy naszemu grubasowi jest nie po drodze z otoczeniem
    No tak jest nie mówię że byk skorzysta z sytuacji bo o tym co pisałem zdania nie zmieniłem i liczę że się nie mylę ale nie zmienia to faktu że otoczenie nie pomaga misiowi.
    Że są na oporach to nawet lepiej byle z nich zawrócili to by mogli naszemu misiowi pomóc. Może być tak że my doszliśmy wcześniej gdzie trzeba wyprzedziliśmy bazowe i wyprzedzimy z nawrotem.
    Dnia 2021-10-15 o godz. 08:42 ravcio napisał(a):
    > No tak jest nie mówię że byk skorzysta z sytuacji bo o tym co pisałem zdania nie zmieniłem i liczę że się nie mylę ale nie zmienia to faktu że otoczenie nie pomaga misiowi.
    > Że są na oporach to nawet lepiej byle z nich zawrócili to by mogli naszemu misiowi pomóc. Może być tak że my doszliśmy wcześniej gdzie trzeba wyprzedziliśmy bazowe i wyprzedzimy z nawrotem.

jeżeli główny dyrygent jest po krótkiej stronie rynku w grze pozycyjnej, a ja myślę, że tak, to ten czas poruszania się w pobliżu maksimów, wykorzystuje na doważenie swojej krótkiej pozycji
    robi to w różny sposób, dlatego wykres LOP-u jest zygzakowaty
    nie spieszy się ze zwałką ponieważ jej zainicjowanie wbrew otoczeniu sporo by go kosztowało, więc poczeka aż to zrobią inni

to jest tylko moja ocena rynku, a mogę się bardzo mylić
  • Re: KOMENTARZ FUTURES TYDZIEŃ 41 Autor: zibin55 [5.173.136.*]
    Ciekawe jak to rozegrają i jaki plan docelowy jest w ogóle (no w horyzoncie powiedzmy rocznym):
    1. 3000 pkt- bo wyszli z kanału wzrostowego od marca 2020
    Utrzymali sie 3 sesje ( z dzisiejszą liczę) ale wyście było bez obrotu wyższego
    2. 2500 (około) -linia trendu spadkowego 2011-2-17-...
    3. 2630 szczyt z 2018 po rajdzie od marca 2020
    Wiem ,że day traderow to może mniej interesować ale interesują mnie wszystkie opinie,
    Pozdro
  • Re: KOMENTARZ FUTURES TYDZIEŃ 41 Autor: zibin55 [5.173.136.*]
    A być może szczyt mamy już za sobą...
    u cos slabiutko u nas czyzby jednak zwalka bo wszyscy licza na 2500? ciekawe
    Alek wczoraj już nie było zygzaków na LOPie. Mi się wydaje tak jak pisałem ostatnio że styl podejść się zmienił i to już nie kierownik a bardziej wystraszona drobnica na S co boi się kolejnego szarpnięcia w górę i nerwowo reaguje.
    Na S już pewnie obrócił albo jest w trakcie ale myślę że i tak główna rozgrywka nie idzie o FW tylko o KS na akcjach i że wchodzi w KS.
    Nastroje na forum i oczekiwania co do celu to trochę jak reprezentacja drobnicy nas małych leszczy na GPW. Jeśli kierownik chciał zbudować przekonanie że tylko góra 2500, 2600 to już mu się udało ;-)
    wczoraj też były zygzaki na LOP-ie, tylko, że widać je dopiero na niższych interwałach
    krótka sprzedaż akcji nie zapewnia takich profitów jak kontrakty z tej prostej przyczyny, iż wymaga zaangażowania 10 razy większego kapitału
    nie jest tajemnicą, że rynki lewarowane niosą ogromne ryzyko, ale też oferują potencjalnie ogromne zyski
    gdyby na GPW była dopuszczona naga, krótka sprzedaż akcji, to co innego
    kiedy w 2010 roku toczyła się dyskusja na ten temat, to ówczesny prezes giełdy, Ludwik Sobolewski, optował za nią, tłumacząc, że poprawi to znacząco płynność na rynku
    niestety, jego głos był w mniejszości
    Faktycznie były zygzaki na LOP ale mniejsze niż poprzednio i już się tak nie rzucało w oczy.
    Czyżby grubi przestali sypać allegro? Tak jak pisałem wczoraj, jakby odwrócili sypanie na Allegro/CDR i zaczeli je kupować to końcówka roku może być ciekawa... także kto wie, czy mnie nie posłuchają ;d
    poki co nasz rynek zostal calkowicie odpuszczony ciekawe kiedy i czy nastapi atak ja dzisiaj gram tylko s ki
    niestety weszło tylko 30% wystawionych s ek liczyłem jednak na znacznie wyzsze otwarcie moze po 12
    Przydała by się korekta do 2350 minimum bo to aż chore tempo ostatnimi czasy. Ale widać popyt dalej duży, banki napompowane do granic, a dalej wszystkie zrzuty kupowane na nich. Ktoś usilnie stara się trzymać nasz indeks, ciekawe jaki ma w tym cel.
    no wlaśnie ciagle jednak licze na te 2500 i tam czekam na s poki co sie wyzerowalem L moze tylko na allegro
    Mnie kusi S na CDR wziąc, wczorja ładnie odbili od bandy 210 i wygląda na powrót w rejony 160. Ale to taka nieprzewidywalna spółka, że trochę się boję - i chyba ostatecznie odpuszcze bo nie do końca pewnie bym się czuł z tą pozycją.
  • Re: KOMENTARZ FUTURES TYDZIEŃ 41 Autor: mark33 [89.25.241.*]
    Na tym forum jest przewaga „niedźwiedzi” bezdyskusyjna. Bycze poglądy są wyśmiewane, a jak ktoś wytknie jakiemuś misiowi bzdurę albo podda w wątpliwość co napisał, to inne misie prawie rzucają się obrony. Od wiosny pisałem dlaczego będzie grane L zarówno u nas jaki i szczególnie u janków. U nas na serii czerwcowej był ruch od 2000 do 2200 (tutaj wieszczone było 1900 i mniej). Na serii wrześniowej kolejne piętro 2200 do 2400, a tu misie swoje. Ale gdzie tam, tylko S-ki dają zarobić … ponoć. Jak misie zarabiają na takim rynku, to chwała im, ale imo lepiej wyszłyby z odrobiną refleksji czytając posty drugiej strony zamiast tylko (bezmyślnie) negować.

Ocena dzisiejszej sytuacji. Zamieszanie z rotacją prezesów banków wykorzystano do schłodzenia kursów banków i przy okazji krótkoterminowego zejścia indeksu. Wkrótce ruch do góry z bankami i spółkami paliwowymi, energetyka też się dołoży. 
  • Re: KOMENTARZ FUTURES TYDZIEŃ 41 Autor: donb [185.183.226.*]
    Dnia 2021-10-15 o godz. 10:11 mark33 napisał(a):
    > Na tym forum jest przewaga „niedźwiedzi” bezdyskusyjna. Bycze poglądy są wyśmiewane, a jak ktoś wytknie jakiemuś misiowi bzdurę albo podda w wątpliwość co napisał, to inne misie prawie rzucają się obrony. Od wiosny pisałem dlaczego będzie grane L zarówno u nas jaki i szczególnie u janków. U nas na serii czerwcowej był ruch od 2000 do 2200 (tutaj wieszczone było 1900 i mniej). Na serii wrześniowej kolejne piętro 2200 do 2400, a tu misie swoje. Ale gdzie tam, tylko S-ki dają zarobić … ponoć. Jak misie zarabiają na takim rynku, to chwała im, ale imo lepiej wyszłyby z odrobiną refleksji czytając posty drugiej strony zamiast tylko (bezmyślnie) negować.
    >
    > Ocena dzisiejszej sytuacji. Zamieszanie z rotacją prezesów banków wykorzystano do schłodzenia kursów banków i przy okazji krótkoterminowego zejścia indeksu. Wkrótce ruch do góry z bankami i spółkami paliwowymi, energetyka też się dołoży. 

Czytam jeszcze czasem to forum, ale już raczej z przyzwyczajenia. Natomiast coraz większy śmiech i politowanie wzbudzają we mnie prognozy i scenariusze kreślone tutaj przez kolegów. Oni swoje a rynek swoje, i u nas i na S&P. I tylko ciągle odkąd S i jaki zasięg, i gdzie tym razem zjedzie i że to już na pewno tym razem itp. Właściwie to należałoby obstawiać odwrotnie niż większość tutaj :)
    Bez przesady ja np. nie jestem wieczny miś. Różne mam okresy i różnie gram. Był okres dawnej kiedy jako jeden z niewielu grałem L.
    Raczej nie zostało na forum wielu średnioterminowców albo się nie odzywają jak np. Klapa. Raczej wielu stało się DT. Jakoś nie kojarzę aby w ostatnim czasie ktoś poza mną przyznał się tu do grania S na dłużej niż na kilka minut. Więc nie zgadzam się że same tu misie a bardziej mam wrażenie że miś to tylko ja a reszta Byczki.
    Misie na forum to się znajdą dopiero jak miś coś zaprezentuje i przestanie wp.... zbierać oczywiście wtedy to będą mieli wszyscy S brane wiadomo gdzie ;-)
    Mark33 nie przywiązuj się do tego co kto mówi że ma i robi bo nie masz gwarancji że to prawdziwe :-) Ale na forum są ciekawe wpisy i coś z tego dowiedzieć się można. Szybciej informację tu czasem znajdę o wydarzeniach niż na innych serwisach ale ocena tego i decyzje to zawsze na podstawie swoich wniosków :-) Ja tam niczyich wypowiedzi nie krytykuję a nawet lubię te odmienne bo to pozwala zwrócić uwagę na coś czego nie dostrzegamy. A sytuacje trzeba oceniać realnie i ja grając np. S sam czasem piszę że marnie to dla misia wygląda.

Wydaje mi się, że zbyt uogólniacie panowie z tym misim nastawieniem. Sam mam ETF na WIG20 zbierany poniżej 2000 i zamierzam go trzymać jeszcze bardzo długo i dokładać regularnie. Ale na okresowych euforiach staram się kontraktami też zlapać jakieś ruchy spadkowe. Pieniądz nie śmierdzi jak to mówią.
  • Re: KOMENTARZ FUTURES TYDZIEŃ 41 Autor: mark33 [89.25.241.*]
    Dnia 2021-10-15 o godz. 10:29 ravcio napisał(a):
    > Bez przesady ja np. nie jestem wieczny miś. Różne mam okresy i różnie gram.
    > (...)
    > Więc nie zgadzam się że same tu misie a bardziej mam wrażenie że miś to tylko ja a reszta Byczki.
    > (...)
    > Ale na forum są ciekawe wpisy i coś z tego dowiedzieć się można.

1. Nie napisałem, że same lub tylko misie, ale że większość :)
    2. Jasne, że niektórzy grają krótko albo intra, ale misiowata natura wychodzi w postach (to nie do Ciebie uwaga). Bez względu na horyzont inwestycyjny na rosnącym rynku lepsze efekty uzyska się L niż na S
    3. Prawda, że są ciekawe wpisy i czasem szybciej można się coś dowiedzieć niż z serwisów. Ale są też z premedytacją fałszywe tezy przedstawiane jako fakty.
    4. W pełni podpisuję się pod komentarzem @donb

• Re: KOMENTARZ FUTURES TYDZIEŃ 41 Autor: 7777777777777 [83.27.164.*]
    na bananie miś miał lekko przez kilkanaście lat :) i się przyzwyczaił że i tak spadnie :)
    teraz tak jeszcze 5/7 lat będą go wozić czasem łudzić :)
    gpw wygląda byczo na tygodniach i miesiącach i to będzie jeszcze trwać ale obecnie zaczęła się korekta widać to dobrze na h4

jeszcze proporcja idealne jak ktoś fibona przyłoży od dna korekty ok 1492 jak dobrze pamiętam do szczytu w styczniu to będzie widział dlaczego powinno teraz się zakończyć a nie tydzień temu czy za dwa tygodnie ! czytelnie jest spadnie i to nawet być może sporo docelowo ale i tak to będzie tylko korekta w drodze na 2630 dopiero z tam tąd większa być może
    wątek generalnie jest przeznaczony na dyskusję o grze na kontrakcie FW20, ale piszą na nim też ci, którzy grają na kontraktach akcyjnych, oraz na kontraktach różnic kursowych na platformach foreksowych
    @jacek czasami pisze o swoich zagraniach na niszowym rynku opcji na WIG20, oraz na kontraktach walutowych
    co ciekawe, wolumen obrotów na kontraktach walutowych oferowanych przez GPW, był we wrześniu wyższy, aniżeli na kontraktach indeksowych
    https://www.parkiet.com/Parkiet-PLUS/310109997-Gieldowe-futures-na-waluty-zyja-mimo-mocnej-konkurencji.html

trudno oczekiwać aby piszący na tym wątku byli podzieleni równo po połowie na byków i niedźwiedzi, czasami przeważają jedni, a czasami drudzy. jeżeli piszący merytorycznie argumentuje swoją ocenę rynku, to wszystko jest ok, jest kiepsko jeśli jest to tylko wróżenie z fusów, lub co gorzej, zaklinanie rzeczywistości.

dziwnym jest to, że zaprawieni w bojach gracze z tego wątku jeszcze nigdy nie napisali o swojej grze  na kontrakcie na indeks mWIG40, a jest to też bardzo niszowy rynek, wymagający zapasów głównie z animatorem.
    Dobry temat poruszony to pytanie - czy grał ktoś na kontrakcie na mwig40 ? Na wiosnę się nad tym zastanawiałem aby wejść w L na dłużej jak mWig40 rósł chwile poobserwowałem ale jakoś wydało mi się wtedy że tam bardzo mały obrót i rynek nie płynny.
    Fajnie by było usłyszeć kogoś kto ma doświadczenie.
    tam się nie da grać ale długoterminowo jak najbardziej przynajmniej index ważony miś nie ma forów :)
    zawaliłem sprawę choć pisałem że z powodu ppk najbardziej pójdzie swig80 bo 10% tam muszą inwestować później wig40 bo 20 % tam inwestować nakazano i najwolniej jak zagranica nie pomoże wig20 bo 40% ale skala % do kapitalizacji tak podpowiadała że mniejsze spółki skorzystają więcej i trendy są stabilniejsze niż na wig20 gdzie jest spekulacja i odcięcia dywidend
    grałem na 40-ce ale walka z animatorami mnie drażniła bo jak trzeba było wychodzić to nigdy go nie było :)
    No właśnie tego się obawiałem że jak wejdę nawet na dłużej na miesiące to wejść po trochu nie problem ale jak popatrzyłem na obroty to miałem opór że jakby trzeba było wyjść z czymś większym na szybko to nie będzie komu oddać. Fajniejszy mi się ETF wydaje bo tam przynajmniej są duże zlecenia i zawsze wyjść można.
    Dzisiejszą sesję zdominował spory spadek CDR i PKO. Wydaje mi się że Grubas trzyma WIG20 na 2450 pkt. podciągając PKN i PEKAO. Są na rekordach więc możliwy dynamiczny spadek tych spółek pod koniec sesji co przyniesie spadek WIG20. Na razie mamy remis i wyczekiwanie na otwarcie w stanach.
    prognozy prognozami trafne lub nie nie ma łatwo bo są trzy opcje pisałem kilkadziesiąt godzin temu że musi spaść bo są trzy dywergole na m30 i osadzenie stracił sts i to było na 80% pewne ale i tak pozostawało 20 % niepewności (jakiś nius) i po prognozie
    dam kolejną po korekcie na pierwszej nodze i wzroście natąpić powinna korekta na drugiej nodze już z sygnałami z h4 to 90% pewności :)

bez obrazy @7777, ale Twoje magiczne prognozy kojarzą mi się z przepowiedniami różnej maści jasnowidzów, na temat końca świata :))
    nic z tego nie rozumiem, więc może dlatego
  • Re: KOMENTARZ FUTURES TYDZIEŃ 41 Autor: donb [185.183.226.*]
    Dnia 2021-10-15 o godz. 11:29 alek092 napisał(a):
    > bez obrazy @7777, ale Twoje magiczne prognozy kojarzą mi się z przepowiedniami różnej maści jasnowidzów, na temat końca świata :))
    > nic z tego nie rozumiem, więc może dlatego

To nie atak, nie obraź się @7777777777777, ale zazwyczaj ciężko zrozumieć co autor (czyli Ty) ma na myśli :)
    alek092 dzięki za komplement jasnowidz to przyjemne słowo w odróżnieniu do wróżbity :) jak jestem na runku 30 lat więc jak piszę to staram się w prostych słowach lub prostymi czynnikami opisywać sytuacje :) na ale widać choć z 10 lat trzeba być na rynku aby coś zajarzyć o czym mowa bez urazy ale naprawdę prosty przekaz daję

A już myślałem, że wszyscy wiedzą o co chodzi i tylko ja tych fal 7777 nie rozumiem ;-)
    7777 dla takich jak ja aby cokolwiek zrozumieli to trzeba jasno pisać poziomami bo reszta to zbyt skomplikowana. No może jasna dla tych co AT znają.
    ok @ravcio tylko to prognoza która nie musi się sprawdzić a jak napiszę bardzo oczywiście to mogą się niepotrzebnie sugerować mniej doścwiadczeni więc nie wiem czy powinienem ale ok
    prognoza 4/1 że wcześniej spadniemy na 2405/6 niż wybijemy 2480 :) może być ?
    nie podam dłuższej prognozy aby miśka nie napalać :) i wskaźniki z tygodni nie pozwalają mi jej uwiarygodnić w więcej niż 60%
    za niedługo wchodzi na rynek etf na swig80 to będzie fajna rzecz nie wymagająca śledzenia rynku tylko systematycznego dokupowania
    będzie dużo efektywniejszy od dziś opisywanego przez kogoś etf na wig20 bo ppk go będzie podnosić co jakiś czas i dywidendy wspierać
    https://stooq.pl/n/?f=1448399
    kolejny argument za miśkiem :)
    Spoko 7777 nie oceniam prognoz tylko chodziło mi że jak napiszesz tak jak teraz poziomami to rozumiem o czym mówisz a jak o falach to nawet nie wiem jakie poziomy masz na myśli :-)

Trx mówiłeś że masz ETF na WIG20. Pytanie z życia wzięte widzisz różnice w grze na ETFie i FW ? Ewentualnie inaczej czy utrzymałbyś tak długo pozycję na FW jak na ETFie ?
    "Trx mówiłeś że masz ETF na WIG20. Pytanie z życia wzięte widzisz różnice w grze na ETFie i FW ? Ewentualnie inaczej czy utrzymałbyś tak długo pozycję na FW jak na ETFie ?"

ETF traktuję jak inwestycje, wrzucam regularnie pewne kwoty i nie interesuje się nim więcej. Horyzont długoletni. FW z kolei traktuję jak czystą spekulację i z założenia nie trzymam ich dłużej niż 1-2 dni.
[x]
FW20 0,00% 0,00 1970-01-01 01:00:00
Brak wiadomości dla danej spółki
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.