• Re: Inwestorzy Inwestorom Autor: ~en22 [83.5.147.*]
    każdy ma swoje zdanie , które nie musi byc takie jak Twoje ( to jest demokracja ). Moje zdanie po ponad roku rządów Orlenu w Enerdze napisałem . Wspieram finansowo tak ja Ty walkę GG od 3 lat wpłacając 1,5 % ( nie tylko moje , bo trochę osób w rodzinie zachęciłem )
  • Re: Inwestorzy Inwestorom Autor: ~darek [79.185.214.*]
    ok,jeżeli tak jest,to bdb,wcale nie musisz się zgadzać z tym co piszę,ale też nie powinieneś "zamykać oczu" na przyczyny obecnego stanu,wszyscy musimy patrzeć troszeczkę dalej niż "czubek własnego nosa"wielu chciałoby już sprzedać i zapomnieć,wielu jest zmęczonych tą grą na czas,pewnie gdyby nie polityka temat byłby już zakończony po jakieś 17-20 zł,tylko czy to uczciwa cena,czy warto? Polityka,niechęć poprzedników do Pomorza spowodowała takie a nie inne decyzje względem Energi w 20',rozparcelowano Lotos,wyprzedano za grosze 2/3 Lotosu,dlatego nic dziwnego,że Pomorze nie godzi się na pełen wasaliżm Energi w Orlenie.My z kolei,jeżeli Energa ma zostać na gpw tak jak chce Pomorze,musimy domagać się powrotu Energi do indeksów gpw, a na teraz powrotu DYWIDENDY Z ENERGI
  • Re: Inwestorzy Inwestorom Autor: ~darek [79.185.193.*]
    GPW Benchmark ogłosił rozpoczęcie konsultacji publicznych dotyczących zmian w metodzie opracowywania wskaźników referencyjnych wchodzących w skład Rodziny Indeksów Giełdowych. Celem konsultacji jest dalsze dostosowanie zasad funkcjonowania indeksów do realiów rynku oraz zwiększenie ich przejrzystości, podała spółka. Uwagi i opinie można zgłaszać do 13 maja 2025 r.
    https://stooq.pl/n/?f=1676789
    -wytarczy,by do ustalania ff liczyć tylko akcje dopuszczone do obrotu na gpw i mamy na Enerdze ff ok.14% oraz zielone swiatło by fundusze mogły kupować akcje Energi
  • Re: Inwestorzy Inwestorom Autor: ~Pepe [84.205.172.*]
    Wielki nasz przywodco darku proszę napisz bo dzieci, żona, rodzina ciągle pyta a ja skromny twój słuchacz nie umiem ogarnąć twych myśli mym rozumkiem. Czemu Orlen do akcjonariatu dopuscil tylko jeden TFI. Kupując 0,5mln akcji na kwartał to kup no pozostałych 30 mln zajmie mu 15 lat. Czemu nie dopuścił drugiego, trzeciego Funduszu, czemu fundusz zwleka z publikacją raportu za 1 kwartał, czemu nie ma jeszcze rekomendacji podziału zysku?
    pepe,to przyjazne forum,więc mimo Twojego sarkazmu,pomijając tematy prywatne(zona ,dzieci)pozwól,że powtórzę mój punkt widzenia,żeby mogło się powieść ewentualne ponowne wezwanie w cenie jedynie godziwopodobnej(taki scenariusz mógł być zakładany do 27,II)każdy dominujący akcjonariusz musi mieć swojego "pomocnika"w akcjonariacie bo sam kupować akcji zgodnie z obowiązującym prawem przy ogłoszeniu wezwania nie może i powtarzam kolejny już raz nikt instytucjonalny nie wchodzi w niepłynną spółkę gdy do wyboru ma setki płynnych,bo po co?skoro Esaliens wszedł, to w konkretnym celu i nie po to by stracić,to chyba oczywiste.
  • Re: Inwestorzy Inwestorom Autor: ~Pepe [37.31.20.*]
    Pytania byly takie:
    Czemu nie dopuścił drugiego, trzeciego Funduszu, czemu fundusz zwleka z publikacją raportu za 1 kwartał, czemu nie ma jeszcze rekomendacji podziału zysku?
  • Re: Inwestorzy Inwestorom Autor: ~tor [31.61.182.*]
    Nie dopuscił wiecej funduszow bo widac nie chciał konkurencji -dał czas do własnych przetasowan ? / duze obroty / Brak odp.na nastepne pytania chyba wynika z tego pierwszego bo w metnej wodzie najlepiej mozna łapac ryby
    Dnia 2025-04-29 o godz. 08:41 ~Pepe napisał(a):
    > Pytania byly takie:
    -Czemu nie dopuścił drugiego, trzeciego Funduszu- napisałem wyżej,swoje zdanie
    -czemu fundusz zwleka z publikacją raportu za 1 kwartał,-dlaczego zwleka?zazwyczaj publikują na przełomie następnego miesiąca po upływie danego kw,więc na dniach powinni opublikować stan portfela po I kw 25'
    -czemu nie ma jeszcze rekomendacji podziału zysku?-no właśnie,dlaczego?moim zdaniem gdyby miało być kategoryczne"nie" dla dywidendy już by była taka rekomendacja zarządu,a może tylko się z Nami droczą,nie wiem

• Re: Inwestorzy Inwestorom Autor: ~en22 [85.128.118.*]
    brak informacji do tej pory o dywidendzie/jej braku - a może być tez tak , ze chcesz komuś przekazać złą wiadomość dla niego ( w tym przypadku brak dywidendy ) to zwlekasz aby mu o tym powiedzieć
  • Re: Inwestorzy Inwestorom Autor: ~en22 [85.128.118.*]
    https://www.bankier.pl/wiadomosc/Koniec-wykupow-na-GPW-za-grosze-SII-apeluje-do-ministra-finansow-8932733.html

czy Fafara sie dostosuje ?
  • Re: Inwestorzy Inwestorom Autor: ~IP [83.30.237.*]

Co do podjęcia decyzji dotyczącej wypłaty dywidendy mają bardzo duży dylemat.
    Zastanawiają się co zrobi GG i mają świadomość, iż są również inni akcjonariusze.
    Oj, może się zrobić ciekawie, jak posypią się inne pozwy z poza GG.

• Re: Inwestorzy Inwestorom Autor: ~Tt [31.183.167.*]
    Powiedzieli, że każdą złotówkę będą oglądać, nie róbcie ludziom nadziei na dywidendę, bo to słabe. Bardzo.
    wymaganie od zarządu Energi normalności,to robienie ludziom nadziei,o czym Ty piszesz?Energa dekarbonizuje całą grupę Orlen,traktowana jest jak spółka celowa Orlenu,Orlen powinien współfinansować 50/50 każda inwestycję Energi nie tylko doic ją na odsetkach,a jak jest?Orlen wypłaca dywidendę,Energa nie,czy to normalne?czy nasze zaiwestowane w Energę pieniądze są gorsze od pieniędzy zainwestowanych przez współakcjonariuszy Orlenu,skoro opłaca się brac kredyty,obligacje na 6-7% to dlaczego nasze pieniadze zainwestowane w spółkę są na "0"%
  • Re: Inwestorzy Inwestorom Autor: ~Tt [31.183.167.*]
    Ja wiem, że dywidenda być powinna co roku. Problem w tym, że nie ma prawie 10 lat, a robicie ludziom nadzieję, że w tym będzie inaczej
    tak, wystarczająco długo już jej nie ma pod banalnym powodem potrzeby inwestycji,inwestycje były,są i będą potrzebne cały czas,a prezes Staszak jest od tego by te tematy pogodzić,jeżeli nie zadba o wzrost kursu spółki Energa np.poprzez powrót dywidendy,ogłoszenie skupu akcji,itd,tak by wycena giełdowa odzwierciedła przynajmniej okolice wk spółki,bedę przekonywał w GG by dostał IV pozew dywidendowy,sam,nie mam kasy na takie pozwy,ale jak p.Trzciński się zgodzi,to nie bedzie wyjścia,trzeba walczyć o swoje aż do skutku,takie jest moje zdanie.
[x]
ENERGA -1,22% 14,56 2025-09-17 17:02:14
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.