Witam wszystkich.Mieszkam w małym miasteczku Żary i tam tez chce otworzyc własną firme.Ubiegałem sie o dofinansowanie w Urzedzie pracy ale niestety przewodniczacy komisji po obejrzeniu lokalu ktory wynajmuje zdecydowal nie przyznac mi zadnych pieniedzy bo stwierdzil ze juz wiecej nic nie potrzebuje do prowadzenia dzialalnosci.Moim skromnym zdaniem była to ewidentna złośliwośc starszego pana ktory jest dyrektorem tutejszego Urzedu pracy.Co moge teraz zrobic poniewaz okazalo sie ze nie moge sie nigdzie od tego odwolac poniewaz nie jest to decyzja tylko postanowienie komisji.Prosze jezeli ktokolwiek wie co moge z tym zrobic o porade bo brakuje mi jeszcze mase narzedzi i maszyn aby moc otworzyc ta dzialalnosc i chcialbym zrobic to jak najszybciej.Z tego co zauwazylem to u nas rozdawane sa pieniazki zupelnie nie kompetentnym osoba(w wiekszosci przypadkow tak jest)i prowadza dzialalnosc albo tez nie przez rok i pozniej niema sladu po interesie.Ja mam zainwestowane dosc sporo pieniazkow ale potrzeby sa duzo wieksze a chcialbym otworzyc i zrobic to wszystko naprawde profesjonalnie i przez dlugie lata miec stanowisko pracy i stwarzac takze nowe stanowiska u mnie w zakladzie.Moj nr.kont.608497214.Z gory dziekuje i pozdrawiam.
Witam wszystkich.Mieszkam w małym miasteczku Żary i tam tez chce otworzyc własną firme.Ubiegałem sie o dofinansowanie w Urzedzie pracy ale niestety przewodniczacy komisji po obejrzeniu lokalu ktory wynajmuje zdecydowal nie przyznac mi zadnych pieniedzy bo stwierdzil ze juz wiecej nic nie potrzebuje do prowadzenia dzialalnosci.Moim skromnym zdaniem była to ewidentna złośliwośc starszego pana ktory jest dyrektorem tutejszego Urzedu pracy.Co moge teraz zrobic poniewaz okazalo sie ze nie moge sie nigdzie od tego odwolac poniewaz nie jest to decyzja tylko postanowienie komisji.Prosze jezeli ktokolwiek wie co moge z tym zrobic o porade bo brakuje mi jeszcze mase narzedzi i maszyn aby moc otworzyc ta dzialalnosc i chcialbym zrobic to jak najszybciej.Z tego co zauwazylem to u nas rozdawane sa pieniazki zupelnie nie kompetentnym osoba(w wiekszosci przypadkow tak jest)i prowadza dzialalnosc albo tez nie przez rok i pozniej niema sladu po interesie.Ja mam zainwestowane dosc sporo pieniazkow ale potrzeby sa duzo wieksze a chcialbym otworzyc i zrobic to wszystko naprawde profesjonalnie i przez dlugie lata miec stanowisko pracy i stwarzac takze nowe stanowiska u mnie w zakladzie.Moj nr.kont.608497214.Z gory dziekuje i pozdrawiam.
Dzien dobry,
chcialbym sie zwrocic z zapytaniem od czego musze zaczac chcac uzyskac dofinansowanie z UE na otworzenie agencji fotograficznej i ewentualnie gdzie moglbym szukac dodatkowych informacji.
Z gory dziekuje za pomoc
Tomek
Witam serdecznie, też mam pytanko. Mam wielkie marzenie założyć własną firmę - salon masażu. Oprócz marzeń mam wielkie chęci, ale niestety to nie wystarczy aby rozkręcić biznes. Dlatego chciałam się dowiedzieć czy mam szanse otworzyć działalność jeśli nie mam żadnego wkładu własnego i z jakich instytucji mogę starać się o pieniążki (chodzi mi o wszystkie możliwe). Bardzo proszę o odpowiedź Z góry dziękuję i Pozdrawiam
Witam serdecznie mam takie pytanie. Moim marzeniem jest założenie własnej firmy - dokładnie salonu masażu. Jednak duże chęci i marzenie nie wystarczy do otworzenia własnej firmy. Dlatego chciałam się zapytać czy jest w ogóle możliwe założenie własnej firmy bez żadnego wkładu własnego i z jakich instytucji można pozyskać dotacje ( chodzi mi o wszystkie możliwe). Bardzo proszę o odpowiedź z góry dziękuję Pozdrawiam.
witam
mysle, ze najsensowniejsze bedzie udanie sie po pomoc do firmy profesjonalnie zajmujacej sie pomocy w udzielaniu dotacji unijnych (np Proben - www.proben.pl)
Witam posiadam salon fryzjerski z solarium dobrze prosperujący juz jakies 5 lat.Chciałbym rozwinać ten interes o kolejny salon,moze nowoczesniejszy sprzet,czy moge uzyskac jakies dotacje i ewentualnie jak sie do tego zabrac.
Dzien dobry, ja mam w miarę orientacje w dotacjach dla młodych, dopiero powstających firm. Warto sprawdzić tą stronę: http://www.parp.gov.pl/index/index/73. Można tam znaleźć listę punktów informacyjnych związanych z dotacjami dla firm. Są też programy operacyjne w poszczególnych województwach prowadzone przez Urzędy Marszałkowskie (źródłem dotacji jest EFS). Ja miałam kontakt z UM w Wielkopolsce: www.wrpo.wielkopolskie.pl. Tylko tu była dluga procedura, nawet do 10 miesięcy.
madlennn, idź do UP i zapytaj się o tą dotację 40 tys na działalność. na pewno będą tam mogli udzielić informacji co do dotacji z UE, ale moim zdaniem lepiej iść do PARP czy poszukać w necie najpierw. także powodzenia:)