• Re: dotacje z uni Autor: ~Jagoda [83.14.160.*]
    witam! chcialabym skorzystac z dotacji na rozpoczecie dzialalnosci gospodrczej. dokladnie mowiac chcialabym otworzyc solarium. czytalam na forum ze UP przyznaje ok 10.000zl, a problem w tym ze na zakup porzadnego urzadzenia to nie wystarczy, wiec jesli ktos wie jak ten problem rozwiazac to bardzo prosze o pomoc.
  • Re: dotacje z uni Autor: ~Monika123 [85.221.205.*]
    Witam!Chciałabym się dowiedzieć czy można uzyskać dotacje na otwarcie nowych sklepów firmowych istniejącej już piekarni.Jeśli tak to na jakich warunkach.
  • Re: dotacje z uni Autor: ~aska [80.51.62.*]
    Chcę otworzć własną firmę jednoosobową i nie mam wystarczająco dużo funduszy na ten cel. Czy mam szansę na dotację???
  • Re: dotacje z uni Autor: ~Radzio [83.14.58.*]
    witam
    od dawna mysle o zalozeniu firmy przewozowej zrobilem sobie nawet kiedys biznesplan ale jak zaczalem prace odłozylem go do szuflady teraz gdy jestem bezrobotnym 22 latkiem pomysł wrócil przedstawie moze krótki opis jak bym chcial aby to wygladalo :kursy mialy by sie odbywac na lini Gdansk-Hamburg,Hanover,Bremen to jest pierwsza linia ,a druga to Gdansk-Londyn myslalem o wykorzystaniu do tych celów minibusow takich malych autokarów miejskich gdzie liczba miejsc nie przekraczalaby 18 osób ale taki bus kosztuje ok 100 tys zł a ja potrzebuje takich dwóch,wiem ze jest mozliwy leasing ale czy ktos da wiare mojemu biznesplanowi jakie dotacje moge uzyskac gdzie sie o nie starac i jak zalozyc taka firme przewozowa krok po kroku jakie urzedy trzeba odwiedzic Prosze pomozcie mi prosze o odpowiedz na meial
    z Góry dziekuje
    Pozdrawiam
  • Re: dotacje z uni Autor: ~kasia85 [81.190.36.*]
    mam pytanie.czy mogę skorzystać z dotacji na otwarcie własnej działalności jeżeli pobieram rente rodzinną w wysokości 325zł netto.
  • Re: dotacje z uni Autor: ~zarzadcy [83.31.202.*]
    Jesteśmy stowarzyszeniem zrzeszającym zarządców nieruchomości.
    Nasi zarządcy zobowiązani są ustawą o gospodarce nieruchomościami do ustawicznego doskonalenia zawodowego - dokształcania w dziedzinie gospodarki nieruchomościami.
    Czy na możemy otrzymać dotacje na zorganizowanie szkoleń dla naszych zarządców?
    Jeśli tak to w ramach, jakiego programu?
    Zarządcy ci prowadzą własną działalności lub są zatrudnieni na umowy.

Dziekujem za szybką odpowiedź.

• Re: dotacje z uni Autor: ~mały [83.28.246.*]
    witam powiedzcie mi co jest potrzebne zeby otwozyc firme transportowa i czy ten certyfikat jest cieszko zrobic
  • Re: dotacje z uni Autor: ~sebastian [83.28.215.*]
    Mam pytanie. Prowadzę od roku działalność gospodarczą-firmę handlowo-usługową w której nie zatrudniam pracowników. Planuję rozbudowę działalności i zatrudnienie minimum jednego pracownika, czy mogę starać się o dotację z UE na to przedsięwzięcie? Jeśli tak to jakie warunki muszę spełniać i gdzie się starać o dotację? Proszę o odpowiedź.
  • Re: dotacje z uni Autor: ~pawel l. [62.121.64.*]
    cześć mam 24-lata chciałbym otworzyć wlasny sklep maly kiosk z gazetami papierosami ogólnie rzecz biorąc ze wszystkim.moje pytanie brzmi czy dostal bym pieniądze z uni europejskiej na taki cel ?
    dziękuje za wszystkie odpowiedzi.
  • Re: dotacje z uni Autor: ~Krzysztof [81.219.30.*]
    witam
    jestem studentem, mam 24 lata, pracuje, zarabiam okolo 2tys pln, chcialbym otworzyc gospodarstwo agroturystyczne albo pole campingowe z domkami wraz z polem namiotowym.
    moje pytania brzmia:
    1. czy nalezey mi sie dotacja z uni, jesli tak to do jakiej kwoty? i czy jest to na zasadzie pozyczki czy bezwzrotnego dofinansowania?
    2. gdzie i jakie papiery mam zlozyc w zwiazku ze staraniem sie o ta dotacje?
    3. jesli bym dostal ta dotacje to czy wczesniej musze wylozyc jakies swoje pieniadze na ta dzialalnosc? jesli tak to jaka kwota by to mosiala byc jesli z uni staralbym sie o 200 000tys. pln?
    4. jakie warunki mosialbym spelnic zeby dostac to dofinansowanie?

z gory dziekuje za odpowiedz
    pozdrawiam
    Krzysztof
  • Re: dotacje z uni Autor: ~Kaska [83.144.114.*]
    Prowadzę działalność gosp. planuję zakup maszyny, gdzie mogę się dowiedzieć o dotacjach UE na ten cel.
  • Re: dotacje z uni Autor: ~Mariola [158.75.240.*]
    Witam
    Mam 48 lat, i nigdy nie byłam zarejestrowana w Urzędzie Pracy
    jako osoba bezrobotna.
    Chciałabym otworzyć własną działalność gospodarczą ( naukę jazdy )
    W związku z tym mam pytanie czy rejestrując się w chwili obecnej
    jako osoba bezrobotna otrzymam dofinansowanie z Urzędu Pracy,
    i o jaką kwotę mogę się ubiegać.

Pozdrawiam.
  • Re: dotacje z uni Autor: ~jandanuta [81.15.166.*]
    Czy mozliwe jest otrzymanie dofinansowania do kostki brukowej,chciałbym wyłożyc podwórko,czy może ktoś podpowiedziec gdzie mam sie zgłosić ,jakie dokumenty są potrzebne .Prosze o kontakt emeail,sadpol.jandanuta@gazeta.pl lub kogos takiego zeby poprowadził moja sprawe.
  • Re: dotacje z uni Autor: ~ARMIZ [83.8.239.*]
    MAM DWA PYTANA:
    -DO JAKIEJ NAJWIEKSZEJ KWOTY MOŻNA OTRZYMAĆ DOTACJĘ?
    -JAKIE TRZEBA SPEŁNIC KRYTERIA BY OTRZYMAĆ DOTACJĘ??
    BARDZO PROSZE O ODPOWIEDZ
  • Re: dotacje z uni Autor: ~Beata:) [83.28.199.*]
    jakie trzeba spełnic warunki przy uzyskaniu dotacji z UE
  • Re: dotacje z uni Autor: ~ARMIZ [83.8.233.*]
    Chce otworzyc własną działalność.
    -Gdzie moge starać się o dotacje?
    -Czy istnieją dotacje bezzwrotne??
    -Jakie kryteria musze spełniać aby otrzymać dotacje??
    prosze o jakies informacje -ARMIZ@interia.pl
  • Re: dotacje z uni Autor: ~ŁUKASZ KACZMAREK [80.50.191.*]
    Gdzie mogę pobrać wniosek o dofinansowanie z UE oraz gdzie go puźniej złożyć?
  • Re: dotacje z uni Autor: ~urbi [172.213.162.*]
    Witam.skonczylem studia i wyjechalem do londynu chce wrocic do polski i miec stacje paliw Bp badz orlen.Wie ktos moze czy jest mozliwosc dostania dotacji a jak tak to w jakiej kwocie. czekam na informacje
  • Re: dotacje z uni Autor: ~strzałka [62.111.158.*]
    witam!jestem osoba bezrobotna,chciałabym otworzyc włsna działalnosc gospodarcza,np: salon fryzierski, chciałabym uzyskac informacje na ten temat czy moge liczyc na dotacje i gdzie trzeba sie zwrocic....
  • Re: dotacje z uni Autor: ~Aleksandra Huk [82.139.1.*]
    Witam!
    Proszę o pomoc.
    We wrześniu 2004 roku ukończyłam studia. Od tego czasu pracowałam ponad półtora roku w firmie na stanowisku pracownika biurowego (umowa o prace).Obecnie jestem bezrobotna i chcę założyć działalność gospodarczą.
    Zależy mi na bezzwrotnej pożyczce,czy mogę ubiegać się o nią i na jakich zasadach (również w jakiej wysokości) mogę ewentualnie ją otrzymać?
    Będę wdzięczna za jak najbardziej szczegółowe informacje.
    Pozdrawiam,
    Aleksandra Huk
  • Re: dotacje z uni Autor: ~Jolanta Orlik [62.233.197.*]
    Chcę otworzyć firmę transportową- międzynarodowy przewóz towarów.
    - Czy są jakieś dotacje z Unii?
    - gdzie można uzyskać Certyfikat Przedsiębiorcy Przewozowego /mazowieckie/?
  • Re: dotacje z uni Autor: ~ewa 20 [83.29.34.*]
    Chciałabym otworzyć salon ślubny jakie mam szanse na dostanie dotacji z UE.???
  • Re: dotacje z uni Autor: ~iva [80.61.200.*]
    chcialabym uzyskac informacje na temat dotacji z UE dla osob chcacych zalozyc hodowle bydla
  • Re: dotacje z uni Autor: ~najona [83.9.0.*]
    obecnie pracuję ale chciałabym otworzyc własny biznes nie mam na to funduszy czy moge skorzystac z dotacji uni i jakie mi w razie czego przysługuja Czy koniecznie muszę brać kredyt na otwarcie własnej działalnosci!!!
  • Re: dotacje z uni Autor: ~mały [217.98.25.*]

witam
    od dawna mysle o zalozeniu firmy przewozowej zrobilem sobie nawet kiedys biznesplan ale jak zaczalem prace odłozylem go do szuflady teraz gdy jestem bezrobotnym 22 latkiem pomysł wrócil przedstawie moze krótki opis jak bym chcial aby to wygladalo :kursy mialy by sie odbywac na lini Gdansk-Hamburg,Hanover,Bremen to jest pierwsza linia ,a druga to Gdansk-Londyn myslalem o wykorzystaniu do tych celów minibusow takich malych autokarów miejskich gdzie liczba miejsc nie przekraczalaby 18 osób ale taki bus kosztuje ok 100 tys zł a ja potrzebuje takich dwóch,wiem ze jest mozliwy leasing ale czy ktos da wiare mojemu biznesplanowi jakie dotacje moge uzyskac gdzie sie o nie starac i jak zalozyc taka firme przewozowa krok po kroku jakie urzedy trzeba odwiedzic Prosze pomozcie mi prosze o odpowiedz na meial
    z Góry dziekuje
    Pozdrawiam

JESTEM ZAINTERESOWANY DOKŁADNIE PODOBNA FIRMA CZY DOSTANE ODPOWIEDZ
    BYŁBYM WDZIECZNY.
  • Re: dotacje z uni Autor: ~doradca [83.29.157.*]
    Witam

do najona

Jeżeli chodzi o dotacje unijne to obecnie sytuacja się komplikuje ale w niektórych województwach są jeszcze nabory. Napisz mi z jakiego jesteś województwa i jaki jest twój stan zawodowy (pracujesz czy jesteś na bezrobociu) to ci sprawdzę i napisze na co możesz liczyć z UE.

do mały

Niestety nie dostanie pan dotacji poniewaz chce pan wykonywać działalność tranasportową, a ta jest nie podlega dofinansowaniu ze środków unijnych. Ale od poczatku roku może coś się zmiemni z tym transportem.

Kontakt za mną:
    gg: 5079402
    e-mail: doradca@wp.pl
    Tel. 502-627-625

P.S. Jeżeli ktoś ma pytania to prosze je też przesyłać na mejla.
  • Re: dotacje z uni Autor: ~krzysiek [195.225.95.*]
    chcilbym otwożyc z kolegą warsztat samocodowy jakie warunki musze spelnic zeby dostac dofinansowanie na otwarcie wlanej dzialalnosci to jest warsztatu samocodowego i gzie sie moge dowiedziec czegos wiecej na temat dofinansowan
  • Re: dotacje z uni Autor: ~Jacek K. [83.142.109.*]
    witam Sredecznie
    Chciałbym się dowiedzieć o dofinansowaniach z uni europejskiej( bezzwrotnej lub zwrotnej). Chciałbym otworzyc lokal gastronomiczny. Gdzie moge uzyskać informacje odnośnie warunków jakie muszę spełnić aby uzyskać te dofinansowania, i czy mam jakieś szanse na pozyskanie pieniędzy z funduszy na rozpoczęcie działalności. Obecnie pracuję ale marzy mi się własny lokal.Jakie mam szanse pozyskania kredytu na tą działalność?do jakiej wysokości?
    Z góry dziękuje za poradę
    Jacek K.
  • Re: dotacje z uni Autor: ~kdi [194.106.158.*]
    KADEI. Napisał(a):
    -------------------------------------------------------
    > witam Sredecznie
    > Chciałbym się dowiedzieć o dofinansowaniach z uni
    > europejskiej( bezzwrotnej lub zwrotnej). Mazeniem moim jest
    > zalozyc Grupe Artystyczna, ktora zajmowalaby sie wystawami i promowaniem sztuki-
    Gdzie moge uzyskać
    > informacje odnośnie warunków jakie muszę spełnić
    > aby uzyskać te dofinansowania, i czy mam jakieś
    > szanse na pozyskanie pieniędzy z funduszy na
    > rozpoczęcie działalności. Obecnie pracuję w Dublinie i mysle o zalozeniu wlasnie tu w Irlandi takiej "GA"
    > Z góry dziękuje za poradę
    > Konrad S.
  • Re: dotacje z uni Autor: ~altar [83.28.3.*]
    gdzie i jak sie ubiegac o dotacje z uni europejskiej planuje budowzC dom weselny polaczony z agroturystyka
  • Re: dotacje z uni Autor: ~martunia1402 [83.25.99.*]
    Witam!
    Planuje otwarcie domu weselnego, czy przysługuje na to jakaś dotacja z Unii. Z góry dziękuje za odpowiedz. Pozdrawiam Marta
  • Re: dotacje z unii !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Autor: ~Adrian [83.31.9.*]
    Witam

Bardzo proszę o wyczerpujące info. w sprawie pozyskania dotacji z Unii ,chciałbym rozpocząć działalność gospod.( jestem osobą bezrobotną) Proszę o konkretne informację gdzie i do jakich instytucji mam się udać ,i jakie warunki powinienem spełnić .Proszę także na co w szczególności powinienem zwrócić uwagę i jakich błędów nie popełnić , patrząc na Państwa doświadczenia w tym procesie .

Pozdrawiam

Adrian
  • Re: dotacje z unii !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Autor: ~marek11 [83.31.9.*]
    Witam

Bardzo proszę o wyczerpujące info. w sprawie pozyskania dotacji z Unii ,chciałbym rozpocząć działalność gospod.( jestem osobą bezrobotną) Proszę o konkretne informację gdzie i do jakich instytucji mam się udać ,i jakie warunki powinienem spełnić .Proszę także na co w szczególności powinienem zwrócić uwagę i jakich błędów nie popełnić , patrząc na Państwa doświadczenia w tym procesie .

Pozdrawiam

Adrian
  • Re: dotacje z uni Autor: ~Agnieszka Roż [83.26.132.*]
    Witam. Chcę otworzyć działalność, gastronomia a dokładnie stołówka. Poroszę o informacje czy jest możliwość uzyskania dotacji na tego rodzaju działalność. Nie mogę skorzystać z dotacji dla osób bezrobotnych ponieważ pracuję.
  • Re: dotacje z uni Autor: ~michał mieszczak [83.29.252.*]
    WITAM chce załozyc firme usługi budowlane handel mat budowlanymi
    czy mam szanse na dotacje moze ktos to wie!! woj. małopolskie
    nie jestem zarejstrowany na bezrobociu mam 20 lat i na razie studiuje
    pomoc potrzebna by była na zakup rusztowań,jakiegos auta,narzedzia
    pozdrawiam! MICHAŁ
  • Re: dotacje z uni Autor: ~Reszka [80.55.138.*]
    LuDzIe A NiE LePiEj SiE WaM PrZeJsC Do MiEjScA KtOrE NaZyWa SiE "UrZaD PrAcY" TaM WaM OdPoWiEdZa Na KaZdE PyTaNiE Sa TaM SpEcJaLnI DoRaDcY KtOrZy RoBiA To Za FrEe PoTo OnI TaM Sa !! I Za To MaJa TaM PlAcOnE !! :] DziEkI Za UwAgE PoZdRaWiAm .. XXX
  • Re: dotacje z uni Autor: ~pati 83 [83.15.13.*]
    Witam! Niedawno otworzyłam własny salon kosmetyczny.Chciała bym wprowadzić pare zmian które, prowadziły by do unowocześnienia mojego małego saloniku.Czy moge liczyć na jakieś finansowe wsparcie z Uni Europejskiej??
  • potrzebuje pieniadze na sprzet Autor: ~Madzia [83.22.133.*]
    mam mozliwosc zalozenie dzilalnosci gospdarczej, po zorietowaniu sie na na rynku pracy jest zapotrzebowanie na takie uslugi mianowicie lesne:
    scinka zrywka drewna itd.
    chcialabym sie zorietowac czy jest mozliwa dotacja mojej dzialalnosci na zakup potrzebnego i bezpiecznego sprzetu do wykonywania takich oto uslug.
    pozdrawiam
    Magdalena
  • Re: dotacje z uni Autor: ~gracjan [83.29.169.*]
    Witam

Wasze pytania na tym forum można ujednolicić do jednego pytania. Skąd pozyskać pieniądze na własną firmę. Większość z was pisze o dotacjach unijnych. Musicie wiedzieć, że dotacje unijne w tym roku to już historia i będzie trzeba czekać do wiosny następnego roku aż zaczną się nowe programy W ramach RPO na lata 2007-2013. Zainteresowanych tematyką dotacji unijnych czy też dotacji z Urzędu Pracy zapraszam na stronę www.bierzdotacje.pl gdzie poczytacie sobie artykuły o tej tematyce.
  • Re: dotacje z uni Autor: ~stanislaw [83.28.1.*]
    witam
    Chece kupic nowy samochod ciezarowy, na wlasne potrzeby.Mam pytanie ile maly przedsiebbiorca moze otrzymac dotacji z unii na taki cel??
  • Re: dotacje z uni Autor: ~kowalski [80.51.247.*]
    asia Napisał(a):
    -------------------------------------------------------
    > Prowadzę działalnośc g. chciałam skorzystać z
    > dotacji unijnych ale nie wiem jak sie do tego
    > zabrać, może ktoś już się o takowe starał to mi
    > podpowie od czego trzeba zacząć.
    z eog, norweskiego systemu z zakresu zdrowia

• Re: dotacje z uni Autor: ~Mały [80.48.234.*]
    Witam chcę otworzyć firmę transportową i niemam zadnych swojch środków finansowych. Ile moge dostać kredytu na otwarcje takiej działalności?
  • Re: dotacje z uni Autor: ~Bartosz Kowalewski [213.156.105.*]
    witam
    jestem studentem, mam 19 lat, chcialbym otworzyc siłownie.
    moje pytania brzmia:
    1. czy nalezey mi sie dotacja z uni, jesli tak to do jakiej kwoty? i czy jest to na zasadzie pozyczki czy bezwzrotnego dofinansowania?
    2. gdzie i jakie papiery mam zlozyc w zwiazku ze staraniem sie o ta dotacje?
    3. jesli bym dostal ta dotacje to czy wczesniej musze wylozyc jakies swoje pieniadze na ta dzialalnosc?
    4. jakie warunki mosialbym spelnic zeby dostac to dofinansowanie?
    5. jak długo to trwa jezeli posiadam już lokal a potrzebne są środki na wyposażenie

z góry dziękuje
  • dotacje z uni na prawo jazdy Autor: ~lusi [83.7.86.*]
    Proszę o informacjie dotyczące dotacji z uni na zrobienie prawo jazdy . Jakie warunki musi spełnić osoba bądź przyszły pracodawca. Gdzie należy kierować się po takie dotacjie? Czy pup też posiada program dotacji na prawo jazdy?
  • Re: dotacje z uni Autor: ~Delate [83.22.241.*]
    Mam takie pytanie - czy istnieje mozliwosc dofinasowania - zwolnienia mnie z oplat jesli chce otworzyc dzialalnosc gospodarcza (tego wymaga pracodawca)lub jakies jednorazowe dofinansowanie? Dopiero co skonczylem studia i kazda zlotowka jest dla mnie problemem, a otworzyla sie przede mna mozliwosc ciekawej pracy jako przedstawiciel handlowy.
  • Re: dotacje z uni Autor: ~Justyna M [82.53.50.*]
    Mam 29 lat chcialabym otworzyc wlasna dzialalnosc gastronomiczna z jedzeniem na wynos na wlasny rachunek.Nie mam wystarczajacych funduszy na jej rozpoczecie,jakie mam szanse na dotacje z Uni albo z gminy i ile sie czeka na te dotacje? Prosze o jakiekolwiek informacje, z gory pozdrawiam i dziekuje.
  • Re: dotacje z uni Autor: ~goyka [81.190.132.*]
    Witam,
    Chciałabym otworzyc mała kawiarnie w domku przewiezionym w calosci na dzirzawiony plac.Intersuje mnie dotacja. Czy w takim przypadku jest to mozliwe i czy moge ubiegac sie o dofinansowanie na taki cel? Ma to zwiazek rowniez ze sprzedaza w tym miejscu rekodzieła. Byc moze istotna sprawa bedzie to,ze chcialabym ta mala kawiarnie otworzyc w miescie małym ale turystycznym. Bardzo prosze o odpowiedz i o porade. z gory dziekuje,
    z powazaniem,

Małgorzata.
  • Re: dotacje z uni Autor: ~waldemar [81.190.43.*]
    witam mam zamiar otworzyc firme warsztat vsamochodowy jaka mam szanse na dostanie dotacji z uni i co musialbym zrobic
  • Re: dotacje z uni Autor: ~LLukaSS [83.17.3.*]
    witam chce otworzyc kupic samochód dosatawczy i jezdzic w DHL-u musze otworzyc firme skad moge sie starac o kredyt lub dofinansowanie
  • Re: dotacje z uni Autor: ~Edyta117 [80.53.167.*]
    Witam serdecznie,chciałabym zapytać czy istnieje jakaś możliwość otrzymania dotacji na budowę i wyposażenie domu weselnego i mniej wiecej jaka to jest kwota?
    Z góry dziękuję za odpowiedź