• Re: do ASP Autor: jozin [88.156.172.*]
    Witaj !
    Obejrzałem film , i niestety musze zwrócic Ci uwage na oczywistą " nieprawdę" wynikającą z tresci .............że scenariusz zdarzeń wynikjacych z trójkata jest niewiadomy" Literatura na ten temat szeroko sie rozpisuje i sam szukam na wykresach okreslonych trójkatów ,żeby z nich "skorzystać ". Pozdr.
  • Re: do ASP Autor: ~kopex [79.186.166.*]
    a w trójkącie nie powinno być przypadkiem falek 3-3-3-3-3 bo na DJ były 3 i się zwaliło

a literatura chyba mówi że po trójkącie zawsze ruch zgodny z trendem
  • Re: do ASP Autor: ~kopex [79.186.166.*]
    5 falek
  • Re: do ASP Autor: asp [77.114.17.*]
    Witaj, Jozin, nie wiem, o jakiej 'nieprawdzie' piszesz. Podałem przykład, jak eurodolar wyszedł z czegoś, co wyglądało na trójkąt symetryczny (niby fala 4) górą. Mam też nadzieję, że znalazłeś coś prawdziwego.

A BBC tak o sytuacji przed sesją w Stanach:
    There is panic on the New York Stock Exchange; fear and loathing on Wall Street.
    Teddy Weisburg shakes his head. Having worked here for 40 years, he has seen it all before. But not for a long time. The last time he remembers such a mood descending on Wall Street was in 1973 and 1974.

Czyli
    Na NYSE panika; na Wall Street strach i obrzydzenie.
    Teddy Weisburg potrząsa głową. Pracuje tu 40 lat i wszystko to już kiedyś widział. Choć było to dość dawo. Ostatnio na widział na Wall Street taki opadający nastrój w latach 1973-1974.

W USA na futures pojawiła się panika. To dobry znak. Bez niej trudno o dno. Choć rzucam okiem i widzę, że na DJ aż tak się nie przełożyła.
  • Re: do ASP Autor: ~arci [83.26.0.*]
    trochę nimi buja, ciekawe co wymalują tym razem
  • Re: Kotwica rzucona, ale czy znalazła dno? Autor: ~darek [89.77.135.*]
    wreszcie zaczynają mówić o panice
  • A może to trójkąty kończące??? Autor: ~ceband [212.180.145.*]
    Witaj ASP, Mario i reszta załogi.

Wczoraj wieczorem byłem mocno przekonany że dziś zaliczymy 1470-1450 na w20 i że to może być dno..., może w poniedziałek?

Ale też chodzą mi po głowie trójkąty (kliny) kończące (odwrócenia trendu). U nas w20 gwałtowne wybicie z konsolidacji... to chyba można odczytać jako znak powrotu. Poziom 1500 etż ładny okrągły w sam raz do odbicia :-)

S&P (na wykresie 60sesji) właśnie konsoliduje przy dołku??? Może nawet tak skończy. W weekend politycy coś ogłoszą i w Pn ruszy gejzerem do góry. A może już dziś?

Tylko na Nikkei i DAX już wczoraj było widać wyłamanie dołem z trójkątów i to właśnie napawa mnie niepewnością co do trójkąta kończącego.

Aha i ASP pisał że trójkąty są wylęgarnią rózności.

Mimo wszystko ciekway jestem co o tym myślą inni.
  • Re: A może to trójkąty kończące??? Autor: asp [77.114.253.*]
    No właśnie, na DJ wyglądało na trójkąt, a jakoś przestaje pasować. Przy oznakach paniki nie chce uderzyć podaż? Trochę dziwne. Czyżby odreagowanie od 10.10. miało być rozwlekłym zgz do luki w okolicach 10100?
    Tzn. od 10.10 do góry ostra fala a, potem od 14.10 do dziś trzyczęściowa fala b i czas na c (5-falową) do góry?
  • Re: A może to trójkąty kończące??? Autor: tomek434 [93.105.61.*]
    nie no końcówki to mają zajebis.... prawie 200 pkt w 5 min asp moze jakieś nowe wideo po zmianie koncepcji z trójkąta na nową piątkę
  • Re: A może to trójkąty kończące??? Autor: ~cercio [83.3.199.*]
    Dzisiaj mieliśmy 80 rocznicę krachu z 24.10.1929r.Mam wielką nadzieję,że bessa w USA została zakończona.Teraz konsolidacja do wyborów,kiedy to minie 55 tygodni od początku bessy (55 to liczba fibo),fala A zakończyła się w 21 tygodniu.Obliczenia opieram na wykresie S&P500:
    1560-(1560-800)x89%=1560-676,4=883,6 (było dzisiaj 875pkt)
    myślę,że 7,4pkt to nie duży błąd
    jakby ktoś pytał o te 89% to 89 to liczba fibo
    jeśli S&P500 spadnie poniżej 857pkt to mamy armagedon

Nie musicie kontynuować wątku bo się już do tego przyzwyczaiłem,że mnie zlewacie.Dobranoc.
    Sorry,rocznica była 79 a nie 80.Dobranoc.
  • Re: A może to trójkąty kończące??? Autor: ~ll [89.77.35.*]
    ale Cię czytamy i to bardzo uważnie
    Pozdrowienia
  • Re: A może to trójkąty kończące??? Autor: jozin [88.156.172.*]
    Konczące sa kliny , natomaist trójkaty sa kontynuacją poprzedzającego trendu ...........można za pomoca proporcji sprawdzić , czy mamy rzeczywiscie do czynienia z trójkątem - w którą strone nastapi wybicie - także mozliwe jest okreslenie -bez pudła . Nie żebym sie czepiał , ale to jest napisane w książkach , a swoją drogą , która to już wersja oznaczania fal i poziomów docelowych . ?? :))
    Kurczę,po 4 piwach cyfry mi się mylą.Zamknięcie było 876,77pkt czyli pomyliłem się o 6,83pkt.Myślę,że tym razem już naprawdę dobranoc.
  • Re: A może to trójkąty kończące??? Autor: ~pierro [192.168.0.*]
    Ładnie się dzisiaj odbiliśmy od 1500 (W20) i nie tylko odbiliśmy, ale kilka razy ubijaliśmy ten poziom. Tak ładnie zaatakowaliśmy, że odważyłem się zostać z L na weekend.
    A co w Pn. Przed nami weekend, ludziska mam nadzieję się uspokoją i może jest szansa na lekkie odbicie. DAX, CAC i nasz W20 takie ładne młoteczki narysowały. Jakby się w Pn otworzyły wyżej, to może da to trochę nadziei?
  • Re: Kotwica rzucona, ale czy znalazła dno? Autor: ~91 [83.24.102.*]
    do Cercio i reszty.

24. 10. 1929 nie było krachu takiego jaki znamy dzisiaj. Spadki nie przekroczyły 3%. Jest to jedynie taki symboliczny dzień początku paniki która zapanowała niedługo później. Prawdziwy krach był parę dni później 28-29 października - wtedy spadło po ok. 12% każdego dnia. Tu jest potwierdzenie.
    http://online.wsj.com/mdc/public/page/2_3047-djia_alltime.html
  • (wiadomość usunięta przez moderatora) Autor: (usunięty) [91.142.202.*]
    (wiadomość usunięta przez moderatora)
  • Re: Kotwica rzucona, ale czy znalazła dno? Autor: ~giełdziarz [89.77.84.*]
    TAK tylko to Rów Mariański
  • Re: Kotwica rzucona, ale czy znalazła dno? Autor: ~Dyzio [*]
    Jak kiedyś pisałem jest wiele analogii do 1974 r, kiedy to DJIA stracił niemal 50% swojej wartości. Obrzydliwie długa C także się powtarza, na szczęście, jeśli ma być analogia to nastąpi niewielkie przebicie dna i nowa piękna korba w górę.

http://uk.moneycentral.msn.com/investor/charts/chartdl.aspx?PT=7&compsyms=&D4=1&D5=0&DCS=2&MA0=0&MA1=0&CP=1&C5D=21&C5=10&C6=1972&C7D=9&C7=9&C8=1975&C9=0&CF=0&D7=&D6=&showchartbt=Redraw+chart&symbol=%24US%3AINDU&nocookie=1&SZ=2
  • Re: Kotwica rzucona, ale czy znalazła dno? Autor: lukixxx [78.30.75.*]
    http://www.elliottfractals.com/Spooky_Fractal_2008.jpg
  • Re: Kotwica rzucona, ale czy znalazła dno? Autor: ~arci [79.186.187.*]
    kurka wodna, nie widzę jakoś tego: "an amazing similarity", może to wina zmiany czasu, za to widzę sporo różnic. Ale wykres zachowam, może rzeczywiście zrealizuje taki sam układ fal
  • Re: Kotwica rzucona, ale czy znalazła dno? Autor: ~lis [83.29.232.*]
    rekomendacja-poza rynkiem,nie widziałem dopełnienia moje biura wciąż na L i na akcjach.choć powoli zaczyna puszczać. odbicie będze fenomenalne,ale po małej korekcie-jak będze sądzę, że będziemy niżej.
  • Re: Kotwica rzucona, ale czy znalazła dno? Autor: ~jjk [212.182.97.*]
    ciekawe, kiedy puszczą im zwieracze. Wszyscą chcą już widzieć fazę konsolidacji, ale to chyba jeszcze nie tarza
  • Re: Kotwica rzucona, ale czy znalazła dno? Autor: ~lis [83.29.241.*]
    często ci, którzy wychodzą przed szereg giną w ostatnim dniu wojny-zwłaszcza na kontraktach.
  • Re: Kotwica rzucona, ale czy znalazła dno? Autor: ~uczennica [83.22.139.*]
    jeżeli WIG 20 nie zatrzyma się miedzy 1350 -1390 zniesienie fibo , to dna nie ma!!!!!
  • Re: Kotwica rzucona, ale czy znalazła dno? Autor: ~fan esek [195.26.23.*]
    800 pkt.
  • Re: Kotwica rzucona, ale czy znalazła dno? Autor: ~cercio [83.3.199.*]
    Pytanie do znawców na kontraktach:
    Co może oznaczać,że kontrakty w USA zakończyły się niżej niż "normalne" indeksy?
  • ASP napisał. Autor: ~ceband [212.180.145.*]
    Autor | asp [77.114.253.*] 2008-10-24 20:18 Zobacz wątki dotyczące Ruch
    Zobacz profil Ruch
    No właśnie, na DJ wyglądało na trójkąt, a jakoś przestaje pasować. Przy oznakach paniki nie chce uderzyć podaż? Trochę dziwne. Czyżby odreagowanie od 10.10. miało być rozwlekłym zgz do luki w okolicach 10100?
    Tzn. od 10.10 do góry ostra fala a, potem od 14.10 do dziś trzyczęściowa fala b i czas na c (5-falową) do góry?

To by sie zgadzało z wykresem do którego lin wstawił Dyzio.
  • Re: ASP napisał. Autor: ~ceband [212.180.145.*]
    A wykres do którego link wstawił Lukixxx pokrywałby się z tym co mówi Kuczyński na bankier.tv.

Z wykresu wynika że jeszcza 2 tyg bujania i odreagowanie a to by wypadało że odbicie ruszy 10 listopada i o tym też na zasadzie nie śmiałego rzucenia jakiejś tam daty mówi Kuczyński. Zejście poniżej 1600 na w20 też rzucił tak od niechcenia ok 2-3 miesiące temu w tvn cnbc i tak się stało.

To bujanie jeszcze przez 2 tyg może być faktycznie dobrym czasem na obkupienie się w akcje np pgnig, bioton, czy tpsa, moze oponeo.
    I przez te 2 tygodnie może do konca dorysuja sie w USA kliny konczące.
  • Re: ASP napisał. Autor: ~ceband [212.180.145.*]
    Autor | asp [77.114.17.*] 2008-10-24 13:23 Zobacz wątki dotyczące Ruch
    Zobacz profil Ruch
    Dziwna cisza - albo przed wodospadem, albo gejzerem.
    FW20: RSI na H1 ma wartość ok. 18. Tworzy ze styczniowym poziomem wsparcie i podwójne dno.
    Wóz albo przewóz - dokupiłem akcji (uśredniłem, jak kto woli) i oddalam się na weekend. Nie bez obaw.
    Trzymajcie się!

ASP 3 pytania na które być może nie odpowiesz, liczę się z tym ale je zadam.

1. Czy na akcjach ustawiasz stopy? Jeśłi tak to jakie kryterium? Założona strata procentowa? Czy może poniżej najbliższego wsparcia? Ile poniżej wsparcia?

2. Czy dobierałeś akcje z w20 czy z poza w20?

3. Czy liczysz na odbicie krótko-średnio terminowe? Jak długie? Czy raczej na długi termin 2-3 lata? A może i to i to i zamerzasz za wzrastającym kursem podnosić stopa?

Jestem poprostu ciekawy jaką strategię przyjmuje fachowiec, za którego Cie uważam.
  • Kotwica rzucona, ale czy znalazła dno? Czy rzeczywiście dno jest blisko? Autor: ~arci [79.186.187.*]
    Coraz więcej głosów na wątku Asp'a mówi o bliskim odwrocie: zbliżanie się do wyznaczonych falami minimów, skuteczne odbijanie się w piątek od psychologicznego oporu 1500 (wig20), świeczka z piątku, to ja dorzucę swój

rekordowy VIX dla wigu 20, który wynosi 76!!!!- tego w historii nie było

indeks strachu- volatility index w trakcie spokoju wynosi około 20, w dołkach
    -lipiec 2008 - 30
    -styczeń 2008- 50
    -marzec 2007- 37
    -czerwiec 2006- 48

• Re: Kotwica rzucona, ale czy znalazła dno? Czy rzeczywiście dno jest bli Autor: ~arci [79.186.187.*]
    i jeszcze jedno VIX dla całego wigu to 60 a dla wig-banki 99!!
  • Re: Kotwica rzucona, ale czy znalazła dno? Czy rzeczywiście dno jest bli Autor: ~ceband [212.180.145.*]
    Arci ską bierzesz ten indeks? Są dostępne jakieś wykresy?
  • Cercio, Autor: ~~dietaoptymalna.com [213.158.196.*]
    że nastepuje powolny odwrót na L.
  • Re: Cercio, Autor: ~mistrz esek [195.26.23.*]
    będzie korekta w górę ale wig 20 i tak spadnie na 1150 pkt a pózniej o czym marzę na 800 pkt.
  • Re: Cercio, Autor: ~cercio [83.3.199.*]
    Dzięki,tak myślałem.Długo czekałem na odpowiedź ale teraz już wiem dlaczego.Bo zapytałem kontraktowców.To tak jakbym zapytał siedzących na akcjach co oznacza podwójny szczyt.
  • Re: Cercio, Autor: ~cercio [83.3.199.*]
    A tak na marginesie to widzę końcówkę korekty na S&P500 w postaci fali ABC płaskiej rozszerzonej.Zobaczymy,na razie to jest moje pobożne życzenie.
    http://img131.imageshack.us/img131/8043/13zu7.jpg
  • Re: Kotwica rzucona, ale czy znalazła dno? Czy rzeczywiście dno jest bli Autor: ~arci [79.186.187.*]
    szukałem w sieci ale okazało sie, że mam w domu :))
    mam zainstalowanego fibotradera (oczywiscie wersja free) a tam w narzędziach do AT jest VIX i liczy automatycznie

• Re: Kotwica rzucona, ale czy znalazła dno? Autor: ~zagubiony [89.77.35.*]
    gdzie jesteśmy?
    czy zakończyliśmy 3/3 i przed nami odbicie na 4 fali i potem jeszcze raz do dołu,
    czy już jesteśmy w 5 fali i przed nami koniec dużej A i początek B
    a może inny wariant?
    pozd.
  • Re: Kotwica rzucona, ale czy znalazła dno? Autor: ~ceband [212.180.145.*]
    Te trójkąty w USA to może być fala 4.
  • Re: Kotwica rzucona, ale czy znalazła dno? Autor: ~bruks [83.24.100.*]
    zapytajcie lisa
    czytam jego wypowiedzi jesli chodzilo o $ i akcje i wszystko sie zgadza poprostu wierze w jego wypowiedzi
    cercio--- ma fajne wykresy --- pozdrawiam
  • Re: Kotwica rzucona, ale czy znalazła dno? Autor: ~mario [213.199.198.*]
    asp napisał:
    "No właśnie, na DJ wyglądało na trójkąt, a jakoś przestaje pasować. Przy oznakach paniki nie chce uderzyć podaż? Trochę dziwne. "

mi też to nie bardzo pasuje na wyjście z trójkąta ... liczyłem, że dorysują to co Tokio z rana i zakończą na więcej niż -5% ... brakuje mi takiej sesji z -10% na DJ ... kontrakty w piątek w stanach pokazały, że była panika, ale indeksy tego nie potwierdziły ... ale uprzedzam, to może by zmyłka przed ostatnim uderzeniem podazy ... u nich nie było jeszcze paniki ... u nas piątek był takim potencjalnym dniem odwrotu ...

polecam też blog Białka, bo znowu umieścił godny przeczytania tekst ...
  • Re: Kotwica rzucona, ale czy znalazła dno? Autor: ~~dietaoptymalna.com [213.158.196.*]
    Tak, brakuje jakichś poważniejszych dywergencji.
  • Do Mario Autor: ~ceband [212.180.145.*]
    Cześć Mario, też uważam że piątek to mógłbyć dzień dowrotu, ale wiesz... o poprzednich dwóch piątkach też tak myślałem, więc teraz tego nie napisałem bo mam więcej wątpliwości. Ale może do 3 razy sztuka albo zasada że większość nie ma racji.
  • Re: Do Mario Autor: ~abc [87.207.226.*]
    dzien odwrotu bedzie jak przestanieci o nim pisac i przestaniecie w niego wierzyc
  • Japońce chca nam napędzić stracha? Autor: ~arci [83.26.16.*]
    bo Nikkei wywija jakąś woltę- oby z tego nie wyszedł kolejny rzut zarazy.
  • Re: Japońce chca nam napędzić stracha? Autor: ~lis [83.29.209.*]
    jeżeli będzie odegranie w tej chwili to nic z tego nie będzie-zdechły kot co najwyżej.w moich biurach L i akcje. zauważcie baza momentami wyrównuje się lub jest przekładana w drugą stronę i natychmiast zaczyna się kupowanie kontraktów-jakby miało zabraknąć-za duża wiara w odreagowanie,potwierdzam to co napisał abc.mówiąc o panice miałem na myśli nie tylko rynek akcji...........................................więcej nie piszę bo nie chcę usłyszeć zarzutów manipulacji choćby ze strony forumowiczów, a takie już padły pod moim adresem gdy napisałem jak będzie wyglądał koniec tej fali.pozdrawiam.
  • Re: Japońce chca nam napędzić stracha? Autor: ~fan esek [195.26.23.*]
    1150 i tak będzie.
    a 800 nie wykluczam
[x]
RUCH 0,00% 10,60 2010-10-19 02:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.