Witaj !
Obejrzałem film , i niestety musze zwrócic Ci uwage na oczywistą " nieprawdę" wynikającą z tresci .............że scenariusz zdarzeń wynikjacych z trójkata jest niewiadomy" Literatura na ten temat szeroko sie rozpisuje i sam szukam na wykresach okreslonych trójkatów ,żeby z nich "skorzystać ". Pozdr.
Witaj, Jozin, nie wiem, o jakiej 'nieprawdzie' piszesz. Podałem przykład, jak eurodolar wyszedł z czegoś, co wyglądało na trójkąt symetryczny (niby fala 4) górą. Mam też nadzieję, że znalazłeś coś prawdziwego.
A BBC tak o sytuacji przed sesją w Stanach:
There is panic on the New York Stock Exchange; fear and loathing on Wall Street.
Teddy Weisburg shakes his head. Having worked here for 40 years, he has seen it all before. But not for a long time. The last time he remembers such a mood descending on Wall Street was in 1973 and 1974.
Czyli
Na NYSE panika; na Wall Street strach i obrzydzenie.
Teddy Weisburg potrząsa głową. Pracuje tu 40 lat i wszystko to już kiedyś widział. Choć było to dość dawo. Ostatnio na widział na Wall Street taki opadający nastrój w latach 1973-1974.
W USA na futures pojawiła się panika. To dobry znak. Bez niej trudno o dno. Choć rzucam okiem i widzę, że na DJ aż tak się nie przełożyła.
Wczoraj wieczorem byłem mocno przekonany że dziś zaliczymy 1470-1450 na w20 i że to może być dno..., może w poniedziałek?
Ale też chodzą mi po głowie trójkąty (kliny) kończące (odwrócenia trendu). U nas w20 gwałtowne wybicie z konsolidacji... to chyba można odczytać jako znak powrotu. Poziom 1500 etż ładny okrągły w sam raz do odbicia :-)
S&P (na wykresie 60sesji) właśnie konsoliduje przy dołku??? Może nawet tak skończy. W weekend politycy coś ogłoszą i w Pn ruszy gejzerem do góry. A może już dziś?
Tylko na Nikkei i DAX już wczoraj było widać wyłamanie dołem z trójkątów i to właśnie napawa mnie niepewnością co do trójkąta kończącego.
Aha i ASP pisał że trójkąty są wylęgarnią rózności.
No właśnie, na DJ wyglądało na trójkąt, a jakoś przestaje pasować. Przy oznakach paniki nie chce uderzyć podaż? Trochę dziwne. Czyżby odreagowanie od 10.10. miało być rozwlekłym zgz do luki w okolicach 10100?
Tzn. od 10.10 do góry ostra fala a, potem od 14.10 do dziś trzyczęściowa fala b i czas na c (5-falową) do góry?
Dzisiaj mieliśmy 80 rocznicę krachu z 24.10.1929r.Mam wielką nadzieję,że bessa w USA została zakończona.Teraz konsolidacja do wyborów,kiedy to minie 55 tygodni od początku bessy (55 to liczba fibo),fala A zakończyła się w 21 tygodniu.Obliczenia opieram na wykresie S&P500:
1560-(1560-800)x89%=1560-676,4=883,6 (było dzisiaj 875pkt)
myślę,że 7,4pkt to nie duży błąd
jakby ktoś pytał o te 89% to 89 to liczba fibo
jeśli S&P500 spadnie poniżej 857pkt to mamy armagedon
Nie musicie kontynuować wątku bo się już do tego przyzwyczaiłem,że mnie zlewacie.Dobranoc.
Konczące sa kliny , natomaist trójkaty sa kontynuacją poprzedzającego trendu ...........można za pomoca proporcji sprawdzić , czy mamy rzeczywiscie do czynienia z trójkątem - w którą strone nastapi wybicie - także mozliwe jest okreslenie -bez pudła . Nie żebym sie czepiał , ale to jest napisane w książkach , a swoją drogą , która to już wersja oznaczania fal i poziomów docelowych . ?? :))
Ładnie się dzisiaj odbiliśmy od 1500 (W20) i nie tylko odbiliśmy, ale kilka razy ubijaliśmy ten poziom. Tak ładnie zaatakowaliśmy, że odważyłem się zostać z L na weekend.
A co w Pn. Przed nami weekend, ludziska mam nadzieję się uspokoją i może jest szansa na lekkie odbicie. DAX, CAC i nasz W20 takie ładne młoteczki narysowały. Jakby się w Pn otworzyły wyżej, to może da to trochę nadziei?
24. 10. 1929 nie było krachu takiego jaki znamy dzisiaj. Spadki nie przekroczyły 3%. Jest to jedynie taki symboliczny dzień początku paniki która zapanowała niedługo później. Prawdziwy krach był parę dni później 28-29 października - wtedy spadło po ok. 12% każdego dnia. Tu jest potwierdzenie.
http://online.wsj.com/mdc/public/page/2_3047-djia_alltime.html
Jak kiedyś pisałem jest wiele analogii do 1974 r, kiedy to DJIA stracił niemal 50% swojej wartości. Obrzydliwie długa C także się powtarza, na szczęście, jeśli ma być analogia to nastąpi niewielkie przebicie dna i nowa piękna korba w górę.
kurka wodna, nie widzę jakoś tego: "an amazing similarity", może to wina zmiany czasu, za to widzę sporo różnic. Ale wykres zachowam, może rzeczywiście zrealizuje taki sam układ fal
rekomendacja-poza rynkiem,nie widziałem dopełnienia moje biura wciąż na L i na akcjach.choć powoli zaczyna puszczać. odbicie będze fenomenalne,ale po małej korekcie-jak będze sądzę, że będziemy niżej.
Autor | asp [77.114.253.*] 2008-10-24 20:18 Zobacz wątki dotyczące Ruch
Zobacz profil Ruch
No właśnie, na DJ wyglądało na trójkąt, a jakoś przestaje pasować. Przy oznakach paniki nie chce uderzyć podaż? Trochę dziwne. Czyżby odreagowanie od 10.10. miało być rozwlekłym zgz do luki w okolicach 10100?
Tzn. od 10.10 do góry ostra fala a, potem od 14.10 do dziś trzyczęściowa fala b i czas na c (5-falową) do góry?
To by sie zgadzało z wykresem do którego lin wstawił Dyzio.
A wykres do którego link wstawił Lukixxx pokrywałby się z tym co mówi Kuczyński na bankier.tv.
Z wykresu wynika że jeszcza 2 tyg bujania i odreagowanie a to by wypadało że odbicie ruszy 10 listopada i o tym też na zasadzie nie śmiałego rzucenia jakiejś tam daty mówi Kuczyński. Zejście poniżej 1600 na w20 też rzucił tak od niechcenia ok 2-3 miesiące temu w tvn cnbc i tak się stało.
To bujanie jeszcze przez 2 tyg może być faktycznie dobrym czasem na obkupienie się w akcje np pgnig, bioton, czy tpsa, moze oponeo.
I przez te 2 tygodnie może do konca dorysuja sie w USA kliny konczące.
Autor | asp [77.114.17.*] 2008-10-24 13:23 Zobacz wątki dotyczące Ruch
Zobacz profil Ruch
Dziwna cisza - albo przed wodospadem, albo gejzerem.
FW20: RSI na H1 ma wartość ok. 18. Tworzy ze styczniowym poziomem wsparcie i podwójne dno.
Wóz albo przewóz - dokupiłem akcji (uśredniłem, jak kto woli) i oddalam się na weekend. Nie bez obaw.
Trzymajcie się!
ASP 3 pytania na które być może nie odpowiesz, liczę się z tym ale je zadam.
1. Czy na akcjach ustawiasz stopy? Jeśłi tak to jakie kryterium? Założona strata procentowa? Czy może poniżej najbliższego wsparcia? Ile poniżej wsparcia?
2. Czy dobierałeś akcje z w20 czy z poza w20?
3. Czy liczysz na odbicie krótko-średnio terminowe? Jak długie? Czy raczej na długi termin 2-3 lata? A może i to i to i zamerzasz za wzrastającym kursem podnosić stopa?
Jestem poprostu ciekawy jaką strategię przyjmuje fachowiec, za którego Cie uważam.
Coraz więcej głosów na wątku Asp'a mówi o bliskim odwrocie: zbliżanie się do wyznaczonych falami minimów, skuteczne odbijanie się w piątek od psychologicznego oporu 1500 (wig20), świeczka z piątku, to ja dorzucę swój
rekordowy VIX dla wigu 20, który wynosi 76!!!!- tego w historii nie było
indeks strachu- volatility index w trakcie spokoju wynosi około 20, w dołkach
-lipiec 2008 - 30
-styczeń 2008- 50
-marzec 2007- 37
-czerwiec 2006- 48
Dzięki,tak myślałem.Długo czekałem na odpowiedź ale teraz już wiem dlaczego.Bo zapytałem kontraktowców.To tak jakbym zapytał siedzących na akcjach co oznacza podwójny szczyt.
A tak na marginesie to widzę końcówkę korekty na S&P500 w postaci fali ABC płaskiej rozszerzonej.Zobaczymy,na razie to jest moje pobożne życzenie.
http://img131.imageshack.us/img131/8043/13zu7.jpg
szukałem w sieci ale okazało sie, że mam w domu :))
mam zainstalowanego fibotradera (oczywiscie wersja free) a tam w narzędziach do AT jest VIX i liczy automatycznie
gdzie jesteśmy?
czy zakończyliśmy 3/3 i przed nami odbicie na 4 fali i potem jeszcze raz do dołu,
czy już jesteśmy w 5 fali i przed nami koniec dużej A i początek B
a może inny wariant?
pozd.
asp napisał:
"No właśnie, na DJ wyglądało na trójkąt, a jakoś przestaje pasować. Przy oznakach paniki nie chce uderzyć podaż? Trochę dziwne. "
mi też to nie bardzo pasuje na wyjście z trójkąta ... liczyłem, że dorysują to co Tokio z rana i zakończą na więcej niż -5% ... brakuje mi takiej sesji z -10% na DJ ... kontrakty w piątek w stanach pokazały, że była panika, ale indeksy tego nie potwierdziły ... ale uprzedzam, to może by zmyłka przed ostatnim uderzeniem podazy ... u nich nie było jeszcze paniki ... u nas piątek był takim potencjalnym dniem odwrotu ...
polecam też blog Białka, bo znowu umieścił godny przeczytania tekst ...
Cześć Mario, też uważam że piątek to mógłbyć dzień dowrotu, ale wiesz... o poprzednich dwóch piątkach też tak myślałem, więc teraz tego nie napisałem bo mam więcej wątpliwości. Ale może do 3 razy sztuka albo zasada że większość nie ma racji.
jeżeli będzie odegranie w tej chwili to nic z tego nie będzie-zdechły kot co najwyżej.w moich biurach L i akcje. zauważcie baza momentami wyrównuje się lub jest przekładana w drugą stronę i natychmiast zaczyna się kupowanie kontraktów-jakby miało zabraknąć-za duża wiara w odreagowanie,potwierdzam to co napisał abc.mówiąc o panice miałem na myśli nie tylko rynek akcji...........................................więcej nie piszę bo nie chcę usłyszeć zarzutów manipulacji choćby ze strony forumowiczów, a takie już padły pod moim adresem gdy napisałem jak będzie wyglądał koniec tej fali.pozdrawiam.