Ahhh..... naprawdę x-ray Elliot jest innego zdania... ale jak nie rozumiesz co napisałem wczoraj... "rynek jest podnoszony strzałami pkc.... tylko ulica kupuje jak rosnie...." nadal nie rozumiesz? i jak to teraz wyjasnisz że byłem pewny dalszego losu rynku jeszcze przed trumpem i jego syrią? W marketingu wyróżnia się różne grupy klientów jedną z "ostatnich" ulegającą trendowi są tzw. maruderzy.
Mathias no ja otwarłem S przed wczoraj i nadal je mam, natomiast jak wskazywałem moim zdaniem o poziomach 2112 można już zapomnieć, bo wyprowadzili "piątkę".
Emerycie myślę że tzw. ulicy jest wystarczająco dużo, i myślę że będzie jej przybywać jak to z każdym cyklem gospodarczym naprawdę nie demonizował bym zjawiska że prezes taki czy taki albo taka czy inna partia "doprowadza" do ucieczki inwestorów, dla mnie to naturalny cykl, rozpoczyna się hossa kowalskich przybywa na szczycie nawet sprzątaczka gra na giełdzie, po latach marazmu i spadków ulicy jest odpowiednio mniej, prawa wolnego rynku a nie partii.
Donald Trump odpowiedział na atak chemiczny w Syrii. USA przeprowadziły atak rakietowy USA dokonały ataku na bazę lotnictwa syryjskiego z użyciem 59 pocisków samosterujących Tomahawk. To odpowiedź na wtorkowy atak chemiczny na opanowane przez rebeliantów miasto Chan Szajchun. W ataku USA zginęło pięć osób, a siedem odniosło obrażenia.
Ciekawe ile kosztuje taki jeden samosterujący Tomahawk . I jego wystrzelenie.
Nie wiem ile kosztuje ale jedną z ciekawszych ofert pracy jaką widziałem w "naszej" okolicy to był automatyk w firmie Raytheon w Anglii, produkują nowoczesną broń rakietową ;D ogólnie Anglia elektroniką stoi, mnóstwo zaawansowanych technologicznie firm i produktów.
No tak na rynku naprawdę polecam trzymać się ścisłych założeń... bo tzw. cierpliwość to u większości najsłabsze ogniwo, zwłaszcza gdy ktoś jest DT i non stop patrzy się na bary, i widzi te rysowane niesamowicie mocne formacje... a jak już im ulegnie to stwierdza po sesji "dałem się nabrać na rysunki w 10pkt zakresie których na wykresie 15min nawet nie widać ;/"
Też mam cały czas S, dziś dołożyłem jedną z 244 tylko pogubiłem się trochę kiedy je przyjdzie zamykać, sadzę że 2140 może być minimum niżej nie będzie.
Mathias, radziłbym zwrócić uwagę na poziomach 2193 lub 2183, moim zdaniem to będą kluczowe liczby, ale nie sądzę aby to dokończyli w tym tygodniu, obawiam się że struktura od 2262, będzie dość mocno pocięta i podane liczby mogą się dopiero pojawić pod koniec przyszłego tygodnia
Marmag na pzu przyjdzie jeszcze czas ;) mi index mówi kiedy jest dobry czas na certy spółkowe, natomiast co do samych wykresów, są akcje które wyprzedzają index w czasie np. energetyka, są takie 1:1 w czasie np. pzu i kgh, oraz trochę opuźnione (PEO o ile dobrze pamiętam) i dość mocno opuźnione "olejaki" pkn lotos,
Biorąc pod uwagę te 1:1 jeszcze mam czas do pozycji L. A pozycja S w takim okresie jak teraz gdzie dołek blisko tylko na "bardzo technicznym" indexie.
Witam,idzie wojna na Bliskim Wschodzie,a jak wojna to lepiej miec cos ciezkiego w depozycie czyli zloto,surowce tez bede potrzebne,dlatego KGHM nie chce spadac i mysle ,ze niedlugo 140 bedzie z przodu.Ja juz siedze na fiutach na zloto i czekam na rozwoj wypadkow ha,ha
Spodziewam się, że wydarzenia w Syrii umocnią obraz Trumpa jako twardego przywódcy, co z kolei zwiększy szanse na wprowadzenie jego prorynkowych reform. A to powinno pomóc indeksom amerykańskim. A jak ichnim to i naszym :)
No ja nie wiem czy Amerykanom tak tęskno do kolejnej awantury. Odniosłem wrażenie że wyborcy głosujący na Trumpa raczej zainteresowani byli robieniem porządku na własnym podwórku.
A ja sądzę, że nie będzie eskalacji tego konfliktu. To była reakcja na użycie broni chemicznej. A wojna, czyli w konsekwencji wprowadzenie demokracji w kolejnym niedojrzałym do niej społeczeństwie, mogłoby skończyć się państwem wyznaniowym. W nieporównywalnie mniejszej skali - coś o tym wiemy...