Na cdr dobrze byłoby powalczyć o 180-178 na koniec tygodnia miesiąca. Takie 178 to dobra neutralna - wczoraj go trochę nadgryzłem, w ramach swojej analizy
Czuję w kościach, że zamek będzie nie po myśli mniśków ;-) Ale od czucia w kościach to ravcio jest the best. Ravcio co tam przeczuwasz? Druhu Ty nasz drużynowy mnisia? Co tam? Jak tam? :-)) Ale mam dobry HUMOR :-)
Dnia 2024-12-09 o godz. 11:30 7777777777777 napisał(a): > Pieniądz lubi ciszę :) coś w tym jest zasięgu wzywają :)
Obecne zasięgi wstępnie wskazują na przyrost PKE (Prywatnego Kapitału Emerytalnego) na poziomie 45% r/r. Roczny budżet emerytalny na poziomie (Dwa filary - ZUS + dywidendy od PKE) na poziomie ponad 300 tys. zł. Na trzech posiadanych podmiotach system wykazuje: 1/ ponad 130% zysku, 2/ ponad 40% zysku, 3/ skromne 7% zysku. To jest powód dla którego nie inwestuję w IKE i IKZE. Ograniczenia wartościowe (22 tys. w IKE i zwolnienia podatkowe na IKZE) wprowadzane do tych funduszy są dla mnie nie do przyjęcia. W ramach odwróconej hipoteki następcy posiadają już 40% łącznego tworzonego od 1990 r. PKE.
Dnia 2024-12-13 o godz. 12:26 ravcio napisał(a): > Tym razem bankami sprawę załatwią ?
@ravcio - trochę inaczej to widzę. Sprawę załatwią: 1/ załatwi sprawę suwak na OFE. Z moich wyliczeń wynika, że w ciągi 15 lat z OFE wyjdzie ponad mln uczestników drugiego wyżu demograficznego 1970 - 1985. W roku 2024 jest to 7,7 mld, a w 2025 jak mam zapisane to będzie 10,7 mld zł. PPK z 4 mln uczestników po tych 15 latach będzie = OFE z podobną liczbą uczestników. Ale to już nie boja bajka. 2/ przyglądam jak LOP utrzymuje się na poziomie 60 - 62 tys. i nie nie widzę rolowania. Zastanawiam się co będzie jak pozamykają pozycje 20.12.br. 3/ Czy można liczyć na Stany (ATH) i FED (obniżki stóp). Ja nie liczę na taki wariant, a wtedy...... ? 4/ itp., itd.
Dnia 2024-12-13 o godz. 12:50 ravcio napisał(a): > Emeryt nie zrozumiałeś mnie :-) Ja pisałem tu o kolejnych kilku minutach na FW i próbie zbliżenia do okolic 2270 i wsparcia poniżej.
Dnia 2024-12-13 o godz. 12:50 ravcio napisał(a): > Emeryt nie zrozumiałeś mnie :-) Ja pisałem tu o kolejnych kilku minutach na FW i próbie zbliżenia do okolic 2270 i wsparcia poniżej.
@ravcio - ja Ciebie doskonale rozumiem. Siedzicie podobnie jak ja i patrzycie na te skoki +/- 5/10 pkt i się zastanawiacie. Ja już przestałem się tym pasjonować. Ja patrzę co było 30 lat wstecz ( https://stooq.pl/q/?s=wig20&c=30y&t=c&a=ln&b=0 ) i oceniam co może się stać za 1 - 5 lat. Taka jest moja perspektywa okresu określanego przez ZUS.
I właśnie, przez takich ludzi mamy taki klops. Nie patrzą w perspektywie 5lat.Tylko tu szybko rozwalić rynek i zarobi i uciec. Beznadziejne podejście. Shorty psują i dewastują rynki. taka prawda!
Dnia 2024-12-13 o godz. 13:24 ~piobor napisał(a): > Zaryzykuję tezę, że eSki opuszczają serię Z. Kto za, kto przeciw? Rozliczenie wysoko?! wysoko?!
Gdybyś zaryzykował tezę, że od poziomu 2360 na serii H ustawiane są Ski zamykane na serii Z to bym się nie założył. Na pozycji 2/ wzrost o 4% mnie nie rusza. Co za różnica, czy kapitał wzrasta o 5 % na tej pozycji (spółka na E). Za chwilę może spaść o 5%.
czyli jak to technicy mówią wsparcie obronili ale tuż nad nim skończyli :-) Wyszło co wyszło ale mam wielką zagadkę co by było lepsze dociśnięcie jeszcze parę pkt.i pozbycie się reszty oraz wolność na weekend czy lepiej zostać było z pozycją.