• Re: działalność gospodarcza Autor: ~jacekk [83.30.106.*]
    Mam pytanie odnośnie możliwości skorzystania z opłacania obniżonej składki ZUS dla osób rozpoczynających działalność gospodarczą. Półtora roku temu założyłem działalność gospodarczą (zgłoszenie do ewidencji w urzędzie miasta, o nadanie REGON w urzędzie statystycznym i o nadanie NIP w urzędzie skarbowym), ale faktycznie nie rozpocząłem jej prowadzenia i po kilku miesiącach całkowicie ją zlikwidowałem. W takim układzie wogóle nie zgłaszałem jej w ZUS-ie. I tutaj mam pytanie: czy mogę skorzystać z obniżonej składki ZUS, jeżeli chciałbym obecnie założyć i rozpocząć prowadzenie działalności??

Jacek
  • Re: działalność gospodarcza Autor: ~Rosa [82.160.4.*]
    Czy ktoś z Państwa zna jakąś ciekawą stronę, z której mogłabym dowiedzieć się czegos na temat rozpoczynania własnej działalności gospodarczej przez OSOBY NIEPEŁNOSPRAWNE? Mam tu na mysli, np.: skąd wziąć pieniądze, może jakieś dotacje, pożyczki dla niepełnosprawnych, a może też coś o sposobach rozliczania z fiskusem? Za ewentualną pomoc będę bardzo wdzięczna! I z góry dziękuję!
  • Re: działalność gospodarcza Autor: ~jagi [84.205.182.*]
    mam pytanie:czy moze ktos pracuje jako doradca finansowy!!!wiaze sie to z zalozeniem dzialalnosci gospodarczej.dostalam mozliwosc pracy jako doradce, ale nie weim czy to sie oplaca, czy koszty nie przewyzsza wynagrodzenia(poczatkowo), jak ja mam to zrobic i gdzie.dziekuje za udzielenie odp.
  • Re: działalność gospodarcza Autor: ~Lidia [87.239.30.*]
    Zakładam działalność i jestem zatrudniona w innej firmie na umowę o pracę, co w tym wypadku ze składkami ZUS. W firmie mam składki odprowadzane, czy w działalności też będę musiała odprowadzać dodatkowo składki, czy to kwestia wyboru.
  • Re: działalność gospodarcza Autor: ~zonk [83.17.167.*]
    Witam mam nadzieje ze zasiegne tu fachowej porady:)),pomózcie prosze:))czy jest mozliwosc uzyskania jakiejs pozyczki na dzialalnosc gospodarcza ze srodkow unijnych??dodam ze jestem z podlasia bo chyba niestety ma to jakies znaczenie,i jakie są mozliwosci uzyskania kredytu na osobe bezrobotną??z 1 poreczycielem ,ewentualnie pod postacią hipoteki lub cos takiego??mam jak mi sie wydaaje super pomysł i chce go zrealizowac:)),moje gg to 7743446 prosze o kontakt:))
  • Re: działalność gospodarcza Autor: ~Marzena Jówko [83.28.48.*]
    Czy współmałżonek może świadczyć pracę w firmir żony, jako pełnomocnik .Czy należy opłacać składki zusi podatek do urzędu skarbowego, Czy może świadczyć te prace niodplatnie
  • Re: działalność gospodarcza Autor: ~mariola [81.190.231.*]
    witam!! Jestem osoba bezrobotną pochdzę z niewielkiego miasta na wschodzie Polski i chciałabym otworzyć mini studio kosmetyczne:solarium,manicure,pedicure,tipsy.Czy taka mała firma ma szanse zaistnienia na rynku?? Jaki lokal byłby najlepszy?? Z jakimi kosztami powinnam się liczyć?? Skąd mogę otrzymać dofinansowanie??
    Z góry dziękuję i proszę o pilny odpis na forum lub mój adres e-mail:kara_88_88@o2.pl
  • Re: działalność gospodarcza Autor: ~ko_sta [83.24.251.*]
    Czy można zaliczyć do kosztów wydatki poniesione na samochód prywatny(benzyna, ubezpieczenie, przeglądy)oraz opłaty na utrzymanie mieszkania. Nie płacę podatku VAT.
  • Re: działalność gospodarcza Autor: ~Mietek Malicki [80.53.183.*]
    Jestem w chwili obecnej wspólnikiem sc.
    Spółkę tworzy dwóch ludzi, którzy zarejestrowali działalność gospodarczą.
    W chwili obecnej ze spółki chce wystapić jeden.
    Czy:
    - likwidacja spółki cywilnej pociaga za soba konieczność wyrejestrowania mojej działalności gospodarczej, czy moge nadal ją prowadzić i jakie kroki w takim przypadku należy podjąć?

Pozdrawiam
  • Re: działalność gospodarcza Autor: ~karolbxl [87.65.146.*]
    Mam pytanko chciałbym otwozyc działalnośc gospodarczo np.budownictwo domy i.t.p mam sponsora z zagranicy chcemy jakiś biznesik mały w polsce zrobić mam do dyspozyci 250tys.euro czy warto w budownictwo domy remonty kupno sprzedasz itp pozdrowienia dla firm.
  • Re: działalność gospodarcza Autor: ~Katarzyna Preuss [213.25.33.*]
    Prowadzę od niedawna własną Działalność gospodarczą, chciłabym wliczyć w koszty działalności opłaty za studia które rozpoczęłam jeszcze przed założeniem działalności czy jest to możliwe?
  • Re: działalność gospodarcza Autor: ~pat [217.99.81.*]
    Co zrobić gdy zmienia się osoba prowadząca działalność gospodarczą (jednoosobowa - szkoła języków obcych)? Czy dotychczasowy właściciel ma zlikwidować działalność, a nowy zarejestrować ją od nowa? Czy jest jakiś inny sposób? działalność jako taka pozostaje bez zmian.
  • Re: działalność gospodarcza Autor: ~artur j [83.22.220.*]
    mam dom i w garazu chce otworzyc warsztat ślusarski czy sąsiedzi mogą mi w tym przeszkodzić? czy potrzebna mi jest ich zgoda? proszę oodpowiedz
  • Re: działalność gospodarcza Autor: ~Monika Ś. [212.76.33.*]
    Witam,
    proszę o udzielenie informacji na temat prowadzenia własnej działalnosci gosp. - apteka. Chciałam się dowiedzieć od czego należy zacząć, i jakie są obecne wymagania co do prowadzenia takiej działalności???
    Dziękuję za pomoc.
  • Re: działalność gospodarcza Autor: ~andrzej byczkowski [83.18.155.*]
    mam małe pytanie; mam firme jedno osobowa czy moge zawiesic ta firme prosze o odpowiedz pozdrawiam
  • Re: działalność gospodarcza Autor: ~AR [83.7.4.*]
    Monika Ś. z 29/01/2006 20:36

Myślisz poważnie o założeniu apteki, a ustawy "Prawo Farmaceutyczne" nie czytałaś ? Zacznij właśnie od tego i od rozporządzeń wykonawczych.
  • Re: działalność gospodarcza Autor: ~AR [83.7.4.*]
    "andrzej byczkowski 30/01/2006 23:28"
    I to ma być "małe pytanie" ? Wpisz w google "zawieszenie działalności gospodarczej", albo "zaprzestanie działalności gospodarczej".
  • Re: działalność gospodarcza Autor: ~Dario [83.27.117.*]
    Jak załozyć firme w Austrii?
  • Re: Jeszcze dla Moniki Ś., która pragnie mieć aptekę Autor: ~AR [83.7.4.*]
    Wejdź tutaj :
    www.google.pl/search?hl=pl&q=%22sprzedam+aptek%C4%99%22&btnG=Wyszukuj+w+Google&lr=lang_pl

Ominie Cię kilkumiesięczny koszmar dreptania i załatwiania spraw we wszelakich urzędach. Taniej, prościej, wchodzisz na gotowe.
  • Re: działalność gospodarcza Autor: ~Anecia [83.31.209.*]
    Proszę o radę-jeśli jestem zameldowana w innej dzielnicy niż mieszkam to w którym Urzędzie Gminy powinnam otworzyć działalnośc gospodarczą?
    Miejsce wykonywania działalności nie będzie miało określonej siedziby tylko "w terenie lub u klienta" Z góry dziękuję za informacje.
  • Re: działalność gospodarcza w IRLANDII Autor: ~Marzena mADLEWSKA [83.17.117.*]
    BARDZO PROSZĘ O UDZIELENIE ODPOWIEDZI NA PYTANIE: system podatkowy i sytem ubezpieczeń społecznych w Irlandi w przypadku zakładania firmy w na "zielonej wyspie" Pozdrawiam
  • Re: Kasa foskalna Autor: ~Józek [82.177.26.*]
    Witam.
    Chciałbym się dowiedzieć o akt prawny według którego powinny być zakodowane sprzedawane w sklepie wyroby . Czy mozna pod jednym kodem sprzedawać np. cały nabiał , pod innym numerem kodu np. owoce krajowe, a pod innym owoce południowe itd........
    Czekam na szybka odpowiedź....dzieki.
    Pozdrawiam
  • Re: działalność gospodarcza Autor: ~kalinosia [83.19.12.*]
    jakie koszty poniosę otwierając pierwszą w życiu działalnośc gospodarczą , nie jestem rolnikiem , planuję usługi jako kierowca autobusu : chodzi mi o zus i rodzj podatku oraz koszty tego podatku
  • Re: działalność gospodarcza Autor: ~ZDZICH [84.10.213.*]
    CHCĘ ZAŁOŻYĆ FIRMĘ O PROFILU WIELOFUNKCYJNYM. FIRMĘ KTÓRA MOGŁABY W SWOIM ZAKRESIE SPEŁNIAĆ FUNKCJE ZBLIŻONE DO DZIAŁALNOŚCI DAWNEJ "FAKTORII" . PROWADZONE BYŁYBY TAM USŁUGI RENOWACYJNE, KOMISOWE, GALERIA WSPÓŁCZESNA I USŁUGI GASTRONOMICZNE JAK TEŻ DZIAŁALNOŚĆ ARTYSTYCZNA W MAŁEJ FORMIE. CZY KTOŚ ZECHCE MI PORADZIĆ POD JAKIMI TYPAMI DZIAŁALNOŚCI w/g PKD MAM ZAREJESTROWAĆ FIRMĘ I CZY TO JEST W OGÓLE MOŻLIWE?
  • Re: działalność gospodarcza Autor: ~ZDZICH [84.10.213.*]
    CHCĘ ZAŁOŻYĆ FIRMĘ O PROFILU WIELOFUNKCYJNYM. FIRMĘ KTÓRA MOGŁABY W SWOIM ZAKRESIE SPEŁNIAĆ FUNKCJE ZBLIŻONE DO DZIAŁALNOŚCI DAWNEJ "FAKTORII" . PROWADZONE BYŁYBY TAM USŁUGI RENOWACYJNE, KOMISOWE, GALERIA WSPÓŁCZESNA I USŁUGI GASTRONOMICZNE JAK TEŻ DZIAŁALNOŚĆ ARTYSTYCZNA W MAŁEJ FORMIE. CZY KTOŚ ZECHCE MI PORADZIĆ POD JAKIMI TYPAMI DZIAŁALNOŚCI w/g PKD MAM ZAREJESTROWAĆ FIRMĘ I CZY TO JEST W OGÓLE MOŻLIWE?
  • Re: działalność gospodarcza Autor: ~wioleta [86.63.68.*]
    czy jeśli chcę otworzyć działalność gospodarczą w miejscowości w której jestem zameldowana na pobyt tymczasowy (jeszcze 3 lata) to mogę to zrobić. proszę o podanie podstawy prawnej.pobyt stały jest bardzo daleko od miejsca pobytu tymczasowego i byłoby to znacznym utrudnieniem.
  • Re: działalność gospodarcza Autor: ~wioleta [86.63.68.*]
    czy jeśli chcę otworzyć działalność gospodarczą w miejscowości w której jestem zameldowana na pobyt tymczasowy (jeszcze 3 lata) to mogę to zrobić. proszę o podanie podstawy prawnej.pobyt stały jest bardzo daleko od miejsca pobytu tymczasowego i byłoby to znacznym utrudnieniem.
  • Re: działalność gospodarcza Autor: ~lego [83.27.192.*]
    Zwracam sie z prożba o u dzielenie mi informacjii na temat załozenia i prowadzenia działalnosci gospodarczej. Chodzi mi dokładnie o handel obwozny, jakie poczatkowe działania musze podjąc aby zacząć fukcjonowac w tym wypadku chodzi mi o handel na bazarach.PROSZE O POMOC!!!
  • Re: firma remontowa Autor: ~Sebastian Furowicz [83.82.97.*]
    Chciałbym się dowiedzieć czy Polska firma świadcząca usługi w Holandi jest zobowiązana do płacenia podatku vat w Polsce.
  • Re: działalność gospodarcza Autor: ~emilia [83.8.242.*]
    Jakie dokumenty są potrzebne i jak jest koszt otworzenia działaności gospodarczej
  • Re: działalność gospodarcza Autor: ~maja2 [217.116.100.*]
    czy prowadzac dz.g. przysluguje mi urlop i zasilek macierzynski i wychowawczy?
  • Re: działalność gospodarcza Autor: ~wreda [62.134.108.*]
    wreda Napisał(a):
    -------------------------------------------------------
    > czy prowadzac dz.g. przysluguje mi urlop i zasilek
    > macierzynski i wychowawczy?

• Re: działalność gospodarcza Autor: ~ted [82.177.133.*]
    Pytanie:czy jak matka prowadzi działalność gospodarczą ,a mieszka pod innym adresem niż ja ,może zrobić mnie pełnoprawnym pełnomocnikiem do prowadzenie tejze działalności,zaznaczam że chodzi o pełnomocnictwo notarialne.Dzięki z góry za odpowiedz.
  • Re: działalność gospodarcza Autor: ~S71 [80.53.231.*]
    Witam orientuje sie ktos gdzie można uzyskac kredyt na rozpoczęcie dziwłalnosci bez specjalnych zabespieczeń tego kredytu z moiej strony
  • Re: działalność gospodarcza Autor: ~SIZAS [83.18.226.*]
    Witam!!!!Prosze o pomoc!!!!Chciałabym otworzyc działalnośc gospodarcza!!!Byłaby ona zwiazana ze sprzedaża odzieży używanej na aukcjach internetowych.Jak to zrobic żeby było dobrze żeby,zebym miała wszystkie składki itd. Czy jest to wogóle mozliwe???Działalność mieściłaby sie w mieszkaniu moich rodziców!!!Posiadam takze grupe inwalidzka 3stopnia czy sa na to jakieś znizki????Nie znam sie kompletnie na tym wiec prosze o pomoc!!!Prosze pisać na maila lub na GG2257226.POZDRAWIAM IZA
  • Re: działalność gospodarcza Autor: ~zonk [80.50.13.*]
    Ello witam wszystkich ,wlasnie zaczalem zakladac swoja firme,jakies dobre rady jak i pytania mile widzine:)))dzisiaj stanalem na etapie uzyskania regonu,a jutro bedzie wolne:P,bo walentynki w koncu mamy:)))
    Co tu wiecej napisac jak narazie poszlo nawet nawet,zobaczymy jak to sie pozniej okaze...albo czy przypadkiem ktos da mi w .nagrode .jakas kare za te nawet nawet.Barzdo bym prosil kogos o kontakt w sprawie podatkow i zusu, no jesli nie bede sam cos kombinowal:((,
    Zycze milych walentynek i pozdro dla wszystkich:)))
  • Re: działalność gospodarcza Autor: ~krzychu [212.244.188.*]
    Czy mogę bedąc na etacie otworzyć własną dziełalność a jeżeli tak to jak wygląda sprawa ZUS-u i czy muszę o mojej działalnoścci informować mojego pracodawcę
  • Re: działalność gospodarcza Autor: ~krzychu [212.244.188.*]
    Czy mogę bedąc na etacie otworzyć własną dziełalność a jeżeli tak to jak wygląda sprawa ZUS-u i czy muszę o mojej działalnoścci informować mojego pracodawcę
  • Re: działalność gospodarcza Autor: ~becia [83.25.129.*]
    proces rejestracyjny w Polsce działalności gospodarczej.jeżeli ktoś może mi pomóc będę wdzięczna.Redakcjo prosze przyślijcie mi na email coś na ten temat. Z góry dziękuje.
  • Re: działalność gospodarcza Autor: ~iderego [84.10.88.*]
    prosze odpowiedzieć, czy założenie apteki wymaga licencji, tytułu magistra. Dodatkowo prosze o wskazanie przepisów, które reguluja zakres tej działalności gospodarczej.
  • Re: działalność gospodarcza Autor: ~xx [83.7.17.*]
    czy założenie apteki wymaga licencji,
    Nie. Wymagane jest zezwolenie.

czy założenie apteki wymaga tytułu magistra.
    Nie. Szewc też może mieć apteki.

prosze o wskazanie przepisów, które reguluja zakres tej działalności gospodarczej
    Ustawa "Prawo Farmaceutyczne" + około 30 rozporządzeń wykonawczych

• Re: wszystko o działalności gospodarczej Autor: ~kwiat [83.18.137.*]
    działalnośc gospodarcza
    produkcja zaopatrzenie zbyt czym się zajmuje system zaopatrzenia sieci gastronomicznej system zakładu system bezpośredni
  • Re: działalność gospodarcza Autor: ~pawelios [212.244.168.*]
    Witam. Mam pewien problem. Otóż mam bardzo dobry pomysł na rozpoczęcie działalności gospodarczej ale nie mam funduszy aby ją założyć.czy ktoś może mi poradzić skąd wziąć pieniądze.Obecnie pracuje, umowe o prace mam do czerwca żona także pracuje umowe ma na czas nieokraślony dowiadywałem sie w niektórych bankach o kredyt ale niestety nie mam zdolności kredytowej aby wziac 12 tyś.i nie ma mi kto pożeroawć bo w tych czsach ludzie się boją podjąć takie ryzyko. dowiadywałem się również w Urzedzie Pracy o te pieniążki z Unii Europejskiej ale to trzeba być bezrobotnym i być 3 miesiące zapisanym w Urzędzie Pracy w ciągu 2 lat a ja nigdy nie byłem zapisany w Urzedzie pracy więc mi te pieniądze sie nie należą.Czy ktoś może mi coś doradzić.Z góry dziękuję
  • Re: działalność gospodarcza Autor: ~michal 1974 [83.17.27.*]
    jaka musi byc wysokosc lokalu na sklep np.komputerowy
  • Re: działalność gospodarcza Autor: ~Paweł A. [83.27.190.*]
    Witam!
    Chciałbym z kolega otworzyc bar w miejscowosci w ktorej mieszkamy nie mamy na to funduszy miejsce znalezlismy. W miejscowosci ktora miesci okolo 15 tys ludnosci jest tylko jeden bar wiec pomysl wydaje sie byc dobry prosze o informacje jak zalatwic kredyt i formalnosci wynajmu lokalu oplat itd

Pozdrawiam !
  • Re: działalność gospodarcza Autor: ~nusia_ni [87.207.218.*]
    chciałabym załozyć działalnośc ale nie mam pomysłu i za duzo kasy moze ktoś mi podpowie co sie opłaca . nie chce duzej kasty tylko tyle ile potrzeba na przezycie
    pozdrawiam
  • Re: działalność gospodarcza Autor: ~Mariola [212.76.33.*]
    Witam mam problem chcę założyć działalność gospodarczą mały sklep spożtwczy.Nie mam lokalu nie wiem gzie się udać o wydzierżawienie lokalu,jakie dokumenty mam złożyć gdzie?chcę wziąć kredyt na tę działałność .Dziękuję Monika.

• Re: działalność gospodarcza Autor: ~jedno [83.26.207.*]
    Witam!
    Chciałbym zostać agentem ubezpieczeniowym posiadającym własny oddział. co musze zrobic aby podjąć współpracę z firmą ubezpieczeniową. dzięki.
  • działalność gospodarcza-sprzedaz używanych Autor: ~koculka [194.116.249.*]
    jak można udokumentowac zakup przedmiotów na tzw.flomarkach gdzie nie ma paragonów ani faktur?
  • Re: działalność gospodarcza Autor: ~brzana [83.27.149.*]
    co zrobic z towarem pozostały po likwidacji lombardu? do urzędu skarbowego zostało zgłoszone, ze towar pozostał.