Mam pytanie odnośnie możliwości skorzystania z opłacania obniżonej składki ZUS dla osób rozpoczynających działalność gospodarczą. Półtora roku temu założyłem działalność gospodarczą (zgłoszenie do ewidencji w urzędzie miasta, o nadanie REGON w urzędzie statystycznym i o nadanie NIP w urzędzie skarbowym), ale faktycznie nie rozpocząłem jej prowadzenia i po kilku miesiącach całkowicie ją zlikwidowałem. W takim układzie wogóle nie zgłaszałem jej w ZUS-ie. I tutaj mam pytanie: czy mogę skorzystać z obniżonej składki ZUS, jeżeli chciałbym obecnie założyć i rozpocząć prowadzenie działalności??
Czy ktoś z Państwa zna jakąś ciekawą stronę, z której mogłabym dowiedzieć się czegos na temat rozpoczynania własnej działalności gospodarczej przez OSOBY NIEPEŁNOSPRAWNE? Mam tu na mysli, np.: skąd wziąć pieniądze, może jakieś dotacje, pożyczki dla niepełnosprawnych, a może też coś o sposobach rozliczania z fiskusem? Za ewentualną pomoc będę bardzo wdzięczna! I z góry dziękuję!
mam pytanie:czy moze ktos pracuje jako doradca finansowy!!!wiaze sie to z zalozeniem dzialalnosci gospodarczej.dostalam mozliwosc pracy jako doradce, ale nie weim czy to sie oplaca, czy koszty nie przewyzsza wynagrodzenia(poczatkowo), jak ja mam to zrobic i gdzie.dziekuje za udzielenie odp.
Zakładam działalność i jestem zatrudniona w innej firmie na umowę o pracę, co w tym wypadku ze składkami ZUS. W firmie mam składki odprowadzane, czy w działalności też będę musiała odprowadzać dodatkowo składki, czy to kwestia wyboru.
Witam mam nadzieje ze zasiegne tu fachowej porady:)),pomózcie prosze:))czy jest mozliwosc uzyskania jakiejs pozyczki na dzialalnosc gospodarcza ze srodkow unijnych??dodam ze jestem z podlasia bo chyba niestety ma to jakies znaczenie,i jakie są mozliwosci uzyskania kredytu na osobe bezrobotną??z 1 poreczycielem ,ewentualnie pod postacią hipoteki lub cos takiego??mam jak mi sie wydaaje super pomysł i chce go zrealizowac:)),moje gg to 7743446 prosze o kontakt:))
Czy współmałżonek może świadczyć pracę w firmir żony, jako pełnomocnik .Czy należy opłacać składki zusi podatek do urzędu skarbowego, Czy może świadczyć te prace niodplatnie
witam!! Jestem osoba bezrobotną pochdzę z niewielkiego miasta na wschodzie Polski i chciałabym otworzyć mini studio kosmetyczne:solarium,manicure,pedicure,tipsy.Czy taka mała firma ma szanse zaistnienia na rynku?? Jaki lokal byłby najlepszy?? Z jakimi kosztami powinnam się liczyć?? Skąd mogę otrzymać dofinansowanie??
Z góry dziękuję i proszę o pilny odpis na forum lub mój adres e-mail:kara_88_88@o2.pl
Czy można zaliczyć do kosztów wydatki poniesione na samochód prywatny(benzyna, ubezpieczenie, przeglądy)oraz opłaty na utrzymanie mieszkania. Nie płacę podatku VAT.
Jestem w chwili obecnej wspólnikiem sc.
Spółkę tworzy dwóch ludzi, którzy zarejestrowali działalność gospodarczą.
W chwili obecnej ze spółki chce wystapić jeden.
Czy:
- likwidacja spółki cywilnej pociaga za soba konieczność wyrejestrowania mojej działalności gospodarczej, czy moge nadal ją prowadzić i jakie kroki w takim przypadku należy podjąć?
Mam pytanko chciałbym otwozyc działalnośc gospodarczo np.budownictwo domy i.t.p mam sponsora z zagranicy chcemy jakiś biznesik mały w polsce zrobić mam do dyspozyci 250tys.euro czy warto w budownictwo domy remonty kupno sprzedasz itp pozdrowienia dla firm.
Prowadzę od niedawna własną Działalność gospodarczą, chciłabym wliczyć w koszty działalności opłaty za studia które rozpoczęłam jeszcze przed założeniem działalności czy jest to możliwe?
Co zrobić gdy zmienia się osoba prowadząca działalność gospodarczą (jednoosobowa - szkoła języków obcych)? Czy dotychczasowy właściciel ma zlikwidować działalność, a nowy zarejestrować ją od nowa? Czy jest jakiś inny sposób? działalność jako taka pozostaje bez zmian.
Witam,
proszę o udzielenie informacji na temat prowadzenia własnej działalnosci gosp. - apteka. Chciałam się dowiedzieć od czego należy zacząć, i jakie są obecne wymagania co do prowadzenia takiej działalności???
Dziękuję za pomoc.
"andrzej byczkowski 30/01/2006 23:28"
I to ma być "małe pytanie" ? Wpisz w google "zawieszenie działalności gospodarczej", albo "zaprzestanie działalności gospodarczej".
Proszę o radę-jeśli jestem zameldowana w innej dzielnicy niż mieszkam to w którym Urzędzie Gminy powinnam otworzyć działalnośc gospodarczą?
Miejsce wykonywania działalności nie będzie miało określonej siedziby tylko "w terenie lub u klienta" Z góry dziękuję za informacje.
BARDZO PROSZĘ O UDZIELENIE ODPOWIEDZI NA PYTANIE: system podatkowy i sytem ubezpieczeń społecznych w Irlandi w przypadku zakładania firmy w na "zielonej wyspie" Pozdrawiam
Witam.
Chciałbym się dowiedzieć o akt prawny według którego powinny być zakodowane sprzedawane w sklepie wyroby . Czy mozna pod jednym kodem sprzedawać np. cały nabiał , pod innym numerem kodu np. owoce krajowe, a pod innym owoce południowe itd........
Czekam na szybka odpowiedź....dzieki.
Pozdrawiam
jakie koszty poniosę otwierając pierwszą w życiu działalnośc gospodarczą , nie jestem rolnikiem , planuję usługi jako kierowca autobusu : chodzi mi o zus i rodzj podatku oraz koszty tego podatku
CHCĘ ZAŁOŻYĆ FIRMĘ O PROFILU WIELOFUNKCYJNYM. FIRMĘ KTÓRA MOGŁABY W SWOIM ZAKRESIE SPEŁNIAĆ FUNKCJE ZBLIŻONE DO DZIAŁALNOŚCI DAWNEJ "FAKTORII" . PROWADZONE BYŁYBY TAM USŁUGI RENOWACYJNE, KOMISOWE, GALERIA WSPÓŁCZESNA I USŁUGI GASTRONOMICZNE JAK TEŻ DZIAŁALNOŚĆ ARTYSTYCZNA W MAŁEJ FORMIE. CZY KTOŚ ZECHCE MI PORADZIĆ POD JAKIMI TYPAMI DZIAŁALNOŚCI w/g PKD MAM ZAREJESTROWAĆ FIRMĘ I CZY TO JEST W OGÓLE MOŻLIWE?
CHCĘ ZAŁOŻYĆ FIRMĘ O PROFILU WIELOFUNKCYJNYM. FIRMĘ KTÓRA MOGŁABY W SWOIM ZAKRESIE SPEŁNIAĆ FUNKCJE ZBLIŻONE DO DZIAŁALNOŚCI DAWNEJ "FAKTORII" . PROWADZONE BYŁYBY TAM USŁUGI RENOWACYJNE, KOMISOWE, GALERIA WSPÓŁCZESNA I USŁUGI GASTRONOMICZNE JAK TEŻ DZIAŁALNOŚĆ ARTYSTYCZNA W MAŁEJ FORMIE. CZY KTOŚ ZECHCE MI PORADZIĆ POD JAKIMI TYPAMI DZIAŁALNOŚCI w/g PKD MAM ZAREJESTROWAĆ FIRMĘ I CZY TO JEST W OGÓLE MOŻLIWE?
czy jeśli chcę otworzyć działalność gospodarczą w miejscowości w której jestem zameldowana na pobyt tymczasowy (jeszcze 3 lata) to mogę to zrobić. proszę o podanie podstawy prawnej.pobyt stały jest bardzo daleko od miejsca pobytu tymczasowego i byłoby to znacznym utrudnieniem.
czy jeśli chcę otworzyć działalność gospodarczą w miejscowości w której jestem zameldowana na pobyt tymczasowy (jeszcze 3 lata) to mogę to zrobić. proszę o podanie podstawy prawnej.pobyt stały jest bardzo daleko od miejsca pobytu tymczasowego i byłoby to znacznym utrudnieniem.
Zwracam sie z prożba o u dzielenie mi informacjii na temat załozenia i prowadzenia działalnosci gospodarczej. Chodzi mi dokładnie o handel obwozny, jakie poczatkowe działania musze podjąc aby zacząć fukcjonowac w tym wypadku chodzi mi o handel na bazarach.PROSZE O POMOC!!!
wreda Napisał(a):
-------------------------------------------------------
> czy prowadzac dz.g. przysluguje mi urlop i zasilek
> macierzynski i wychowawczy?
Pytanie:czy jak matka prowadzi działalność gospodarczą ,a mieszka pod innym adresem niż ja ,może zrobić mnie pełnoprawnym pełnomocnikiem do prowadzenie tejze działalności,zaznaczam że chodzi o pełnomocnictwo notarialne.Dzięki z góry za odpowiedz.
Witam!!!!Prosze o pomoc!!!!Chciałabym otworzyc działalnośc gospodarcza!!!Byłaby ona zwiazana ze sprzedaża odzieży używanej na aukcjach internetowych.Jak to zrobic żeby było dobrze żeby,zebym miała wszystkie składki itd. Czy jest to wogóle mozliwe???Działalność mieściłaby sie w mieszkaniu moich rodziców!!!Posiadam takze grupe inwalidzka 3stopnia czy sa na to jakieś znizki????Nie znam sie kompletnie na tym wiec prosze o pomoc!!!Prosze pisać na maila lub na GG2257226.POZDRAWIAM IZA
Ello witam wszystkich ,wlasnie zaczalem zakladac swoja firme,jakies dobre rady jak i pytania mile widzine:)))dzisiaj stanalem na etapie uzyskania regonu,a jutro bedzie wolne:P,bo walentynki w koncu mamy:)))
Co tu wiecej napisac jak narazie poszlo nawet nawet,zobaczymy jak to sie pozniej okaze...albo czy przypadkiem ktos da mi w .nagrode .jakas kare za te nawet nawet.Barzdo bym prosil kogos o kontakt w sprawie podatkow i zusu, no jesli nie bede sam cos kombinowal:((,
Zycze milych walentynek i pozdro dla wszystkich:)))
Czy mogę bedąc na etacie otworzyć własną dziełalność a jeżeli tak to jak wygląda sprawa ZUS-u i czy muszę o mojej działalnoścci informować mojego pracodawcę
Czy mogę bedąc na etacie otworzyć własną dziełalność a jeżeli tak to jak wygląda sprawa ZUS-u i czy muszę o mojej działalnoścci informować mojego pracodawcę
proces rejestracyjny w Polsce działalności gospodarczej.jeżeli ktoś może mi pomóc będę wdzięczna.Redakcjo prosze przyślijcie mi na email coś na ten temat. Z góry dziękuje.
prosze odpowiedzieć, czy założenie apteki wymaga licencji, tytułu magistra. Dodatkowo prosze o wskazanie przepisów, które reguluja zakres tej działalności gospodarczej.
Witam. Mam pewien problem. Otóż mam bardzo dobry pomysł na rozpoczęcie działalności gospodarczej ale nie mam funduszy aby ją założyć.czy ktoś może mi poradzić skąd wziąć pieniądze.Obecnie pracuje, umowe o prace mam do czerwca żona także pracuje umowe ma na czas nieokraślony dowiadywałem sie w niektórych bankach o kredyt ale niestety nie mam zdolności kredytowej aby wziac 12 tyś.i nie ma mi kto pożeroawć bo w tych czsach ludzie się boją podjąć takie ryzyko. dowiadywałem się również w Urzedzie Pracy o te pieniążki z Unii Europejskiej ale to trzeba być bezrobotnym i być 3 miesiące zapisanym w Urzędzie Pracy w ciągu 2 lat a ja nigdy nie byłem zapisany w Urzedzie pracy więc mi te pieniądze sie nie należą.Czy ktoś może mi coś doradzić.Z góry dziękuję
Witam!
Chciałbym z kolega otworzyc bar w miejscowosci w ktorej mieszkamy nie mamy na to funduszy miejsce znalezlismy. W miejscowosci ktora miesci okolo 15 tys ludnosci jest tylko jeden bar wiec pomysl wydaje sie byc dobry prosze o informacje jak zalatwic kredyt i formalnosci wynajmu lokalu oplat itd
chciałabym załozyć działalnośc ale nie mam pomysłu i za duzo kasy moze ktoś mi podpowie co sie opłaca . nie chce duzej kasty tylko tyle ile potrzeba na przezycie
pozdrawiam
Witam mam problem chcę założyć działalność gospodarczą mały sklep spożtwczy.Nie mam lokalu nie wiem gzie się udać o wydzierżawienie lokalu,jakie dokumenty mam złożyć gdzie?chcę wziąć kredyt na tę działałność .Dziękuję Monika.