• Re: dotacje z uni Autor: ~meerchi [195.205.106.*]
    Mam 28 lat, co prawda pracuję, ale nie jestem za bardzo zadowolony z pracy, mimo awansu, żadnej podwyżki i wogóle atmosfera panuje nie miła i dotego chodzą słuchy, że będą likwidować sklep w którym pracuję. Chciałbym założyć własną działalność gospodarczą, ale nie bardzo wiem czy mogę otrzymać jakiś kredyt lub dofinansowanie na otwarcie tej działalności. Banki co prawda oferują kredyty ale są zbyt niskie i zbyt duże wymagania. Pomysłów mam sporo ale brak środków finansowych. Proszę o jakiekolwiek informacje. Pozdrawiam i z góry bardzo dziękuję.
  • Re: dotacje z uni Autor: ~wacia [62.179.26.*]
    witam mam na imie piotr czy morze mi ktos pomuc ,mam dzialalnosc gospodarcza maly samochud dostawczy i chcialbym sie rozwijac mam tu na mysli wlasny sklep ale niemam funduszy .jak i gdzie muglbym sie o nie starac .bardzo prosze o pomoc!
  • Re: dotacje z uni Autor: ~m konieczna [83.16.62.*]
    Chce otworzyc dział. gosp. sprzedaz owoców i warzyw.Potrzebny do tego jest sam. dostawczy,waga,kasa fiskalna.Czy mogę liczyc na dotacje z Uni?Jesli tak to gdzie mam się zgłosic?Jakie dokumenty sa potrzebne? Pozdrawiam!!!!!!!
  • Re: dotacje z uni Autor: ~ewa098 [83.26.113.*]
    sporo pytań tu jest, a jest ktos kto na nie odpowiada?
    Czytam , czytam, i nadal nie wiem jak to jest z tymi dotacjami.. jakie trzeba miec środki wlasne aby strac sie o dotacje...Jakos nie chce mi sie wierzyc,że UE "podaruje" mi np: nowa maszyne
  • Re: dotacje z uni Autor: ~dm [83.11.38.*]
    nie UE nie podaruje maszyny, musisz najpierw kupic tę maszynę a dopiero potem dostaniesz refundacje części kosztów. musisz udokumentować, że jestes wypłącalny lub zaciągnąć kredyt.
  • Re: dotacje z uni Autor: ~Łukasz Badura [62.69.200.*]
    Witam mam takie pytanie. Prowadze działalność w zakresie usług transportowych od dokladnie roku.Zeby sie rozwinąc potrzebowałbym pożyczke w wysokości okolo 50 tys.zł najlepeij z okresem karencji. Gdzie moge ubiegac sie o taka pożyczke gdzie jest duze prawdopodobieństo dostania jej:)?.Istnieją jakieś dotacje z uni na usługi transportowe? Dziekuje za odpowiedz.
  • Re: dotacje z uni Autor: ~Śierściuch [80.55.73.*]
    Jestem oczniem 3 klasy technikum w małej miejscowości. Chciałbym zwiększyć moje szanse na zatrudnienie w przyszłości, mianowicie chciałbym być uczestnikiem kilku kursów, dla mnie nie osiągalnych z powodów finansowych oczywiście,te kursy to spawacz TIG MIG MAG oraz operator wuzków widłowych. Prosiłbym bardzo o jakieś informacje czy mogę starać się o jakieś dofinansowanie z Unii czy też pokrycie kosztów w całości. Byłbym niezmiernie wdzięczny za jakieś linki czy informacje odnośnie mojego problemu. Z góry wielkie dzięki. PROSZE PISAĆ siersciuch.dominik@interia.pl
  • Re: dotacje z uni Autor: ~aro [83.19.36.*]
    czy som jakieś dotacje z uni dla kogos kto poraz pierwszy zakłada firme i jest zarejestrowany w urzendzie pracy jako bezrobotny
  • Re: dotacje z uni Autor: ~anet [83.18.37.*]
    jestem osoba bezrobotną nie posiadam zbyt dużo funuszy a chcę założyć sklep komputerowy - jak starać sie o dotacje z uni i czy muszę przejść kurs?
  • Re: dotacje z uni Autor: ~gośka [213.199.195.*]
    jak uzyskiwane są dotacje z ue na działalnośc gospodarczą np.pizzeria jakie warunki należy spełnić
    to mój email
    molka17@o2.pl
  • Re: dotacje z uni Autor: ~DorotaB [83.6.114.*]
    chciałabym pozyskać dotacje z unii na rozwój firmy która istnieje juz 13 lat. nie bardzo sie na tym znam. słyszałam,że teraz jest to łatwiejsze? bardzo proszę o jakiś kontakt albo informacje do kogo mam sie zgłosić i jak sie tym zająć. z góry dziękuje za pomoc
  • Re: dotacje z uni Autor: ~ula [83.18.102.*]
    Chciałabym otworzyc własna działalnosc .pytanie czy spolka ta bo o tym mysle, moze otworzyc osoba zatrudniona . Jakie warunki trzeba spełnic aby otrzymac dotacje bezzwrotna.
  • Re: dotacje z uni Autor: ~Justa [83.168.96.*]
    Właśnie otwieram działalność g.(sklep)
    chciała bym uzyskać informacje o dotacjiach na zakup pojazdu aby móc zaopatrywać sklep w towar, czy wogóle jest taka możliwość.
    bardzo mi zależy na uzyskaniu konkretnych informacji jesli mozesz mi pomóc napisz juskos@op.pl
  • Re: dotacje z uni Autor: ~lucyfer [85.237.191.*]
    Zakładam działalnosc gospodarcza , zakład fryzjerski .
    chciałabym uzyskac bezzwrotną dotacje z UE .
    Bardzo prosze o pomoc w napisaniu biznes planu :)
    miki324@wp.pl
  • Re: dotacje z uni Autor: ~artur kulaga [83.16.126.*]
    witam mam pytanie jak moge zalatwic pozyczke dla bezrobotnych na otwarcie wlasnej dzialalnosci .ile mogl bym dostac .gdzie moge uzyskac wiecej informacji oprucz urzedow pracy ? bo tam nie chca udzielac informacji .i czy moge sie starac o pozyczke bezzwrotna
  • Re: dotacje z uni Autor: ~Sebastian Nowak [83.19.46.*]
    Chcę kupic mieszkanie ,czy jest mozliwosc odtrzymania jakichkolwiek dotacji Unii Europejskiej??Slyszałem ,ze ma byc cos od 2 maja,czy ktos moze mi cos pomoc na ten tamat ??
  • Re: dotacje z uni Autor: ~mariop [77.115.122.*]
    Witam

Mam 25 lata i planuje otwarcie działalności godpodarczej na własny rachunek. Chcę otworzyć serwis samochodowy.
    1. Jak i Gdzie mogę otrzymać dotacje na rzecz otwarcia działalności?
    2. Czy są jakieś dotacje bezzwrotne?
    3. Jakiego typu dotacje mogą obejmować moją działalność?

Proszę o każdą pomoc lub poradę najlepiej na maila.
    Pozdrawiam i z góry dziękuje za pomoc. Mariusz
    megi104@o2.pl
  • Re: dotacje z uni Autor: ~rafi123 [83.5.108.*]
    mariop Napisał(a):
    -------------------------------------------------------
    > Witam
    >
    > Mam 25 lata i planuje otwarcie działalności
    > godpodarczej na własny rachunek. Chcę otworzyć
    > serwis samochodowy.
    > 1. Jak i Gdzie mogę otrzymać dotacje na rzecz
    > otwarcia działalności?
    > 2. Czy są jakieś dotacje bezzwrotne?
    > 3. Jakiego typu dotacje mogą obejmować moją
    > działalność?
    >
    > Proszę o każdą pomoc lub poradę najlepiej na
    > maila.
    > Pozdrawiam i z góry dziękuje za pomoc. Mariusz
    > megi104@o2.pl

na dzien dzisiejszy moze p0an dostac dotacje z urzedu pracy w wys. do 18000 w zaleznosci od kosztorysu biznesplanu itd musi pan byc zarejestrowany jako bezrobotny min 3 mce dopiero wtedy dotacja ta jest bezzwrotna jezeli panska firma dziala na rynku min 12 mcy od momentu zalozenia dopiero wtedy jest ona bezzwrotna jezeli pana firma zostanie do roku zamknieta to musi pan oddac dotacje bezwzgledu na to czy ja pan wykarzystal czy nie przez czas pobierania niemoze pan miec zadnego innego zrudla dochodow tylko dohody z firmy zadnych umow zlecen itd poniewaz traci pan dotacje odrazu i musi pan ja zwrucic rowniez . jezeli pana firma prosperuje 2 lata od zalozenia moze pan sie starac o dotacje w wys od 25000-500000 w zaleznosci od planu inwestycji kosztorysow itd. na dzien dzisiejszy niema innej mozliwosci pozdr . wnioski i wszystko zwiazane z dotacjami dla firm kredytem leasingiem zalatwia nasza firma po wypelnieniu stosownych dokumentow odemnie otrzymanych pozdrawiam
  • Re: dotacje z uni Autor: ~anka31 [84.10.42.*]
    Mam pytanie mój mąż chce jeczcze w tym roku otworzyć firmę budowlaną,będzie zatrudnial kilka osob, chcialby zakupić samochod dostawczy i narzędzia do pracy.Czy w tej styuacji moze starać sie o dotacje z unii?
  • Re: dotacje z uni Autor: ~darekk [217.14.174.*]
    chcę zudować rzeźnię, czy są na ten cel jakieś programy czy też fundusze pomocowe z uni?
  • Re: dotacje z uni Autor: ~czeskimark [85.198.226.*]
    Witam serdecznia chcialbym uzyskac informacje na temat dotacji z UE ,
    pozyczki bezzwrotnej na otwarcie działalnosci gospodarczej .Wraz z kolegą chcemy otworzyć firme czy przysługuje nam jakiś bezzwrotny kredyt jeśli tak to jakie warunki musimy spełniać i jaka jest wysokość kredytu. Pozdrawiam Marek
  • Re: dotacje z uni Autor: ~MACANDER [83.4.106.*]
    Chciałam się dowiedzieć od kiedy można się starać o dotacje z UE na otwarcie własnej działalności gospodarczej,jaka obecnie jest przyznawana kwota i jaki jest okres czasu na wydanie tych pieniążków i czy można je wykorzystać po części na remont lokalu i wyposażenie???Dziękuje z góry za udzielenie mi odpowiedzi.
  • dotacja na wlasna dzialalnosc Autor: ~madziaaa_s [213.17.228.*]
    witam
    nie moge nigdzie znalezc informacji czy osoba bezrobotna chcaca zalozyc wlasna dzialnosc gospodarcza moze starac sie o dotacje z unii a takze do kiedy mozna skladac ewentualnie wnioski a taka dotacje???
    Bylabym wdzieczna za pomoc
    Pozdrawiam
  • Re: dotacje z uni Autor: ~komunalka [83.8.107.*]
    Witam, jestem właścicielem firmy komunalnej, gdzie mogę uzyskać informacje dotyczące dotacji z UE na rozszerzenie mojej działalności? Pozdrawiam!
  • Re: dotacje z uni Autor: ~daga [62.103.218.*]
    Chce otworzyc w Grecji restauracje szybkiej obslugi, czy mozliwe jest otrzymanie dotacji z unii?Czy aby otrzymac musialabym miec greckie pochodzenie albo wyjsc za maz za greka?
  • Re: dotacje z uni Autor: ~slawer [83.19.161.*]
    czy z uni europejskiej można uzyskać jakieś dotacje na cele ochotniczej straży pożarnej??Jeśli się ktoś orientuje w tym to prosze o kontakt.Pozdrawiam
  • Re: dotacje z uni Autor: ~karol9940 [83.17.127.*]
    Joachim Ball - przedstawiciel Komisji Europejskiej - jedyne spotkanie w Polsce!

Centrum Transferu Technologii Politechnika Krakowska zaprasza na spotkanie z Joachimem Ballem, przedstawicielem Dyrektoriatu ds. Badań i Przedsiębiorstw Komisji Europejskiej:

Finansowanie innowacji ze środków Komisji Europejskiej

Spotkanie poświęcone zdobyciu dofinansowania z 7 Programu Ramowego odbędzie się 16 marca 2006 r. i jest skierowane wyłącznie do firm i instytucji badawczych z Małopolski.

Przykładowe tematy, o których opowie Joachim Ball:

- dofinansowanie przedsięwzięć ze środków KE
    - warunki otrzymania funduszy na innowacje
    - korzyści z udziału w dofinansowanych projektach
    - profesjonalne przygotowanie do przyszłych konkursów projektowych?

Więcej informacji:

http://www.transfer.edu.pl/?action=showArticle&articleID=567
  • Re: dotacje z unii Autor: ~Piotr Krajewski [80.55.46.*]
    Witam!
    Proszę o pomoc w mojej sprawie.
    W czerwcu ubiegłego roku ukończyłem studia. Chcę założyć działalność gospodarczą (poprzednio prowadziłem ją tylko raz w roku 2004 -takie były wymogi firmy, w której pracowałem).
    Obecnie jestem bezrobotny. Czy mogę ubiegać się o pożyczkę bezzwrotną i na jakich zasadach (również w jakiej wysokości) mogę ewentualnie ją otrzymać?
    Będę wdzięczny za jak najbardziej szczegółowe informacje.
    Pozdrawiam serdecznie,
    Piotr Krajewski.
  • Re: dotacje z uni Autor: ~Andrzej s [212.180.161.*]
    Dzięń dobry
    Mam zapytanie ; chce zakupić urządzenia do spawania i kilka maszyn oraz zalożyc działalnośc gospodarcza gdzie szukac info na temat pożyczek bez poręczycieli pozdrawiam
  • Re: dotacje z uni Autor: ~ballanga [83.11.137.*]
    Oczywiście to nie wszystkie informacje, zawsze należy zapoznać się z wytycznymi lub regulaminem:
    1. Bezzwrotna dotacja z Urzędu Pracy. Udać się do najbliższego urzędu pracy i dowiedzieć się szczegółów - dotacja około 10 tyś zł.
    2. Działanie 2.5 PROMOCJA PRZEDSIĘBIORCZOŚCI ZPORR gdzie można starać się o tzw. 700 zł/miesiąc na pół roku lub dotacje do 5000 Euro (75% dofinansowania) lub/i szkolenia, doradztwo. Niestety-nie jest to działanie bezpośrednio adresowane do firm. Pośredniczyć będą instytucje okołobiznesowe. Warto zainteresować się gdzie w danym województwie są przyjmowane wnioski do działania 2.5 (są to Urzędy Marszałkowskie lub Regionalne Agencje Rozwoju)i dowiedzieć się, kto otrzymał dotacje na działanie 2.5 ZPORR i tam się udać... Dla firm powstających. Dotacja przeznaczona przede wszystkim na środki trwałe, doradztwo, ale nie tylko.
    3. 3 możliwość to działanie 3.4 MIKROPRZEDSIĘBIORSTWA ZPORR. Wnioski też są przyjmowane albo przez Urzędy Marszałkowskie lub Regionalne Agencje Rozwoju. Działanie adresowane dla mikroprzedsiębiorstw (do 9 zatrudnionych), dla ludzi prowadzących działalność gospodarczą PONIŻEJ 3 lat, maksymalna dotacja 50 000 Euro, brak minimum. Dofinansowanie uzależnione jest od miejsca - od 35% do 65% wartości projektu. Także przeznaczenie na środki trwałe, ale nie tylko.
    Na razie tyle. Czasem pojawiają się programy, w ramach których można wziąć pożyczki nisokooprocentowane. Warto śledzić regionalną prasę. I zajrzeć
    http://www.bgk.com.pl/fundusze/inne/absolwent.jsp
    To kredyt (a dla chcących rozpocząć jest ich jak na lekarstwo), ale dla młodych ludzi chcących rozpocząć działalność gospodarczą i nie tylko. Proponuj po prostu poczytać.. Pozdrawiam
    Na pytanie dokładnie gdzie (co do działania 3.4,2,5) nie odpowiem,bo to zależy od województwa.Zawsze chętnie pomogę.
  • Re: dotacje z uni Autor: ~racjonalista [83.20.33.*]
    Oj ludzie...jeśli nie potraficie korzystać z internetu i wpisać w google hasła takie jak: ZPORR,fundusze,Unia Europejska,doradztwo,firma,inwestycje,pożyczki itp. to w ogóle zapomnijcie o prowadzeniu własnej firmy...Faktem jest,że oficjalne strony są często nieaktualne albo napisane jakimś żargonem prawniczo-ekonomicznym. Dlatego właśnie moim zdaniem jedynym sensownym wyborem są firmy doradcze-koniecznie sprawdźcie ich zrealizowane projekty!
    Druga sprawa-Unia nie daje pieniędzy tak po prostu na rozkręcenie własnego biznesu. Środki trzeba najpierw mieć, nawet w formie kredytu, a dopiero później otrzymuje się refundację, i to też nie całej sumy.
    Poza tym pytanie o takie rzeczy na tym foru mija się z celem, doradcy chcą na tym zarobić, nie będą tu pisać porad za darmo. Zresztą każda firma wymaga indywidualnego podejścia i na takie pytania nie da się odpowiedzieć w jednym zdaniu...
    PS byłam na szkoleniu z funduszy UE i powiem jedno-często wniosek liczy ponad 50 stron,trzeba wiedzieć co i jak napisać,także nie polecam samodzielnego wypełniania wniosków osobom niezorientowanym.
    Powodenia życzę wszystkim przyszłym i obecnym przedsiębiorcom:) Może doczekamy się kiedyś likwidacji haraczy zusowskich i wprowadzenia liniowego 15%...
  • Re: dotacje z uni Autor: ~Dotacja [83.18.104.*]
    Podzielam zdanie koleżanki powyżej. Z jednej stony dla kogoś nie zorientowanego wniosek czy biznes plany nie rzeczą łatwą do napisania. Jeżeli chcecie cos poczytać o dotacjach to wejdzie na stronke www.dotacja.gaa.pl Tam macie wszystko napisane co i jak. Pozatym widzę, ze ballanga oferuje swoja pomoc - ja też służe radami, informacjami o pomocą w wypełniemiu wniosku czy biznes planu. Więc jest zawsze ktos kto wam coś poradzi jak co zrobic. Wystrczy napisać mejla. Możecie też komuś zlecić wypełnien wniosku i biznes planu, wtedy wasz problem szybko zniknie. Pozdrawiam
  • Szukam... Autor: ~justyna [83.4.223.*]
    Witam!
    Nazywam się Justyna od pewnego czasu myśle o otwarciu własnej działalności - szukam osoby, która mogłaby w jaki kolwiek sposób pomóc, doradzić itd...
    Ps: Interesuje mnie każy komentarz...
    Pozdrawaim...
    (Czy można liczyć na jakoż kolwiek dotacje z unii...?)
  • Re: dotacje z uni Autor: ~Karol Dudczak [80.53.147.*]
    Witam

Mam 23 lata i planuje otwarcie działalności godpodarczej na własny rachunek. Chcę otworzyć firmę transportową.
    1. Jak i Gdzie mogę otrzymać dotacje na rzecz otwarcia działalności?
    2. Czy są jakieś dotacje bezzwrotne?
    3. Jakiego typu dotacje mogą obejmować moją działalność?

Proszę o każdą pomoc lub poradę najlepiej na maila.
    Pozdrawiam i z góry dziękuje za pomoc. Karol
    karol_dudczak@op.pl

• Re: dotacje z uni Autor: ~zajac [83.26.244.*]
    mam pytanie czy jest mozliwe uzyskanie dotacji dla jednostki osp na zakup łodzi dla potrzeb sekcji ratownictwa wodnego. koszt takiej łodzi to ok 10000 zł. prosze o informacje jezeli ktos moglby mi pomóc
  • Re: dotacje z uni Autor: ~Ada [83.25.95.*]
    Chciałąbym częsc domu przeznaczyć na pensjonat czy mam szanse na dotacje?
  • Re: dotacje z uni Autor: ~Maddi [213.199.196.*]
    Witam.Mam 25 i chciałabym otworzyc z kolezanka własna działalnosc gospodarcza. Marzy mi sie prowadzenie solarium np. dwa łozka na poczatek. Niestety nie mam oszczednosci i dlatego chciałabym sie dowiedziec czy moge uzyskac jakies dotacje z uni europejskiej. Jezeli nie,gdzie moge szukac pomocy. Bardzo prosze o pomoc. Pozdrawiam serdecznie.
  • Re: dotacje z uni Autor: ~Dawid S [83.26.119.*]
    Witam. Chciałbym założyc własną firme transportową. Chciałbym zakupić 2 samochody ciążarowe oraz 1 dostawczy do 3,5 t. Moje pytanie czy moge uzyskać jakieś dotacje z UE, jeśli tak to jakie.
  • Re: dotacje z uni Autor: ~Dawid W. [83.10.121.*]
    Witam! CHCIAŁBY UZYSKAĆ INFORMACJE NA TEMAT KREDYTÓW NA ROZPOCZĘCIE DZIAŁALNOŚCI GOSPODARCZEJ. JAK, GDZIE, MOGĘ SIĘ UBIEGAĆ O TAKI KREDYT, JAKIE WARUNKI MUSZĘ SPEŁNIĆ? MAM POMYSŁ NA FIRMĘ POTRZEBUJE JAKES 5000 ZŁ. NA STARCIE. DZIĘKUJĘ Z GÓRY POZDRAWIAM SERDECZNIE.

• Re: dotacje z uni Autor: ~Sebastian Łasecki [83.16.37.*]
    witajcie!! ja w sumie z taką sprawą!! w pażdzierniku idę do wojska a po wojsku chciałbym założyć własną firme.... interesuje mnie w jaki sposob mozna otrzymac dotacje na zalozenie wlasnej dzialalnosci?? jaki musze posiadac kapital i czy musi on byc zaksiegowany???? jakie warunki oprocz skonczonego wojska musze spelnic?? i ile moge otrzymac pieniedzy??? Z góry dziekuje za wszystkie odpowiedzi i pozdrawiam
  • Re: dotacje z uni Autor: ~siwy19 [213.186.92.*]
    prosze powiedzcie mi ajk otrzymac mozna dotacje z up lub UE na otwarcie działalnośc gospodarczej
  • Re: dotacje z uni Autor: ~t.czopek [87.205.5.*]
    Szanowna Pani Agnieszko
    Czy może wie Pani już jak uzyskać taką dotację na prawo jazdy z ue
    Bardzo proszę o poradę
    Pozdrawiam
    Tomek
  • Re: dotacje z uni Autor: ~AGNIESZKA DZIUBA [195.136.248.*]
    CHCIAŁABYM SIE DOWIEDZIEC NA TEMAT DOFINANSOWANIA PRZEZ FUNDUSZ UNII EUROPEJSKIEJ NA PRAWO JAZDY W WOJ.MAŁOPOLSKIM GDYZ SLYSZLAM ZE JEST TAKA MOZLIWOSC!!BARDZo PROSZE O SZYBKĄ ODPOWIEDZ .pOZDRAWIAM AGNIESZKA Z kRAKOWA.
  • Re: dotacje z uni Autor: ~Anna Kuc [80.55.121.*]
    Anna Kuc Napisał(a):
    -------------------------------------------------------
    > CHCIAŁABYM SIE DOWIEDZIEC NA TEMAT DOFINANSOWANIA
    > PRZEZ FUNDUSZ UNII EUROPEJSKIEJ NA PRAWO JAZDY W
    > WOJ.MAŁOPOLSKIM GDYZ SLYSZLAM ZE JEST TAKA
    > MOZLIWOSC!!BARDZo PROSZE O SZYBKĄ ODPOWIEDZ
    > POZDRAWIAM Ania

• Re: dotacje z uni Autor: ~katarzyna7546 [87.205.189.*]
    dla Ciebie specjalnie odpowiedź: zgadzam się całkowicie...
  • Re: dotacje z uni Autor: ~same pytania [213.238.78.*]
    Same pytania ani jednej odpowiedzi... lipne forum :))
  • Re: dotacje z uni Autor: ~help [83.29.133.*]
    Witam. Niestety nie zgadzam się z pana wypowiedzią. Ja staram się odpowiadać indywidualnie na niektóre pytania dotyczace finansowania działalności gospodarczej wysyłając odpowiedzi mejlem ponieważ do każdego pytani podchodzę indywidualnie. Więc jeżeli ktoś ma jakieś pytania niech zostawia je na forum bądź też pisze na moejego mejla help25@wp.pl - Zawsze odpowiadam na każdego mejla starając się nieco nakierować odpowiednią osobę na odpowiedni tor...
  • Re: dotacje z uni Autor: ~aniaWEGI [81.170.34.*]
    chcialabym sie dowiedziec czy jest mozliwosc o dofinansowanie z

ue narozszezenie dzialalnosci. firma istnieje ok. 3lat jest to zaklad fryzjerski znajdujacy sie w domu.potrzebne pienadze ok.30 000zl
  • Re: dotacje z uni Autor: ~ADAM APLIK [217.116.100.*]
    WITAM CHCIAŁBYM SIĘ DOWIEDZIEĆ CZY MAM JAKIEŚ SZNSE DOSTAC POMOC UNIJNĄ NA ZAKUP KOMPLEKSU ROZRYWKOWO-BIZNESOWEGO KOMPLEKS TEN WYCENIONY JEST NA 2.000.000 PLN - OCZYWISCIE MOWA JEST O NISKO OPROCENTOWANYM KREDYCIE WIEM IŻ TAKIE SĄ PRZYZNAWANE OCZYWIŚCIE DYSPONUJĘ RÓWNIEŻ WŁASNYMI NŚRODKAMI FINANSOWYMI POTRZEBOWAŁ BYM 1.300.000 PLN PROSZĘ MI PODAĆ INFORMACJĘ O TAKOWEJ POMOCY Z WYRAZAMI SZACUNKU adamski.
  • Re: dotacje z uni Autor: ~tomekkkkkk [83.18.173.*]
    witam mam pytanie mam 20 lat i chciałbym zając sie pracą na roli czy możliwe jest dostanie pieniędzy na kupno ziemi i na jej zagospodarowania?????