Cudów nie będzie dziś bujanie raczej w tym przedziale a co gruby planuje wydaje się że w pewnym momencie spusci banki tylko kiedy oto pytanie szkoda że niema Sasina on by coś palnoł zaraz
Napisałem wcześniej że niedźwiedzie będą dzisiaj bardzo bardzo biedne. Pewnie większość pomyślała że prognozuję jazdę do nieba a mnie chodziło o to że na tym początkowym wyciągu zamkną swoje S na stracie aby za "chwilę" patrzeć jak rynek zawraca.
Jeszcze kilka mies temu byli tacy co opowiadali jak to banki będą bankrutować-a tu upsssss rekord za rekordem. No i jak to teraz mogą Ci sceptycy skomentować? Alior stopa dyw - 4-5% PKO BP -ok 10% Pekao SA - ok 10%
no nie wiem czy jakiś większy spadek się szykuje na bankach? Posiadacze akcji kupowanych np. Pekao SA po 70 zł, to blisko 20% wartości dostaną zwrotu w dywidendzie-ja bym nie sprzedawał ;-)
Ja mam PKO większość kupione w przedziale 60-70zł i trzymam, aż dywidenda będzie <8%. A że mogę sprzedać z 250% zyskiem, a jak będzie 350%? co spekuluje to spekuluje, ale część portfela mam "spokojnego" i tam są obligacje, spółki dywidendowe itd. Ten portfel nie zna SL :) i rośnie sobie to sobie rośnie, spada to spada, długoterminowo wygrywa z inflacją i o to chodzi. Co do spekuły to obecnie trzymam L wzięte wczoraj, a co będzie zobaczymy zysk jest, ale tylko 12pkt więc czekam na więcej. Jak spadną poniżej 2400 na kasowym to ewakuacja.
Cofnięcie na naszym kontrakcie jest wynikiem realizacji szybkich zysków. Po takich danych dociągniemy rosnąc do końca sesji a później to zdecydują Amerykanie co dalej. Lucek miał nosa :-)
Byki ostrożnie podchodzą do dalszej gry a część z nich wychodzi realizując zysk lub mniejszą stratę. Niedźwiedzie powoli dają za wygraną bo przy takiej reakcji rynków bazowych trudno teraz oczekiwać spadku. Czyli wielka niewiadoma.
Wzorowo rozegrali sesję. Wczoraj skończyli na wsparciu. Dziś przetestowali poprzednie wsparcie a teraz opór od dołu (nie dojechali ale...). Po 14 zejście do wsparcia i odbicie od niego. Teraz zobaczymy na ile skuteczne odbicie. Raczej słabość widać a odbicie na fali otoczenia i Jankeskich danych. Ale raczej w takim otoczeniu i przy tak mocnych bankach nie ma co myśleć chwilowo o łamaniu 2419-20. Zobaczymy co zrobi Jankes bo według mnie banan słaby i jak miś dostanie wsparcie z otoczenia może jednak dół testować. Niech się kotłuje :-)
Coś mi się ubzdurało że krótka sprzedaż na Orlenie ma się ku końcowi i fundusz hedgingowy odpowiedzialny za tę strategię zniknie z zestawienia KNF RSS.
hipoteza za tymi wzrostami jest taka, że surowce będą spadać, a produktywność gospodarek będzie rosnąć poprzez AI i nowe technologie, DAX w tej chwili nie zasługuje na taką wycenę, ale co tam DAX i US wyceniają spółki na kilkadziesiąt lat do przodu. Dodajmy do tego słabnący do złotówki dolar i mamy spadki na KGHM. Jak złotówka za bardzo się umocni to teoretycznie też chyba nie dobrze, bo będzie za drogo dla jankesa, a on lubi tanio kupić i drogo sprzedać.
Czegoś takiego dawno nie było, nawet wzrost 4% banków nie pomaga bykom. Słabo to wygląda. Trzeba liczyć tylko na Jankesa, że wysoko dziś skończy na koniec dnia.
Czy Wy uważacie, że shortujący akcje zadowolą się 5 zł na sztuce? No może na Cyfrowym Polsacie :-))) to jest proces i oni zrzucą 50% ceny wtedy może się zadowolą-może wtedy-choć to może być za mało. Jutro czeka nas rakieta :-) Chyba nie ma nikt wątpliwości
Banki już po korekcie i cały czas mocne, pozostałe walory mocno wyprzedane, moim zdaniem jutro szykuje się niespodzianka i mocne UP tym razem bez zgaszenia.
Taniec na wulkanie trwa w najlepsze. Marzec będzie kluczowy. Wystarczy przypomnieć przysłowia: "jak starzec przeżyje marzec...", "w marcu jak w garncu", "sprzedaj na babola", "niedźwiedzie budzą się ze snu zimowego w połowie marca". Reverse repo się kończy, jeśli szybko nie obniżą stóp w USA to będzie bieda. Ja to widzę, że dalszy ciąg hossy w październiku 2024.
Mnie przed L wzbrania taka myśl ,Z kpo ogłosili że 1.5mld dadzą rolnikom a inwestycje Kpobsa realizowane z płatnościami na koniec zadania to z kad w takim razie weźmie na to kasę ? I masowa się sama myśl ja wiem, drugie PiS tak zadłużył i rozkradli a na koniec poblokowal możliwości finansowe kraju że nie za bardzo mają pomysł platwormersi co zrobić, ach stare czasy PGE kapitał zapasowy a nie dywidendy nie sugerować się bo to moje przykre doświadczenia.
Pocieszanie się nic ci nie pomoże. Jedyne wyjście to bardzo bolesne ucięcie straty z krótkiej pozycji i po krótkiej obserwacji rynku przejście na wygrywającą długą stronę. Do S zawsze możesz wrócić. Takie są realia tego biznesu i pewnie nie tylko ty hodujesz stratę na krótkich ale inni się do tego nie przyznają.
Dzisiaj na fiksingu były bardzo duże obroty na Orlenie i KGHM-ie, spółkach bardzo przecenionych w ciągu kilku ostatnich sesji. To pewnie rozliczenie jakiejś kombinacji pewnie związanej z końcem miesiąca. Jak banki nie spadną a te spółki odbiją w górę to WIG20 pójdzie do góry kilka procent.
Widzę to że jednak pewnie wyjdą gora bo banki tak pompują że szok sztucznie czy nie jest jak jest. Obrócić się może trzeba było fakt bo rynek L i nikogo nic.
Jutro od rana pewnie góra , Jankes dalej walczy o nowe szczyty. U nas jakby jutro bardziej spadło, to już by się zrobiło nieciekawie , także pewnie powyciągają to na dobry początek miesiąca a później się zobaczy
Cala Azja zgodnie rośnie, także niemiecki dax i amerykańskie futy. Będzie się działo. Jak widać, nie zawsze oczywiste rozwiązania są proste. Zobaczymy, czy anulują RGRa.
Lop dalej w górę, baza zmniejszyła się do 2pkt, ktoś dopakował szortów na wczorajszym zamknięciu.
Stoimy na krawędzi RGRa odwracającego trend i być może dzisiaj będzie pozorowana obrona, ale z optymizmem bym uważał.