Dnia 2023-10-25 o godz. 14:36 emeryt_giełdowy napisał(a):
> Dnia 2023-10-25 o godz. 09:39 kat76 napisał(a):
> > Emerycie niczym się nie wykazałem. Będąc Polakiem jestem przekonany (jak widać błędnie), że takie sytuacje to jak chleb powszedni i są znane każdemu, komu Polska nie jest obojętna.
>
> 1/ Wybacz, pisząc "wykazałeś się" miałem na myśli to, że zaskoczyłeś mnie podając przykład Pana Muszyńskiego (celowo nie piszę Profesora). Znamy się od lat i nigdy bym nie podejrzewał, że posiadasz wiedzę i kwalifikacje, aby świadomie wyciągnąć ten przykład. Jestem przekonany graniczącą z pewnością, że ktoś musiał ci tą sprawę podsunąć. Jestem przekonany, że 99% prawników to co napisał P. Muszyński, mówiąc kolokwialnie olała. A co dopiero mówić o społeczeństwie, które nie czyta, nie analizuje, nie wyciąga wniosków. Nie bez przyczyny Kurski mówił "ciemny lud wszystko kupi", J. Korwin-Mikke mówił cyt. "programy partyjne są dla ciemniaków, a o wyborcach d_bile - (muszę niestety zastosować taką formę, gdyż automat cenzury działa).
> 2/ Nie będziemy się przebijać przykładami kto, kiedy i dlaczego naruszył zasady demokracji i praworządności. Jest to bezsensowna i mało konstruktywna przepychanka. Dlaczego? Dlatego, że łamanie praworządności i demokracji to proces, a nie pojedynczy przykład.
>
Dla mnie ten proces rozpoczął się już w roku 2015, kiedy z ław Sejmowych PiS usłyszałem taką frazę "o woli ludu, która daje mandat do rządzenia". Później, poszło jak z płatka. PiS mając pod kontrolą wszystkie organy władzy ustawodawczej (Sejm i Senat) , Prezydenta, bez trybu i z szybkością PENDOLINO wprowadzał rozwiązania, o których sam Kain żoliborski mówił, że demokracja nie znosi monopolu jednej partii. Rozumiem, że czytasz i oglądasz na YT - Kaczyński o demokracji.
> 3/ Napisałeś "praworządność została niestety zniszczona w 2010 roku,... ". Ja zdałem pytanie "Wiesz co łączy rok 2008 z rokiem 2023?". 777777 - napisał "pewnie katastrofa smoleńska i powierzenie śledztwa rosji ?" - poczekałem co sam odpowiesz.
> Teraz mogę Ci napisać, co łączy rok 2008 z rokiem 2023 - GOŁĘBICA, szpital na peryferiach i doktor Strosmajer
https://www.youtube.com/watch?v=cvMl9YNqYiY .
> Rozpoczęło się od katastrofy samolotu CASA do BMW na A1, który z szybkością 250 km/h morduje 3 osoby, a praworządność jest zamiatana pod dywan.
> To co się stało w 2010 to nie była katastrofa, zamach, czy jak to ostatnio powiedział Macierewicz tragedia.
> To była jedna z dwóch największych (nie)świadomych ZBRODNI głupoty polskiej XXI wieku.
> 4/ Oglądałem wystąpienie doradcy TUSKA Morawieckiego. Cały czas zastanawiam jak można tak kłamać, oszukiwać, mataczyć i dezinformować. Kto tego faceta wychował, kto kształtował jego kręgosłup moralny i etyczny, kto go rozgrzesza z tej hipokryzji i zakłamania. Jak można nie widzieć i nie słyszeć tego co ten katolik i prawicowiec wyprawia. 8 lat to wystarczająco długi okres czasu, aby tą moralną nędzę odesłać na szczaw i mirabelki.
>
> Kończę wątek polityczny. Od przyszłego tygodnia przechodzimy na gospodarkę i jej element GPW.
>
>
Celowo pominąłeś w swoim wywodzie, że to PO jesienią 2015 rozpoczęło łamanie Konstytucji wybierając nieprawidłowo sędziów do TK ? Tym samym dało PiSowi pretekst do unieważnienia tamtej decyzji i obsadzenia TK swoimi...