ty i te twoje starty to mozecie co najwyzej brac udzial w redbull skok do wody. tyle sie opisales, namaciles, fal naliczyles i sumarycznie zostal juz tak pocisniety przez rynek, ze powinienes schowac sie w cieniu, zostawic gielde i isc pracowac nawet za minimalna bo lepiej na tym wyjdziesz
"Obecnie alokacja OFE w polskie akcje sięga średnio 75,5 proc., natomiast zgodnie z założeniami projektu ustawy w funduszach tych akcje mają stanowić 88 proc. aktywów i stąd ma zrodzić się popyt na krajowe spółki"
Tak według mojego rozumowania ale nie wiem czy dobrze myślę. Jeśli OFE oddadzą 15 % opłaty przekształceniowej to aktywa spadną o 15 %. (Nie do końca to słuszne założenie bo część przejdzie do ZUS). Gdyby policzyć 15 % od całych aktywów nie odliczać tego co do ZUS to uwzględniając aktywa niższe o 15 % wtedy obecny poziom kwotowy akcji to przy niższych aktywach wychodzi akurat wymagane 88 %.
Jeszcze jedno odnośnie PPK. Tak teoretycznie. Ktoś zapiszę się teraz za rok dwa może być kryzys i konkretna korekta na bazowych - nas też to nie ominie. Jak wtedy taka osoba zobaczy ile kasy mu ubyło to nie wiem czy dalej będzie chciała być w PPK a czym miałby się skusić ktoś nowy. Mówienie że odsetek w PPK będzie się zwiększał to bajki. Straty w czasie bessy w OFE ludzie przeboleli bo nie mieli wyboru ale w PPK jak zobaczą że mniej zarabiają bo część pensji idzie na PPK a dodatkowo jak zacznie jeszcze tracić PPK to mogą go pożegnać. Jedno jest pewne zarządzający wyjdą na swoje tak jak z OFE było bo prowizje to coś pewnego tak jak podatki.
Podatku nie musisz płacić w całości a opłatę przejściową z OFE do IKE musisz. Ciekawe jak ZUS zaksięguje akcje przekazane z OFE. Po cenie z dnia przekazania ? A jak cena się będzie zmieniać to zrobią korekty bilansu ? Akcje mają być przekazane do TFI Polskiego Funduszu Rozwoju i nie ma gwarancji zachowania ich wartości podobnie jak w IKE. To cały "urok" kupowania akcji na emeryturę.
coz, wsparcie obronione w okolicy 2165 o czym dawno pisalem. zamkniecie dnia na powyzej 2191 to juz byczy sygnal. zasieg - 2236 , nastepnie korekta w okolice 2136 tak to widze na chwile obecna. jeszcze wirtualna graczka od zajmowania pozycji po fakcie i chwalenia sie pisze, ze ma eski dzis po oczywistym i klasycznym wyciagu takze zajmujemy pozycje