Forex jest globalnym, międzynarodowym rynkiem walutowym. Został zbudowany na bazie ... Co jest lepsze, Forex czy zwykła giełda? Strategie forex ... Decyzja, gdzie inwestować – na giełdzie czy rynku Forex Forex czy Giełda? Gdzie lepiej inwestować i co wybrać ? link Teoria: link
1) Od 2017 czytalem sobie o inwestycjach, gieldzie
2) Zrobilem sobie liste 15 sensownych spolek: a) C/Z<12, b) ponad 10 lat na rynku c) placi regularnie dywidendy, d) cisza na forach (brak spekulantow na danej spolce).
3) Poczekalem 3 lata na okazje: spadek o 50% ceny. Kupowalem na COVID wyprzedzy.
4) Nie sprzedaje, czekam az same zbankutuja. Nie dam zarobic ani spekulantom, ani maklerom.
5) W razie mojej smierci Junior przejmie papier.
Jesli spolka do tej pory nie zbankrutuje to znaczy ze dokonalem dobrego wyboru i Junior przejmie same dobre akcje.
6) Oszczedzam i czekam na kolejna okazje czyli kolejny "koniec swiata".
Pozdrawiam
Tu cześć ludzi ma jakieś pojęcie może 10%. Reszta to barany wzrostowe poczytasz to zrozumiesz non stop wystrzały. Nikt nie widzi w takim Orlenie zagrożeń, 90% dostaje ślinotoku przy czytaniu raportów Q, no i nikt tu nie traci tylko czasami ja. Moja zasada to nie kupować na zielonym nigdy, lepiej stracić okazje niż kasę, nie sprzedawać na czerwonym. chyba że przeczytasz pare naprawdę kiepskich info i zrozumiesz że spółka tonie ,a one się zdarzają ,czasami lepiej uciec odrazu nie czekać aż reszta zaskoczy i ruszy z wyprzedażą , również być cierpliwym i czekać na podbitkę jak zostałeś na peronie, i trzeba mieć instynkt tego się można troszkę nauczyć , ale najlepiej go mieć. I dobrze mieć jakieś pojęcie o ekonomii i czytać ze zrozumieniem raporty i znajdować info to co jest mało dostępne. Dobrze z biegiem czasu kupic pare papierów na Londyńskiej żeby się oswoić . Giełda to nie zabawa można utopić tak samo szybko jak zarobić . Nie ma systemu na Lotto i systemu na giełdę .
https://assay.pl/consulting/badania-rynku/ Żeby wiedzieć co i jak i do tego kiedy powinno oprzeć sie wiedzzenie na wróżeniu z fusów ale na badaniach marketingowych
NO to zależy od sytuacji a świecie i aktualnych notować. Trzeba analizować by miec pojęcia albo skorzystać z usług profesjonalistów. Na przykład giełda w turcji https://generali-investments.pl/contents/pl/klient-indywidualny/generali-akcje-turcja pokazuje jakie są tendencje.
Oszczędzanie przecież do skarpety jak wiadomo nie ma najmniejszego sensu bo pieniądze przy obecnej inflacji tracą na wartości, to zacząłem sobie korzystać z darmowej aplikacji wealthseed. Tam zakupiłem sobie jednostki uczestnictwa w kilku różnych funduszach inwestycyjnych i co ważne bez żadnej opłaty wstępnej ( każdy bank chciał za zakup jednostek uczestnictwa w danym funduszu prowizję), a dodatkowo mam tam dostęp do akcji, ETF-ów jak i zwykłego konto w złotówkach. Spoko bo mam wszystko w jednej apce, która jest mega prosta i intuicyjna. Polecam https://app.wealthseed.eu/on/onboarding/?source=AMBA490KW
Chciałbym podzielić się swoimi przemyśleniami na temat inwestowania. Oczywiście, każdy inwestor ma swoje własne strategie i podejście do rynku, ale mam kilka ogólnych zasad, które mogą pomóc początkującym inwestorom.
Kupno i sprzedaż akcji:
Kiedy kupować? Moim zdaniem, dobrym momentem na zakup akcji jest, gdy firma ma silne fundamenty, perspektywy wzrostu i niska wycenę. Warto również śledzić wiadomości związane z firmą, branżą i ogólnym stanem gospodarki, aby zrozumieć, jakie czynniki mogą wpływać na cenę akcji. Kiedy sprzedawać? Decyzja o sprzedaży akcji może być trudna, ale warto wziąć pod uwagę kilka czynników. Jeśli firma zmaga się z problemami finansowymi, spadkiem sprzedaży lub innymi negatywnymi sygnałami, może być to znak, że czas sprzedać. Warto również zastanowić się, czy osiągnięto zamierzony zysk lub czy zmieniły się nasze cele inwestycyjne. Wykorzystywanie zleceń:
Limitowane zlecenie: Jest to rodzaj zlecenia, które pozwala nam określić maksymalną cenę, za jaką jesteśmy gotowi kupić lub sprzedać akcje. Jest to przydatne w sytuacji, gdy chcemy kontrolować cenę, ale nie jesteśmy pewni, czy transakcja zostanie wykonana. Stop-loss: To zlecenie, które pozwala nam ustawić maksymalną stratę, jaką jesteśmy gotowi ponieść na danej inwestycji. Jest to ważne narzędzie, które pomaga nam chronić nasz kapitał i unikać większych strat w przypadku nagłego spadku ceny akcji. Oczywiście, to tylko ogólne wskazówki, a każdy inwestor powinien dostosować je do swojej strategii i tolerancji ryzyka. Warto również pamiętać, że inwestowanie niesie ze sobą ryzyko, dlatego ważne jest dokładne badanie i rozwaga przed podejmowaniem decyzji inwestycyjnych.
Mam nadzieję, że te wskazówki będą pomocne dla początkujących inwestorów. Czekam na Wasze opinie i pomysły na temat inwestowania!
to tylko wie goldmann i sax... i paru innych żydków....a Ty jak ci się uda ...to coś wyrwiesz dla siebie ...albo tak cię zrobią ...że zapamiętasz na lata...