a gdzie ja cos takiego napisalem, ze mnie nie ma ?, mnie nie tak łatwo wyskoczyć :)
a tu masz nowy tekst::
Astarta Lider zyskuje na kryzysie
Ukraiński potentat cukrowniczy wyjątkowo dobrze radzi sobie z ciężką sytuacją gospodarczą nad Dnieprem. W III kwartale spółka zwiększyła rok do roku liczone w hrywnie przychody o blisko 65 proc., do 340,9 mln UAH.
Wiktor Iwanczik, prezes Astarty, uważa, że ceny cukru na Ukrainie nie powinny w najbliższych kilkunastu miesiącach spadać. Notowana na GPW spółka powinna skorzystać na problemach konkurencji i umocnić pozycję na rynku.
Na czysto Astarta zarobiła w minionym okresie 27,7 mln UAH (20 mln UAH w III kw. 2008 r.). Wyrażone w euro wyniki są dużo słabsze (wzrost przychodów o około 1 proc., do 28,8 mln euro, 17-proc. spadek zysku, do 2,35 mln euro), co jest rezultatem deprecjacji ukraińskiej waluty.
Wyniki spółki są imponujące, biorąc pod uwagę kiepską kondycję branży rolno-spożywczej na Ukrainie, wywołaną problemami z finansowaniem działalności. – Wielu naszych konkurentów musiało ograniczyć lub wręcz wstrzymać działalność. Najgorzej wygląda sytuacja rolników, a ich problemy sprawiają, że fabrykom brakuje surowca – mówi nam Wiktor Iwanczik, prezes Astarty.
Między innymi dlatego ceny cukru na Ukrainie (blisko 6,5 tys. UAH za tonę w październiku) niemal się podwoiły od początku roku, a w przyszłym roku, ze względu na przewidywany deficyt, mogą wzrosnąć do ponad 7 tys. UAH za tonę. Dla Astarty, której blisko 60 proc. przychodów pochodzi ze sprzedaży cukru, najbliższe lata powinny być bardzo dobre. :) :)
Notowany na GPW koncern w dużo mniejszym stopniu odczuwa problemy z podażą surowca. Powód – blisko 90 proc. przerabianych buraków pochodzi z własnych upraw. Dzięki temu lider ukraińskiego rynku cukru powinien zwiększyć udział w rynku z 15 proc. w minionym roku handlowym (wrzesień 2008 – sierpień 2009) do 19–20 proc. obecnie. – Chcemy zmniejszać zależność od obcych dostawców, dlatego zamierzamy coraz więcej ziemi przeznaczać pod uprawę buraka – zapowiada Iwanczik.
Astarta chce również zwiększyć areał dzierżawionej ziemi ze 175 tys. hektarów obecnie do 200 tys. w 2010 r. Koncern na razie pozostanie jej najemcą, ponieważ wbrew oczekiwaniom moratorium na sprzedaż ziemi nie zostało w tym roku zniesione. – Wygląda na to, że przy obecnym układzie politycznym odblokowanie rynku ziemi nie jest możliwe – mówi Iwanczik. Sytuacja może się zmienić po styczniowych wyborach prezydenckich na Ukrainie i prawdopodobnych przyspieszonych wyborach parlamentarnych. – Nie oczekujemy jednak, by moratorium na sprzedaż ziemi zostało zniesione wcześniej niż w 2011 r. – ocenia Iwanczik.
Miałbyc odpoczynek i mała konsolidacja a tu widzę rajd!!! Kupiłem mały pakiecik 1/5 tego co chcialem gdy byla cofka -5%. Wiecej sie nie udalo :( :(
Teraz nie wiem czy kupowac czy dalej czekac :( chcialem kupic wiecej.
PS. Jaki to ma horyzont? Nadal 50zl? W takim tempie to bedzie stówa do wiosny. Prosze doradz cos, pozdrawiam :)
Ceny cukru mogą trochę oszaleć <( wpisac to w wyszukiwarce)
W ciągu dwóch tygodni na rynkach może dojść do “dramatycznych” zmian cen cukru – twierdzą analitycy z LaSalle Futures Group w Chicago.
100 zl to tu będzie szybciej niz ktokolwiek sie spodziewa - hossa cukrowa na horyzoncie
Kurka wodna ~Oloo;) Jesteś genialny z tą słodziudką Astartą;))
Co do Zrembu to tak obesrwuje i podbitki nie ma jak narazie więc moze zdecydowali się na dokupienie do 60% i trwa skup(?) Coś juz mozesz powiedzieć po ostatnich obserwacjach czy jeszcze nie czas na trafna prognozę?
Mam jeszcze z Twojej stajni troche MSX ale tam widze, ze jakies nieszczęscia sie dzieją;(
Tyle kontraktów, brak zadłużenia a wciąz straty.
freefloat jest niski - astarta będzie szybko rosła i to dzisiaj było widać po obrotach
polecam zerknać na to, bo wyglada na to, że ten scenariusz z 40 centami za funt jest bardzo prawdopodobny > Cukier będzie jeszcze droższy (wyszukiwrka)
na rynku jest masa pieniądza i kurs cukru będzie pompowany, tym bardziej, że jest i będzie go dużo za mało jak na potrzeby rynku; jeżeli do tego hrywna pójdzie do góry z dna na którym jest teraz to cena tej firmy będzie grubo ponad 100 zeta - a może i nawet dojść do 200
~student,
po co te nerwy odnośnie FF, bład na Bankierze , inne społki tutaj także tak mają...:)
co do spraw kursu, bedzie szedł do góry, o ile nie nastapia wydarzenia podobne do roku ubiegłego, poniżej jeszcze raz wklejam to co pisałem tutaj we wrzesniu, nic wiecej nie mam do dodania, a o innych poziomach pomyslimy jak dotrzemy do pierwszej 50-ki :)
Autor | ~oloo [86.63.105.*] 2009-09-17 19:17 Zobacz wątki dotyczące Astarta
~dick,
spółka jest za krótko na GPW, żeby można było wychwycić jakieś zdecydowane tendencje. ale mimo tego coś tam można wywnioskować z jeje wcześniejszego zachowania.
Jeżeli przyjąć, że spółka w następnych okresach będzie zachowywała się pozytywnie , (czyli nie nastąpi to co było w IV kw. 2008 r) to obecnie (historycznie patrząc) właśnie jesteśmy w okresie marazmu, stagnacji i zmiany planktonowego akcjonariatu (oczywiście bez urazy za wyrażenie).
Zdecydowany ruch na spółce winien nastapić moim zdaniem ( i zachowania kursu):
1/ na miesiąc przed wynikami za III kw/
2/ w grudniu, na zamknięcie 2009 r.
3/od pażdzierniaka 2009 do maja 2010 r,. kurs winien stopniowo pełzać do góry
oczywiście o ile nie wydarzy się nic niespodziewanego w przyszłości.
Ja nie sugeruję nigdy nikomu co ma robić, bo każdy z nas ma inny punkt krytyczny
( oznacza to zadowolenie lub nie , z zainwestowanych swoich środków) w danym momencie. Osobiście uważam , że tytuł tego forum nadal jest aktualny.
pozdrowienia
~IQ,
Jago, albo musi zejść, albo musi ogłosic wezwanie
Jago jak chca przekroczyc 66 %, to musi ogłosić wezwanie, innej drogi nie ma, może także zbyc i zejść poniżej 33 %. Tak po cichu kupowac nie mogą. Co do msx, ja swoja pozycje bardzo powaznie zredukowalem w okolicach 3 zl, pisalem o tym
obecnie posiadam dlugoterminowo ( przynajmniej Ikw. 2010) astartę, forte, zremb, trakcje, natomiast do szybkich strzalów cały czas swarzędz, i wybitnie spekulacyjnie od dzisiaj Techmex :)
hmm jak na spółke która w przeciągu 9miesiecy urosła 400% too jest relatywnie mało wpisów na forum. Nie uważacie?? Nie mówie tutaj o merytorycznych wpisach ale o tekstach typu jutro odpał itp. Rozumiem przez to że na tej spółce spekuła nie gra zbyt ochoczo. Myślę że to jest właśnie dlatego że nasz cukierek rośnie stabilnie, ale bez szału. Kapitał nie lubi rozgłosu. Dla mnie bomba ! ;d
to tylko potwierdza, że dobre spółki, o dobrych fundamentach same znajdą w ciszy swoich akcjonariuszy :)
to, że nie ma tutaj dzieciarni, to oznacza, że dostałes towar luksusowy, w limitowanej serii :)
a śmieciowe spółki do wzrostu potrzebują natomiast rozgłosu :)
ale i tu, i tam się zarabia...:)
P.S. a ja osobiscie, równiez się cieszę, że to forum trzyma klasę :)
no panowie !
po 10 dniach bez dostepu do cywilizacyjnego netu, wchodze patrze i co widze ?
ze moge dalej isc plazowac z np. pinkmartini w reku :)))) (bez urazy:) )
tak trzymac .
upalne pozdrowienia z takiej jednej tajskiej wysepki !
~oloo
dla Ciebie piosenka:
milego, slodkiego zyciaaaaa, jest tyle drog do odkryciaaaaa lalalalala :)))))))
Dziękuję Tobie za piękną widokówkę z Rajskiego miejsca na Ziemi :),
Baw się, ciesz się zyciem, a potem wracaj na naszą Europejską przystań.
U nas nic nowego..., oprócz tego , że powstają nowe forumowe mutacje, a jako wytrawny inwestor, zdajesz sobie sprawę co to w przyszłości oznacza...
Tym czasem , nie zaprzątuj tym sobie głowy, pij słodkie napoje, całuj słodką żonkę... :), i do zobaczenia
cele sa wytyczone...:), ale narazie jeszcze jestesmy w Europie, do zdobycia szczytu Mont Blanc ( Monte Bianco) troszkę brakuje..., a bez zdobycia jego, nasz wyjazd w Himalaje jest daremny :), no i należy uważać na pogodę...
no tez mi sie to wydalo podejrzane heh
Troche naiwne jesli to mistyfikacja (ale przeczucie mowi mi ze tak wlasnie jest hehe)
Ale nie wyciagam jednoznacznych wnioskow bo to jednak nie jest.ident ip poza tym np spotklalem sie z tym ze w erze Blueconnect wiele osób, nawet tysiac może mieć to samo IP w tym samym czasie.
Winni sie tlumacza - pozyjemy zobaczymy
Z innej beczki
OLOO zwolnij kurs sterniku na przedzial 100 lub 200 bo jak nie przebijemy 50 to ciebie zaczna winic ! ;-)
A tak nowe wyzwania i motywacja wzajemna w drodze na nowe szcyty
Dzis rano wszedlem Oloo za twoim minimalnym posrednictwem ;-) w Zremb i kupilem jeszcze przed wystrzalem Techmexu w b.dobrej cenie Tu licze na szybki zysk a co do Zrembu to jestem gotow poczekac na mikolaja
~Stock,
oczywiście IP moze byc różne, ale moje przeczucie mówi mi cos innego, ale to nieistotne, uważam tylko, że ktos ma potrzebe wyjścia w tym roku i nachalnie nagania w ten sposób...
50 zl pęknie, ale muszę być konsekwentny :), tak jak byłem w kwietniu , kiedy zakładałem wątek i mało kto wierzył wtedy w taki rozwój na spółce :), i wierz mi 50 zł, to nie bedzie koniec, chyba ze styczniowe wybory na Ukrainie odwrócą trend, ale to tylko taki wtręd...:)
Techmex również posiadam ,tak jak i Swarzędz, Zremb równiez, ale nie wiem czy nie opuszczę walora na jakis czas, bo cały czas jest niewyjaśniona sytuacja z wezwaniem lub zejściem, wiec kurs moze stać jeszcze dłuzszy czas, chyba, że ruszy po opublikowanych grudniowych wynikach (konsolidacja z Henczke)..., popatrz na Forte, bo tam od kilku sesji latają ładne batony i wg mnie na jakies zdecydowane wybicie sie szykuje :)
Poświęciłem trochę czasu Oloo na przeanalizowanie Twojego portfela...skłamałem sporo czasu ;-) i stwierdzam że podoba mi się b. twoj tok myslenia.
Delikatnie polecam od siebie Investconsulting (jeszcze pora by sie zalapac na cos wiekszego)
pozdro
Dnia 2009-11-24 o godz. 02:42 ~Stock napisał(a):
> Poświęciłem trochę czasu Oloo na przeanalizowanie Twojego
> portfela...skłamałem sporo czasu ;-) i stwierdzam że podoba
> mi się b. twoj tok myslenia.
Delikatnie polecam od siebie
> Investconsulting (jeszcze pora by sie zalapac na cos
> wiekszego)
pozdro
Przypominam sie Oloo z investconsultingiem który polecalem na poziomach 30% nizszym jeszcze niedawno(miesiac temu)
Ta spoleczka ma gigantyczny potencjal i 5 zlotych w przeciagu pol roku mnie nie zdziwi.
Nie bede sie tu rozpisywal o detalach ale informacje jakie posiadam(jako Poznaniak to wrecz obowiazek wiedziec co dzieje sie na 'wlasnym podworku' ) daja szanse na naprawde godziwy zarobek na tym walorze.
Witam
O astarcie można powiedzieć, że jest bardzo dobrą spółką i na deficycie cukru, który się zaczyna ona zarobi wyjatkowo dużo. Jak dużo to zależy od ceny cukru w następnym roku i kursu hrywny. Według mnie ta firma będzie miała fenomenalne zyski jeżeli cukier będzie będzie kosztował na poziomie 35c/funt a jednocześnie waluta wzrośnie w następnym roku - taki scenariusz jest jak najbardziej możliwy. Jeżeli to się sprawdzi, to tych akcji teraz się nie opłaci sprzedawać - nowy tzw. sezon cukrowy potrwa do następnych zbiorów i do tego czasu nowego cukru na rynku nie przybędzie. Zakładam, że fundy mające astarte zdają sobie z tego sprawę i nie sprzedadzą przynajmniej do tego czasu tego papieru.
Astarta ma szanse być być drugim skotanem czy chemoserwisem jeżeli chodzi o procentowy wzrost - a jeżeli przy tak niskim free float wejdzie tu spekuła to dwucyfrowe dzienne wzrosty nie będą niczym szczególnym.
USA: W sezonie 2009/10 import cukru musi być wyższy o milion ton
Amerykański związek sektora słodzików SUA prognozuje, że USA będzie musiało sprowadzić w sezonie 2009/10 o 1,2 mln ton więcej cukru niż przewiduje amerykański departament ds. rolnictwa USDA, który wydaje licencje importowe - informuje FAMMU/FAPA.
Władze amerykańskie limit przywozu ustaliły w sezonie 2009/10 na 1,231 mln ton (w ekwiwalencie cukru surowego wyrażonego w krótkich tonach, co daje nieco ponad 1 mln ton metrycznych cukru białego), czyli na najmniejszy możliwy, jaki wynika z uzgodnień w ramach WTO.
Swoje pytanie kieruję do bardziej zaawansowanych graczy na tej spółce. Czy warto wbijać się po 46 zł ? Jakie są Wasze prognozy na koniec roku? Pozdrawiam.
zapewne wiekszosci z nas, kurs na koniec roku srednio interesuje, bo jak nieraz bylo pisane, astarta to inwestycja duzo dluzsza niz koniec 2009r. :)
czy sie wbijac ? na to pytanie nikt nie odpowie, masz ten przywilej ze decydujesz sam :)
ale powiem tak: to samo pytanie zadawalem sobie w listopadziej, kiedy skupowalem astarta po 36zl, bedac przeciez mocno zapakowanym po cenie 13zl. od bodajze lutego br.
Dziękuję za odpowiedz, a zarazem podpowiedź Mat. Myślę, ze kupie Astarte w najbliższym czasie. Tak w środe. Na razie zobaczę co się będzie działo. Pozdrawiam.
Astarta spokój, dzisiaj podano, że inflacja najniższa od 2007 r, na Ukrainie
pomiedzy 1-4 grudnia bylo znowu objazdowe kino, tym razem w Pradze, a oprócz ING byli Rosjanie z Renaissance Capital ,
a 8 grudnia razem z Rosjanami Astarta daje show w Londynie...
Kurcze. Mialem również kupić po 46, ale spóźniłem się dosłownie 10 minut :/ Patrze a tu nagle wzrost :/ Niestty wcześniej nie miałem okazji zostawić zlecenia. Może jeszcze jakaś mała korekta nastąpi ? Pozdrawiam :)
kilka dni temu ktoś się zestrachał i wypuścił akcje chyba po pkc bo transakcje zrealizowały się po 42 zl z groszami. Ale ktoś, kto kupił miał szczęście...
jestesmy twardzi nie mietcy :) Nie sprzedajemy na tych poziomach. Niezły obrót, wiekszy jak na biotonie i polnordzie razem wziętych ;d ASTARTE do WIG20 hehe
tak na moje to niedobrze jak główny akcjonariusz pozbywa się swoich akcji, to nie jest pozytywne info. Tym niemniej ktoś odebrał te kilkadziesiat tysiecy akcji
Sam spadek mnie nie zmartwil,ale info juz troche tak.Tym nie mniej ktos odebral te papiery,ulica ich nie wziela,a bylo to ponad 5% wiec czekamy na info o ujawnieniu sie nowego/starego akcjonariusza