Zachowawcza jak pokazał czas to była ta moja prognoza z początku stycznia. Ale jak ktoś kiedyś powiedział, że na giełdzie nie ma powodu, by to co urosło mocno nie mogło rosnąć dalej.
Orlen przez długi czas był w niełasce. Widać wyraźnie, że się to zmieniło. Jeśli tę zmianę nastawienia inwestorów połączymy z dobrymi wynikami za pierwszy kwartał tak na przykład 5,5 mld netto to w niedługim czasie możliwe jest osiągnięcie przez kurs poziomu 80+. Czego sobie i pozostałym posiadaczom akcji Orlenu życzę.
Nie tak prędko. Od 18 grudnia mieliśmy ciągłą kreskę wzrostową praktycznie bez znaczących korekt. Cudów nie ma, w końcu musi się pojawić. Co prawda ostatnie wahania były wybierane, ale nie może to trwać w nieskończoność. Oceniam, że lada moment zejdziemy co najmniej do 60 zł...
Co prawda nie za bardzo się zgadzam, ale faktem jest, że przy silnych trendach, cofnięcia bywają raptem do połowy I Fibo (23,6 %), a więc wychodziłoby tak gdzieś 62 zł...
Ja też nie rozważam sprzedaży przed osiągnięciem przez kurs 80 zł. Ale ponieważ i 100 zł nie jest wykluczone, więc zobazcymy co się wydarzy. A dywidendę mogę też wziąć nie ma problemu. troszkę większa niż 26 tys. zł, alew i tak jestem mała płotka.
Tak jak ja jakiś tu pisał że maks 1 tys akcji mamy.Jak zaczynałem na gpw to tak miedzy 30-50 tys na rozpoczęcie.Stracilem może że 4 ale zarobiłem na innych Spółkach 7 także ważny plus.Etf mam s&P500 NA MINUSIE 4procent ale to jest bezterminowo chce zobaczyć jak to będzie po latach ale tam nie duzy pakiet.Kety sprzedalem jak zaczęło rosnąć a pół roku w portfelu było na plus 3 procent ale kupilem orlen po ostatnie wysokiej cenie 62zl.
Modelowa marża rafineryjna w październiku 2024 8 usd/b, w listopadzie 7,3 usd/b i w grudniu 7,8 usd/b. A w styczniu 2025 7,4 usd/b, w lutym 10,3 usd/b. Jeśli w marcu utrzyma się w okolicy 10 usd/b to bedzie kolejny znak, że w publikacji wyników za pierwszy kwartał 2025 będzie miło.