Ale oni przecież nie mają dostępu do skandynawskich portali branżowych prowadzonych na przykład przez Saxo Bank. To raz Boguś. A dwa, to w Skandynawii wszystko znacznie droższe w tym abonamenty na takie usługi, a z czego oni zapłacą?
Zatem mieli prawo nie wiedzieć takich rzeczy. Ale co się nagadają to się nagadają :-)
Dobrze że rozmawiają z sensem bo zawsze, można się czegoś nauczyć . Zauważyłem że dwie poprzednie fale spadkowe w 2022ri 2023r trwały 6-7 miesięcy po tych falach zawsze następowało dynamiczne odbicie ta fala spadkowa trwa już od listopada 2023r i trwa już 7 miesiąc czyli patrząc historycznie w czerwcu powinien być dołek po którym kurs powinien wzrosnąć minimalnie do około 45-50 zł. Co nie oznacza oczywiście że wzrośnie wyżej.
Dnia 2024-06-05 o godz. 18:20 ~Tom napisał(a): > Dobrze że rozmawiają z sensem bo zawsze, można się czegoś nauczyć . Zauważyłem że dwie poprzednie fale spadkowe w 2022ri 2023r trwały 6-7 miesięcy po tych falach zawsze następowało dynamiczne odbicie ta fala spadkowa trwa już od listopada 2023r i trwa już 7 miesiąc czyli patrząc historycznie w czerwcu powinien być dołek po którym kurs powinien wzrosnąć minimalnie do około 45-50 zł. Co nie oznacza oczywiście że wzrośnie wyżej.
Nadchodzi okres urlopowy, więc to może mieć wpływ. Na przykład Bogdan jeszcze wniosku urlopowego nie złożył, więc nigdy nic nie wiadomo. Trzeba być elastycznym.
Shorty biorą co mogą pod utylization które już jest prawie 97%. Czyli pożyczyli 97% wszystkich akcji jakie mogli pożyczyć.
Do tego są mali inwestorzy, którzy też pożyczyli i się odpieli pod dużego który puszczał dziś. To doksonale widać ze to short sprzedaje bo nie zalezy my na jak najwyzszej cenie, tyle idzie by ja zbijac jak najnizej.
Ale shorty by zrobily swoje, gdyby nie to ze juz 1 700 000 akcji akcjonariusze wystawuli na 100zł. Powiem tak, jakby te akcje nie były tam wystawione, to utylization byłoby z 50%. I by nadal pozyczali, a tak miejsca na sprzedaz juz nie ma.
Jeżeli zauwazyliscie olbrzymia ilosc negtywnych postów, któych nigdy wczesniej nie bylo, bo po co ktos kto nie ma akcji ma tracic czas i pisać o tym ze zaraz bankrutctow albo jakies inne . Zastanówcie sie , kiedy Wam sie zdarzylo pisac non stop ze jakas spolka jest bankrutem etc, gdy nie macie jej akcji....
Tak wlasnie dzialaja shorty, staraja sie wywolac poploch a wrecz panike. Im wiecej jest takich komentarzy to znaczy ze shorty dzialaja jak tylko moga.
Dziś w xtb mialem problem z wystawieniem swoich akcji po 100zł. Kilka razy pojawił mi sie error, mimo ze nigdy przenigdy nie mialem takiego problemu.
Czy to przypadek, nie wiem, ale realnie w tym samym czasie skladalem inne zlecenia i tylko wystawic po 100zł JSW mialem problem.
Ja dzis dobrałem, i już 30% portfela to JSW. I gdy tylko bedzie spadał, bede dopierał.
Te kilkanascie milionów akcji jakie shorty musza odkupić do mnie przemawia, oraz widoki dla JSW. Spólka najgorsze ma za sobą. A shorty niech sprzedadzą jeszcze ten 100 tysiecy akcji i żeganmy.
Ja swoich akcji nie oddam za mniej niż 70 zł. Czyli sprzed momenty gdy shorty zaczynaly ten zjazd.
Kupowałem i to ostro. Ale nie tylko ja.
Dzisiaj wystawionych akcji po 100 zł jest już ponad 1,72 mln .
Cena już jest super a jak wyjdą shorty skończy się promocja
Rozważmy, że inwestor A posiada 100 akcji i postanawia pożyczyć te akcje inwestorowi B. Następnie B sprzedaje 100 akcji inwestorowi C, który ma teraz 100 akcji w pozycji długiej. Jeśli inwestor C pożyczy następnie 100 akcji inwestorowi D w celu krótkiej sprzedaży, wówczas w tym przykładzie 200 akcji będzie utrzymywanych w pozycji krótkiej po rozpoczęciu od pozycji długiej wynoszącej 100 akcji. Pokazuje to, jak może wystąpić efekt mnożnikowy w przypadku zbywalnych akcji w miarę kontynuacji cyklu kredytowego.
Proces ten jest podobny do działania tradycyjnego banku i wpływa na podaż pieniądza. Klient deponuje gotówkę, którą bank następnie wykorzysta do finansowania kredytów, co w konsekwencji zwiększa podaż pieniądza krążącego w gospodarce.
W ten sposób wystarczająca aktywność krótkiej sprzedaży i pożyczania papierów wartościowych może spowodować, że krótkie odsetki przekroczą 100% wolnego obrotu.
Kolejna fala opadów nad Australie zmierza, a za 2 dni kolejna. POwodzie i podtopienia. El nina nabiera rozpedu, wchodzi z imptetem, wczesniej bardzo powoli a teraz synoptycy nie ogarniaja.
caly czas wisza akcje na kupnie, ale nie ma kto sprzedać.
Utylization jest 99%. Wiec ten 1 % to juz bedzie bufor brokerów jakby ktos teraz akcje wystawil.
UWAGA, jeżeli przez weekend zmobilizujemy ludzi by wtstawili akcje z dlugim terminem o 100zł, to rano w poniedzialek braknie akcji u brokerów. beda zglaszac problemy techniczne i beda odrzucac zlecenia.
Dajcie znac jak ktos wystawi zlecenie, a nie pojdzie .
Zauważylście, że żaden z tych pseuda analityków, którzy w jedenym momencie wypuszczaja informacje ze obniżają wyceny, nie wspamniał że jest 12% wszystkich akcji zastanionych.
Agencje reklamowe ktore tutaj tez pisza głupoty o JSW, koordynuja te ataki.
Ale dzis juz akcji shortom zabrakło, chcieli robic kołka, jak wczoraj, ale dzisiaj akcje im były odbierane.
Liczba ścian tydzień temu 17-18 ścian pracowało. Dzisiaj już 20. Do końca roku kolejne 7. I wydobycie będzie rekordowe, bo zawsze pracowało 22-23 historycznie sciany, zatem do konca roby bedzie 30 scian.
Bardzo ciekawy wywiad, oni potrzebują FIZ na inwestycje a w kolejnych latach juz tych nakladow inwestycyjnych nie bedzie.
Nasz akcja przynosi efekty, ludzie wynajęcie przez shorty będą teraz podstępem próbować zniechęcić ludzi by nie wystawiali swoich akcji.
Przez weekend można składać oczekujące zlecenie. W tej chwili pożyczli 99% wszystkich akcji jakie mogli pożyczyć shortom. I dlatego teraz jest tak zmaskowana akcja, która ma zniechęcić ludzi by wycofali swoje zlecenia. Pojawiło się mnóstwo postów, których jedynym celem jest zniechęcenie. A powtórzę, że pożyczyli 99%, rano w poniedziałek może się okazać że nie będzie się dało złożyć zlecenia sprzedaży bo tych akcji broker nie bedzie miał, i ten 1% bufora który im został to będzie za mało by się zabezpieczyć, że inwestorzy złożą zlecenia sprzedaży .
broker liczy, że jak ktoś sprzeda, to kupujący będzie miał statystycznie rachunek u tego samego brokera co sprzedający. I bilans u brokera się nie zmieni. Dlatego NAJWAŻNIEJSZE to w ostatniej chwili namówić na różnych grupach by jak najwięcej inwestorów wystawiło swoje akcje.
Zauważcie, że nigdy nie było na tym forum postów, które miałyby zniechęcać do kupowania akcji. Bo co ktoś miałby trafić czas by pisać na JSW , jedenj z prawie 1000 spółek by nie kupować, że niewarto, że sprzedaj bo stracisz. Oni poświęcają swój czas. Nie za darmo. Stawka to około 7 zł za post. Są od tego agencja, te same gdzie można kupić pozytywną opinię w wynikach googla etc.
Teraz na potęgę zniechęcają do wystawiania akcji. Wpadli na sprytny plan. Np. będą zachęcać do wystawiania ukrytych zleceń. Tylko że ukryte zlecenie nie blokuje akcji. Broker przekazuje je na gpw gdy spełnione będa określone parametry. Tylko i wyłącznie wystawienie po określonej kwocie np. 100 zł z długim terminem realizacji blokuje akcje przed shortami.
W ten weekend przepuszczą maksymalny atak. Będzie tym większy, im bardziej brakuje akcji u brokerów które pożyczyli, a inwestorzy będą je chcieli wystawić. Od zeszłej środy XTB zablokował możliwość krótekiej sprzedaży. Nie mają po prostu już akcji i się zabezpieczają.
Ja na zamknięciu jeszcze zdążyłem urwać shortom kolejny 1000 akcji. W poniedziałek je także zablokuję sprzedażą - celowo swoje ustawiam powyżej 100pln żeby widzieć ilu przybywa i w jakim tempie. Dodatkowo ustawiłem kolejną pułapkę cenową żeby na otwarciu w poniedziałek zdjąć kolejną transzę - tak na wszelki wypadek aby short`om "urwać" ...
Dajcie znać ludziom, ktorzy nie są na forach, poinformujcie o JSW streameró, o tym że shorty siedza na spolce i znizyly kurs. Wowczas moze ludzie beda chcieli wystawic swoje akcje np. po 100 zł do arkusza, z dlugim terminem wykupu.
Ależ mobilizacja. Przyznam, że jestem pod wrażeniem! Sam nie mam akcji JSW i raczej ich nie kupię.. No chyba, że jeszcze spadną o 20-30% co raczej nie jest możliwe. Tak czy inaczej trzymam za was kciuki i będę się przyglądał co dalej. Powodzenia w odrabianiu strat ! :)
CHWILĘ TEMU WYSTAWIŁEM 1907 AKCJI PO 100 ZŁ. MAM JESZCZE 300 NA INNYM RACHUNKU NA INNYM KOMPIE JUTRO WYSTAWIE !!!! PATRZCIE NA TO. https://gragieldowa.pl/spolka_arkusz_zl/spolka/JSW