Możecie się obrażać i czerwone łapki dawać ale wczorajszym wyskokiem zrobili na szaro większość byków jeszcze gorzej niż mnie wcześniej na Skach bo ja choć byłem świadom ryzyka rakiety w każdej chwili a z L raczej niewielu wierzyło że grozi to Ubootem.
Na rynkach wiodących, abstrahując od rzeczy typu fear index, technicznie póki co trend wzrostowy utrzymany, nie widać chęci zmiany trendu, tylko u nas inwestorzy płochliwi
Orlen dziś.... KS i Marshall. Ostatnio śmieliście się że przewiezie się on na Orlenie. Mówiłem że to paskudny fundusz jak gra KS i ten dziad się nigdy nie myli. Może ma układ z kierownikiem .. ? Mam uczulenie na ten fundusz z czasów jak posiadłem akcja JSW a on je ciągle mordował i gnębił KS na nich.
Fantazja cię poniosła ravcio.Dowiedz się od kiedy na GPW jest dopuszczalna krótka sprzedaż i zamieszczane są informacje o niej a kiedy ty miałeś te akcje JSW.
Może gruby liczy na to że rynki wiodące się zasugerują i podążą za bananem na południe (ewentualnie liczy na to że przewidział przyszłość) ; )
ciekawe, że KGHM w takiej pogardzie, przecież nie ma hossy bez banków i miedzi, na razie jednak surowce są be :P
istotne że spółki handlowe dynamicznie odreagowywały, konsument w tym roku będzie silny
banki wysoko, AI w PKO na razie głupie jak but, ale te miliardy dalej będą przepływać przez polskie banki, ciągły nieustanny strumień gotówki, co by się nie działo
DAX zaskakuje, może chodzi o AI, jak już niemcy się za to wezmą i wspomogą swój przemysł, to będzie DAX^2, a może liczą na dogadanie z Putkiem i zaoranie Polin ;)
Chiny są nisko i nie skupują akcji a Polska kraj 3 świata wysoko i czemu mają skupować akcje polskie po takich cenach to raz wojna dwa kraj przy frontowy trzy główne firmy wig 20 w rękach rządu ,4 dla indywidualnych podatek belki ,5 mała płynność. Przedstaw plusy do lokowania tu większego kapitału choćby w przyszłości rok dwa?
Kiedyś tak było rozwinięte trzymali a wschodzące spuszczali tak było przed głębszymi korektami złapałem się na to nie raz zapatrzony w L nie wiedziałem czemu spada bo rozwiniete trzymały fason.
Lucek Ty to czasem jesteś upierdliwy. Mnie fantazja poniosła ? Mogę nie pamiętać dat ale bywają wydarzenia które się długo pamięta. Słowo Marshall mocno mi się w pamięci wyryło. Nie pamiętam czy wcześniej wiedziałem co to KS ale wtedy się dowiedziałem. Dużo na forum JSW pisali o KS i Marshallu nie da się tego zapomnieć. Sprawdziłem dla Ciebie daty. Jsw miałem od IPO w 2011 przeżyłem zejście do okolic 10 zł i stratę 90 % kapitału a ilość akcji kilkukrotnie zwiększyłem w przedziale 10 - 20 zł. Oddałem w styczniu 2018 pamiętam jak wróciły nadziej na cenę z IPO a ja sobie wtedy obiecałem po przejściu 100 zł że jak kolejny raz wróci do 100 zł to się poddaje. Postawiłem SL na 100 zł, wyleciałem na nim i to był koniec przygody z JSW. Farta miałem wielkiego zarobiłem sporo kasy na nim. Ale też znałem ryzyko w 2015 gdyby nie pomoc SP było krucho i problem z płynnością groziło upadłością JSW w porę przyszedł rajd na surowcach. Lucek a teraz połącz sobie fakty zjazd JSW w 2013-2015. Otwórz https://rss.knf.gov.pl/rss_pub/rssH.html wybierz pozycje historyczne.... widzisz pozycję Marshalla w 2013 i 2014 roku. Wiem że ty znawca od teorii ale są na forum też ludzie którzy coś przeżyli. Pewnych okoliczności się nie zapomina. Są momenty które zawsze się pamięta. Pamiętam do dziś jak się odezwałem na forum Fw pierwszy raz zielony jak szczypiorek na wiosnę. Pamiętam jak mi tłumaczono i jak życzliwie zostałem przyjęty. wielu tych ludzi dawno nie widziałem. Forum nie to samo za dużo tu zawiści nie ma jedności i wspierania siebie. Został mi wielki sentyment do tego co było kiedyś i tych ludzi. Świat idzie do przodu żyje się dalej i walczy ale czasem mi brak tych bratnich duszy na forum. Nawet jak czasem spytam o Benitora czy go ktoś widział to nie dlatego że coś od niego chcę że potrzebuje porady ale tak po prostu by usłyszeć że dalej są te osoby gdzieś tam, że walczą dalej, że dają radę, ze kierownik krętacz ich nie złamał. Nie jesteśmy tu dla siebie wrogami więc się szanujmy.
Trzeba pilnować w tych przedziałach zostało mało czasu do zamknięcia serii i wyczuć na jakim poziomie chce się obracać kierownik bo ja na razie nie wiem czy przedział 2300 czy 2500 a zrobi co zaplanował nie patrząc na nic.
No i ładnie Ravcio się napisał nam tu. Widać, że dawno byłoby 4k na indeksie, ale, że właśnie takie fundy zrobiły sobie u nas eldorado to jest jak jest. Zlikwidować shortowanie na akcjach i po sprawie. Wtedy będzie normalnie i spadki i wzrosty naturalne. Ale, że KNF ma to w poważaniu-tak to właśnie wygląda :-(
Dnia 2024-02-29 o godz. 10:04 ~Mando napisał(a): > Niemcy co chwile złe dane. Strajki a mino to pnie się do góry. Troche tego nie rozumie
Rynki grają, że będą przejmowali naszą rolę w wojnie z Ukrainą. Będą mieli nie 1, a 2 kraje niestety do obsługi stojąc z boku. Nasi wodzowie po coś jadą we dwóch to Stanów, Macron ich nieźle urządził, bo już okazuje się mamy pierwszego "sojusznika".
No nieźle, dogadali się ws embargo na zboże z Ukrainy z UE, tylko że rok referencyjny to 2023 Twardo negocjują - ten Pan Minister to jakiś ciapowaty choolerka
Dlatego pisałem wielokrotnie przemyślenia w stylu są wysokie stopy, jest źle są do bani i mają wpływ na chwilę co się dzieje na rynku. Wszyscy chcą wyżej wyżej :-) i będzie zaraz klops ;-)
Pytanie, czy gruby zaneguje RGRa jest ważniejsze. Stawiam, że tak, bo wielu pewnie myśli, że musi spaść, bo kreski tak pokazują. Gruby nie raz robił psikusa technikom.