Jeszcze 08 sierpnia Orlen, 18 sierpnia Kęty, a 05 września Kruk i PZU.
Jakoś w zeszłym tygodniu pisałem, że byłoby ciekawie, gdyby gruby zbliżając się do wyczekiwanych 2240 odwrócił nagle kierunek L-ki przetrzymane, ludzie czekają na dywidendy, z myślą że jeszcze urośnie, a tu masz. Myśli typu - zaraz odbije, formacja się jeszcze nie wypełniła. No a co, gdy dojdzie do 2114, a następnie do 2070? "Kto pierwszy ten lepszy" i 1840-1860?
Nic to. Obserwujemy, ale na razie nie wygląda na ruch pozorowany. 500mln w półtorej godziny to dużo! No i czekamy jak USA zareaguje, bo jak i USA się otworzy na luce, to może być dzisiaj te -3%. No a do zamknięcia tygodnia jeszcze dwa dni. No i jeszcze ostatnie znaczące wyniki po sesji czwartkowej (Apple i Amazon) oraz piątkowe odczyty zatrudnienia w sektorze pozarolniczym.
Najważniejsza to będzie reakcja Jankesa bo jemu trudno zacząć spadki. Dywidenda Orlenu sporo odejmie z WIG20. Może by to ktoś policzył na jaki spadek WIG20 to się przekłada ? Po dywidendzie Orlenu raczej indeks będzie już poniżej FW.
Dnia 2023-08-02 o godz. 10:39 rellus napisał(a): > Kiepsko to wygląda, żadnej próby odreagowania. Ale drugiej strony LOP nie spada, a ten duży LOP może być bombą zapłonową.
LOP w takich sytuacjach nie spada. Wręcz odwrotnie - rośnie. Gruby pakował S-ki od zmiany serii. Dzisiaj w pierwszej godzinie LOP stał w miejscu - gruby wypuszczał L-ki lub zamieniał je na S-ki. Przy poziomach -2%, zaczął LOP rosnąć - gdyby to była walka byk/niedźwiedź, to LOP stałby nadal w miejscu, a ten od godz. 10 rośnie. Moim zdaniem gruby teraz dobiera S-ki oraz nadal upłynnia/zamienia L-ki (gdy momentami LOP spada).
Zasada jest prosta. GRUBY ZAWSZE GRA PRZECIWKO ULICY, BO TO ULICA DAJE MU PIENIĄDZE. No a czy można złapać ulicę prościej, jak tuż przed eldorado dywidendowym? Ranking Fitch, to stary/powtarzalny numer, w sytuacji gdy gruby chce szybko wpłynąć na kierunek.
Mogę być oczywiście w błędzie, ale od wczoraj układa się tak, jak ja bym to zrobił - gdybym był oczywiście grubym :)
Może i faktycznie nie bo jeszcze Kety i Kruk choć one mało ważą w indeksie. Ogólnie wydaje mi się że po odcięciu dywidend FW powinno być wyżej niż indeks. był kiedyś ktoś na forum co umiał dokładnie przeliczyć ile która dywidenda zdejmuje z indeksu %.
No i już na całkowite zakończenie. Wszyscy wiemy, że Orlen waży w indeksie bardzo dużo. Po odcięciu dywidendy, jest duże prawdopodobieństwo że wróci do kanału spadkowego - obecne wybicie górą byłoby fałszywe. Wtedy 36 zł? Po połączeniach? Takie przychody? Niby niemożliwe, ale ja na bananie widziałem już wszystko :)
Dziwna sytuacja, bo DAX to już mógł obrać kierunek 17k. U nich korekta 50fibo-to ma sens. A u nas to takie mini zejście było i co teraz? ma ktoś pomysł?
Taki ruch jak dziś to naszego kierownika nie rusza. Dlatego nie ma ruchu na LOP. Wpisujemy się w wakacyjny marazm. Można co najwyżej poobserwować początek i koniec sesji.
Witam, imo przed openem w usa jeszcze może być wrotka pod wczorajszy close, po openie zaczną sprzedawać, ale czy to będzie chwilowa wyprz, czy zejdą niżej to już grubas decyduje., ale ja się nie znam:)
Ale DAX robi co do niego należy 17k, miał zrobić 16100 i zrobił, nawet przeleciał delikatnie. U nas zazwyczaj takie sesje są jednokierunkowe i aż dziw bierze, że tak odbili. To jeszcze 2150 warto przetestować
Jak na mój gust dobrze że DAX i Jankeskie kontrakty odbiły. (DAX może za dużo). Ustawić Jankesowi otwarcie - 1 % to byłby zły pomysł a takie delikatne -0,5 % na start i przejście w osuwanie to najlepszy układ dla misia.
Benitor ja dalej mam S ale aktywnie gram jedną częścią. Tzn. wychodzę z niej w okolicy 2140 a wchodzę w okolicy 2147-48. Dwa razy nią dziś obróciłem. Obecnie więc pozycja S nie pełna. Ale 2130 przekonałoby mnie też do powiększenia lub końcówka sesji słaba jeśliby bazowe docisnęły.
ta czerwona alternatywna opcja mogłaby pokazać szczyt ale tak załamane fale końcowe to rzadkość niemniej u nas miś rano jeszcze będzie miał szansę zrobić impuls na większą strukturę korekcyjną lub nie :) jego problem :) byk nadal ma kontrolę nad rynkiem
777777 wiele byczków zapomniało dni że rano można obudzić się w innej rzeczywistości. Dziś trochę to przypomniano. I teraz główne pytanie co rynki a obecnie Jankes z tym zrobią. Strawią i wrócą do wzrostów czy jednak zasiano niepewność na dłużej i zacznie się powolne profilaktyczne opuszanie giełd w obawie przed większym spadkiem. U nas jeszcze byczek leży sobie ma ogromny zysk taki spadek to kropla w morzu. 2130 pilnują i nikt nie ma odwagi nawet go przetestować. Obrót mały i nie ma podaży a jaki jest popyt ? Nie wiemy bo go nikt nie przetestował :-) Ale jeśli np. taki Jankes skończy dziś na - 2 % i jutro znów poprawi. Przyjdą wątpliwości pojawi się podaż ....
-2k na LOP, a dogrywka przed nami Jeżeli to, co już w poprzedniej serii obstawiłem się potwierdzi (na to wygląda), to tak jak kilku napisało, zamknięcie serii19xx, o ile nie niżej.
77777 dopiero masz próby testowania sytuacji. Ale jak moloch Jankes zrobi zwrot to szybko go potem na wzrost nie odwrócą. A wiesz co u nas się stanie przy takim LOPie ?
Dalej podtrzymuje swoją opinię że z południa że sesja na Jankeskich kontraktach idealnie układa się do misia. Tak jak pisałem umiarkowany spadek na otwarciu i powolne opadanie to byczkowi na psychikę podziała. Duży spadek na otwarciu by skontrowali tak jak DAX rano.
Czyżby jutro test poziomu 2110 (lub 2070)? Chcieliśmy impuls, to mamy przedsmak... Jeżeli do zamknięcie nie wyciągną USA za uszy do góry, to jutro powtórka i dopiero się zacznie "kto pierwszy ten lepszy". Brak podstaw w gospodarce do wzrostów, zawsze kończy się podobnie.
Łapanie dywidendowych inwestorów i "przymuszanie" ich do obrania prawidłowego kierunku wspierającego zamysł grubego?
Czekamy na jutrzejsze wyniki i na informacje z piątku.
Dobra ponieważ sytuacja jeszcze nie jasna co zrobią z 2130 a Jankes może odbić to jeszcze mówienie o S nie uznaje za chwalenie. Jak przebiją 2130 i w dół polecą to już koniec pisania co robię :-) Na ten moment powiem że nie byłbym są gdybym nie zostawił pełnej pozycji na noc :-) Nie po to mnie tyle męczyli.