To są ciężkie miliardy, ale dziwnie pogrywa kierownictwo narzekając na wszystko. Z pewnością zmniejszenie wydobycia nie wchodzi w rachubę bo za to by prezes poleciał. Ceny węgla są wysokie a spadną tylko jak Rosja się podda czyli nieprędko.
Rząd dopłaca do węgla więc wychodzi że dopłaca do kopalń. Mogą jedynie uchwalić podatek od ekstra zysków ale nie słychać o tym. Mogą też wymusić dywidendę albo skupić z rynku akcje JSW. O tym decyduje Sasin więc nic mądrego się nie stanie.
Dnia 2022-09-13 o godz. 16:18 zibin55 napisał(a): > Ravcio i Kat:dzięki za rozważania...wyszedłem po pieczywo a tu taki kops... > Raz się żyje...małe L please
Rozmach spadków na SP jest zaskakujący. Nie ma żadnej próby obrony. Wszystkie opory jakby nie istniały... Przez cały dzień odbicie (jedyne) to raptem 15 pkt... Można się było spodziewać spadków, ale - przyznam - ich skala jest zaskakująca... Od naszego zamknięcia jest to obecnie ponad 1% niżej... I leci dalej... Zaraz wykręcą 6% od szczytu! I to bez żadnej walki... Kamień w wodę...
Dnia 2022-09-13 o godz. 22:51 wilk_z_banana napisał(a): > A Rosją bez ruszenia wzrosty i kto im zabroni czyżby uwolnili się od demokratycznego kapitału i zaczyna być normalnie przynajmniej na giełdzie u nich.
Najlepsza jest giełda turecka. Po prostu już płyną na gigantycznej inflacji (80% rocznie) - akcje rosną wykładniczo...
Ale na jankach w 1min 2 procent to panikę algorytm wywołał i przed sesją bo mniejszym obrotem ale kasy muszą mieć te systemy. A u as rozliczenie ciekawe czy gruby już L rozliczył bo jak nie to jeszcze urośnie jutro ale by numer wywinol.
I co powrót znów na 1480 jakie to uwłaczające nie mogli by tego robić z wyższego pułapu żeby chociaż to jakoś wyglądało a nie taka ziemianka w piwnicy.
Nasz gruby to wiedział o 17 też zleciał o 4 procent na nowej serii czyli że stanów nasz grubasek ale żeby tak z palca indexami trzepać światowymi jeden guzik ma czy co.
Spadek Sp500 zatrzymał się mimo wszystko na linii dolnego ograniczenia budującego się trendu wzrostowego, chyba powalczyli o to lub boty zostały tak ustawione. Zwróćcie uwagę na obroty SP500 w dniu dzisiejszym tylko połowa średnich dziennych obrotów, dlaczego tak mało, na panikę to nie wygląda. Dla mnie to jakaś ustawka grubych, a co dalej zobaczymy jutro.
Na bank sztucznie panikę chcieli wywołać albo boty że będzie podwyżka i na 3900 ustawione tak czy siak mamy chwilowy spokój teraz czy dół czy góra będzie grana oto jest pytanie
Przy okazji surowce mają już poziomy z przed wojny a ceny państwa Żylina pod przykrywką sztucznie wywołanej inflacji przez podwyżkę stop procentowych i przerwanie łańcucha dostaw ok atmosfera kiepska nakręcona przez bankierów czy gr trzymająca władzę. W celu ściągnięcia dodrukowanie kasy do budżetów państw w celu sterowania ręcznego gospodarka bo bali się że wymknie im się to z pod kontroli jakie dalsze pociągnięcie ma ktoś wizję 1 covid zakaz wychodzenia z domów 2 jawne okradanie z pieniędzy głównie przedsiębiorców 3 wojna i sztuczne windowanie sorowcow 4 ????
Jestem pełen podziwu dla ludzi co to wymyslili w bibli pisali że owce za pasterzem ale ze do tego stopnia w epoce przepływu informacji szok. Nie boją się nic mistrzostwo świata.
Witam, pięknie grubasek założył , wczoraj bez obrotu, volumenu zrobił zejście, akcje sobie zostawił, drobnica się ich pozbyła,... a on na zmianie serii pozamyka s-ki na dole, beż żadnej roboty i mordowania... mistrz i Małgorzata:) Jeżeli teraz jak pisze 777777777777 zacznie tkm to faktucznie szacun ... no i potwierdzenie ,że robi Nas w jajo bez przerwy... nic poczekamy zobaczymy, jeszcze nie było zamknięcia tygodniowej świeczki :)
Myslisz ze dlatego takie szybkie ruchy zeby zdazyc do zamkniecia serii? Do dolnej bandy kanalu spadkowego troche miejsca musialby gruby do pistku po 5% dziennie jechac zeby go wypelnic i zrobic test. Choc z drugiej strony to nie apteka
Imo do fedu mogą jeszcze pociągnąć i zbierać L a po fed zrobią wyjście górą, ...jak będzie zobaczymy, możliwe ,że podwyżka będzie tylko 0,25-0,50 i wtedy euforia....
Dnia 2022-09-14 o godz. 09:43 bondov napisał(a): > Je tu kto? Gracie cos? Wg mnie bedzie proba w gore
Gramy, gramy. Wczoraj liczyłem na to, że SP odbije (do poziomu 4000-4010) i łyknąłem sporo L... Przejechałem się mocno, ale zielony kolor raduje... Ewidentna odbitka na DAX, u nas podobnie...
Kat z podwyżkami FED to jest w miarę przewidywalny i raczej nie zaskakuje rynku. Wie że 100 pkb to by było przyznanie się że za wolno działa mniej czyli 25-50 pkb raczej odpada. Więc pewnie podniosą o 75pkb i ważne będzie co powiedzą i reakcja na te słowa. Można by dyskutować czy wczorajsze dane aż taki spadek powinny wywołać... ale z drugiej strony czy oczekiwanie na spadek inflacji nie było przesadzone i wzrosty pod to ? Trochę be opamiętania Jankes szedł w górę w ostatnich dniach. Gdyby nie te poprzednie wzrosty u nich to by pewnie i takiego spadku wczoraj nie było. Przereagowali wcześniej i wczoraj. Patrząc inaczej po decyzji była by pewnie mocniejsza reakcja a tak część ruchu zrobili wczoraj i najważniejsze pytanie co dalej. Jeśli uspokoją sytuację na bazowych FED minie to może być jakiś czas bujanie w miejscu.
"Rozmowy ciągle - nie ukrywam - mało udane, ale my to przeprowadzimy (...), żeby one oprocentowały wszystkie wkłady, nowe i te stare, przynajmniej na poziomie jakiś 7-8 proc." - powiedział we wtorek prezes PiS Jarosław Kaczyński na spotkanie z mieszkańcami w podwarszawskim Pruszkowie. Według Kaczyńskiego wyższe oprocentowanie wkładów będzie "zachętą do tego, aby wkładać pieniądze do banków, a nie wyprowadzać pieniądze z banków". W konsekwencji ma to oddziaływać na obniżenie inflacji - dodał. (PAP)"
Pozamykałem wszystko. Na razie BP. Jakoś niemrawa ta odbitka, DAX także bez siły... Czekamy na Jankesa... Teraz poczekam na dogodny moment, żeby wejść w S... Oczywiście w nową serię.
widzę ja przejechałem 500 km a tu cisza na forum:) Co zrobią po fed nie wiadomo, wiem jedno dopasują wykres do AT i tyle w temacie... albo inaczej dopasują się do AT aby wykres miał ręce i nogi:) A czy robią jakieś wyjątkki od reguły, czy idą zgodnie z AT bez zbędnych kobinacji to już inna sprawa.... Ja obstawiam przed lub po FED- zie nie ważne ,ale jeszcze jeden ruch w górę, nawet powyżej tego co ostatnio było, wybiją , możliwe ,że nawet tylko intra i wtedy w nogi, pod to zagram....ale imo u mnie w dm-ie co by 1585 nie przeszli tak mi wychodzi z kresek... pytanie co zrobią bazowe? Co Wy na to?
Mnie też wychodzi (Elliott), że na SP powinno być odbicie (nawet pod 4100). Pytanie tylko, czy już "teraz" czy z niższego poziomu... Potem, po tej odbitce, przynajmniej na tę chwilę, spodziewam się wodospadu...
Dnia 2022-09-14 o godz. 14:16 ravcio napisał(a): > Kat nie wiedziałem że Ty jesteś aż taki wielbiciel AT i falek :-) Ile warte jest AT to widzieliśmy wczoraj o 14:30.
Według moich kresek właśnie wszystko było zgodne, jak długo mogli jeszcze ciągną SP500 pod średnie osiągnięcia na wojnie, A FED będzie długo podnosił stopy, aż inflacja spodnie poniżej stopy bazowej.
Ravcio ostatnio coś tam sobie próbuję dla siebie oczywiście dlatego zawsze piszę ,że się nie znam,ale imo wszystko zgodnie z at jadą ..1557 pisałem kreska zawrócili,,,,wprawdzie intra przeszli ale do 48 godzin, tzw 2 dni robocze, gdzieś czytałem jest możliwe, i właśnie po to wyłamują ,żeby złapać jeleni, ale jeśli wrócą jest ok i tym razem wrócili czyli wsio zgodnie z AT:)) Teraz teoretycznie po tym zejściu jeszcze jedno podejście, znowu wybicie i jazda w dół, ale powtarzam, ja się nie znam:))
Poziom do bazowych to powinno być teraz z 1720 a że spadek na siłę był zrobiony bo tu wszystko można i takiego kierownika mamy to teraz nie wiadomo czego można się spodziewać nawet plus 3 procent dziś by mnie nie zdziwił chodź nierealny oczywiście.