Arbez , Benitor nie znam waszych systemów ale patrząc z boku czasem mam wrażenie że Wy jak i inni technicy często zbyt mocno nastawiacie się na kierunek i wybicie a czasem nim to nastąpi jest długa konsolka którą systemy chyba źle znoszą.
Konsola jest spoko jeśli po wybiciu obiera Twój kierunek ;) Ja tam mam teraz na Eurocash. Zbierałem długo, aż się wkurzałem, że nic nie rośnie, aż tu nagle wystrzał i leci w górę :)
Mam nadzieję, że WIG również pójdzie w dobre ślady :)
Dla graczy, szukających trendu, konsolka jest męczarnią. Im węższa, tym gorsza. Ostatnio wyróżniłbym dwie konsole (które dały mi popalić) - najpierw 2350-2420 (jeszcze dała się znieść), potem 2320-2380 (dla mnie zabójcza).
Najważniejsze to chyba nie przegapić momentu wybicia. Coraz mniejsze szansę widzę na obronę 2320. Choć wydaje mi się że kierownik niedługo coś zacznie rozgrywać pod rozliczenie. Pytanie co. Czasu ma coraz mniej na ruszenie z rolowaniem.
Tu masz rację reakcja na dane dużo mówi ale też gdyby byli w innym miejscu było by łatwiej. A wybić trwale nad 2800 u Jankaesów to trzeba trochę się wysilić. Patrząc u Jankesów to nie wiem jak u nich wygląda zmiana serii ale obecną zaczynali nisko więc jak wyciągnęli tak wysoko to może jakoś na oparach dojadą do okresu rozliczenia. I może nowa seria będzie nastawiona na spadki ?
Aż tak to nie że tylko do tego maja służyć. Myślę że u nich to bardziej fundamentalnie patrzą bo po wynikach spółek widać rozsądne ruchy nie to co u nas. U Janków trzeba jakiegoś impulsu aby bujnąć. Na coś czekają tylko na co ? Wierzą w dogadanie z Chinami ? Ale czy to już nie w cenach ? Coś cicho o Brexicie się zrobiło ?
Konsola,to inaczej wyciskacz stopów i meczenie systemów.Kierownik zbiera kasę krotkimi ruchami i jednocześnie zniechęca plankton (czyli mnie) do gry.Stoję obok i czekam na wybicie,według mnie dołem.Jakiś czas wstecz zameldowałem kierunek S i nic od tamtego czasu się nie zmieniło w\s kierunku. Popieram Benitora ,zjazd na 270 czyli na dolną bandę+równość fal i pewnie coś tam jeszcze.
kagh zamiata pod zapasy http://www.kitcometals.com/charts/copper_historical.html stalprodukt nie korzysta z podobnej sytuacji na cynku :) http://www.kitcometals.com/charts/zinc_historical.html
Arbez ja taki cienki bolek to nikt się mną nie przejmuje i nie warty uwagi chyba że przekręcą tysiące takich jak ja. Ale odkąd gram na kontraktach to też zrozumiałem parę faktów których nie rozumiałem inwestując w akcje. Czasem reakcje na dane ze spółek u nas są całkiem dziwne. Teraz wiem dlaczego.
Gdyby nie fakt bliskości rozliczenia to bym się zgodził z waszym widzeniem kierunku. Za bardzo wszystko wskazuje na S i złamanie 2320. Coś czuje że kierownik myśli jak wszystkich przekręcić i zaatakuje w najmniej spodziewanym momencie. Ale żeby nie było że napalam się tylko na L. SL stoi i jak tam dojdą szybko pomyślę o wsparciu misia.
Jest takie ryzyko. Któregoś dnia Janki się sypną i rano u nas będzie ciepło. Ale czy to dziś ? dobre pytanie. I stąd ważniejsze pytanie - zostawiać na noc czy nie ?
Jutro rano raczej zaskoczenia nie będzie , ale później jak ECB pokaże projekcje makro to zrobi się niewesoło obojętne czy sypną kasą czy nie ... tak uważam
Zadaj to pytanie rynku Forex, tam obowiązują loty i pipsy (choć dla indeksów raczej punkty) Tutaj jest jeden koń i jedno patataj (czytaj: jeden punkt) w górę lub w dół
Wartości depozytów mogą być zależne od DM w którym masz rachunek PS. Od tego jest DM, żeby Ci wszystko wyjaśnić
Tak w sumie to przynajmniej coś nowego i nie zaczynamy od wyskoku w górę. Więc albo 2320 padnie albo może jednak będzie inaczej. Wszyscy na wsparciach i robi się coraz ciekawiej. Ale jednak banan nie panikuje. Albo robi dobrą minę albo może mają zamiar bronic 2320. Ewentualnie dalej wyczekują.
Ostatnio wolumeny dzienne 8 - 10 tys. to 2 tyś po 30 minutach niezły początek. Jeśli kierownik chce zrobić rozliczenie wyżej niż obecnie to musi się ruszyć bo patrząc na otoczenie może mu się sytuacja wymknąć. Mimo wszystko do wczoraj po południu źle nie wyglądamy porównując do otoczenia. Jeśli chce niżej to pewnie może czekać jeszcze ze 2 - 3 dni.
Czy tylko ja uważam że sytuacja otwarta 2320 może się obronić i równie dobrze może byc góra ? Fakt okolice 2340 zablokowane ale.. Na forum zaczynają się podobne oczekiwania jak były po przebiciu 2400 że kierunek już tylko jeden. Ja uważam że piłka dalej w grze dopóki mecz trwa. Tak jak wczoraj PSG - MU ;-) Wydaje się rozwiązanie jedno ale gra to gra nic pewnego. A jest joker w postaci bliskiego rozliczenia i wtedy banan nie jedne dziwy potrafi wykręcić. 2270 według mnie nie zadowoli kierownika na rozliczenie musiało by być jeszcze z 50 pkt. niżej ale jeśli gra na L to okolice 2360-80 to chyba było by już akurat. Za tydzień się przekonamy.