Bogus jakieś przemyślenia.... ? Bo kurs kursem wyniki wynikiem mamy okres w oczekiwaniu na raport .... Coś myślisz o dokupowaniu lub coś myślisz że się zmieni po wynikach..,.??
te akcje teraz powinny chociaż kosztować 75 zł po tyle zbierał pan P. CAŁKIEM NIEDAWNO A SPÓŁKA przecież bogatsza o 24 mln zł które dostanie na dof. projektu, uruchomiono też nową linię produkcyjną i teraz tylko trzepać kasę...
Spółka co miesiąc zarabia co najmniej 1 mln na czysto . Co miesiąc 40 groszy na akcję a kurs zachowuje sie jakby co miesiąc traciła i to wielokrotnie więcej .Od Stycznia 2017 kurs najwyższy 69,90 mineło 16 miesięcy a kurs wynosi 48,40 co skutkuje średnim spadkiem w wysokości 1,34 złotego miesięcznie. Cięciwa sie napina.
W chwili pomiędzy okresami Janusz wykorzystał dni i dokupił akcje jeśli po obecnie skończonym okresie też zacznie dokupować akcje o kurs będę spał spokojnie.... Bo znów wyciągnie kurs do góry....
Moim zdaniem kurs jest zaniżany przed wezwaniem. 23 sierpnia oddanie do uzytku głównej maszyny do produkcji włóknin . Czasu jest coraz mniej . Janusz tak czy siak musi trzymać 25% , ale nadwyzke moze sprzedać .
To zależy ile zaproponują.. jak dadzą 53 zł jak ostatnio to znowu skupia z tysiąc akcji.... Heh teraz można spokojnie dobierać moim zdaniem do 50 zł bo nawet jak zrobią wezwanie to powyżej 50 zł.... Jakby chcieli skupić znacznie więcej to wezwanie 65 zł... I myślę że część ludzi odda chodź ten skarb dużo więcej warty po ile się Bogus spodziewasz wezwania ?? Hmmm gorzej będzie jak Janusz dogadał się z żydem i odda w wezwaniu tyle by żydowi starczyło na przymusowy wykup akcji....
Zauwazyłem ,że Prezes dostał sowita podwyżkę, więc biedy nie ma. Pewnie nie dadza tyle ile chce Janusz ale mozliwa chęć zagarnięcia 150-200k moze drzemać w głowach ocalonych z Holokaustu. Dziś 11 rocznica najwyższego kursu w historii Novity .
sam Janusz ma na zbyciu 50k + drugi inwestor z Zielonej Góry co miał 67 i chce sprzedać i masz już ponad 100k. Cena w okolicach 80 złotych powinna uwolnić jeszcze 50k. Cała operacja mogłaby kosztować przy 150k całe 12 mln .
Janusz moze oddałby po 80 dwa lata temu , ale przeciez od tego czasu sa trzy lata zysków plus dotacja a to jest przynajmniej 25 złotych na akcję . Dzis 80 złotych jest tylko urealniona wersją wezwania sprzed 2 lat. Po inwestycji zyski przyspieszą do przynajmniej 1 złotego na akcję MIESIĘCZNIE. Widac z tego ,ze sytuacja fundamentalna ulega powaznym zmianom na lepsze. ale kurs tego nie odzwierciedla jak na razie. Dlatego uwazam ,ze ten czas moze byc wykorzystany na wezwanie . Wszystko zależy od ceny.
Od ostatniego wpisu mineły 3 miesiace kurs osunął się o kolejne 10 % . Spadki trwaja już 7 kwartał z rzędu . w 1997 było podobnie .Spadki zakończyły się po 7 kwartałach w grudniu 1998 Spadek z 21 na 2,80 .Podobna sytuacja miała miejsce w latach 2007/2008 z tym ze jeden kwartał był na plusie a akcje spadły z 122 na 10 i też co ciekawe spadki wyhamowały w grudniu 2008 .
wolumen w tym tygodniu juz jest ponad 1k co nie zdarza się często. W ostatnim półroczu dopiero 3 raz . Pierwszy przy dołku na 42,50 drugi przy górce na 49 i teraz przy dołku na 41,40. Jeszcze wczesniej w marcu przy 42,40 i w kwietniu przy 50. od bandy do Wandy .
10 lat temu pociagnęli w grudniu do 10 złotych i 50 groszy , a tylko dlatego ,że w planach było wypłacanie dywidendy . Wypłacono ponad 20 złotych na akcje. Obecna zwałka zaczęła się mniej więcej po infie o rozpoczęciu inwestycji w listopadzie 2016 . Każde info o pracach związanych z inwestycją było gaszone podażą akcji , a info o zielonym świetle dla inwestycji był zjazdem do cen ponizej 50 . Info o dofinansowaniu to dwa miesiące najwyższych obrotów w 2017 roku gdzie z poziomu 1-2k miesięcznie skoczyło do ponad 5 k w listopadzie i ponad 5k w grudniu czyli tyle ile w tym roku poszło przez pół roku. Realnie rzecz biorąc przy 20k obrotu rocznie i spadku o 7 złotych a średnio o 3,50 złotego cała realna gra roczna idzie o 70 tysiecy złotych. Jednak dźwignia pokazuje 17,5 mln jako całości i 1mln 750tys. jako tego co pozostało na GPW.
Bogus wierzysz w to po tylu latach że ten impas na tej spółce się ruszy???jedynie co to wierzę że Janusz skupi kolejne akcje i wtedy kurs wejdzie na wyższe poziomy tak jak jakiś czas temu z 50 zł zrobił 65 zł.... Szczerze to bym ten swój zestaw akcji oddał po te 68 zł.... Bo i mnie zmęczenie już dopada....
jeśli rzeczywiście myslą jak odebrać nam papiery to grubo się mylą
tu nie ma ludzi którzy potrzebują kase na waciki
tu są twardziele i marzyciele którzy przeszli z novitą
niemal pół zycia wiec przejść drugie pół to będzie czysta przyjemność !
Czekaliśmy na maszynę kilka lat. Praktycznie od 2010 co roku zarząd wnioskował o powiększenie mocy produkcyjnych i odnowienie parku maszynowego .Była mowa o maszynie za 16-20 mln .Teraz kiedy maszyna już jest gotowa do pracy poczekam , poczekamy na efekty .Sam słyszałem od Prezesa 4X większa produkcja spunlace. Poprzedni podkreslał ,ze nowe maszyny to mniejsze zużycie materiałów, energochłonność i łatwiejsze policzenie produkcji. Większe zyski . Kiedyś 6 mln zysku rocznie dawało papiery na 35 złotych za akcję .Teraz 12 mln daje papiery na 40 złotych . 23,5 mln dotacji powoduje spadek kursu o 7 złotych kiedy powinien dać 10 złotowy wzrost .
czyli wychodzi na to ze ktoś jest zainteresowany naszymi akcjami tak ?
pytanie : tylko po co ? skoro na rynku jest ok 200k naszych akcji to i tak nie zmienia to układu
biorąc pod uwagę stan posiadania Janusza i koszernych
wiec o co w tym wszystkim chodzi ? co zmieni ewentualny zakup tych 200 k ?
pomijam fakt ze calych dwustu i tak nie zbiorą bo nie sądze by tutejsi gracze chcieli po latach walki
oddac swoje pakiety w poziomach skrajnie zaniżonych
gdzie tu sens a gdzie logika ?
Nie odbiora w cenach zanizonych ale zmiękczą twardzieli dając kilka złotych drożej ewentualnie przez wezwanie . Częśc pewnie odda po 2 latach spadków .Cierpliwośc moze się skończyć . obecna cena 106 mln za firme w tym 62 inwestycja , wiec reszta 44 mln. Sama inwestycja to 25 złotych na akcję .
Bogus to ile uważasz że powinna być cena za novite ... A no i oczywiście powiedz mi ile ciebie interesuje cena za jedną akcję żebyś oddał w wezwaniu lub sprzedał na rynku
Nie mam ustalonej ceny , jednak 43 złote to jest cena do kupowania a nie sprzedawania. Moja deklaracja o tym ,ze nie wykonałem żadnej transakcji jest już nieaktualna . Jednak PITA za to nie dostanę.
no tak ale nie odpowiedzieliście mi na pytanie
co nawet gdyby koszerni skupili z rynku te ok 200 k akcji ?
to i tak przecież nic nie zmienia w obecnym układzie sil
wiec po co im te akcje z rynku bez pakietu Janusza ?
Oni nie mogą skupić z rynku , bo na rynku 200k nie ma . Obrót w tym roku to 1 mln PLN . W Arkuszu nie stoi nawet 1000 akcji na sprzedaż . Po 3 dniach musieli by poinformować . Nie mają żadnych szans na kupno czegokolwiek w kontrze do Janusza.
No ale 100 akcji wczoraj poszło po 41 zł i skutecznie można zaniżać ...myślę. Ze spokojnie więcej jest akcji w arkuszu zleceń i przy odpowiednio umiejętnym kupowaniu mógłbym mieć akcji dużo dużo więcej mając jeszcze kasę....
caly czas nie zmienia to faktu ze skupienie tych pozostałych akcji
z rynku nic nie zmieni w układzie sil ! tu tylko papiery Janusza grają nadrzędną role
i o nie koszerni mogą zawalczyć , nasze akcje są nic nie znaczącym pakietem
i nikt o nie nie będzie zabiegal !
Te 10 % głosów to nie tylko głosy na walnym ale też prawo do zysku . Jesli idzie o głos to jest bez znaczenia ale zysk jesli idzie o Tabazę mogłaby mieć większy o 15% rocznie . Tabaza podobno liczy każdy grosz a to nie są grosze tylko miliony. I tyle w temacie.
Skoro liczą każdy grosz bardzo dobrze niech wreszcie puszcza kasę na dywidendę... A kurs i wszystko wystrzeli do góry...a na marginesie musi być to irytujące dla Janusza że ma taki pakiet akcji i nie może decydować... Praktycznie o niczym.... No może czy sprzedać swój pakiet akcji czy nie i po jakiej cenie....
ale Janusz kupuje małymi pakietami i nie myśli raczej o sprzedaży ,
poza tym utworzyl jakies spółki satelity na synow ,zone i innych czlonkow rodziny
wiec wygląda na to ze ma plan
jak się popatrzy na arkusz to golym okiem widać ze to ustawka
gdyby znalazł się kolejny bohater dnia i wziął te blokadę 180 akcji
to smialo mogłby powiedzieć " rozbiłem bank " !
to się tak dalej nie utrzyma