• Re: KOMENTARZ FUTURES SERIA U TYDZIEŃ DRUGI Autor: ~BBB [5.172.247.*]
    Jak was czytam to mam wrażenie, że gracie na tzw. "czuja". Zero znajomości chociażby sytuacji technicznej danego waloru, indeksu.... "TAMI" na jakiej podstawie mówisz o 1550? Podaj mi kilka argumentów chociażby na podstawie AT, a nie na zasadzie "mam eski to będzie spadać" bo z tego co widzę to już o godz. 9 to samo o KGHM pisałeś, a nie widzisz co tam się technicznie dzieje i ile miejsca jeszcze było do wzrostu....
  • Re: KOMENTARZ FUTURES SERIA U TYDZIEŃ DRUGI Autor: kurdefw20 [89.79.84.*]
    Najlepiej będzie jak pokażę mój wykres i sposób na granie:

link

Wykres 5-minutowy.

Ten pierwszy sygnał to nie do końca jest prawidłowy, ponieważ sygnały S są wtedy gdy dwie średnie spadają.
    Trzy kolejne sygnały, jak widzicie idealnie pokazały gdzie jest górka.

Czy tak będzie i teraz?
    Oczywiście nie wiem, jednak obawiam się ponieważ po sygnale z dzisiaj rana nie było niższego dołka, popyt obronił się.

Dlatego raczej nie zajmę pozycji.

Widzicie te powtarzające się schematy na wykresie i wskaźniku? Podobają się Wam?
    Pamiętaj, że wykres 5 minutowy stwarza bardzo dużo mylnych sygnałów często. Pisze o tym Bernstein w swojej książce "Inwestor jednosesyjny". :)
  • Re: KOMENTARZ FUTURES SERIA U TYDZIEŃ DRUGI Autor: ~arbez [89.69.101.*]
    Dnia 2016-06-28 o godz. 12:49 kurdefw20 napisał(a):
    > arbez, używasz jakichś wskaźników i średnich? Jeśli tak to na jakich interwałach i jakie wskaźniki i średnie?
    > Bierzemy S? Jest teraz bardzo dobry "stosunek"...
    >
    > zysku do ryzyka oczywiście.
    >
    > Czytał ktoś kiedyś książkę pana doktora Eldera "Zapraszam do gabinetu inwestora giełdowego. Przewodnik po inwestowaniu na giełdzie"? Zastanawiam się nad zakupem.
    > Jakby ktoś mógł ją porównać do Zawód inwestor giełdowy to byłbym "dźwięczny".
    >
    > Mamy ciekawą sytuację - i byk i niedźwiedź mają powody do zajęcia pozycji, ciekawe jak to się rozstrzygnie. Według mnie niedźwiedź wygra.

Podstawowym moim wskaźnikiem jest kanał równoległy na interwale dziennym i godzinowym...operacji dokonuję przeważnie na przeciwnych wskazaniach tych trendów a dodatkowo czasami na interwale 15 min (wcześniej było 10 min). Wszystkie średnie cross - owania  MACD tylko na interwale dziennym i tylko pomocniczo. Mam niedobre doświadczenia ze średnimi - tak jak Ty kiedyś pisałeś o jakiejś parze ... to jest dobre w danej sytuacji, ale takie same sytuacje występują rzadko. Do tego timing ...możesz grać z trendem i mieć rację ale jak nie wybierzesz odpowiedniego czasu wejścia i wyjścia to wtopisz...timingu trzeba się chyba nauczyć poprzez grę ...i co jeszcze...trzeba dążyć do indywidualizmu, niektórzy guru twierdzą że w czasie gry nie powinno  się z nikim konsultować i jeśli ktoś nie ma twardej psyche to każdy taki post który tutaj przeczyta może go "skołować"
    KGHM interwał dzienny tak na szybko. Wskaznik OBV (przebicie linii impetu) pokazuje najprawdopodobniej udane przebicie oporu na 65 i koniec fali korekcyjnej trwającej od końca kwietnia przebiegającej w klinie zniżkującym. Obecnie nie mam czasu na analizowanie więcej interwałów....

link
    5 - minutówki to nie dla mnie "wyrosłem" z nich parę lat temu....moim zdaniem wszystkie wskaźniki są do d..y, można je stosować tylko pomocniczo tutaj mamy cały ich zestaw
    http://www.biznesradar.pl/notowania/KGHM#1d_lin_lin
    trzeba się "dopracować" własnego look - u  ......albo becylować  !
  • Dlaczego FW20 a nie FW40 Autor: ~Aleksandra [89.66.110.*]
    Proszę podajcie mi swoje powody, dlaczego większość z was gra głównie na FW20 a nie FW40. Czy to chodzi o mniejszy lewar, czy też gorszą płynność, a może są jeszcze jakieś inne ważne aspekty, których ja nie dostrzegam. Pytam gdyż Brexit skłonił mnie do pewnych przemyśleń, a mianowicie:
    1.      Od początku moje nastawienie było niedźwiedzie zaś po Brexit zmieniła się jak dla mnie jedna istotna rzecz. Rozgłos medialny - teraz wszędzie można usłyszeć, jakie wielkie to wydarzenie ten Brexit, porównywalne do rozpadu ZSRR oraz upadku muru w Berlinie.  Oczywiście nie ma tu wygranych a perspektywy dla europy są rysowane negatywnie. Dlatego też nie wierzę, aby ulica dała sobie wmówić, że to świetny moment do kupna akcji, bo jest taniej. Dlatego też zapędy Grubasów do wyciągów raczej powinny osłabnąć zaś rynek po pierwszych wahnięciach prawdopodobnie zacznie powoli się obsuwać aż do kolejnego złego newsa i ponownego przyśpieszenia i tak aż do globalnej paniki.
    2.      Oczywiście nie mam pojęcia jak głęboko zejdziemy i kiedy. Jednak trzymam się zasady: do momentu kiedy SP500 nie upuści trochę powietrza tak długo hossy u nas nie będzie, co najwyżej tren boczny. Dodatkowo coś mi się wydaje, że na SP500 też już mają dosyć gdyż, gdy trzeci szczyt podchodził pod maksima to robił to przez kilka sesji gdzie ruch był bardzo mały, zapewne tylko po to, aby się pozbyć drogo akcji.
    3.      Rozpoczynają się wakacje i trochę nie chce mi się ciągle siedzieć przed kompem. Dlatego plan mam taki kupić trochę FW40 tak w przedziale 3270 – 3400. Postawić stopa tak koło 3500 i zapomnieć. Oczywiście nie będzie tego dużo i mam pełną świadomość straty 200pkt na kontrakcie.  Jednak potencjał zarobku za jakieś 6-12 miesięcy też może być spory.
    Co Wy na to, czy ktoś już z was przerabiał podobną strategie (wiem nie jest cudowna). Jakie widzicie wady? Dodam jedynie, że się upieram na FW40 gdyż to są mniejsze spółki, które podczas naszej bessy jeszcze tak dużo nie straciły, zaś w przypływie paniki mają jeszcze całkiem duży potencjał do spadków.
  • Re: Dlaczego FW20 a nie FW40 Autor: ~arbez [89.69.101.*]
    gram na wig 20 ponieważ obserwuję (i gram również na ich fw) 6 - 7 pierwszych spółek z tego indeksu które odpowiadają za ponad 60% obrotu na wig20, to pozwala mi na bieżąco monitorować sytuację, fw40 jest za lekki i skoro tutaj mówi się o manipulacji to co dopiero tam
  • Re: KOMENTARZ FUTURES SERIA U TYDZIEŃ DRUGI Autor: ~slawek [46.186.0.*]
    Pozwole sobie zacytowac klasyka iz "Wielu diablow tutaj dziala"(czytaj spadochroniarzy grubego),wkladaja duzo wysilku aby rozmyc negatywny obraz naszego rynku.
  • Re: KOMENTARZ FUTURES SERIA U TYDZIEŃ DRUGI Autor: kurdefw20 [89.79.84.*]
    BBB, zobacz na ten wykres 5-min.
    Według mnie to na prawdę dobrze działa, tylko sztuką jest dobrze sobie ten wykres "opisać" i czuć ceny.

link

Tyle okazji na wejście na wykresie 5-minutowym.

arbez dzięki za odpowiedź. Możesz pokazać jak wygląda Twój wykres?

S na PKO z ciasnym stopem!
  • Re: KOMENTARZ FUTURES SERIA U TYDZIEŃ DRUGI Autor: ~tami [80.50.233.*]
    Wydaje mi się że ktoś wywalil PGE bo gra na spadki i przy wolumenie 18mln akcji to tylko 4,5 mln dywidendy a turs uwalony okrutnie i S-ki zarabiają.
    No i trzeba przeiwdziec ze 500+ jest do zapłaty i dletego dywidenda uwalona. Akcje PGE wg moich obliczeń spadną jeszcze 20% w krótkim terminie
  • Nie róbcie mi przykrości, bo nie przygotuje PODSUMOWANIA II Kw. Autor: emeryt_giełdowy [79.184.168.*]
    Przyjąłem pewne założenia i już robię podsumowanie drugiego kwartału i pierwszej połowy 2016 r. WIGOMETRU.
    Jak będziecie tak tańczyć +/- 1,5% to nici z założeń i z PODSUMOWANIA w piątek.

• Re: Nie róbcie mi przykrości, bo nie przygotuje PODSUMOWANIA II Kw. Autor: ~vater [83.9.26.*]
    Nie stresujcie się tak, tymi wykresami,
    wiadomo, że nikt nie gra "na czuja" :)
    Tu przytoczę rozmowę dwóch graczek giełdowych:
    - jak ty to robisz, że zawsze wiesz kiedy wziąć L-ki, a kiedy S-ki ?
    - no, ja, jak rano wstaję to odkrywam kołdrę i patrzę,
    jak mężowi leży na prawo to biorę L-ki, a jak na lewo to biorę S-ki !
    - no ,a jak stoi ???
    - oj, ty głupia, głupia - kto wtedy myśli o graniu !!!.

ps. wczoraj mój wskaźnik pokazywał brać L-ki
    dziś pokazuje brać S-ki
    a jutro ..... pewnie nie będę grał
    bo moja kobieta wraca z wakacji

• Re: Nie róbcie mi przykrości, bo nie przygotuje PODSUMOWANIA II Kw. Autor: ~BBB [5.172.247.*]
    Spójrzmy na PKO...

Na dziennym widzimy klin znizkujacy. Górne ograniczenie to opadająca linia trendu od szczytu w maju 2015. Dolne ograniczenie ciągnie się po dołkach od 2014 roku. Obecnie toczy się walka z górnym ograniczeniem, które jest na poziomie 23.35 mniej więcej. Wskaznik OBV w zeszłym tygodniu podczas wzrostów przebił linię impetu biegnącą od maja 2015. Bardzo duże prawdopodobieństwo wybicia górą formacji. Przy wczorajszych spadkach wskaznik po prostu cofnął się do linii impetu i dziś od niej odbija. W piątek spadek zatrzymał się na dolnym ograniczeniu klina i można zaryzykować stwierdzenie, że styczniowe i piątkowe minima to dno trendu.

link

Moim zdaniem ważniejsza jednak będzie świeca z tego tygodnia. Narazie zatrzymuje się na górnym ograniczeniu klina, co pozwala twierdzić, że spadek miał charakter ruchu powrotnego. Widzimy już pozytywne dywergencje byka na MACD (niższy dołek na wykresie, wyższy na wskazniku). Dodatkowo jest szansa na podwójne dno i zarysowuje się coś na kształt kanału z górnym zasięgiem blisko 30ł.

To tak w skrócie o PKO, dokładniej musiałbym przeanalizować więcej interwałów i wskazników. Aczkolwiek nie mam pojęcia pod co obecnie te S gracie na tym.....

• Re: Nie róbcie mi przykrości, bo nie przygotuje PODSUMOWANIA II Kw. Autor: ~BBB [5.172.247.*]
    Wykres tygodniowy... Zapomniałem w poprzednim poście wrzucić :)

link
    Przede wszystkim moim zdaniem należy skupić się na analizie instrumentu kasowego. Kontrakt jak sama nazwa wskazuje jest instrumentem pochodnym, więc jego bazą jest instrument kasowy.
  • Re: Nie róbcie mi przykrości, bo nie przygotuje PODSUMOWANIA II Kw. Autor: ~arbez [89.69.101.*]
    ja posługuję się tylko instrumentami bazowymi
    ...ale nudy...pos..ć się można
    ...nie ma na co czekać dawać w okolice 1800 żeby można było jakąś sensowną S-kę przytulić ....
  • Re: Nie róbcie mi przykrości, bo nie przygotuje PODSUMOWANIA II Kw. Autor: ~vater [83.9.26.*]
    Taaak, 3 posty wyżej napisałem,
    że należy skupić się na .... "instrumencie",
    ale dzięki za wyjaśnienia :)
  • Re: Nie róbcie mi przykrości, bo nie przygotuje PODSUMOWANIA II Kw. Autor: ~Aleksandra [89.66.110.*]
    Wystarczy trochę inaczej postawić kreski i już nie mamy żadnego klina a jedynie piękny kanał spadkowy
    link
  • Re: Nie róbcie mi przykrości, bo nie przygotuje PODSUMOWANIA II Kw. Autor: ~Aleksandra [89.66.110.*]
    i jeszcze link do obrazka (gdyż coś nie wyszło): http://imgur.com/iggiMoQ
    Nieprawda z tymi kreskami...... Jest jeszcze sztuka interpretacji wolumenu, wskaźników wraz z formacjami i punktów zwrotnych.... Spójrz, z której linii najczęściej następował punkt zwrotny chociażby...
    Na Twoim wykresie trend spadkowy trwa dosyć krótko (jest w trendzie spadkowym co najmniej od 2014). Masz 3 punkty zwrotne, a na moim chyba z 5 albo więcej......
  • Gra intuicyjna Autor: zosia3005 [87.105.245.*]
    czy jak kto woli .. gra na czuja
    ma dużą przewagę nad technika i innymi "narzędziami"

polecam lekturę :
    Spekulacja intuicyjna - Curtis Faith
    fragment recenzji z księgarni Maklerska :

" Dziś Faith tłumaczy, że chociaż w spekulacji trzeba mieć starannie przetestowany system i wojskową dyscyplinę, to jeśli chce się osiągać rezultaty naprawdę wybitne, trzeba zaufać własnej intuicji i instynktowi. Ale żeby móc to zrobić, trzeba tę intuicję najpierw wytrenować - więc Faith wyjaśnia, jak to robić. W morzu literatury kierowanej do giełdowych graczy dawno nie było pozycji równie zaskakującej - i tak bardzo skłaniającej do autorefleksji. 

"Rynek jest szybki, bombarduje nas informacjami i wzbudza silne emocje. Czy można z nim wygrać, stosując wyłącznie logikę i rachunek prawdopodobieństwa? Curtis Faith sugeruje, że nie można. Do zwycięstwa potrzebna jest umiejętność podejmowania decyzji w zgodzie z intuicją. Autor nie oferuje jednak prostych i naiwnych wskazówek. Wręcz przeciwnie ? przekonuje, że intuicję należy rozwijać, trenować i umożliwić jej gromadzenie doświadczeń. "
  • Re: Gra intuicyjna Autor: ~arbez [89.69.101.*]
    Zofio....ZŁOTOUSTA !
  • Re: Gra intuicyjna Autor: ~tami [80.50.233.*]
    A LOP wzrasta juz na spadku i to w tempie hiperbolicznym. Niedługo wskoczymy na zero a zamknięcie na -1% i testowanie 1700punktów.
    uuuuuuu....coś się PGE nie spodobało :(
  • Re: Gra intuicyjna Autor: ~BBB [5.172.247.*]
    JSW też wielu przy 50zł grało intuicyjnie na zasadzie "dużo spadło".... No, ale każdy gra tak jak lubi najbardziej :)
  • Re: Gra intuicyjna Autor: ~vater [83.9.26.*]
    No, niech teraz specjaliści od wykresów powiedzą
    jakie sygnały daje PGE ????
    Kupować ???? Sprzedawać ???

PGE juz uwalają i to przy jakich obrotach .... oj jest gorzej niż myslałem.

A przy mizernych obrotach KGHM mamy wzrost ponad 4%.

Dodatkowo wysokie otwarcie które niczemu dobremu nie wróży.

Wolumen na kontraktach bardzo duży - wręcz gigantyczny- jakby ktoś miał kupowac to by z niskiego pułapu otwierał.

Nie ma pod co rosnąć - ZOSIA czy zgodzisz się ze mną ?
    Dnia 2016-06-28 o godz. 14:54 ~vater napisał(a):
    > No, niech teraz specjaliści od wykresów powiedzą
    > jakie sygnały daje PGE ????
    > Kupować ???? Sprzedawać ???
    >

PGE jak większość spółek na naszej giełdzie jest w trendzie spadkowym ....więc wg mojej filozofii albo S, albo nic (po takim spadku na pewno nic).
    Z drugiej strony to wypadek incydentalny liczyli na 0,92 dywidendy jest 0,25 różnica -0,67 a spada 1,30 ....rozgrywka ...nic zaskakującego na giełdzie....smutek dla posiadaczy grubych portfeli. Okazja dla łapaczy dołków.
    Sprzedawać wszystkie akcje, Lepiej teraz kaske przytulic bo za niedługo odkupisz i to z nawiązką - mamy trend spadkowy długoterminowy i jeszcze ten brexit. Jasny sygnał sprzedaży dzisiaj dostajemy - (OBROTY ,LOP na kontraktach i niskie obroty przy wzrostach)- oj kiedy wy sie nauczycie grać
    KGHM, pzu, pko - wszystko leci na pysk a na PGE stoi na widłach i nikt nie chce parzącego papieru bo ludzie coraz bardziej ogarnieci i nie lapia spadajacych nozy.....
    Dnia 2016-06-28 o godz. 15:16 ~tami napisał(a):
    > Sprzedawać wszystkie akcje, Lepiej teraz kaske przytulic bo za niedługo odkupisz i to z nawiązką - mamy trend spadkowy długoterminowy i jeszcze ten brexit. Jasny sygnał sprzedaży dzisiaj dostajemy - (OBROTY ,LOP na kontraktach i niskie obroty przy wzrostach)- oj kiedy wy sie nauczycie grać

To co Ty piszesz chłopie to jest obrzydliwe, czyste naganiactwo, zajmij się swoim portfelem najlepiej !!!!!! a nie steruj cudzymi pieniędzmi !!!!!!
    Ja nie naganiam - napisałem że wziąłem S-ki po 1755
    A że dajecie się robić w hu... ja to tylko wyrażam moją opinię. Jako że jest to forum publiczne to jedynie co mogę dopisać to to że wcale mnie słuchać nie musicie.

Jednak też bym miał uszczypliwe uwagi jakbym zaczął tracić na giełdzie.

Przeanalizujcie wykres USD/RUB też był pik 20kilka procent i potem podążali w tym kierunku.

Niedługo osiągniemy według mojej opinii 1667punktów czyli otwarcie z piątku........ a dzisiaj powinniśmy testować 1700-1720

• Re: Gra intuicyjna Autor: ~BBB [5.172.247.*]
    Przecież jakoś po 9 sam pisałeś, że bierzesz S na KGHM, a z tego co widzę od 9 sporo poszedł do.góry.... Czyli rozumiem, że nie straciłeś?:)
  • Re: Gra intuicyjna Autor: ~vater [83.9.26.*]
    Do Aleksandry
    Autor: ~Aleksandra [89.66.110.*]2016-06-28 14:44 i jeszcze link do obrazka (gdyż coś nie wyszło): http://imgur.com/iggiMoQ

Obrazek wklei Ci się do postu jeśli podasz link w takiej formie http://i.imgur.com/iggiMoQ
    musisz skopiować ten drugi link, z drugiej linijki, po http:// literka i z kropką
    Ja to metodą prób i błędów doszedłem, bo też miałem problem

• Re: Gra intuicyjna Autor: mielonka [77.65.25.*]
    Zosiu - moja ulubiona książka "giełdowa" :)
  • Re: KOMENTARZ FUTURES SERIA U TYDZIEŃ DRUGI Autor: zosia3005 [87.105.245.*]
    U nas wszystko jest możliwe ..
    .. np. rosną banki chociaż Goldman właśnie znaczaco obniżył im wyceny

http://gpwinfostrefa.pl/GPWIS2/pl/news/info/831961,goldman-sachs-obniza-ceny-docelowe-dla-pko-bp--pekao-i-bz-wbk#modal
  • Re: KOMENTARZ FUTURES SERIA U TYDZIEŃ DRUGI Autor: ~qwerty [37.47.43.*]
    2-och grubasow sie bije, jeden ciagnie ponad 1750, a drugi pod 1730, a LOP rosnie. Ciekawe ktory wygra? Wydaje sie, ze S.
    trochę rosną bo zaczynają pobrząkiwać o tym że może nie dojść do Brexitu, Cameron do października nie zgłosi, Szkocja się burzy, zebrali już 3 mln podpisów o powtórkę itd.....plotki, emocje i rynki falują .....
    Nie od dziś wiadomo po co są wydawane takie rekomendacje... Mają ochotę trochę dokupić bo czują okazję to robią atmosferę pod spadek i odbierają od tych co sprzedają kierując się ich rekomendacjami. I też w drugą stronę, chcą wywalić akcje to dają wysokie rekomendacje. Nie ma w tym nic dziwnego, to normalne wśród domów maklerskich. To nie są instytucje charytatywne, mają w tym swój biznes zawsze....
    Przykładowo we wrześniu DM mBank dawał kupuj dla PKO cena 40zł. Ile rekomendacji było dla PKN po 90-95zł. Teraz klasyk 0zł dla LOTOSU kiedyś....
  • Re: KOMENTARZ FUTURES SERIA U TYDZIEŃ DRUGI Autor: zosia3005 [87.105.245.*]
    jasne ....
    .. tonący brzytwy się chwyta ....

najpierw pompowali bo referendum za Brexitem miało być prawie niemożliwe
    a teraz pompują , bo
    nikt nam nie wmówi , ze białe jest białe a czarne jest czarne ...
    ręce człowiekowi opadają .....
    falowanie jak falowanie, natomiast poważny opór to dopiero strefa 1800 - 1850, wg mnie w tych okolicach można myśleć o w miarę bezpiecznych s-kach, jeśli sytuacja by się odmieniła to powyżej 1850 trzeba by się odwrócić, ale stosunek zysku do straty jest akceptowalny bo : możliwość zejścia to ok 150 pkt w dół, a możliwość straty to ok 50 pkt ...takie mój look :)  ....zawsze może się przytrafić takie PGE :)
  • DYSTRYBUCJA Autor: zosia3005 [87.105.245.*]
    Tylko to mają teraz w głowie Grubasy
    koniec , kropka .. finito .....
  • Re: DYSTRYBUCJA Autor: pikami [195.191.162.*]
    zamykam PKC ostatnią tłustą L z Beeexitu. Można było lepiej ale od 1667 i tak się nieźle obłowiłem. Zostanie mi tylko L z wczoraj brane po 1728.
  • Re: DYSTRYBUCJA Autor: pikami [195.191.162.*]
    Oczywiście ostatnie L  z Beex dotyczyło tylko FW20 bo mam jeszcze L na FW40Z16 po 3175 i S na FUSDU16 średnio po 405,71 o akcyjnych już nie wspomnę...
  • Re: DYSTRYBUCJA Autor: ~malarz30 [87.101.34.*]
    otworzylem pod koniec skromne S po jutrzejszą poranną lukę
  • Re: DYSTRYBUCJA Autor: ~bardzo [83.5.98.*]
    luke wzrostowa, bardzo dobrze
  • Re: DYSTRYBUCJA Autor: ~tralalala [5.185.84.*]
    Dnia 2016-06-28 o godz. 17:15 ~malarz30 napisał(a):
    > otworzylem pod koniec skromne S po jutrzejszą poranną lukę

skromnie sądze, że w panice je jutro pozamykasz. i w dodatku zrobisz źle :D
[x]
FW20 0,00% 0,00 1970-01-01 01:00:00
Brak wiadomości dla danej spółki
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »