pozdrawiam mistrza :)): oloo ... powiedz jak myślisz długo będzie trwała ta sielanka:) Tak... ....pięknie jest upajać się tą chwilą aż nagle budzimy się gdy już jest w drugą stronę i znowu czekamy na wzrost he
nieskromnie wtargnę, że osobiście wolę żyć w niewiedzy:)
boczniak boczniak i nagle hyc mega korba :)
rosnie i rosnie i niech rosnie, chociaz nic wiecznie nie rosnie, astarta niech rosnie....
~lukas,
Ty chyba jestes od Milionerów, nieprawdaż ? :)
a na Astarcie, po takich wzrostach zawsze był komunikat..., więc czekamy
pisalem, że na miesiąc przed wynikami w pazdzierniku zacznie sie wzrost,no i nastąpił :) tylko, że tutaj tak jest, że wzrost nastepuje przewaznie w dwie sesje, później sprzedaje drobica, nastepnie nuda, i znowu w dwie sesje do góry , i od nowa...:)
troszke mnie niepokoi kurs hrywny do dolara i euro, ale zostanie zdyskontowany cenami cukru, a jak wczoraj czytałem na ukrainskim portalu w najblizszym czasie spodziewają sie powrotu inwestorów zagranicznych na Ukrainę i spadku dolara do siedmiu hrywien,
równiez podjęto uchwałe o obnizeniu cen gazu dla cukrowni o ok.25%, więc spadna koszty, tak więc powinno byc ok
pierwsze pólrocze 2010 zdecydowanie winno należeć do Astarty (jeżeli chodzi o kurs), no a gdyby pomysleli o dywidendzie za 2009, to by było jeszcze przyjemniej
proste spółki sa najlepsze, przynajmniej wiadomo co robią: cukier, meble :)
Witam mogę napisać tylko to samo co oloo tylko szczegółowiej;
-ostatnie zamknięcie powyżej maksa z ostatnich 20 sesji co świadczy o zdolności kursu
do bicia nowych rekordów
-wskażnik MACD rośnie od 06-10
-analiza MACD wskazuje pozytywne sygnały
-na wykresie MACD możemy zaobserwować rosnące słupki po dodatniej stronie zera
-oscylator stochastyczny ma wartość 93,1 znajduje się w pozytywnej części wykresu wraz
ze swoją linią sygnałową co świadczy o dalszym wzroście kursu,
-wartość wskażnika siły trendu wynosi 47,6 co świadczy o dobrej sile trendu
-na wykresie siły trendu zielona linia zajduje się powyżej niebieskiej co oznacza kierunek
północ.
Reasumując oczekiwanych jest więcej takich białych świeczek na wykresie jak ostatnia.
Mówiąc bardziej obrazowo (niektórzy nie lubią analizy i wykresów) pociąg InterCity znajduje się teraz na granicy polsko-ukraińskiej w Dorohusku ,jest na w pół pusty,kierunek Warszawa Centralna po drodze dwa postoje-nie życzę nikomu żeby wsiadł na ostatnim przystanku.
Pzdr ,wszystkich
~Mat,
Astarta powolutku do góry... :), prawie jak obligacja...:)
co do żurów nie wiem, ale msx mozliwe, że za szybko wszedłeś, nie bylo zadnych komunikatów co nienajlepiej wrózy..., co do SWZ niedługo bedzie ponowna powtórka z rozrywki...:)
~rudy mike,
spokojnie, od naniższzego poziomu w pażdzierniku, walor wzrósł ok 50 % w przeciągu dwóch tygodni...:)
a jak rynek się odwróci, to Astarta spadnie...tak tu już jest...i nic nie poradzisz :)
Oloo wiem że wiele można od Ciebie się nauczyć-przede wszyskim doradzasz cierpliwość,a mi jej często brak.Dzięki Twoim postom siedzę twardo na Astarcie i nie
żałuję,bo 70% od czerwca to nie bagatelka.,Ale jeszcze jedna świeca przed wymikami
by się przydała :-)))
Pozdrawiam
no i ładnie zakończylismy miesiąc październik na Astarcie :)
a wczoraj ukazało się info:
Nowe prognozy produkcji cukru na Ukrainie w roku marketingowym 2009/2010
2009-10-29
Ministerstwo Polityki Rolnej Ukrainy obniżyło prognozę produkcji cukru w roku marketingowym 2009/2010.
Wg zaktualizowanej prognozy resortu, w tym okresie produkcja cukru wyniesie 1,28 mln ton (wobec prognozowanych dotychczas 1,45 mln ton), przy konsumpcji cukru na Ukrainie na poziomie 1,9 mln ton rocznie.
................
no to troszkę będzie brakować,przełom I i II kw 2010....czyli wszystko zgodnie z forumowymi założeniami...:)
i nie denerwować się, nawet jak spadnie , bo i tak odbije , bo wzystko zmierza w dobrym i jedynie słusznym kierunku...:)
Mam ją od 12 pln i nie zamierzam na razie sprzedawać - pomogła mi przetrwać trudne czasy. Prośba: nie róbmy zbyt wielkiego szumu bo się gimnazjum z kieszonkowym zleci i będzie syf. Pozdrawiam
Gorg
---------------
http://informacyjny-24.pl/index.php/Gielda/
dobra Panie i Panowie Rosyjski Bank Renaissance Capital dołącza się do naszego grona...:):
Renaissance Capital reinstated coverage of ASTARTA with a BUY recommendation
“We reinstate coverage of Astarta Holding with a BUY rating and PLN 57.5 target price (73% upside potential to the current price). Astarta is the largest Ukrainian sugar producer with a 15% market share in 2008 (235,600 tonnes of sugar output). We are positive on high and further improving operating efficiencies of Astarta thanks to vertical integration and focus on sugar mills modernisation. We separately note very high corporate transparency, quality of information disclosure, quality of ERP and management information systems of Astarta. Relative to PFTS and other Ukrainian agriculture stocks, Astarta has underperformed by 14% and 17%, on a three-month basis. With a $577,000/day average trading volume Astarta is one of most liquid agriculture stocks under our coverage both, in Russia and Ukraine.”
~IQ,
witam, podejrzewam, że jesteś ze stajni ~studenta :)
dojdźmy najpierw do pierwszego szczytu...:), bo w gorach czasem do szczytu brakuje ledwie 100m i poprzez załamanie pogody trzeba wycofac sie,poczekać i znowu zaatakować...:), pierwsza góra wzbudza największe emocje, ale później pojdzie nam łatwiej i zbierzemy koronę, ale najpierw dojdźmy...:), a potem pogadamy
zremb,
poprzez połaczenie z jago, musza zrobic wezwanie lub zejść do 33 %, maja na to 3 miesiące, wyniki skonsolidowane (Henczke) przesuneli do połowy grudnia..., a jutro samego zrembu
jak skup, to kurs musi byc niski, a jak beda chcieli zejść do zrobia pompke, ale co wybiorą to jeszcze nie wiem, obserwuje..., oczyiście po wynikach moze być krótkotrwały wzrost , ale startegiczna decyzja zadecyduje o kursie...
kiedys chyba oloo cytował jednego z analityków, który chlapnął, że Astarta może zaatakować nawet poziom 200zł .....
brzmi troche jak science fiction, ale jak atakować to najwyższe szczyty.
zgadzam się z przedmówcą, zdobądźmy najpierw pierwszą bazę, potem ocenimy szanse kolejnego ataku.
~Mat,
pochwalić sie wynikami za III kw :)
12 November 2009, at 11.00 ASTARTA Holding N.V. СЕО Viktor Ivanchyk will hold a press-conference on the 3Q 2009 results at the conference hall of the Warsaw Stock Exchange, Poland.
No to mamy komunikat. NIestety ja już jestem bez tego cukierka :)
09.11. Warszawa (PAP) - ING Towarzystwo Funduszy Inwestycyjnych zwiększyło zaangażowanie w Astarta Holding i obecnie ma 5,05 proc. głosów na WZA - poinformowała spółka w poniedziałkowym komunikacie.
Przed zmianą ING TFI miał 4,99 proc. akcji Astarty. (PAP)
podobny komunikat był bodajże w w 2 połowie lipca. Astarta celowo przekracza próg 5% by pojawić się na walnym. Zwykle (tak samo było w lipcu) kurs rósł, ale po walnym nieco dołował, bo TFI ING sprzedawał akcje by spaść pod 5%. Czekamy na czwartek,ssamy cukierka i nie wypluwamy!
Zatwierdzenie poziomu maksymalnych taryf na dostawy gazu ziemnego w roku 2009
2009-11-09
Narodowa Komisja Ukrainy ds. Elektroenergetyki zatwierdziła poziom maksymalnych taryf na dostawy gazu ziemnego w roku 2009 dla określonych kategorii podmiotów na Ukrainie.
W szczególności maksymalne opłaty na dostawy gazu ziemnego dla odbiorców przemysłowych i podmiotów gospodarczych, a także dla instytucji budżetowych na rok 2009 ustanowione zostały na poziomie 2020,25 UAH za 1000 m3 gazu ziemnego (bez uwzględnienia podatku VAT, dodatku celowego i opłat przesyłowych), a dla wybranych przedsiębiorstw sektorów górniczo-hutniczego i chemicznego, objętych programem rządowej pomocy - na poziomie 1899,25 UAH za 1000 m3. Oznacza to, że opłaty te zostały utrzymane na ich dotychczasowym poziomie.
Wprowadzone zostały natomiast - zgodnie z wcześniejszymi deklaracjami Gabinetu Ministrów Ukrainy (vide: informacja z dnia 23 października 2009 r.) dotyczącymi pomocy dla ukraińskiego sektora produkcji cukru w związku z jego trudną sytuacją - preferencyjne opłaty na dostawy gazu ziemnego na potrzeby technologicznej przeróbki buraków cukrowych, produkcji cukru i przygotowania nasion buraka cukrowego. Opłaty te ustanowione zostały na poziomie 1584,40 UAH za 1000 m3.
myśle, że wiecie co oznacza dla Astarty ta obnizka :)
Przychody 75,3 mln Euro - wzzrost 6 % r/r /, a w hrywnie wzrost aż o 57 % r/r
Zysk netto 21,1 mln Euro - wzrost 5 % r/r / , a w hrywnie wzrost aż o 49 % r/r/
Ukraiński producent rolny Astarta Holding chce co najmniej utrzymać w 2009 r. i latach przyszłych dynamikę wyników zanotowaną w pierwszych trzech kwartałach br. czyli ponad 5%. Pomóc ma w tym przeprowadzona w tym roku restrukturyzacja spółki oraz ograniczenie inwestycji
"Ostatnio, z powodu kryzysu, anulowaliśmy prognozy na ten i kolejne lata, ale można powiedzieć, że jeśli nie wydarzy się nic wyjątkowego, szczególnie na rynku walutowym, to w tym i kolejnych latach powinniśmy utrzymać dynamikę wyników z pierwszych dziewięciu miesięcy tego roku. A może nawet ją poprawić" - powiedział dyrektor wykonawczy i główny udziałowca spółki Wiktor Iwanczuk na konferencji prasowej.
Dodał, że przy przychodach na poziomie 75,21 mln euro w ciągu trzech kwartałów 2009 r. udało się wypracować 21,08 mln euro zysku netto, co oznacza 6-proc. poprawę przychodów i 5-proc. poprawę zysku netto. Natomiast zysk EBITDA wzrósł o 8%.
"Poprawa wyników w okresie kryzysu to efekt restrukturyzacji spółki m. in. ograniczeniu zatrudnienia i stworzeniu z 60 zakładów tylko 5 centrów regionalnych, co pozwoliło zaoszczędzić ok. 30% na administracji i kosztach dystrybucji. Zrestrukturyzowaliśmy także zadłużenie, które w ponad 50% było krótkoterminowym. Obecnie odsetek ten wynosi jedynie 7% i pozwala nam to na spokojne regulowanie należności" - wyjaśnił Iwanczuk.
Współwłaściciel spółki zapowiedział również, że Astarta w najbliższym czasie zamierza zmniejszyć poziom inwestycji, które jeszcze w poprzednim roku przekroczyły 30 mln euro. Obecnie będzie to ok. 8 mln euro, a w latach kolejnych niewiele więcej.
"Obecnie interesują nas wyłącznie inwestycje w bank ziemi oraz poprawę wydajności cukrowni. Myślimy także o produkcji biopaliw, ale to dopiero w przyszłości. W związku z inwestycjami nie planujemy wypłaty dywidendy za 2009 r." - podkreślił dyrektor spółki.
Astarta Holding miała 27,82 mln UAH skonsolidowanego zysku netto przypisanego akcjonariuszom jednostki dominującej w III kw. 2009 roku wobec 21,80 mln UAH zysku rok wcześniej. Skonsolidowane przychody wyniosły 340,86 mln UAH wobec 207,79 mln UAH rok wcześniej.
Narastająco w I-III kw. 2009 roku spółka miała 228,41 mln UAH skonsolidowanego zysku netto wobec 152,69 mln UAH zysku rok wcześniej, przy przychodach odpowiednio 839,81 mln UAH wobec 534,39 mln UAH.
zawsze jesteś mile widziany, :), wsiadaj do wagonika, choc teraz znowu może być tutaj przez jakis czas małe kiszenie ... :)
Mat wybył na trzy tygodnie, plażuje się, :)
-oloo
wyszedłem tylko na chwilę. Musiałem się podbudować zrealizowanym zyskiem. Gdzie indziej trochę się ubrałem, ale nie ma tragedii. Dzięki za Astartę!!! Niebawem tu wrócę, nie odpuszę tej spółki :-)
pozdro dla akcjonariuszy